Gość: basia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.03, 12:04 jak się przyrządza soczewicę, jakie ma wartości odżywcze. bardzo prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ry-bka Re: soczewica- jak przyrządzać? 03.10.03, 13:10 ja sobie gotuje zielona soczewicę. smażę cebulkę z pieczarkami, dodaję ugotowana soczewicę, biały pieprz i sól i to wszystko zjadam z kasza lub ryżem. soczewica ma dużo białka i wit z grupy B. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: soczewica- jak przyrządzać? 03.10.03, 15:22 A ja z soczewicy robię zupę: zielona soczewica plus dużo warzyw (marchew, włoszczyzna, ziemniaki) i duuuużo majeranku. Pycha!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Troche inny wariant zupy 05.10.03, 09:22 monikaj1 napisała: > A ja z soczewicy robię zupę: zielona soczewica plus dużo warzyw (marchew, > włoszczyzna, ziemniaki) i duuuużo majeranku. Pycha!!!!! Tez robie podobna zupe, tylko raczej bez marchwii i selera, bo nie znosze... Ale zupa z soczewicy pyszna z ziemniakami, warzywami, tez z pomidorami. Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica ;) 03.10.03, 15:34 Gość portalu: basia napisał(a): > jak się przyrządza soczewicę, jakie ma wartości odżywcze. bardzo prosze o > pomoc ja polecam może nie konkretne danie, ale sposób spożycia: kiełki! wykładasz soczewicę na tacę na której leży lignina (nie wata, bo się plącze z kiełkami ;D) i wystawiasz na parapet, jak najbardziej słoneczny. podlewasz codziennie, nie dopuszczając do wyschnięcia ale z wyczuciem, żeby nie zgniło. po paru dniach, kiedy hodowla się zazieleni, zbierasz i masz re-we-lac-ję! do sałatek, masła, past. mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: soczewica- jak przyrządzać? 03.10.03, 20:16 Ja robie dal. To jest moja wersja ¨autorska¨, niekanoniczna. Gotuje czerwona soczewice z zabkiem czosnku. Na patelni rozpuszczam oliwe (powinno byc ghee, ale nigdy nie odwazylam sie go zrobic :) i podsmazam na niej przyprawy: kminek, kolendre, szafran, kardamon, galke muszkatolowa, imbir, curry i co mi wpadnie w rece, ale raczej nie ziola typu bazylia, a rzeczy kojarzace sie ze smakami indyjskimi. Potem jak po kuchni rozejdzie sie piekny zapach, wrzucam posiekana cebule, podsmazam i na koncu dodaje ugotowana soczewice. Posypuje siekana kolendra (listkami :), a jak komus smierdzi mydlem, to natka pietruszki tez jest OK. Gotowe. Do tego pita i jakis sosik jogurtowy udajacy raite. Mozna tez tym napychac pierogi, mozna jesc na zimno jako paste do kanapek, mozliwosci sa nieograniczone. UWAGA: w oryginale powinno sie zaczac od podsmazenia przypraw itd i dodania do tego SUROWEJ soczewicy i zalania woda i potem jak risotto - ma odparowac woda, a reszta ma byc miekka. Ale ja tak nie robie, bo nigdy nie trafiam z iloscia wody - albo jest za wodniste, albo sie przypala... I nie jestem pewna, czy Hindusi dodaja do tego cebule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: soczewica- jak przyrządzać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 08:59 dziękuję za przepisy, na pewno będą przydatne. ale niestety nigdy wczesniej nie gotowałam soczewicy,i nigdzie nie znalazłam przepisu- ile wody, na jaką ilość soczewicy, czy trzeba ją moczyć, jak długo gotować, będę wdzięczna. basia Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: soczewica- jak przyrządzać? 05.10.03, 09:26 Gość portalu: basia napisał(a): standartowo to 1 miarka soczewicy na 3 miarki wody, ale chyba zawsze jest napisane na opakowaniu... No i jeszcze chili z soczewicy jest niezle. Ugotowana soczewica, na oliwce cebulka, czosnek, papryka, pomidory + chilli lub papryczka czeresniowa. Jak za malo soswate to jeszcze odrobine koncentratu pomidorowego. No i przyprawy do smaku. Pycha, dla amatorow mocnych wrazen... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: soczewica- jak przyrządzać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 10:03 dzięki:) właśnie na opakowaniu nie ma przepisu gotowania, a ja nie mogłam nigdzie znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś