marchewunia 23.12.03, 08:58 Czy ktoś zna przepis na niezawodne ciasteczka? Pozdrawiam:o) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
apolka Re: Ciasteczka 23.12.03, 11:00 Marchewunia, poszukaj na forum kuchnia, na pewno coś znajdziesz. Przepisy mam ale w domu, niestety, nie znajdę dziś chwili, żeby chociażby zbliżyć się do domowego kompa :o(. Jeśli jednak jutro też Cię urządza to daj znać, wezmę przepis i wklepię rano (bo jutro też pracuję). Myślę o ciasteczkach dwubarwnych, (zwija się w rulon dwa płaty ciasta, jeden jasny, drugi kakaowy, potem kroi się ten rulon na plasterki i wychodzą ciasteczka). Polecam ciasteczka z kleiku ryżowego, pyszne i łatwe w przygotowaniu (przekis był podawany na Kuchni). W ciasteczkach robi się palcem wgłębienie, w które po upieczeniu można włożyć konfiturę czy kto co tam lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
marchewunia Re: Ciasteczka 23.12.03, 12:30 No mogłabyś napisać:o) bo ja mam ciastka ale jakieś trudne do wykonania więc ich nie robię:o) Pozdrawiam i jesio poszukam Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Ciasteczka 23.12.03, 12:53 Trochę Cię wyręczyłam w tym szukaniu, masz tu link do ciasteczek ryżowych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8010413&v=2&s=0 są naprawdę pyszne i, co najważniejsze, nieskomplikowane. Zaręczam, że będą Ci smakować. Na jutro postaram się podać przepis na dwubarwne, trochę bardziej pracochłonne ale też robota przy nich bezstresowa. Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
marchewunia Re: Ciasteczka 23.12.03, 17:38 Już dzisiaj jedne zrobiłam:o) pysne;p 0,5 kg mąki, 1 szkl. cukru pudru, 25dkg masła, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, sól, kakao Masło z mąką ściachać i dodać resztę...można podzielić na masę białą i kakaową, trzeba trochę wyrabiać, jest bardzo sypkie ale później się zbije jedna masa, siostra mi je ciagle podjada...a piec około 20 min...aha nie wałkuje się go tylko formuje kulki i spłaszcza...pozdrawiam i dziekuję za przepisy! Odpowiedz Link Zgłoś