Dodaj do ulubionych

Ciasteczka

23.12.03, 08:58
Czy ktoś zna przepis na niezawodne ciasteczka? Pozdrawiam:o)
Obserwuj wątek
    • apolka Re: Ciasteczka 23.12.03, 11:00
      Marchewunia, poszukaj na forum kuchnia, na pewno coś znajdziesz. Przepisy mam
      ale w domu, niestety, nie znajdę dziś chwili, żeby chociażby zbliżyć się do
      domowego kompa :o(. Jeśli jednak jutro też Cię urządza to daj znać, wezmę
      przepis i wklepię rano (bo jutro też pracuję). Myślę o ciasteczkach
      dwubarwnych, (zwija się w rulon dwa płaty ciasta, jeden jasny, drugi kakaowy,
      potem kroi się ten rulon na plasterki i wychodzą ciasteczka). Polecam
      ciasteczka z kleiku ryżowego, pyszne i łatwe w przygotowaniu (przekis był
      podawany na Kuchni). W ciasteczkach robi się palcem wgłębienie, w które po
      upieczeniu można włożyć konfiturę czy kto co tam lubi.
      • marchewunia Re: Ciasteczka 23.12.03, 12:30
        No mogłabyś napisać:o) bo ja mam ciastka ale jakieś trudne do wykonania więc
        ich nie robię:o) Pozdrawiam i jesio poszukam
        • apolka Re: Ciasteczka 23.12.03, 12:53
          Trochę Cię wyręczyłam w tym szukaniu, masz tu link do ciasteczek ryżowych:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8010413&v=2&s=0
          są naprawdę pyszne i, co najważniejsze, nieskomplikowane. Zaręczam, że będą Ci
          smakować.
          Na jutro postaram się podać przepis na dwubarwne, trochę bardziej pracochłonne
          ale też robota przy nich bezstresowa.
          Pa!
          • marchewunia Re: Ciasteczka 23.12.03, 17:38
            Już dzisiaj jedne zrobiłam:o) pysne;p

0,5 kg mąki, 1 szkl. cukru pudru, 25dkg masła, płaska łyżeczka proszku do
            pieczenia, cukier waniliowy, sól, kakao

Masło z mąką ściachać i dodać resztę...można podzielić na masę białą i
            kakaową, trzeba trochę wyrabiać, jest bardzo sypkie ale później się zbije
            jedna masa, siostra mi je ciagle podjada...a piec około 20 min...aha nie
            wałkuje się go tylko formuje kulki i spłaszcza...pozdrawiam i dziekuję za
            przepisy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka