28.12.06, 11:35
witam, jak Państwo (pytanie do mieszkańców buynków 13 i 14)poradzili sobie z
wilgocią w nowooddanych lokalach? czy jest ona naprawdę dokuczliwa? jakie są
sposoby jak najszybszego wysuszenia, jakie urządzenia (jaki ewentualny
koszt?). Czy od razu od odbioru kluczy działaliście z remontami, czy nalezy
się wstrzymać do momentu wygnania wilogoci?Dziekuję z góry za
odpowiedzi.pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • anita2006 Re: wilgoć 29.12.06, 09:14
      W naszym przypadku z remontem ruszyliśmy natychmiast po otrzymaniu kluczy.
      na wilgoć nie narzekamy, ale odbije się to na naszych kieszeniach dlatego że
      wszystkie okna mamy całymi dniamy uchylone mikroszczeliny lub ciut, ciut
      szerzej), a w związku z tym kaloryfery pracują na maxa. Według tego co mówili
      na jednym z zebrań mieszkańcy starszych domów, jest to metoda sprawdzona i
      konieczna, ponieważ w przeciwnym wypadku wilgoć wychodziła jeszce po ponad roku.
      Oczywiście nie wiem co robią inni, ale ja nie mam ochoty na grzyba w mieszkaniu.
      • kaskada13 Re: wilgoć 29.12.06, 12:23
        dziękuję za odpowiedź i rady. Tylko tak się zastanawiam- odbiorę klucze 30.04
        jak wszystko pójdzie jak zaplanowano- a wtedy już chyba kaloryfery grzać nie
        będą- a w lato jak sobie radzić z tym?
        dziękuję
        • anita2006 Re: wilgoć 29.12.06, 13:24
          Może trzeba będzie dogrzewać mieszkanie dodatkowymi grzejnikami przynajmniej
          przez chłodniejszy lub wilgotny okres wiosny, a jeżeli będzie ciepła wiosna i
          gorące lato, to tylko wietrzyć, wietrzyć i jeszcze raz wietrzyć. No a na jesień
          kaloryfery na maxa. My też przecież odebraliśmy mieszkanie na początku lipca i
          nie ogrzewaliśmy go sztucznie i nic złego się nie działo. Jednak cały czas było
          porządnie wietrzone. Myślę że to dobra metoda, bo nawet na tym forum jesienią
          pojawiły się głosy nowych lokatorów o ociekających wodą szybach przy
          zamkniętych oknach.
    • anita2006 Re: wilgoć 29.12.06, 13:27
      dodam jeszcze tylko że jeszcze na początku grudnia w nie uzywanych pokojach
      okna mieliśmy uchylone 24 godziny na dobę
      • kaskada13 Re: wilgoć 29.12.06, 13:35
        dziękuję Ci bardzo za uprzejmość, pozdrawiam
    • elizka1994 Re: wilgoć 09.07.18, 15:34
      Niedawno odebrałam nowy budynek z mieszkaniami do wynajęcia. Okazało się, że ściany od razu zaczęły zamakać po wielkiej burzy i nawałnicy.. wraz z sąsiadami złożyliśmy się na pirometr stacjonarny i zlokalizowaliśmy przyczynę [URL=https://stacjonarne.pl/pirometry-stacjonarne/seria-high-performance/]stacjonarne.pl/pirometry-stacjonarne/seria-high-performance/[/URL] wnieśliśmy sprawę i czekamy na rozwiązanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka