Dodaj do ulubionych

swiatla na Swiatowida - przy basenie

IP: 91.210.237.* 29.12.14, 10:17
Czy taka sygnalizacja jest tam naprawde potrzebna? jaki jest sens regularnego, bardzo dlugiego jak na ruch blokowania ruchu ulica Swiatowida? juz wielokrotnie na odcinku Mehoffera- Cmielowska trafilam na 3 czerwone pod rzad.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: swiatla na Swiatowida - przy basenie IP: *.jmdi.pl 29.12.14, 12:09
      napie...li ostatnio tych świateł znacznie ograniczając płynność ruchu
    • Gość: aaa Re: swiatla na Swiatowida - przy basenie IP: 195.187.253.* 29.12.14, 12:38
      Nad tym samym się dziś zastanawiałam. Światła na tej wysokości miały poprawić bezpieczeństwo dzieciaków idących do szkoły, które mogły wymusić zielone naciskając przycisk. Jaki jest jednak sens w tym, że działają na okrągło to nie mam pojęcia.
      • Gość: peciak Re: swiatla na Swiatowida - przy basenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.14, 12:48
        Dla przypomnienia link :
        tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,lapowki-za-swiatla-cba-zatrzymuje-stolecznych-urzednikow,41896.html
        W skrócie - łapówki za światła (tak jak tutaj - zbędne)
        • lkan Re: swiatla na Swiatowida - przy basenie 29.12.14, 16:43
          Podobny przypadek występuje tuż za przystankiem Stare Świdry (dawny końcowy linii 2). Zaraz po ruszeniu z tego przystanku w kierunku Nowodworów, tramwaj zatrzymuje się na czerwonym i czeka na zmianę światła. W ciągu dnia nie ma tam z reguły pieszych. Nieco dalej jest znowu przejście i tam akurat nie ma świateł. Jeśli już te pierwsze światła muszą być, to też powinny być włączane ręcznie.
    • Gość: Rychu Ojej... Rozpędzić się nie da... IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.12.14, 13:57
      A było tak zajefajnie - można było grzać ile fabryka pod machę dała..
      I dobrze, że te światła blokują ruch - skończyły się rajdy wyścigowców przez osiedle.
      • tarantula01 Re: Ojej... Rozpędzić się nie da... 30.12.14, 23:25
        Po prostu ZTM dał ciała i zdołali za pieniądze, którymi zapłacili za programy: akomodacyjne i stałoczasowe, uzyskać od wykonawcy jedynie sygnalizacje stałoczasowe.
        • Gość: Rychu Re: Ojej... Rozpędzić się nie da... IP: *.warszawa.vectranet.pl 31.12.14, 10:40
          > Po prostu ZTM dał ciała i zdołali za pieniądze, którymi zapłacili za programy:
          > akomodacyjne i stałoczasowe, uzyskać od wykonawcy jedynie sygnalizacje stałoczasowe.

Tramwajom to nie przeszkadza - przejeżdżają na bieżąco. Innym skończyły się wyścigi po Światowida. Cel osiągnięty.
          • rysio.ochucki Re: Ojej... Rozpędzić się nie da... 31.12.14, 10:49
            > Tramwajom to nie przeszkadza - przejeżdżają na bieżąco. Innym skończyły się wyś
            > cigi po Światowida. Cel osiągnięty.

Jakie to żałosne :))))) Mama nie dała na Matiza?
            • Gość: gość Re: Ojej... Rozpędzić się nie da... IP: *.dynamic.chello.pl 31.12.14, 11:39
              Z tym czymś o nazwie Rychu nie ma co dyskutować, sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem, to coś o świadomości eugleny zielonej.
              Faktem jest, że światła są potrzebne tam jest szkoła i trzeba chronić dzieciaki ale równie ważna jest płynność ruchu. Przeciętny samochód podczas ruszania ma chwilowe zużycie paliwa w zakresie 40-60 l na 100 km czyli produkuje 8x więcej zanieczyszczeń niż w trakcie stabilnej jazdy x tysiące samochodów dziennie to w tym miejscu jest niezły syf.
              Optymalne rozwiązanie to przycisk dla pieszych oraz radar, który włączałby czerwone dla samochodów jadących szybciej niż 50 km/h.
              To nie są duże kwoty i nie wierze, że nie ma w Ratuszu kasy, skoro wywalają znów kilka baniek na Sylwestra. Po prostu NIE DA SIĘ no i misio nie zarobi...
              • Gość: Rychu Re: Ojej... Rozpędzić się nie da... IP: *.warszawa.vectranet.pl 31.12.14, 14:46
                > Z tym czymś o nazwie Rychu nie ma co dyskutować,

Skoro się nie ma argumentów... Dawaj ad personam - bądź Polakiem!

> ale równie ważna jest płynność ruchu

To nie autostrada. Sory taki mamy klimat. Powszechnie stosuje się światła nie tylko do regulacji kierunków ruchy, ale również do uspokajania ruchu. Właśnie po to, żeby miszczowie kierofnicy nie rozpędzali swoich wyklepanych poniemieckich szrotów do setki i więcej, bo to środek osiedla. Zresztą jak wejdzie program wzbudzany to czasy dla Światowida i tak się nie zmienią, a cykl będzie bardziej dostosowany do nadjeżdżającego tramwaju.

> chwilowe zużycie paliwa w zakresie 40-60 l na 100 km czyli produkuje 8x więcej
                > zanieczyszczeń niż w trakcie stabilnej jazdy x tysiące samochodów dziennie to w
                > tym miejscu jest niezły syf.

No tragedia normalnie. I na tym zużyciu potem się pruje pewnie z pół kilometra, od razu też trzeba cały bak zatankować, nie? Nawet o tym byś mógł gdzieś więcej doczytać. Wniosek prosty - nie jeździć samochodami, bo to zło!
                • Gość: gość Rychu idź po rozum.... IP: *.dynamic.chello.pl 31.12.14, 16:29
                  człowieku lecz się, masz jakąś fobię na punkcie samochodów, nie masz prawa jazdy, nie możesz mieć, może ci zabrali za wódę, nie wiem ale wbij sobie do głowy, że samochód to taki sam element naszej cywilizacji jak wszystko co nas otacza.
                  A ty chyba jesteś w czasach gdy przed samochodem a właściwie automobilem biegł człowiek z czerwoną flagą.
                  Jest coś takiego jak symbioza, współżycie.
                  Nie trzeba niszczyć innych tylko dlatego, że ma się inne poglądy niż pozostali.
                  Jak ktoś chce jeździć samochodem to będzie nim jeździł bo albo musi albo po prostu ma w tym przyjemność.
                  Ja jeżdżę samochodem, autobusem, tramwajem, metrem, taksówką jak i uwaga ROWEREM! Co prawda tylko wtedy gdy jest cieplej niż 12 stopni.
                  I jeżdżąc rowerem też mnie wkurzają ludzie chodzący po ścieżkach, piasek nie sprzątnięty ze ścieżki, nie opuszczone krawężniki na ścieżkach, zapadnięte studzienki na ścieżkach czy wreszcie brak ścieżek i w związku z tym czasem znoszenie chamskich zachowań kierowców samochodów i autobusów.
                  Ale w związku z tym nie jęczę na innych użytkowników dróg, że coś mi się nie podoba.
                  Nie jęczę , że samochód przejechał mi przed rowerem chociaż to ja miałem pierwszeństwo.
                  Nie wkurzam się na rowerzystę, który jedzie ulicą chociaż obok ma ścieżkę (bardzo częste zachowanie niestety) tylko spokojnie go wyprzedzam. Jak stoję w korku zawsze zostawiam margines dla motocykla albo dla rowerzysty.
                  Nie wjeżdżam na skrzyżowanie jak wiem, że z niego nie zjadę.
                  Nie wjeżdżam na torowisko gdy wiem, że mogę zablokować tramwaj.
                  Nie, nie jestem idealny, też popełniam błędy jak każdy ale nie robię tego złośliwie i z premedytacją.
                  Bo wiem, że z dróg korzystają inni. Wiem co to współżycie i symbioza.
                  I możesz człowieku sobie hejtować na forum do woli. Wisi mi to co myślisz i co piszesz.
                  Ważne, że mimo wszystko w urzędach są ludzie myślący i z czasem da się ich przekonać do słusznych działań. I tak będzie w tym przypadku.
                  A teraz idź i uspokajaj ruch na innym odcinku Światowida gdzie nie ma świateł i pędzą szaleńcy. Może wreszcie zrobisz coś pożyteczniejszego niż trolowanie.
                  • Gość: Rychu Re: Rychu idź po rozum.... IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.01.15, 00:46
                    > człowieku lecz się, masz jakąś fobię na punkcie samochodów, nie masz prawa jazdy,
                    > nie możesz mieć, może ci zabrali za wódę, nie wiem ale wbij sobie do
                    > głowy, że samochód to taki sam element naszej cywilizacji jak wszystko co nas otacza.

Cóż za ciekawa analiza. W 100% błędna - niestety.

> Ja jeżdżę samochodem, autobusem, tramwajem, metrem, taksówką jak i uwaga
                    > ROWEREM!

Skoro jesteś taki fajny, to po co piszesz brednie?

> A teraz idź i uspokajaj ruch na innym odcinku Światowida gdzie nie ma świateł i
                    > pędzą szaleńcy.

No uspokoiłem. Widać, że dobrze i skutecznie.
                    • Gość: Gość Re: Rychu idź po rozum.... IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.15, 21:14
                      Nie rób z siebie idioty.
                      • Gość: Rychu Re: Rychu idź po rozum.... IP: 83.143.42.* 04.01.15, 23:43
                        > Nie rób z siebie idioty.

Nie przedstawiaj się. Argumenty się skończyły to ad personam? Jakie to polskie :)
    • jurek_dzbonie Nie widzę tam problemu.... 31.12.14, 14:49
      Jak jadę swoim Zetorkiem i ruszam spod świateł na Myśliborskiej to dojeżdżając do szkoły mam już zielone i nie muszę się zatrzymywać.....
      • Gość: Rychu Re: Nie widzę tam problemu.... IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.01.15, 00:48
        Oplułem monitor ze śmiechu!
        • Gość: gosc [...] IP: *.jmdi.pl 01.01.15, 16:32
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka