napoj.chmielowy 19.04.07, 20:52 Okazuje się, że jedyną partią polityczną z prawdziwego zdarzenia jest w Polsce PSL, reszta to sezonowe efemerydy o zmiennych nazwach, składach i przekonaniach. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sztuk6mistrz Re: Zdziwienie 19.04.07, 21:02 Ale to najbardziej kompatybilny klocek lego. Pasuje do wszystkiego nawet do OSP. A co to jest OSP to się domyślcie. Odpowiedz Link
kolejar Re: Zdziwienie 20.04.07, 04:15 sztuk6mistrz napisał: Pasuje do wszystkiego nawet do OSP A czemuż to Prezes Waldek miałby nie pasować do tego, czego prezesem we wsi Pacyna być mu przyszło? Odpowiedz Link
map4 Re: Zdziwienie 20.04.07, 11:29 PSL to jest niewątpliwie marka. Złośliwi twierdzą, że wydmuszka. Swego czasu nie bez powodu przecież przezwano ją w sejmie "partią obrotową". Co nie zmienia faktu, że to chyba ostatnia w Polsce partia kastowa. Odpowiedz Link
hurysa1 Re: Zdziwienie 20.04.07, 14:52 map4 napisał: > PSL to jest niewątpliwie marka. Złośliwi twierdzą, że wydmuszka. Swego czasu ni > e > bez powodu przecież przezwano ją w sejmie "partią obrotową". > > "Partia obrotowa", bo może wchodzić w koalicje z każdym? Wydaje mi się, żeSamoobrona odpada. Odpowiedz Link
map4 Re: Zdziwienie 20.04.07, 15:23 hurysa1 napisała: > "Partia obrotowa", bo może wchodzić w koalicje z każdym? Tak. > Wydaje mi się, > żeSamoobrona odpada. Dlaczego nie ? Ja jak najbardziej potrafię wyobrazić sobie te nagłówki w prasie "dla dobra polskiego rolnictwa" "celem maksymalizacji szans stojących przed Europą regionów" "miastowi namieszali dość: czas na nas !" "zewrzyjmy nasze szeregi !" "ziemia jest jedna - nasza, wspólna, polska !" i tak dalej. Ba, ja tam sobie nawet jestem w stanie wyobrazić kongres zjednoczeniowy, podczas którego cepy i widły grzecznie wisiałyby w szatni a działacze przy samogonie obściskiwaliby się w blasku reflektorów i przy osłupieniu kamerzystów. Orkiestra by rżnęła, wóda się lała a chopy by siem z babamy w atmosferze braterstwa weselyly. Wydaje mi się, że nie doceniasz potęgi koryta. Choć żyjąc już wystarczająco długo w Polsce powinnaś. Koryto godzi nie takich zawodników: AWS chciał z mumią, kartofle dzielą się z burakami i faszystami - panuje pełna zgoda. Micha - prostym językiem mówiąc - łagodzi obyczaje. Odpowiedz Link
hurysa1 Re: Zdziwienie 20.04.07, 15:29 Zapomniałam o filmie "Sami swoi" i jego kontynuacjach. Masz rację Mapie. Odpowiedz Link
tsy Re: Zdziwienie 21.04.07, 14:34 Na początku lat 90-siątych (chyba 1991) byłem w Warszawie na zjeździe założycielskim Partii Wolności (inicjatwa Kornela Morawieckiego, która zupełnie nie wypaliła). Były różne przemówienia, przeważnie o kolaboracji z komuną i zgniłym kompromisie okrągłostołowym. W pewnej chwili przy mównicy pojawiła się około siedemdziesięcioletnia chłopka, autentyczna, w łowickiej spódnicy w paski. Ujęła się pod boki i powiedziała coś mniej więcej takiego. "Ja też skolaborowałam z komuną i przekazałam wszystkie uprawnienia PSL ZSL-owi". Była to jakaś znana działaczka przedwojennego i mikołajczykowskiego PSL, niestety nie pamiętam jej nazwiska. Odpowiedz Link