Dodaj do ulubionych

Zdziwienie

19.04.07, 20:52
Okazuje się, że jedyną partią polityczną z prawdziwego zdarzenia jest w Polsce
PSL, reszta to sezonowe efemerydy o zmiennych nazwach, składach i przekonaniach.
Obserwuj wątek
    • sztuk6mistrz Re: Zdziwienie 19.04.07, 21:02
      Ale to najbardziej kompatybilny klocek lego. Pasuje do wszystkiego nawet do OSP.
      A co to jest OSP to się domyślcie.
      • kolejar Re: Zdziwienie 20.04.07, 04:15
        sztuk6mistrz napisał:
        Pasuje do wszystkiego nawet do OSP

A czemuż to Prezes Waldek miałby nie pasować do tego, czego prezesem we wsi
        Pacyna być mu przyszło?
    • map4 Re: Zdziwienie 20.04.07, 11:29
      PSL to jest niewątpliwie marka. Złośliwi twierdzą, że wydmuszka. Swego czasu nie
      bez powodu przecież przezwano ją w sejmie "partią obrotową".

Co nie zmienia faktu, że to chyba ostatnia w Polsce partia kastowa.
      • hurysa1 Re: Zdziwienie 20.04.07, 14:52
        map4 napisał:

> PSL to jest niewątpliwie marka. Złośliwi twierdzą, że wydmuszka. Swego czasu ni
        > e
        > bez powodu przecież przezwano ją w sejmie "partią obrotową".
        >
        >

"Partia obrotowa", bo może wchodzić w koalicje z każdym? Wydaje mi się,
        żeSamoobrona odpada.
        • map4 Re: Zdziwienie 20.04.07, 15:23
          hurysa1 napisała:

> "Partia obrotowa", bo może wchodzić w koalicje z każdym?

Tak.

> Wydaje mi się,
          > żeSamoobrona odpada.

Dlaczego nie ? Ja jak najbardziej potrafię wyobrazić sobie te nagłówki w prasie
          "dla dobra polskiego rolnictwa" "celem maksymalizacji szans stojących przed
          Europą regionów" "miastowi namieszali dość: czas na nas !" "zewrzyjmy nasze
          szeregi !" "ziemia jest jedna - nasza, wspólna, polska !" i tak dalej.
          Ba, ja tam sobie nawet jestem w stanie wyobrazić kongres zjednoczeniowy, podczas
          którego cepy i widły grzecznie wisiałyby w szatni a działacze przy samogonie
          obściskiwaliby się w blasku reflektorów i przy osłupieniu kamerzystów. Orkiestra
          by rżnęła, wóda się lała a chopy by siem z babamy w atmosferze braterstwa weselyly.

Wydaje mi się, że nie doceniasz potęgi koryta. Choć żyjąc już wystarczająco
          długo w Polsce powinnaś. Koryto godzi nie takich zawodników: AWS chciał z mumią,
          kartofle dzielą się z burakami i faszystami - panuje pełna zgoda.

Micha - prostym językiem mówiąc - łagodzi obyczaje.
          • hurysa1 Re: Zdziwienie 20.04.07, 15:29
            Zapomniałam o filmie "Sami swoi" i jego kontynuacjach. Masz rację Mapie.
    • tsy Re: Zdziwienie 21.04.07, 14:34
      Na początku lat 90-siątych (chyba 1991) byłem w Warszawie na zjeździe
      założycielskim Partii Wolności (inicjatwa Kornela Morawieckiego, która zupełnie
      nie wypaliła). Były różne przemówienia, przeważnie o kolaboracji z komuną i
      zgniłym kompromisie okrągłostołowym. W pewnej chwili przy mównicy pojawiła się
      około siedemdziesięcioletnia chłopka, autentyczna, w łowickiej spódnicy w paski.
      Ujęła się pod boki i powiedziała coś mniej więcej takiego. "Ja też
      skolaborowałam z komuną i przekazałam wszystkie uprawnienia PSL ZSL-owi". Była
      to jakaś znana działaczka przedwojennego i mikołajczykowskiego PSL, niestety nie
      pamiętam jej nazwiska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka