map4 12.02.08, 17:17 Ostatnio miewam duże kłopoty z wysyłaniem listów do ludzi, którzy trzymają swoje skrzynki na niektórych polskich serwerach. Rzuciły mi się w oczy na razie o2.pl, tlen.pl i wp.pl Czy może ktoś z Was problemy te potwierdzić ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sztuk6mistrz Re: kłopoty z pocztą 12.02.08, 17:23 Wyślij coś do mnie teraz. Zobaczymy. Odpowiedz Link
map4 Re: kłopoty z pocztą 12.02.08, 18:14 sztuk6mistrz napisał: > Wyślij coś do mnie teraz. Zobaczymy. poszło, na oba adresy. Odpowiedz Link
kolejar Re: kłopoty z pocztą 12.02.08, 22:05 Ja dorzucę poczta.onet.pl i poczta.onet.eu - z tymi adresami permanentne kłopoty ma mój mm.pl - odwala korespondencję, a informacja o tym fakcie przychodzi... nawet po miesiącu! Z innymi poważniejszych problemów nie miewałem, co nie znaczy, że nie było w ogóle - np. serwer gazeta.pl bardzo często przez parę godzin w ogóle nie działa! Kłopoty z pocztą.onet rozwiązuję tak, że tam wysyłam z gazeta.pl (o ile akurat działa ), albo z tlenu. W ogóle trzeba mieć kilka kont na różnych serwerach, żeby liczyć na jakąkolwiek sprawność działania. Odpowiedz Link
napoj.chmielowy Re: kłopoty z pocztą 12.02.08, 23:49 Od jakichś dwóch tygodni moje maile nie dochodzą na różne adresy, co gorsza nie dostaję informacji zwrotnej, że mail został odrzucony. Z innych adresów nie dochodzą maile do mnie i korespondent też nie ma informacji o tym fakcie. Odpowiedz Link
kolejar Re: kłopoty z pocztą 13.02.08, 04:24 Jeszcze raz piszę - info o odbiciu przychodzi miesiąc (jak napisałem), a nawet po 2 miesiącach po odwaleniu maila!!! To jest SKANDAL! Jak w taki sposób zachować poważne zachowanie do korespondentów (może czasem kontrahentów biznesowych?)? Teraz mi przyszło po 3 dniach i po 5 dniach (onet.pl i onet.eu) - i tak szybko... Zapewniam, że pocztę sprawdzam 3-6 razy na dobę. Ja bym jeszcze zrozumiał te konta bezpłatne... ale ja mam też płatne! - mm.pl! Oni teraz w swoim sraniu w gacie zaoferowali mi 1 Mb/s za tą samą kasę co dotąd 128 kb/s, ale... No, mógłbym olać tę firemkę-koncern w stylu TELE-2 (ci to mają oferty- 2 Mb/s + notebook za 59 PLN!), ale MM to tv... Nie mam innego wyboru przy mojej inercji towarzyskiej i lęku przed ludźmi. Odpowiedz Link
map4 Re: kłopoty z pocztą 13.02.08, 11:50 napoj.chmielowy napisał: > Od jakichś dwóch tygodni moje maile nie dochodzą na różne adresy, co gorsza nie > dostaję informacji zwrotnej, że mail został odrzucony. Z innych adresów nie > dochodzą maile do mnie i korespondent też nie ma informacji o tym fakcie. A już myślałem, że się na mnie obraziłeś Wygląda na to, że jakiś główny kabel został gdzieś nadcięty i niektóre maile skapują do podstawionego wiadra. To tak, jak z nakłuwaniem rurociągu: nie wolno z wielkością dziury przesadzić, bo inaczej się właściciel zorientuje. Tylko na co komu maile prywatnych ludzi ? Odpowiedz Link
napoj.chmielowy Re: kłopoty z pocztą 13.02.08, 13:44 map4 napisał: > A już myślałem, że się na mnie obraziłeś > > Wygląda na to, że jakiś główny kabel został gdzieś nadcięty i niektóre maile > skapują do podstawionego wiadra. To tak, jak z nakłuwaniem rurociągu: nie wolno > z wielkością dziury przesadzić, bo inaczej się właściciel zorientuje. Tylko na > co komu maile prywatnych ludzi ? > Może masz rację, ale ja podejrzewam demona brakoróbstwa (inne usługi internetowe mimo regularnie opłcanego 2Mb-itowego łącza działają często jak historyczny modem 1200 bps (wiem coś o tej prędkości bo od takich modemów zaczynałem). To się po prostu wali. Niedoinwestowane łącza i serwery Agory są tego doskonałym przykładem. "Zarabiać tak! Inwestować nie! " to hasło przyświeca wielu wirtualnym dorobkiewiczą. Przykład Agory, która eksploatuje swoje wysłużone Solarisy do granic możliwego dowodzi mi tego. Odpowiedz Link
kolejar Niniejszym uprzejmie donoszę... 13.02.08, 14:52 To są materiały na razie operacyjne - jeszcze nie procesowe: Z mojego konta na MM-Gdynia już W OGÓLE NIC nie da się wysłać. Zaczęło się od onetu, myślałem, że wszyscy się na mnie obrazili, a teraz już w ogóle do nikąd! Wczoraj dostałem na MM 26 spamów i... odbój od kumpla na 200%, ale... z sensownym uzasadnieniem - "twój serwer wysyła spam". Z tlenu i gazety wszystko ok. - dochodzi - sprawdziłem już i spamu na tych kontach nie dostaję! Usiłowałem dodzwonić się do admina w Gdyni. Połączyli mnie z jakimś typem, który mocno się jąkał w zakłopotaniu, gdy mu przedstawiłem sprawę. Tu zauważę, że spam (ok. 25 dziennie!) jest adresowany pod alfabet wg użytkowników kont @wroclaw.mm.pl. Ów typ gdyński podał mi adres mailowy, na który mam max drobiazgowo omówić reklamację. Zrobiłem to - wysyłając oczywiście z Agory, bo z MM już nic się nie da... Mam podejrzenia operacyjne - spory atak na użytkowników w RP. Sowieci??? Jak na Łotwę tylko ostrzej? Na razie Tlen jeszcze się broni, Agora słabiej (codziennie po ok. 3 godziny przerw w działaniu poczty, poważne kłopoty z pisaniem na forach, tudzież z otwieraniem artykułów), MM-Gdynia już LEŻY nie tylko mailowo - codzienne przerwy (po ok. 10-30 sek. od kilku dni co ok. 30 min.) w TV!!! Czy tego posta należy przesłać do AW i SKW??? Ja to chyba zrobię... Odpowiedz Link
kolejar Re: Niniejszym uprzejmie donoszę... 13.02.08, 14:59 Z wysłaniem poprzedniego postu również były POWAŻNE kłopoty - aż się dziwię, że pewna stara sztuczka zadziałała i to poszło!!! Odpowiedz Link
najglupszy-nick Hi! Hi! Hi! 13.02.08, 15:31 nasza-klasa.pl i jej sprzedane dane teleadresowe. Odpowiedz Link
kolejar Re: Hi! Hi! Hi! 13.02.08, 17:18 najglupszy-nick napisał: > nasza-klasa.pl i jej sprzedane dane teleadresowe. Ja nie mam i nigdy nie miałem nic wspólnego z naszą-klasą.pl - nawet nie kumam, o co chodzi. Słyszałem coś, że tam były jakieś dane zmarłego kiedyś księdza rom-kat i też pewnie nie miał nic wspólnego... To by było niby "po fachu", bo, jak już i tak wykryli - jednak NIE! NIKT (nawet J.E. ks. Arcbp Metropolita i ks. Kardynał Heniu) nie wie jakiego Zakonu jestem braciszkiem... To z definicji (Reguły) NIEMOŻLIWE. Poza tym pospólstwu podaję tylko go2.pl i gazeta.pl. I z tym nie ma problemów! Twoja wersja o danych teleadresowych z jakiejś tam naszej-klasy całkowicie odpada. Odpowiedz Link
map4 Re: kłopoty z pocztą 13.02.08, 14:56 napoj.chmielowy napisał: > "Zarabiać tak! Inwestować nie! " to hasło przyświeca wielu > wirtualnym dorobkiewiczą. Chciwość managerów rzeczywiście poraża. Choć z drugiej strony jeśli nie będziesz chciwy, to za kilka lat wykupi Cię chciwy konkurent, który nie miał oporów i się nachapał. > Przykład Agory, która eksploatuje swoje wysłużone > Solarisy do granic możliwego dowodzi mi tego. Przypominam sobie wywiad z szefem informatyków Agory sprzed góra dwóch lat, w którym to chwalił się wydanymi na infrastrukturę milionami. Podobno systemy Agory są nie do zdarcia. Co do inwestycji: Agora inwestuje przecież - kupuje gazety, radiostacje, próbowała przejąć telewizję, próbowała wylansować własną wersję low-cost komiksu pokroju Faktu ... Zarząd Agory wydał kupę milionów na poszerzenie bazy interesu, zapominając o karmieniu core-business. Nowych rynków nie zdobyli, a stare tracą. Dwa fakty: nowy portal gazety okazał się niezbyt udaną inwestycją, inwestycje w nowe obszary działalności nie wypaliły. 1 mld złotych akcjonariuszom Agory wyparował. To nie są łatwe dla Agory czasy, ale jakoś mi jej nie szkoda, bo jej management narobił kupę poważnych, kosztownych błędów. Szkoda mi jedynie zwykłych ludzi, pracowników Agory, którzy jak zwykle zapłacą swoimi stanowiskami pracy za błędy managerów, którzy odejdą na końcu, dostając milionowe odprawy. Co do maili zaś: wygląda na to, że problem nie tkwi tylko u Agory: coś się wali w wirtualnej polsce, w o2, tlenie, ... Trochę dużo tego. PS. Przepraszam za angielskie wtrącenia, ale nie znam polskich ich odpowiedników. Odpowiedz Link
sztuk6mistrz Re: kłopoty z pocztą 14.02.08, 13:43 > Co do inwestycji: Agora inwestuje przecież - kupuje gazety, radiostacje, > próbowała przejąć telewizję, próbowała wylansować własną wersję low-cost komiks > u > pokroju Faktu ... > Zarząd Agory wydał kupę milionów na poszerzenie bazy interesu, zapominając o > karmieniu core-business. Nowych rynków nie zdobyli, a stare tracą. Jakie stare tracą? Bez demagogi Mapie, lepsza trzeźwa ocena, nawet kiedy się kogoś nie lubi. Sprawdź sprzedaży tytułu, wygrana batalia z Dziennikiem, niezłe wyniki zakupionych tytułów - nie będę cytować, bo wystarczy odrobina dobrej woli i można to samodzielnie sprawdzić. Telewizja? Przecież wiesz jak to się odbywało. Mieli kupić od Rywina? > > Dwa fakty: nowy portal gazety okazał się niezbyt udaną inwestycją, inwestycje w > nowe obszary działalności nie wypaliły. 1 mld złotych akcjonariuszom Agory > wyparował. Kolejna demagogia, czyżbyś na giełdzie się też nie znał? Przynajmniej na jej mechanizmach? Odpowiedz Link
map4 Re: kłopoty z pocztą 14.02.08, 13:56 sztuk6mistrz napisał: > Sprawdź sprzedaży tytułu, wygrana batalia z Dziennikiem, niezłe wyniki > zakupionych tytułów - nie będę cytować, bo wystarczy odrobina dobrej woli i > można to samodzielnie sprawdzić. Bo ja wiem, czy wygrana ? Musieli podzielić się rynkiem. Ja bym tego zwycięstwem nie nazwał. Co najwyżej mniej lub bardziej udaną obroną. > Telewizja? Przecież wiesz jak to się odbywało. Mieli kupić od Rywina? Tak się gra, jak przeciwnik pozwala. Zarząd Agory w swej krótkowzroczności żądał szybkich sukcesów, więc odpowiedź moja brzmi: tak, powinni byli kupić TV przez Rywina. Przy ich modelu biznesu nie mieli innego wyjścia. Przecież ich nie stać na samodzielną, wieloletnią budowę stacji od podstaw. > Kolejna demagogia, czyżbyś na giełdzie się też nie znał? Przynajmniej na jej > mechanizmach? Jasnym jest, że oczekiwać od giełdy wymuszonego zdrowym rozsądkiem zachowania to jak ... żądać od polityków, żeby przestali kłamać. Ale zawsze jest tak, że niektóre spółki idą w górę mimo tego, że reszta pada na pysk. Polecam Ci analizę kursu Bayera albo Google'a w ostatnim roku. Czyli nie jest tak, że Agora spadła, bo spadła reszta. To byłoby za proste. Odpowiedz Link
sztuk6mistrz Re: kłopoty z pocztą 14.02.08, 14:28 > Bo ja wiem, czy wygrana ? Musieli podzielić się rynkiem. Ja bym tego zwycięstwe > m > nie nazwał. Co najwyżej mniej lub bardziej udaną obroną. Bo jak się wprowadzi sąsiad w okolicy to się z nim chodnikiem nie podzielisz? Dziennik dalej traci Gazeta ku mojemu też zdumieniu zyskuje. Tu już nie ma na miejsca na spektakularne debiuty i wielkie plajty. Przecież ich nie stać > na samodzielną, wieloletnią budowę stacji od podstaw. Jest to największy polski, tzn. bez dużego udziałowca, koncern medialny. Czy ich nie stać, czy nie chcą, czy mają inną strategię? Myślę, że tego nie wiemy. Polecam Ci analiz > ę > kursu Bayera albo Google'a w ostatnim roku. Czyli nie jest tak, że Agora spadła > , > bo spadła reszta. To byłoby za proste. Spadła, bo ty i Kaczyński ją nie lubicie? Spadła, bo wojna w Iraku? Spadła, bo ma dobre wyniki? Spadła, bo recesja w USA? Spadła, bo to jest za proste? Spadła, bo jest curvus! Odpowiedz Link
map4 Re: kłopoty z pocztą 14.02.08, 16:32 sztuk6mistrz napisał: > Bo jak się wprowadzi sąsiad w okolicy to się z nim chodnikiem nie podzielisz? Chodnik z zasady znajduje się w części wspólnej, a grunt pod nim należy do społeczności reprezentowanej przez radę miasta, radę starszych, państwo, plemię albo inną formę zorganizowanego zarządu nad mieniem wspólnym. Tu zaś mówimy o świecie biznesu, w którym żresz lub jesteś zżerany. > Dziennik dalej traci Gazeta ku mojemu też zdumieniu zyskuje. Tu już nie ma na > miejsca na spektakularne debiuty i wielkie plajty. Skończył się chyba już "dziennikowi" okres młodej niewinności, teraz muszą się wziąć ostro do roboty. Co dziwne - wyborcza nie zwiększa swego padłego na pysk poziomu, co oznacza, że walka na jakość została przez obie strony uznana za nieopłacalną strategię. > Spadła, bo ty i Kaczyński ją nie lubicie? > Spadła, bo wojna w Iraku? > Spadła, bo ma dobre wyniki? > Spadła, bo recesja w USA? > Spadła, bo to jest za proste? > Spadła, bo jest curvus! Ja powiedziałbym, że spadła, bo zarząd popełnił wiele błędów, które moim niedoświadczonym przyznaję okiem wyglądają mniej więcej tak: z jednej strony wdraża się program oszczędnościowy, który grozi bulimią (chmielowy i jego uwaga o Solarisach to tylko wierzchołek góry lodowej: mam na myśli orkę studentami na stażu, wywalanie doświadczonych ludzi którzy ośmielają się mieć żądania płacowe czy też zaniechanie kosztownej korekty) a z drugiej strony pakuje się te zaoszczędzone miliony w ... jak to szło ? w "metro" ? Wiesz, o czym mówię. Wydaje mi się, że dlatego Wanda Rapaczyński musiała położyć głowę na pieńku. Za dużo kasy akcjonariuszom poszło się walić. Wydaje mi się ponadto, że management Agory zbyt chętnie stosuje padakę na parkiecie do usprawiedliwienia swoich porażek. Na szczęście zawirowania wokół Agory to nie mój problem. Odpowiedz Link
sztuk6mistrz Re: kłopoty z pocztą 16.02.08, 13:15 1) Chodnik jak rynek to część wspólna. Każdemu wolno chodzić, wynajmować, kupować, pośredniczyć, sprzedawać. Jeśli wolisz tylko po niej chodzić i cytować Marksa - twój wybór. 2) Poziom jak poziom - można dyskutować. "Nie" ma wyższy, czy "Dziennik Polski"? Czy raczej wrednie nie odpowiada ci ich pogląd na sytuacje? 3) "Przecieki" z posiedzenia zarządu mówią mi, że czas startować po piwo. Ciekawe czemu z takim uporem korzystasz z tego padłego na pysk portalu? Odpowiedz Link
map4 Re: kłopoty z pocztą 16.02.08, 14:36 sztuk6mistrz napisał: > 2) Poziom jak poziom - można dyskutować. "Nie" ma wyższy, czy "Dziennik Polski" > ? Porównuję dzisiejszą gazetę adresowaną do każdego z dzwną gazetą, wyrobem dla ludzi myślących. > Czy raczej wrednie nie odpowiada ci ich pogląd na sytuacje? Urban jest produktem kontrowersyjnym ze względu na formę, nigdy ze względu na treść. W GW niestety nawet treść padła na twarz. > Ciekawe czemu z takim uporem korzystasz z tego padłego na pysk portalu? Bo ciągle jeszcze, cholera, mój własny portal nie jest gotowy. Odpowiedz Link
napoj.chmielowy Re: kłopoty z pocztą 17.02.08, 19:25 Założyłem sobie konto na gmailu i rozesłałem do różnych forumowiczów zaproszenia aby też to zrobili. Jezeli kogoś pominąłem, a chciałby niech zgłosi w tym wątku. Odpowiedz Link
map4 Re: kłopoty z pocztą 18.02.08, 09:52 napoj.chmielowy napisał: > Założyłem sobie konto na gmailu i rozesłałem do różnych forumowiczów zaproszeni > a > aby też to zrobili. Próbując zalogować się dzisiaj do mojej skrzynki pocztowej na portalu "Gazety wyborczej" odkryłem, że nowy produkt koncernu Agora "poczta od nowa" jest ... "powered by google". Odpowiedz Link
napoj.chmielowy Re: kłopoty z pocztą 18.02.08, 15:28 map4 napisał: > Próbując zalogować się dzisiaj do mojej skrzynki pocztowej na portalu "Gazety > wyborczej" odkryłem, że nowy produkt koncernu Agora "poczta od nowa" jest ... > "powered by google". > Sąróżne urządzenia zasilane tą samą energią i badziewiate i takie zupełnie w porządku. Odpowiedz Link
poloeschatolo Re: kłopoty z pocztą 18.02.08, 15:48 niezła chujnia. mam dziurę w archiwum poczty odebranej i wysłanej od 16.01 do 16.02. próbowałem znaleźć kontakt na obsługę kont mailowych by to zareklamować. dupa. może macie jakieś pomysły jak odzyskać "zagubione" w jakiś sposób maile? Odpowiedz Link
kolejar Na dziś polecam... 19.02.08, 03:15 poloeschatolo napisała: > niezła chujnia. mam dziurę w archiwum poczty odebranej i wysłanej... 1. Korzystaj z programu pocztowego (Thunderbird, SeaMonkey, The Bat), wtedy masz całe archiwum u siebie - nie na serwerze pocztowym. 2. Załóż sobie konto na tlen.pl - to jest w tej chwili naj... naj... poczta, jaką sobie wyobrazić można!!! ZERO spamu, zero ograniczeń, wszystko chodzi bez zarzutu! Do niedawna było z nimi trochę cienko (bywał i spam i łącze skandalicznie wolne z parogodzinnymi zacięciami), ale teraz jest SUPER! Chłopaki ambitne i się starają równie ambitnie - usługi się mnożą: oprócz komunikatora jest też tlenofon. A ich komunikator wali GadaGada na łeb! Odpowiedz Link
kolejar Re: kłopoty z pocztą 19.02.08, 03:21 napoj.chmielowy napisał: > Założyłem sobie konto na gmailu i rozesłałem do różnych forumowiczów zaproszenia... Mimo wszystko skorzystałem i założyłem sobie konto (kolejar9047@gmail.com - jakby ktoś chciał listy miłosne pisać), chociaż na dziś uważam, że tlen.pl jest nie do pobicia!!! Pod KAŻDYM względem. Chłopaki naprawdę się starają. Jestem u nich od początku bycia w necie i bywało różnie, ale teraz powoli sięgają szczytów dobrych usług. Poznałem tych gości (założycieli portalu) kiedyś na imprezie, fajni ludkowie, duże plany, ale real był syfiaty. Teraz widać, że im zaczyna wychodzić. Odpowiedz Link
map4 Re: kłopoty z pocztą 19.02.08, 16:21 Jakby tego było mało poczta gazetowa postanowiła się przenieść na serwery google'a. Ponieważ nie zaakceptowałem umowy podsuniętej mi przez google'a zażądałem od portalu gazeta.pl udostępnienia mi zrzutu wszystkich przechowywanych i nich maili zakazując im jednocześnie jakiegokolwiek transferu na serwery należące do Google Inc. Teraz czekam, co będzie dalej. AHA: moje nowe konto pocztowe to map4@icmail.net, moje konto na portalu gazeta.pl uznaję od teraz za z winy operatora obumarłe. Odpowiedz Link
napoj.chmielowy Re: kłopoty z pocztą 19.02.08, 16:29 Co było takiego w umowie z Google, że zdecydowałeś się na taki ruch (może on być fatalny w skutkach dla WBC) Mapie? Odpowiedz Link
map4 Re: kłopoty z pocztą 19.02.08, 16:43 napoj.chmielowy napisał: > Co było takiego w umowie z Google, że zdecydowałeś się na taki ruch (może on być > fatalny w skutkach dla WBC) Mapie? Konieczność podporządkowania się amerykańskiemu prawu. Przyznam że z niewiedzy głównie nie mam absolutnie żadnego zaufania do prawodawstwa USA w zakresie ochrony danych osobowych jak i również w zakresie zobowiązań firmy Google względem udostępniania danych na żądanie rządu federalnego na mocy Patriot Act. Uważam, że ochrona prywatności internautów przed wścibstwem rządu jest w USA na podobnie dennym poziomie, co w Unii Europejskiej. Dlatego też poszukuję usilnie serwera w kraju, który rozumie i przestrzega zasady poufności i tajemnicy korespondencji. Nie zdradzę chyba tu żadnej tajemnicy, że interesuję się we wzmożony sposób założeniem konta na serwerze stojącym w Szwajcarii lub Lichtensteinie. Co do WBC: moje konto na portalu działa i mam nadzieję działać będzie nadal. Ja jedynie wycofuję się z korzystania z gazetowej poczty. Odpowiedz Link
poloeschatolo Re: kłopoty z pocztą (a propos Googla) 19.02.08, 22:10 obawy mapa potwierdzają się wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4943380.html Odpowiedz Link
chlorofil1 Re: kłopoty z pocztą (a propos Googla) 20.02.08, 00:13 poloeschatolo napisała: > obawy mapa potwierdzają się > > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4943380.html To jest zgodne z przysłowiem (chyba) Kucułów - "Nie ma kumciu z baciarami". Co w wolnym tłumaczeniu oznacza - "Żadnych kumpli w oenzecie." Odpowiedz Link