Dodaj do ulubionych

kłopoty z pocztą

12.02.08, 17:17
Ostatnio miewam duże kłopoty z wysyłaniem listów do ludzi, którzy trzymają
swoje skrzynki na niektórych polskich serwerach. Rzuciły mi się w oczy na
razie o2.pl, tlen.pl i wp.pl

Czy może ktoś z Was problemy te potwierdzić ?
Obserwuj wątek
    • sztuk6mistrz Re: kłopoty z pocztą 12.02.08, 17:23
      Wyślij coś do mnie teraz. Zobaczymy.
      • map4 Re: kłopoty z pocztą 12.02.08, 18:14
        sztuk6mistrz napisał:

> Wyślij coś do mnie teraz. Zobaczymy.

poszło, na oba adresy.
        • sztuk6mistrz Re: kłopoty z pocztą 12.02.08, 21:01
          doszło 18.40, odpowiedziałem
    • kolejar Re: kłopoty z pocztą 12.02.08, 22:05
      Ja dorzucę poczta.onet.pl i poczta.onet.eu - z tymi adresami permanentne kłopoty
      ma mój mm.pl - odwala korespondencję, a informacja o tym fakcie przychodzi...
      nawet po miesiącu! Z innymi poważniejszych problemów nie miewałem, co nie
      znaczy, że nie było w ogóle - np. serwer gazeta.pl bardzo często przez parę
      godzin w ogóle nie działa! Kłopoty z pocztą.onet rozwiązuję tak, że tam wysyłam
      z gazeta.pl (o ile akurat działa wink ), albo z tlenu. W ogóle trzeba mieć kilka
      kont na różnych serwerach, żeby liczyć na jakąkolwiek sprawność działania.
    • napoj.chmielowy Re: kłopoty z pocztą 12.02.08, 23:49
      Od jakichś dwóch tygodni moje maile nie dochodzą na różne adresy, co gorsza nie
      dostaję informacji zwrotnej, że mail został odrzucony. Z innych adresów nie
      dochodzą maile do mnie i korespondent też nie ma informacji o tym fakcie.
      • kolejar Re: kłopoty z pocztą 13.02.08, 04:24
        Jeszcze raz piszę - info o odbiciu przychodzi miesiąc (jak napisałem), a nawet
        po 2 miesiącach po odwaleniu maila!!! To jest SKANDAL! Jak w taki sposób
        zachować poważne zachowanie do korespondentów (może czasem kontrahentów
        biznesowych?)?
        Teraz mi przyszło po 3 dniach i po 5 dniach (onet.pl i onet.eu) - i tak
        szybko... Zapewniam, że pocztę sprawdzam 3-6 razy na dobę.
        Ja bym jeszcze zrozumiał te konta bezpłatne... ale ja mam też płatne! - mm.pl!
        Oni teraz w swoim sraniu w gacie zaoferowali mi 1 Mb/s za tą samą kasę co dotąd
        128 kb/s, ale... No, mógłbym olać tę firemkę-koncern w stylu TELE-2 (ci to mają
        oferty- 2 Mb/s + notebook za 59 PLN!), ale MM to tv... Nie mam innego wyboru
        przy mojej inercji towarzyskiej i lęku przed ludźmi.
      • map4 Re: kłopoty z pocztą 13.02.08, 11:50
        napoj.chmielowy napisał:

> Od jakichś dwóch tygodni moje maile nie dochodzą na różne adresy, co gorsza nie
        > dostaję informacji zwrotnej, że mail został odrzucony. Z innych adresów nie
        > dochodzą maile do mnie i korespondent też nie ma informacji o tym fakcie.

A już myślałem, że się na mnie obraziłeś wink

Wygląda na to, że jakiś główny kabel został gdzieś nadcięty i niektóre maile
        skapują do podstawionego wiadra. To tak, jak z nakłuwaniem rurociągu: nie wolno
        z wielkością dziury przesadzić, bo inaczej się właściciel zorientuje. Tylko na
        co komu maile prywatnych ludzi ?
        • napoj.chmielowy Re: kłopoty z pocztą 13.02.08, 13:44
          map4 napisał:

> A już myślałem, że się na mnie obraziłeś wink
          >
          > Wygląda na to, że jakiś główny kabel został gdzieś nadcięty i niektóre maile
          > skapują do podstawionego wiadra. To tak, jak z nakłuwaniem rurociągu: nie wolno
          > z wielkością dziury przesadzić, bo inaczej się właściciel zorientuje. Tylko na
          > co komu maile prywatnych ludzi ?
          >

Może masz rację, ale ja podejrzewam demona brakoróbstwa (inne usługi internetowe
          mimo regularnie opłcanego 2Mb-itowego łącza działają często jak historyczny
          modem 1200 bps (wiem coś o tej prędkości bo od takich modemów zaczynałem). To
          się po prostu wali. Niedoinwestowane łącza i serwery Agory są tego doskonałym
          przykładem. "Zarabiać tak! Inwestować nie! " to hasło przyświeca wielu
          wirtualnym dorobkiewiczą. Przykład Agory, która eksploatuje swoje wysłużone
          Solarisy do granic możliwego dowodzi mi tego.
          • kolejar Niniejszym uprzejmie donoszę... 13.02.08, 14:52
            To są materiały na razie operacyjne - jeszcze nie procesowe:
            Z mojego konta na MM-Gdynia już W OGÓLE NIC nie da się wysłać. Zaczęło się od
            onetu, myślałem, że wszyscy się na mnie obrazili, a teraz już w ogóle do nikąd!
            Wczoraj dostałem na MM 26 spamów i... odbój od kumpla na 200%, ale... z
            sensownym uzasadnieniem - "twój serwer wysyła spam". Z tlenu i gazety wszystko
            ok. - dochodzi - sprawdziłem już i spamu na tych kontach nie dostaję! Usiłowałem
            dodzwonić się do admina w Gdyni. Połączyli mnie z jakimś typem, który mocno się
            jąkał w zakłopotaniu, gdy mu przedstawiłem sprawę. Tu zauważę, że spam (ok. 25
            dziennie!) jest adresowany pod alfabet wg użytkowników kont @wroclaw.mm.pl. Ów
            typ gdyński podał mi adres mailowy, na który mam max drobiazgowo omówić
            reklamację. Zrobiłem to - wysyłając oczywiście z Agory, bo z MM już nic się nie
            da...
            Mam podejrzenia operacyjne - spory atak na użytkowników w RP. Sowieci??? Jak na
            Łotwę tylko ostrzej? Na razie Tlen jeszcze się broni, Agora słabiej (codziennie
            po ok. 3 godziny przerw w działaniu poczty, poważne kłopoty z pisaniem na
            forach, tudzież z otwieraniem artykułów), MM-Gdynia już LEŻY nie tylko mailowo -
            codzienne przerwy (po ok. 10-30 sek. od kilku dni co ok. 30 min.) w TV!!!
            Czy tego posta należy przesłać do AW i SKW???
            Ja to chyba zrobię...
            • kolejar Re: Niniejszym uprzejmie donoszę... 13.02.08, 14:59
              Z wysłaniem poprzedniego postu również były POWAŻNE kłopoty - aż się dziwię, że
              pewna stara sztuczka zadziałała i to poszło!!!
            • najglupszy-nick Hi! Hi! Hi! 13.02.08, 15:31
              nasza-klasa.pl i jej sprzedane dane teleadresowe.
              • kolejar Re: Hi! Hi! Hi! 13.02.08, 17:18
                najglupszy-nick napisał:

> nasza-klasa.pl i jej sprzedane dane teleadresowe.

Ja nie mam i nigdy nie miałem nic wspólnego z naszą-klasą.pl - nawet nie kumam,
                o co chodzi. Słyszałem coś, że tam były jakieś dane zmarłego kiedyś księdza
                rom-kat i też pewnie nie miał nic wspólnego... To by było niby "po fachu", bo,
                jak już i tak wykryli - jednak NIE! NIKT (nawet J.E. ks. Arcbp Metropolita i ks.
                Kardynał Heniu) nie wie jakiego Zakonu jestem braciszkiem... To z definicji
                (Reguły) NIEMOŻLIWE. Poza tym pospólstwu podaję tylko go2.pl i gazeta.pl. I z
                tym nie ma problemów! Twoja wersja o danych teleadresowych z jakiejś tam
                naszej-klasy całkowicie odpada.
          • map4 Re: kłopoty z pocztą 13.02.08, 14:56
            napoj.chmielowy napisał:

> "Zarabiać tak! Inwestować nie! " to hasło przyświeca wielu
            > wirtualnym dorobkiewiczą.

Chciwość managerów rzeczywiście poraża. Choć z drugiej strony jeśli nie będziesz
            chciwy, to za kilka lat wykupi Cię chciwy konkurent, który nie miał oporów i się
            nachapał.

> Przykład Agory, która eksploatuje swoje wysłużone
            > Solarisy do granic możliwego dowodzi mi tego.

Przypominam sobie wywiad z szefem informatyków Agory sprzed góra dwóch lat, w
            którym to chwalił się wydanymi na infrastrukturę milionami. Podobno systemy
            Agory są nie do zdarcia.

Co do inwestycji: Agora inwestuje przecież - kupuje gazety, radiostacje,
            próbowała przejąć telewizję, próbowała wylansować własną wersję low-cost komiksu
            pokroju Faktu ...
            Zarząd Agory wydał kupę milionów na poszerzenie bazy interesu, zapominając o
            karmieniu core-business. Nowych rynków nie zdobyli, a stare tracą.

Dwa fakty: nowy portal gazety okazał się niezbyt udaną inwestycją, inwestycje w
            nowe obszary działalności nie wypaliły. 1 mld złotych akcjonariuszom Agory
            wyparował.

To nie są łatwe dla Agory czasy, ale jakoś mi jej nie szkoda, bo jej management
            narobił kupę poważnych, kosztownych błędów.
            Szkoda mi jedynie zwykłych ludzi, pracowników Agory, którzy jak zwykle zapłacą
            swoimi stanowiskami pracy za błędy managerów, którzy odejdą na końcu, dostając
            milionowe odprawy.

Co do maili zaś: wygląda na to, że problem nie tkwi tylko u Agory: coś się wali
            w wirtualnej polsce, w o2, tlenie, ...

Trochę dużo tego.

PS. Przepraszam za angielskie wtrącenia, ale nie znam polskich ich odpowiedników.
            • sztuk6mistrz Re: kłopoty z pocztą 14.02.08, 13:43
              > Co do inwestycji: Agora inwestuje przecież - kupuje gazety, radiostacje,
              > próbowała przejąć telewizję, próbowała wylansować własną wersję low-cost komiks
              > u
              > pokroju Faktu ...
              > Zarząd Agory wydał kupę milionów na poszerzenie bazy interesu, zapominając o
              > karmieniu core-business. Nowych rynków nie zdobyli, a stare tracą.

Jakie stare tracą? Bez demagogi Mapie, lepsza trzeźwa ocena, nawet kiedy się
              kogoś nie lubi.
              Sprawdź sprzedaży tytułu, wygrana batalia z Dziennikiem, niezłe wyniki
              zakupionych tytułów - nie będę cytować, bo wystarczy odrobina dobrej woli i
              można to samodzielnie sprawdzić.
              Telewizja? Przecież wiesz jak to się odbywało. Mieli kupić od Rywina?

>
              > Dwa fakty: nowy portal gazety okazał się niezbyt udaną inwestycją, inwestycje w
              > nowe obszary działalności nie wypaliły. 1 mld złotych akcjonariuszom Agory
              > wyparował.

Kolejna demagogia, czyżbyś na giełdzie się też nie znał? Przynajmniej na jej
              mechanizmach?
              • map4 Re: kłopoty z pocztą 14.02.08, 13:56
                sztuk6mistrz napisał:

> Sprawdź sprzedaży tytułu, wygrana batalia z Dziennikiem, niezłe wyniki
                > zakupionych tytułów - nie będę cytować, bo wystarczy odrobina dobrej woli i
                > można to samodzielnie sprawdzić.

Bo ja wiem, czy wygrana ? Musieli podzielić się rynkiem. Ja bym tego zwycięstwem
                nie nazwał. Co najwyżej mniej lub bardziej udaną obroną.

> Telewizja? Przecież wiesz jak to się odbywało. Mieli kupić od Rywina?

Tak się gra, jak przeciwnik pozwala. Zarząd Agory w swej krótkowzroczności żądał
                szybkich sukcesów, więc odpowiedź moja brzmi: tak, powinni byli kupić TV przez
                Rywina. Przy ich modelu biznesu nie mieli innego wyjścia. Przecież ich nie stać
                na samodzielną, wieloletnią budowę stacji od podstaw.

> Kolejna demagogia, czyżbyś na giełdzie się też nie znał? Przynajmniej na jej
                > mechanizmach?

Jasnym jest, że oczekiwać od giełdy wymuszonego zdrowym rozsądkiem zachowania to
                jak ... żądać od polityków, żeby przestali kłamać. Ale zawsze jest tak, że
                niektóre spółki idą w górę mimo tego, że reszta pada na pysk. Polecam Ci analizę
                kursu Bayera albo Google'a w ostatnim roku. Czyli nie jest tak, że Agora spadła,
                bo spadła reszta. To byłoby za proste.
                • sztuk6mistrz Re: kłopoty z pocztą 14.02.08, 14:28
                  > Bo ja wiem, czy wygrana ? Musieli podzielić się rynkiem. Ja bym tego zwycięstwe
                  > m
                  > nie nazwał. Co najwyżej mniej lub bardziej udaną obroną.

Bo jak się wprowadzi sąsiad w okolicy to się z nim chodnikiem nie podzielisz?
                  Dziennik dalej traci Gazeta ku mojemu też zdumieniu zyskuje. Tu już nie ma na
                  miejsca na spektakularne debiuty i wielkie plajty.

Przecież ich nie stać
                  > na samodzielną, wieloletnią budowę stacji od podstaw.

Jest to największy polski, tzn. bez dużego udziałowca, koncern medialny. Czy ich
                  nie stać, czy nie chcą, czy mają inną strategię? Myślę, że tego nie wiemy.

Polecam Ci analiz
                  > ę
                  > kursu Bayera albo Google'a w ostatnim roku. Czyli nie jest tak, że Agora spadła
                  > ,
                  > bo spadła reszta. To byłoby za proste.

Spadła, bo ty i Kaczyński ją nie lubicie?
                  Spadła, bo wojna w Iraku?
                  Spadła, bo ma dobre wyniki?
                  Spadła, bo recesja w USA?
                  Spadła, bo to jest za proste?
                  Spadła, bo jest curvus!
                  • map4 Re: kłopoty z pocztą 14.02.08, 16:32
                    sztuk6mistrz napisał:

> Bo jak się wprowadzi sąsiad w okolicy to się z nim chodnikiem nie podzielisz?

Chodnik z zasady znajduje się w części wspólnej, a grunt pod nim należy do
                    społeczności reprezentowanej przez radę miasta, radę starszych, państwo, plemię
                    albo inną formę zorganizowanego zarządu nad mieniem wspólnym. Tu zaś mówimy o
                    świecie biznesu, w którym żresz lub jesteś zżerany.

> Dziennik dalej traci Gazeta ku mojemu też zdumieniu zyskuje. Tu już nie ma na
                    > miejsca na spektakularne debiuty i wielkie plajty.

Skończył się chyba już "dziennikowi" okres młodej niewinności, teraz muszą się
                    wziąć ostro do roboty. Co dziwne - wyborcza nie zwiększa swego padłego na pysk
                    poziomu, co oznacza, że walka na jakość została przez obie strony uznana za
                    nieopłacalną strategię.

> Spadła, bo ty i Kaczyński ją nie lubicie?
                    > Spadła, bo wojna w Iraku?
                    > Spadła, bo ma dobre wyniki?
                    > Spadła, bo recesja w USA?
                    > Spadła, bo to jest za proste?
                    > Spadła, bo jest curvus!

Ja powiedziałbym, że spadła, bo zarząd popełnił wiele błędów, które moim
                    niedoświadczonym przyznaję okiem wyglądają mniej więcej tak: z jednej strony
                    wdraża się program oszczędnościowy, który grozi bulimią (chmielowy i jego uwaga
                    o Solarisach to tylko wierzchołek góry lodowej: mam na myśli orkę studentami na
                    stażu, wywalanie doświadczonych ludzi którzy ośmielają się mieć żądania płacowe
                    czy też zaniechanie kosztownej korekty) a z drugiej strony pakuje się te
                    zaoszczędzone miliony w ... jak to szło ? w "metro" ? Wiesz, o czym mówię.

Wydaje mi się, że dlatego Wanda Rapaczyński musiała położyć głowę na pieńku. Za
                    dużo kasy akcjonariuszom poszło się walić. Wydaje mi się ponadto, że management
                    Agory zbyt chętnie stosuje padakę na parkiecie do usprawiedliwienia swoich
                    porażek. Na szczęście zawirowania wokół Agory to nie mój problem.
                    • sztuk6mistrz Re: kłopoty z pocztą 16.02.08, 13:15
                      1) Chodnik jak rynek to część wspólna. Każdemu wolno chodzić, wynajmować,
                      kupować, pośredniczyć, sprzedawać. Jeśli wolisz tylko po niej chodzić i cytować
                      Marksa - twój wybór.
                      2) Poziom jak poziom - można dyskutować. "Nie" ma wyższy, czy "Dziennik Polski"?
                      Czy raczej wrednie nie odpowiada ci ich pogląd na sytuacje?
                      3) "Przecieki" z posiedzenia zarządu mówią mi, że czas startować po piwo.
                      Ciekawe czemu z takim uporem korzystasz z tego padłego na pysk portalu?
                      • map4 Re: kłopoty z pocztą 16.02.08, 14:36
                        sztuk6mistrz napisał:

> 2) Poziom jak poziom - można dyskutować. "Nie" ma wyższy, czy "Dziennik Polski"
                        > ?

Porównuję dzisiejszą gazetę adresowaną do każdego z dzwną gazetą, wyrobem dla
                        ludzi myślących.

> Czy raczej wrednie nie odpowiada ci ich pogląd na sytuacje?

Urban jest produktem kontrowersyjnym ze względu na formę, nigdy ze względu na
                        treść. W GW niestety nawet treść padła na twarz.

> Ciekawe czemu z takim uporem korzystasz z tego padłego na pysk portalu?

Bo ciągle jeszcze, cholera, mój własny portal nie jest gotowy.
    • napoj.chmielowy Re: kłopoty z pocztą 17.02.08, 19:25
      Założyłem sobie konto na gmailu i rozesłałem do różnych forumowiczów zaproszenia
      aby też to zrobili. Jezeli kogoś pominąłem, a chciałby niech zgłosi w tym wątku.
      • map4 Re: kłopoty z pocztą 18.02.08, 09:52
        napoj.chmielowy napisał:

> Założyłem sobie konto na gmailu i rozesłałem do różnych forumowiczów zaproszeni
        > a
        > aby też to zrobili.

Próbując zalogować się dzisiaj do mojej skrzynki pocztowej na portalu "Gazety
        wyborczej" odkryłem, że nowy produkt koncernu Agora "poczta od nowa" jest ...
        "powered by google".
        • napoj.chmielowy Re: kłopoty z pocztą 18.02.08, 15:28
          map4 napisał:

> Próbując zalogować się dzisiaj do mojej skrzynki pocztowej na portalu "Gazety
          > wyborczej" odkryłem, że nowy produkt koncernu Agora "poczta od nowa" jest ...
          > "powered by google".
          >

Sąróżne urządzenia zasilane tą samą energią i badziewiate i takie zupełnie w
          porządku.
          • poloeschatolo Re: kłopoty z pocztą 18.02.08, 15:48
            niezła chujnia. mam dziurę w archiwum poczty odebranej i wysłanej od 16.01 do
            16.02.

próbowałem znaleźć kontakt na obsługę kont mailowych by to zareklamować. dupa.

może macie jakieś pomysły jak odzyskać "zagubione" w jakiś sposób maile?
            • kolejar Na dziś polecam... 19.02.08, 03:15
              poloeschatolo napisała:

> niezła chujnia. mam dziurę w archiwum poczty odebranej i wysłanej...

1. Korzystaj z programu pocztowego (Thunderbird, SeaMonkey, The Bat), wtedy masz
              całe archiwum u siebie - nie na serwerze pocztowym.
              2. Załóż sobie konto na tlen.pl - to jest w tej chwili naj... naj... poczta,
              jaką sobie wyobrazić można!!! ZERO spamu, zero ograniczeń, wszystko chodzi bez
              zarzutu! Do niedawna było z nimi trochę cienko (bywał i spam i łącze
              skandalicznie wolne z parogodzinnymi zacięciami), ale teraz jest SUPER! Chłopaki
              ambitne i się starają równie ambitnie - usługi się mnożą: oprócz komunikatora
              jest też tlenofon. A ich komunikator wali GadaGada na łeb!
      • kolejar Re: kłopoty z pocztą 19.02.08, 03:21
        napoj.chmielowy napisał:

> Założyłem sobie konto na gmailu i rozesłałem do różnych forumowiczów
        zaproszenia...

Mimo wszystko skorzystałem i założyłem sobie konto (kolejar9047@gmail.com -
        jakby ktoś chciał listy miłosne pisać), chociaż na dziś uważam, że tlen.pl jest
        nie do pobicia!!! Pod KAŻDYM względem. Chłopaki naprawdę się starają. Jestem u
        nich od początku bycia w necie i bywało różnie, ale teraz powoli sięgają
        szczytów dobrych usług. Poznałem tych gości (założycieli portalu) kiedyś na
        imprezie, fajni ludkowie, duże plany, ale real był syfiaty. Teraz widać, że im
        zaczyna wychodzić.
    • map4 Re: kłopoty z pocztą 19.02.08, 16:21
      Jakby tego było mało poczta gazetowa postanowiła się przenieść na serwery
      google'a. Ponieważ nie zaakceptowałem umowy podsuniętej mi przez google'a
      zażądałem od portalu gazeta.pl udostępnienia mi zrzutu wszystkich
      przechowywanych i nich maili zakazując im jednocześnie jakiegokolwiek transferu
      na serwery należące do Google Inc.
      Teraz czekam, co będzie dalej.

AHA: moje nowe konto pocztowe to map4@icmail.net, moje konto na portalu
      gazeta.pl uznaję od teraz za z winy operatora obumarłe.
      • napoj.chmielowy Re: kłopoty z pocztą 19.02.08, 16:29
        Co było takiego w umowie z Google, że zdecydowałeś się na taki ruch (może on być
        fatalny w skutkach dla WBC) Mapie?
        • map4 Re: kłopoty z pocztą 19.02.08, 16:43
          napoj.chmielowy napisał:

> Co było takiego w umowie z Google, że zdecydowałeś się na taki ruch (może on być
          > fatalny w skutkach dla WBC) Mapie?

Konieczność podporządkowania się amerykańskiemu prawu.

Przyznam że z niewiedzy głównie nie mam absolutnie żadnego zaufania do
          prawodawstwa USA w zakresie ochrony danych osobowych jak i również w zakresie
          zobowiązań firmy Google względem udostępniania danych na żądanie rządu
          federalnego na mocy Patriot Act. Uważam, że ochrona prywatności internautów
          przed wścibstwem rządu jest w USA na podobnie dennym poziomie, co w Unii
          Europejskiej. Dlatego też poszukuję usilnie serwera w kraju, który rozumie i
          przestrzega zasady poufności i tajemnicy korespondencji. Nie zdradzę chyba tu
          żadnej tajemnicy, że interesuję się we wzmożony sposób założeniem konta na
          serwerze stojącym w Szwajcarii lub Lichtensteinie.

Co do WBC: moje konto na portalu działa i mam nadzieję działać będzie nadal. Ja
          jedynie wycofuję się z korzystania z gazetowej poczty.
          • poloeschatolo Re: kłopoty z pocztą (a propos Googla) 19.02.08, 22:10
            obawy mapa potwierdzają się

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4943380.html
            • chlorofil1 Re: kłopoty z pocztą (a propos Googla) 20.02.08, 00:13
              poloeschatolo napisała:

> obawy mapa potwierdzają się
              >
              > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4943380.html

To jest zgodne z przysłowiem (chyba) Kucułów - "Nie ma kumciu z baciarami". Co w
              wolnym tłumaczeniu oznacza - "Żadnych kumpli w oenzecie."
              • kolejar Re: kłopoty z pocztą (a propos Googla) 20.02.08, 02:25
                *@o2.pl działają ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka