Dodaj do ulubionych

Likwidacja poczty w Raszynie !!!

10.03.11, 08:20
Wczoraj dowiedziałam się o próbach likwidacji poczty w Raszynie. Po gminie krążą listy społeczne sprzeciwiające sie tej decyzji. Dla mnie jest to niepojęte jak można likwidować poczte w Raszynie, gdzie ciągle sa tam kolejki co świadczy o tym jaka liczba mieszkańców z niej korzysta. Czy ktoś wie o co w tym wszystkich chodzi, gdzie sens i logika ?????????????
Obserwuj wątek
    • grocholica Re: Likwidacja poczty w Raszynie !!! 10.03.11, 10:38
      Akurat rozmawiałam z kimś kto pracuje w firmie kurierskiej i prawo pocztowe jest mu dość bliskie (kjest to żywotna kwestia dla firm kurierskich) i w każdej gminie/miejscowości pow. 10 tys. musi być poczta - właśnie za takie obowiązki poczta ma monopol.

Więc podejrzewam, że to plotka podsycana przez panie z poczty, bo znowu brak listonoszy i dzieją się tam dantejsie sceny zwłaszcza wśród emerytówsmile

• konradzubko Re: Likwidacja poczty w Raszynie !!! 10.03.11, 14:08
      Większość korespondencji odbieram ze skrytki pocztowej umieszczonej na Poczcie w Raszynie. Staram się zagladać do tej skrytki 3 razy w tygodniu. Zauważyłem w tym roku, że niezależnie od dnia i godziny mojej wizyty na poczcie jest tłoczno. Jednoczesnie znowu widzę tam ogłoszenie o naborze na stanowisko listonosza.
      Kilka lat temu poczta pracowała od poniedziałku do soboty. W pewnym momencie mieliśmy taką zapaść, że media opisywały iż na ratunek listonoszom przyszli pocztowcy z sąsiednich gmin. Sytuację miało też uzdrowić otwarcie punktu innego operatora pocztowego, ale on po pewnym czasie zrezygnował z zajmowania się listami, bo mu się nie opłacało.
      Do rzeczowej dyskusji przydałby się tu głos Poczty o tym ilu pracowników (w terenie i w okienku) powinno obsługiwać gminę, a ilu jest i jakie są szanse na zmiany.
      • podkowianka Re: Likwidacja poczty w Raszynie !!! 10.03.11, 21:30
        Zdaje się, że są to listy społeczne dotyczące problemu ogólnie, zbierają podpisy przeciw "likwidacji placówek i miejsc pracy".
        • j.aranowski Re: Likwidacja poczty w Raszynie !!! 10.03.11, 22:57
          Poczta w Raszynie nie będzie zlikwidowana, tak przynajmniej oznajmiła mi Pani Naczelnik.
          • patrzacy.z.boku Re: Likwidacja poczty w Raszynie !!! 10.03.11, 23:11
            uff...i cale szczescie, bo ludzie ze wsi nie mogliby juz plotkowac w kolejcesmile a jedna pani ostatnio mowila glosno ,ze swietlice na rybiu maja przerobic na przedszkole, bo emeryci z rybia nie korzystaja z placu zabaw...
        • konradzubko Re: Likwidacja poczty w Raszynie !!! 11.03.11, 11:14
          Dziś, 11 marca, podpisy były zbierane na Poczcie chyba pod hasłem by nie likwidować poczty i zapewnić dostęp do usług.

Cały czas uważam, że najważniejszy teraz jest głos Poczty ile osób (etatów), według niej, potrzeba do obsługi terenu gminy (ponad 20 tys. mieszkańców, ponad 3 tys. firm, centra handlowe).
          Podział tych etatów na pracujące na poczcie w okienku, jako pocztowcy w terenie oraz w punktach ajencyjnych to już problem dostosowania miejsca udzielania usług do rozmieszczenia klientów.

Z tego co pamiętam listonosza może zatrudniać tylko poczta. Wprowadzanie punktów ajencyjnych to możliwość poszerzenia usługi skrytek pocztowych do których klienci sami podążają za przesyłką. Czy obecność na terenie gminy osób roznoszących listy i paczki to efekt przyzwyczajenia klientów, czy konieczność? Ja jestem za koniecznością.

Jest jeszcze problem ile i jakich usług może wykonać ajent? Czy nie może się przydarzyć tak, że brak jakiejś usługi u ajenta spowoduje, że klienci będą szukać jednego miejsca, gdzie będą mogli załatwić wszystkie swoje sprawy?
          Otwierając ajencję trzeba ponieść koszty na wstępie i jakieś stałe w trakcie. Czy jest jakieś miejsce które zachęca do otwierania ajencji informując o tych sprawach?
          • grocholica to jakiś szerszy problem aktualnie 11.03.11, 11:48
            www.zyciewarszawy.pl/artykul/576848_Trudna-milosc-do-listonosza.html
            • beata103 Re: to jakiś szerszy problem aktualnie 28.03.11, 21:58
              Czy do was jeszcze dociera poczta? My dziś odebraliśmy z poczty "furę" listów.Co się dzieje?
              • grocholica Re: to jakiś szerszy problem aktualnie 29.03.11, 09:01
                Oj, bo podobno właśnie zatrudnili listonosza więc pewnie przyniósł zaległą
    • aneta47_47 POCZTA W RASZYNIE TO DNO !!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.11.11, 16:21
      LISTONOSZ DOSTARCZA KORESPONDENCJĘ DWA RAZY W TYGODNIU (WTORKI I PIĄTKI) TAK JEST NP W FALENTACH !!!!
      LISTONOSZ MA CZAS NA CAŁODZIENNE PRZESIADYWANIE NA PLOTECZKACH PO OKOLICZNYCH SKLEPACH (NP W ŁADACH) KOMPLETNIE IGNORUJĄC PRACĘ.
      • dorian-jan Re: POCZTA W RASZYNIE TO DNO !!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.11.11, 21:22
        Masz racje, piekny budynek i obsluga na poziomie wczesnego Gierka, niech zamkna w cholere, gorzej nie bedzie. Jak widze te okienka z napisem przerwa to mnie szlag trafia a jak stoje po odbior listu czy nadanie przekazu to krew mnie zalewa.Nawet po nich nie zaplacze.
        • dorian-jan Re: POCZTA W RASZYNIE TO DNO !!!!!!!!!!!!!!!!!! 20.11.11, 10:31
          jeszcze raz ja w temacie poczty. ftymsenk pisze na swoim blogu ze sie czepiam, bo tu pracuja nasi, ale jak zlikwiduja te poczte to pewnie zatrudnia tych samych bo maja doswiadczenie w modnych agencjach operatowrow pocztowych. Panie z naszej poczty potrzebuj chyba zastrzyku energii bo pracuja jak muchy w smole, jak przyjdzie nowy wlasciciel i bedzie rozliczac z szybkosci obslugi to znikna kolejki i karteczki z naoisem przerwa. Czasami chodze na poczte kolo mojej pracy w Warszawie i tam czasami tylko hest kolejka czyli dwie czy trzy osoby do okienka, w piatek jak placilem rachunek to stalem godzine w kolejce do okienka. Kolejka zakrecala sie dwa razy. I krew mnie zalewa jak widze, ze raz jedna a raz dwie paniusie obsluguja a za ich plecami kreci sie kilka innych, ktorych nie widac co wogole robia na poczcie. przyznam sie, ze jak mkji w osrodku zrowia podsunieto ankiete aby podpisac przeciw likwidacji poczty to napisalem zlikwidowac i to szyblko albo sprywatyzowac. tak to mamy najpiekniejsza najgorsza pocztew okolicy albo moze i w Polsce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka