Dodaj do ulubionych

Zebranie sołeckie

21.09.12, 07:19
Wczoraj odbyło się zebranie sołeckie. W sprawie rozdysponowania funduszu sołeckiego na 2013 rok. Było ok. 30 osób. Niestety jak na cały Raszyn II to mało. Przyjęty prze zebranych podział 34 tysięcy umieścił na swoim blogu Grzegorz Sękler. Próbowałem namówić zebranych na to by doposażyć plac zabaw przy pływalni w związku likwidacją tego przy ul. Lotniczej w nowe zabawki dla dzieci. Ale nie było chętnych do poparcia mojego pomysłu zbyt wielu. Może tak jak zauważył jeden obecnych brakowało na sali ludzi rozumiejących takie potrzeby jak plac zabaw dla dzieci. Wcześniej tuż przed zebraniem było spotkanie koła seniorów w tej samej sali. Może w następnym roku ktoś zorganizuje spotkanie "Klubu Mam" lub babć i dziadków opiekujących się wnuczkami tuż przed zebraniem sołeckim. smile.
A swoją drogą pomysł, który wydawał mi się dobry, tj. doposażenie placu zabaw w urządzenia do uprawiania kulturystyki na powietrzu, ma już kilku przeciwników z jednym argumentem, którego pomysłodawcy nie wzięli pod uwagę. To będzie raczej "toksyczne" połączenie bawiących się maluszków w piaskownicy i ewentualnych młodzieńców pracujących nad rozwojem swoich mięśni. Dlatego mam sugestię, aby ten "kulturystyczny placyk" zrobić jednak w granicach naszego parku. Łączenie funkcji terenów nie zawsze ma dobry skutek.
Obserwuj wątek
    • podkowianka Re: Zebranie sołeckie 21.09.12, 11:43
      to i tak fajnie, nie ma co narzekać; sękocin chce fundusze przeznaczyć na kostkę wokół kościoła...
    • kowal-ski1 Re: Zebranie sołeckie 22.09.12, 08:02
      nie moje to sołectwo i nie moje zmartwienie. Szkoda, że dzieci tu się nie liczą i już się boję jak się dowiem na co kasa poszła z mojego rejonu oby nikomu nie przyszło do głowy robić podobne rzeczy jak kostka lub stawianie pomników. Dziwię się panie Wiśniewski, że dali kasę na cokolwiek bo w sumie to chyba lepiej się za to bawić "integroiwać" niż zrobić coś dla mieszkańca choćby tego najmłodszegosad
      • babcia-helena Re: Zebranie sołeckie 23.09.12, 00:36
        przecież panie kowalski własnie osiedle Raszyn II woli się "integrować" na wycieczkach niż zrobić coś dla mieszkańców zwłaszcza tych najmłodszych. Choć jestem w wieku seniorów to do żadnego klubu jeszcze się nie zapisałam chociaż sąsiadki namawiają, bo i wycieczki tańsze i zajęcia na basenie . Teraz też z sąsiadką przyszłam i byłam za pomysłem tego pana, który chciał dla małych dzieci huśtawki zrobić na placu zabaw. Mam wnuki i wiem, że nie ma z nimi gdzie iść się pobawić. Ale panie powiedziały, że pan wójt Zaręba im mówił żeby nie robić nic na placach zabaw bo najpierw musi być projekt . Wszystko miały na kartce wcześniej napisane i zadnego głosowania nie było bo wszystko już ustalone z góry. Zastanawiam sie tylko po co w takim razie takie zebrania skoro nic juz zaproponować ani zmienić nie można.
        • teresa_z_hadesa Re: Zebranie sołeckie 23.09.12, 08:43
          można w końcu troszkę popisać w końcu dzień wypocznku a do kościoła może później. Jak to powiedział nasz bloger "kościół nie zając"wink poza tym jak ktoś planuje jedną wizytę na niedzielę a nie 3 to można też na wszytsko znaleźdź czas w ten dzień.
          Czytam i nie dowierzam, że "Wszystko miały na kartce wcześniej napisane i zadnego głosowania nie było bo wszystko już ustalone z góry." I na to się zgodził nasz bloger (???) oj panie Grzegorzu no toś sobie pan sam w stopkę strzelił. A co robił Wiśniewski bo chyba też tam był jak wynika z wpisów na forum. Mnie akurat nie dziwi że miały wszystko zapisane na kartce bo żeby budżet zaplanować trzeba go gdzieś zapisać. Tak jest w innych miejscach ale żeby nie głosować. I na strazy tego wszytskiego stali tacy ludzie jak Sękler i Wiśniewski? Cóż widać sołectwo będzie miało wyjazdy za 6000 zł a dzieci mogą poczekać jak dorosną same sobie huśtawkę postawiąwink tak więc babciu-helenko zapisuj się do seniorów póki czas, a tam jak widać moc atrakcji. Szkod że ja za młoda ale jak na mnie przyjdzie czas to drżyjcie seniorki i seniorzy.
          Cholera mąż mi się budziwink
          • jacek-wisniewski Re: Zebranie sołeckie 23.09.12, 09:27
            No cóż, jest mi przykro, że mój pomysł nie przeszedł. Ale przynajmniej był dyskutowany smile. Propozycja Mirka Chmielewskiego, który zasugerował, że można przeznaczyć 4 tyś. na dodatkowe worki na śmieci do lipca ( później gmina tego już nie będzie mogła zrobić ) nawet nie była dyskutowana. A szkoda. W moich relacjach z obecnym zarządem sołectwa to "jest mi przykro" to norma. W 2011 roku miał być robiony projekt zagospodarowania skweru przy ul. Poniatowskiego (chodniki, ławeczki, figura żołnierza napoleońskiego na ławeczce). Taki kawałek Europy w naszym sołectwie. Chyba nie był potrzebny. Latem na placach zabaw pracował animator sportu. Ideą było to, że rodzice mogą "podesłać" dziecko na plac zabaw, gdzie zamiast wyrostków z papierosami i piwkiem będzie "pan instruktor". Chyba nie był potrzebny. A wystarczyło robić akcję promocyjną i podtrzymując pomysł przyzwyczaić mieszkańców. Miałem i mam wrażenie, że ktoś chce zbudować swoją pozycję w naszym środowisku poprzez negowanie tego co robiłem ja i poprzedni zarząd. To takie bardzo polskie smile. A za te 6 tyś. instruktor mógłby być nie 2 razy w tygodniu a codziennie. Wtedy więcej osób z naszego sołectwa miałoby czas na integrację. Oczywiście niekoniecznie wyjazdową smile.
          • j.aranowski Re: Zebranie sołeckie 23.09.12, 10:18
            Zebrania sołeckie w sprawie podziału funduszu sołeckiego muszą być przeprowadzone w odpowiedniej procedurze. Coś o tym wiem, bo sam jestem sołtysem w Dawidach Bankowych. Przede wszystkim muszą być powiadomieni mieszkańcy w taki sposób, aby każdy mógł się o tym dowiedzieć (np. ogłoszenia wywieszone w miejscach publicznych). Jak domniemam byli, skoro przyszli. Następnie musi być wybrany przewodniczący zebrania (zazwyczaj sołtys) i protokolant. Kolejny punkt to ustalenie i przegłosowanie porządku obrad. W samym punkcie dotyczącym podziału funduszu nie można nikomu zabronić zgłaszania wniosków na co ma być on przeznaczony, a każdy zgłoszony wniosek winien być przegłosowany. Oczywiście, można bez sprzeciwu przyjąć czyjś pomysł, jednak z wypowiedzi w tym wątku wynika, że taki przypadek nie miał miejsca. Prowadzący zebranie powinien jasno i wyraźnie poprosić o składanie wniosków. Każdy ze złożonych w tym momencie wniosków powinien być głosowany. Mieszkańcy powinni zdecydować, również w formie głosowania, o dalszym sposobie rozpatrywania złożonych wniosków. W przypadku mojego sołectwa, w głosowaniu zdecydowali o kolejności głosowania (wnioski były dwa). Najpierw głosowany był ten dalej idący, przeznaczający pełną kwotę na budowę parkingu publicznego. ponieważ przeszedł, głosowanie kolejnego było bezprzedmiotowe. Dziwię się, że ani z-ca wójta Mirosław Chmielewski, ani Jacek Wiśniewski ani Grzegorz Sękler nie oprotestowali sposobu prowadzenia zebrania. Chyba, że w tym wątku nie wszyscy piszą prawdę i głosowania jednak się odbyły. Jeśli tak, to wszystko w porządku, jeśli nie, to proponuję oprotestować wynik podziału stosownym pismem do Wójta i Przewodniczącego Rady Gminy. Zebranie do końca września można jeszcze powtórzyć.
            • b.brudny_motocykl Re: Zebranie sołeckie 23.09.12, 10:31
              chyba więc będzie trzeba powtórzyć bo nie były wnioski głoowane... tylko 2 czyli dofinasowanie straży pożarnej (3 tyś) i zakup sprzętu (14 tyś) na plac za basenem. Mam nadzieję że w końcu zrobimy coś dla dzieciaków a wyjazdy nie są najważniejsze jak sugerowałem więc Jarku nie mów że Sękler nie walczył... próbował jak mógł, jak spotkanie można powtórzyć to bardzo proszę jestem za
              • jacek-wisniewski Re: Zebranie sołeckie 23.09.12, 11:59
                No chyba nie powiesz Grzegorz, że nie było głosowania uchwały o przyjęciu podziału funduszu sołeckiego!!!
                My z Mirkiem wyszliśmy na kolejne spotkanie. Mirek na sołeckie w Nowych Grocholicach, a ja na bardzo ważne w sprawie S7 i węzła lotnisko przy POW. Ale do tego aby zgłosioć fundusz do realizacji jest niezbędny tekst: "Uchwała nr 1/2012 czy jakaś kolejna, itd. ....." i odnotowane w protokole głosowanie. Mam nadzieję, ze nikt nie będzie próbował fałszować protokołu i dawać do wójta niegłosowanych uchwał. Jezeli mogę coś sugerować to proponuję zarządowi osiedla zwołać kolejne zebranie. Nie każdy może znać się na przepisach, ale dawanie do wójta czy później do ministerstwa uchwał, których nie było byłoby raczej przestępstwem. Ja możesz Grzegorz odpowiedzieć w sprawie tego głosowania to bardzo proszę.
                A co do poparcia o jakim pisze jw.2 to ma rację. Ale wolę szuakć poparcia do swoich racji (nawet jeżeli będzie to mniej niż 50% wyborców) niż głosić takie, które dają poparcie większe a nie zamierzałbym ich później realizować smile.
                • grocholica Re: Zebranie sołeckie 23.09.12, 22:47
                  A skąd wiedzieliście o sołeckim w Nowych Grocholicach?

Jestem w 100% pewna, że wychodząc z pracy byłam na stronie UG (ostatnio naprawdę czekałam na to info) i nie było tego ogłoszenia.

Jestem mega rozczarowana tym jak pracuje ta pani - on zrobiła wszystko, by nie zaprosić nikogo na to spotkanie - kartki pozawijane wokół słupów też zobaczyłam w ten weekend (pewnie poawiły się w tygodniu, ale nie wszyscy spacerują po naszej wiosce po codzienne zakupy).

Jestem wściekła, ale może mi chociaż powiecie na co zostaną przeznaczone moje pieniąze z funduszu sołeckiego i dlaczego nie zrealizowano poprzednich planów ...

A może jakiś informatyk potrafi mi ze strony UG wyczytać kiedy dokładnie umieszczono info o tym zebraniu, byłabym wdzięczna...
                  • 03-kazimierz Re: Zebranie sołeckie 24.09.12, 16:31
                    Niech się pani nie martwi, nie jest pani odosobniona, w Raszynie II też tak było, chyba kartki tego samego dnia się pojawiły, bo na stronie gminnej też nic nie było, a podobno byli prawie sami seniorzy...
                    • 03-kazimierz Re: Zebranie sołeckie 27.09.12, 18:04
                      A tak naprawdę to skąd ludzie wiedzą o takich zebraniach i wycieczkach??? Nigdy o tym nie słyszałem - dlaczego o tym nie napiszą w kurierze albo nie powieszą ogłoszeń? Kto korzysta z takich imprez? Ja też chcę! Gdzie są te ogłoszenia?
                      • niezadowolony29 Re: Zebranie sołeckie 27.09.12, 19:16
                        każdy by chciał ja też tyle że nie dla wszystkichsmile takie wyjazdy a w kurierze to mają o czym piasać zaufaj mi kaziu
    • jw.2 Re: Zebranie sołeckie 23.09.12, 11:40
      Jedyna rada na seniorów to więcej juniorów w życiu samorządowym.Szkoda,że Pan Jacek ma tylko "trampkarskie" poparcie dla swoich pomysłów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka