Dodaj do ulubionych

Trochę kultury Panowie

22.07.14, 14:52
eRCeK, czyli Raszynskie Centrum Kultury ma juz fasade gotowa omi odslonieta od strony Krakowskiej. Jedni moga podziwiac z rodzina dumnie z ulicy, inni zawistnie chowajac sie w krzakach z wypiekami na twarzy. Zaprawde, za Pissem nie jestem, ale inwestycje gminie ida dobrze. Oddali przedszkole, oddali szkole, jest juz duzy dom kultu ry. Za to do koloru scian mozna sie czepiac, ciemny róż i blady beż. Asekuracyjnie, ale nie jaskrawo, nadal elegancko. Jeszczr duzy zegar bt sie przydal i przycinka lisci sasiednich drzew.
w koncu lepiej rżnąć stare galezie, niz watahy ... wink
Obserwuj wątek
    • tuurodzony Re: Trochę kultury Panowie 22.07.14, 15:26
      Trochę to trwało. Władze się zmieniały, plany upadały a Dom Kultury /w budowie/ trwał wytrwale i niezmiennie. Wreszcie przyszedł Wójt co nie rzucał słów na wiatr i obecnie Dom Kultury /Centrum Kultury/ zaczyna cieszyć oczy jednych a kłuć w oczy tych, co to bardzo chcieli zrobić lepiej ale im nie wyszło. Faktem jest że jest to totalna klapa zakusów Popaprańców i tego zamieść pod dywan nie podobna. Pozostaje nam usilna praca zespołowa, aby do tego domu jeszcze wtłoczyć jak najwięcej KULTURY.
      • babayaga0 Re: Trochę kultury Panowie 22.07.14, 15:44
        PI da po garach na swieta, jak kurz opadnie wink
      • starix62 Re: Trochę kultury Panowie 22.07.14, 18:40
        A, to dom wariatów jest gotowy ? Tuurodzony, ile nas,podatników kosztuje ta budowa ? Ile lat będziemy spłacać kredyty zaciągnięte w banku na tą idiotyczną inwestycję ?
        • tuurodzony Re: Trochę kultury Panowie 22.07.14, 20:37
          Domów wariatów jest w Polsce kilka, dziwne że jeszcze nie trafiłeś
          • starix62 Re: Trochę kultury Panowie 25.07.14, 14:05
            Ano dom wariatów, budowany na wariackich papierach, nawet 11 listopada !
        • babayaga0 Re: Trochę kultury Panowie 22.07.14, 22:18
          Jestem za dyskusją, polemiką, a nawet sporami na gruncie politycznym. Byle były one choć trochę ocierające się o inteligentne, z tezami, dowodami, przemyśleniami, analizą.

Ale sorry, jak czytam wypociny jednego, co Centrum Kultury zwie swym rynsztokowym językiem jako Dom k. (co określa przez k. to chyba nawet młodzież się domyśli) albo drugiego z tej samej piaskownicy, który pisze dom wariatów, to odechciewa wchodzić mi się na forum i blogi. Panowie, proszę trzymać jakiś poziom! To nie jest bar z podpitymi menelami. Czy szkołę, przedszkole i kanalizę określicie podobnym mianem?

Dom kultury to dom kultury. W każdej gminie i dzielnicy tak samo. Muzyka, plastyka, teatr, przeróżne zajęcia artystyczne, społeczne, rozwojowe i wreszcie rozrywkowe. Nawet duże koncerty. Co Wam to przeszkadza?? Grzegorzu, Staryksie, nie idźcie tą drogą.
          Jak wy nie szanujecie mienia publicznego, które nastawione jest na dobro całej 20-tys społeczności, to jak inni mieliby uszanować was ?
          • stoper57 Re: Trochę kultury Panowie 23.07.14, 07:09
            jacy przeciwnicy takie argumenty...
            Najważniejsze być przeciw - w każdy sposób, za każdą (?) cenę.
            A zawołanie -zmień wójta- wyjątkowo głupawe. Zwłaszcza - jeśli nie wiadomo na kogo zmienić.
            Lub na tego, którego już kiedyś zmieniono (bo się nie nadawał ?)
            "Zwolnij wójta" - brzmiałoby lepiej, przynajmniej dawałoby elektoratowi szansę na samodzielne myślenie.. kto po tym...wójcie
            • jacek-wisniewski Re: Trochę kultury Panowie 23.07.14, 07:32
              A co do ceny, to za ile wybudowano dom kultury? Za ile miała być rozbudowana szkoła, a za ile faktycznie zakończono tę inwestycje? I tak samo centrum medyczne?
              Co do "zmień wójta" to nie przyznaję się do autorstwa tego hasła. Głupawe, nie głupawe. Zobaczymy w listopadzie smile.
              Ze znanej listy kontrkandydatów do obecnego, to każdy byłby lepszy smile. W ciemno smile. A co do roszad na tym stanowisku, to z polityką jest tak jak w gastronomi. Człowiek chodzi codziennie do restauracji i zamawia schabowego z rosołem. Pewnego dnia, stwierdza, że spróbowałby coś lepszego. Bierze kartę dań i wybiera, i wybiera, i wybiera. Wreszcie woła kelnera i prosi o jakiegoś "sznycla a'la hrabia de'pierdzący". Jednak jak taka próba kończy się przysłowiową "sraczką" to następnego dnia bez szukania w karcie dań od progu woła o rosół i schabowego smile.
              W pierwszej turze zagłosuję na kandydatkę, którą wystawi PSL Raszyński. W drugiej mam nadzieję, że razem z większością wyborców też smile. Gdyby jednak wypadła z gry, to jedno jest pewne, zachowam się w "gastronomiczny sposób" smile. Wspomniany "sznycel" opakowany w program PiS z 2010 rok jest cokolwiek niestrawny smile.
          • tuurodzony Re: Trochę kultury Panowie 25.07.14, 14:44
            Masz rację. Czasami mam wrażenie że piszą na tym forum ludzie z marginesu, dla których takie wartości i pojęcia jak kultura, prawo, sztuka to pojęcia z innej planety. Przykre jest to że mianują się oni czasami działaczami społecznymi. Tragedia!
            • jacek-wisniewski Re: Trochę kultury Panowie 25.07.14, 15:41
              Ja bym dodał jeszcze do tej listy takich, którzy pisanie traktują jako część swojego urzędniczego etatu. Bronią władzy, opluwają opozycję, w imię kasiorki, którą dostają co miesiąc. Też obrzydliwe. Prawda?
    • jacek-wisniewski Kultura na kredyt 23.07.14, 07:01
      Kulturalnym trzeba się urodzić. Tak mawiała moja babcia. I jeszcze dodawała, że jak ktoś jest chamem, to to chamstwo, pomimo chadzania do teatru, na koncerty czy dużej elokwencji zawsze kiedyś wyjdzie. Ja tam nie wiem, czy do końca jej słowa są prawdą, bo "czasami czegoś nie można wyrazić innymi słowami" smile. Ale babcia, to babcia smile.
      Jednak co do słów, to zgadnijcie Państwo, kto powiedział w sprawie naszego domu kultury te słowa: "I zapewniam Państwa, że nawet jedna złotówka z podatków nie będzie użyta do wybudowania domu kultury"? Dla ułatwienia, podaję do wyboru:
      1. Wójt Gminy Raszyn w 2012 roku.
      2. Andrzej Zaręba - Wójt Gminy Raszyn.
      3. Pan Andrzej Zaręba.
      "Za" kulturą i domem kultury jestem. Tylko, na Boga, dlaczego jak wszyscy budują takie obiekty za środki unijne my, w Gminie Raszyn, budujemy akurat za kredyty? Tak jak centrum medyczne, przedszkole, boisko "Wronik" i rozbudowę szkoły. Tak wiec "za" kulturą i domem kultury jestem, a "przeciw" następnej kadencji wójta, który w zakresie pozyskiwania środków wykazuje się w tej kadencji dużą nieudolnością smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka