23.12.14, 11:56
Jest nowy kvrier raszyński.

"Ważną zapowiedzią, przedstawioną przez starostę było planowane stworzenie BOM-ów na wzór tych warszawskich, działających na terenie całego powiatu. Ich powstanie mogłoby w znaczącym stopniu usprawnić komunikację między mieszkańcami a Urzędem i Starostwem. Sprawny obieg elektronicznych dokumentów pomógłby w całkowitym zniesieniu rejonizacji takich biur, umożliwiając załatwienie przynajmniej części spraw bez konieczności regularnych wizyt w Pruszkowie. Miejmy nadzieję, że propozycje starosty jak najszybciej wejdą w życie."

Przez tyle lat nikt nie mogł wpaść na tak prosty pomysł, który w Warszawie funkcjonuje już od prawie 10 lat. Zrobić jedną salę dla interesantów, gdzie mogliby usiąść jak ludzie przed urzędnikiem, a nie jak w PRLu biegać od pokoju do pokoju uniżeni i stać przed ladą 10 minut, podczas gdy osoba po drugie stronie siedzi. Te czasy się skończyły dawno. Rządzący gminą niech pojadą na Ursynów czy do innej dzielnicy i zobaczą, jak tam wyglądają Wydziały Obsługi Mieszkańców. Numerki, krzesła, uprzejmość urzędnika obsługującego. Wiele spraw wnioskowane przez internet. Powiadomienie o możliwości odbioru przez email lub sms.
Obserwuj wątek
    • tuurodzony Re: kurier 23.12.14, 15:23
      Nie ma się co denerwować. Musi minąć jeszcze sporo czasu do czasu kiedy luzie w urzędach będą mii i uprzejmi. Co do stania i siedzenia to racja petent jak sama nazwa wskazuje jest Petentem i musi grzecznie stać przed władzą. Natomiast dzielenie wszelkich urzędów na małe klitki-pokoje jest bez sensu, powinna być jedna sala podzielona przezroczystymi ściankami do wysokości max 1,5 metra. Jednak do tego potrzebna jest przynajmniej rewolucja i kilka przewrotów.
    • konradzubko Re: kurier 23.12.14, 19:03
      W tym Kurierze możemy przeczytać o sukcesach np. w pracy pomocy społecznej.
      A ja wiem, że w tym roku GOPS w połowie listopada (16-ego były wybory) jeszcze nie myślał o robieniu paczek na święta. A to najwyższy czas był na rozpropagowanie zbiórki. GOPS ruszył do akcji po telefonie z zapytaniem z jednej ze szkół, a jak to w tym roku będzie z paczkami? Taki mały sukces, tylko, że nie urzędników do tego powołanych a społeczników.
      • g.sekler Re: kurier 23.12.14, 21:36
        Konrad... pozdrawiam i jak zwykle chylę czoła przed tobą (wiesz za co). Jesteś wielki... żeby tak wszyscy byli taki jak ty. Ale do rzeczy co do paczek nie będę się chwalił, ale dziś akurat odebrałem paczkę z caritasu na Rybiu dla jednej rodziny. Ktoś powie czy nie jest mi mało jeszcze pomocy dla drugich ludzi. Nie bo akurat człowiek powinien drugiemu pomagać. Tak więc paczkę odebrałem i przekazałem. I tak od kilku lat. Myślę że ów rodzina kiedyś to doceni. Takie życie... dziś musimy sobie pomagać. Mimo że sam potrzebuję pomocy to dzielę się z drugim... szkoda że tak niewielu potrafi wyciągnąć rękę do mnie. A co gorze są tacy co wciąż kłody pod nogi rzucają. A ja i tak nie przestanę pisać... teraz mają już tylko jedną drogę muszą mnie (motyla noga) zabić bo nie przestanę jak Bóg mi świadkiem... nie przestanę. Będę tylko czekał jak jednemu czy drugiemu się noga podwinie... Ten się śmieje kto się śmieje ostatni, prawda Konradzie.
        jak to powiedział Tuwim "a całujcie mnie wszyscy w dupę..." jakże przesłanie prawdziwe... tak i mnie niech oni (wiadomi) pocałują...
        • lechujarek69 Re: kurier 24.12.14, 11:01
          Prawdziwie świąteczne wyznanie, panie Sekler.
        • g.sekler Re: kurier 24.12.14, 11:33
          wtymsek.blox.pl/2014/12/kod-html.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka