Dodaj do ulubionych

Programy wyborcze kandydatów

08.10.18, 18:16
Wybory tuż tuż a programów wyborczych niewiele.
Dotychczas do mojej skrzynki na listy trafiły programy Wspólnoty Gminy Raszyn oraz Pań Magdaleny Karpiniak (na radną Powiatu) i Barbary Turek (na radną Gminy) z PiS.
Najbardziej spodobał mi się program p. Karpiniak, który można streścić w słowach: abyśmy zdrowi, wykształceni, młodzi i bogaci byli i abyśmy mieszkali wśród zieleni i bez smogu.
Doprawdy, śmiechu warte. Po Pani Dyrektor można się było spodziewać choć trochę inwencji a nie lania wody.
Pani Turek obiecuje m.in. przebudowę skrzyżowania ulic Słowikowskiego i Godebskiego. Ciekawe jaką ma koncepcję tej przebudowy? Pani Turek, 4 lata temu, obiecywała poprawienie bezpieczeństwa ruchu na tym skrzyżowaniu. Nie zrobiła absolutnie nic w tej sprawie. Co zrobi przez następne 4 lata. Też nic. Obiecuje też ścieżkę rowerową wzdłuż Al. Krakowskiej oddzieloną od chodnika szpalerem drzew. Chyba Pani Turek dawno nie było w Al. Krakowskiej. Ścieżka rowerowa już powstaje ale nie będzie oddzielona od chodnika szpalerem drzew. Pani Turek, czas się obudzić.
Pani Turek w swojej ulotce pisze też, że dzięki jej pracy i Wójta Zaręby zlikwidowano problemy z dostępnością do lekarzy. To, że nie ma kolejek do lekarzy zawdzięczamy decyzji kierownictwa SPZLO Ochota o pozostawieniu ich przychodni w nowej lokalizacji. Jakby była tylko "Judyta", to nic by się nie zmieniło. Mamy po prostu dwa razy więcej lekarzy. Ale to zasługa kierownictwa SPZLO Ochota a nie Wójta i radnych z PiS.
Natomiast program Wspólnoty Gminy Raszyn ma co najmniej jeden bardzo ciekawy i konkretny punkt: stworzenie pełnego skrzyżowania ul. Pruszkowskiej z Al. Krakowską. I jest to bardzo zasadne, bo Al. Krakowska nie jest już autostradą do Katowic, tylko zwykłą drogą powiatową i nikt nie musi na niej sprawdzać mocy swojego pojazdu (choć ciągle wielu takich się zdarza).
Czas się zastanowić i podjąć decyzję.
Obserwuj wątek
    • sekler Re: Programy wyborcze kandydatów 08.10.18, 21:37
      to ja spiesze wyjaśnić co chce zrobić pani kandydatka Turek tak jak wielu innych z PiS-u starając się o reelekcję... otóż przed wszystkim chce brać kasę. Tak, tak zwyczajnie kase za bycie radną. Bo tak zastanowmy się ile wzięli radni a ile zrobili. Niech każdy wjdzie w BIP Urzędu Gminy Raszyn i tam jest ile co i kto... Np taki Marcinkowski w 2017 roku za bycie przewodniczącym (już nie będę się znęcał) dobrym czy złym... wziął 1950 pln-a co miesiąc (średnia). Zapytam się tak czy ktoś jest tu w stanie powiedzieć co zrobił Marcinkowski dziś 1-ka z PiS-u? Powiem wam co zrobił... na pewno nie odpowiadał na pisma mieszkańców. Jestem tego dowodem... Tak więc wiecie co już zrobi taki Marcinkowski i jemu podobni tym raazem przez 5-ć długich lat...
      ulotki jeszcze nie mam (ale będzie) i oto moje skromne 10-ć punktów z zaznaczeniem tego 10-go

1. w związku z tym, że zawsze był mi los drugiego człowieka bliski a tym bardziej ludzi biednych obiecuję by takimi osobami w Raszynie się zajmować i im pomagać. Ci co mnie znaja wiedzą, że nie rzucam słów na wiatr.

2. chciałbym by Raszyn był miejscem czystym jak i wolnym od smogu, a więc obiecuję, że przy współpracy z innymi radnymi zrobimy w Raszynie porządek jaki nam się od dawna należy.

3. z racji mojej pasji historią Raszyna zrobię wszystko by Austeria była naszą wizytówką nie tylko dla oka przejeżdżających aleją Krakowską, ale była dostępna dla mieszkańców naszej gminy. By tętniła życiem dla nas. Mam nadzieję, że uda się w niej utworzyć izbę pamięci, lub coś w rodzaju muzeum ziemi Raszyna, gdzie będę mógł wraz z kolegami ze stowarzyszenia, które założyłem pokazać Państwu co ziemia raszyńska w sobie kryje. I nawet wielu się nie spodziewa jakie mamy tu "skarby".

4. mam nadzieję, że przychodnia na Poniatowskiego będzie służyć mieszkańcom tak jak było w założeniu, czyli będzie szeroki dostęp do lekarzy specjalistów, tak bardzo obiecywanych przez wójta, mam nadzieję, że za kilka dni już byłego wójta.

5. oczywiście drogi, chodniki, place zabaw itd, itd bedą obiecywać wszyscy więc jeżeli będzie taka wola mieszkańcow by gdzieś coś robić nigdy nie podniosę ręki przeciw waszej woli. Bo radni są Waszymi reprezentantami, waszymi uszami i oczami i muszą was słuchać i realizować to czego chce mieszkaniec a nie Wójt.

6. postaram się przekonać przyszłą Radę Gminy do tego by to ona rządziła w naszej gminie a nie wójt, ktory jest jedynie wybrany po to by realizować decyzje mieszkańców, proponowane przez ich przedstawicieli (Radę Gminy)

7. chciałbym by przyszły przewodniczący Rady Gminy był na tyle kompetentny i odpowiedzialny za swoją pracę by na pisma mieszkańców odpowiadał w terminie. Sytuacja gdy nie odpowiada wcale nie wchodzi w rachubę. Nie nadaje się na przewodniczącego to trzeba go zmienić a nie trzymać za wszelką cenę, bo... lubi go Wójt lub on lubi Wójta.

8. mam nadzieję, że w przyszłej radzie znajdę radnych których przekonam do tego by zajęli się naszymi zwierzakami bezdomnymi by trafiały pod dobrą opiekę do schroniska na Paluchu, które jest dosłownie od nas rzut beretem a nie zostały wywożone Bóg jeden wie gdzie i nie wiadomo co się tam z nimi dzieje.

9. chciałbym by do Raszyna tak jak kiedyś wróciła Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy... Nie rozumiem decyzji władzy gminnej która blokowała taką imprezę. Pamiętam jak już wiele lat temu Raszyn uczestniczył w tym święcie i zbierał dla ratowania dzieci pieniądze tak jak zbiera cała Polska. Nie rozumiem tu decyzji partyjnej bo komuś na "górze" się to nie podoba to nie będziemy pomagać. Wielka Orkiestra ma wrócić do Raszyna i to nie podlega dyskusji.

10. i chyba coś czego nigdy nie zaoferuje żaden kandydat na radnego. Oczywiście zawsze bliżej jest tym co tu już "rządzili" i idę znów po kasę. Ja po to nie idę i deklaruje się iż jeżeli Szanowni Państwo obdarzycie mnie swoim zaufaniem i dnia 21 października 2018 i oddacie swój głos na grzegorza sęklera to ten was nie zawiedzie przez 5-ć lat. I jako jedyny, powtarzam jedyny deklaruję się iż przyszłą powierzoną dietę radnego będę przekazywał na cele społeczne i charytatywne w Gminie Raszyn.
      • stoper57 Re: Programy wyborcze kandydatów 09.10.18, 11:05
        "chciałbym" i "mam nadzieję"...., to program nie najgorszy, skoro wszyscy taki mają...
        A dieta na cele społeczne ? Szczytny zamiar, ale nie jest założeniem programowym.
        Nie zostaje się radnym po to, by dofinansowywać organizacje/działalność społeczną.
        • sekler Re: Programy wyborcze kandydatów 09.10.18, 20:25
          to czmemu skoro wszyscy mowią, że nie ida po kasę (do koryta) to nie pójda w moje ślady. Czyż nie byłoby pieknie jakby ufundowali za swoje diety np stypendia dla dzieci, czy przekazali na cele chartytatywne kasę? Tak więc raz jeszcze prosze o wasz głos a jak nie miszkacie w moim okręgu wyborczym to może mieszka ktoś z waszych znajomych czy rodzina. Z góry dziekuję
      • remoteisland Re: Programy wyborcze kandydatów 09.10.18, 18:30
        A u mnie kolejne ulotki:
        pani K. Klimaszewska (PiS) kandydatka do Rady Powiatu nie ma żadnego programu, nic nie proponuje, nic nie postuluje. Jedyne co chce, to ponownie być radną.
        pan S. Ruszczyk (PiS) kandydat do Rady Gminy jako były czynny sportowiec, reprezentant Polski (szacun) stawia na sport, rekreację i ekologię. Przynajmniej jakieś konkrety. Na tle innych kandydatów z PiS (B.Turek, M.Karpiniak, K.Klimaszewska) jawi się jako człowiek, który ma jakiś pomysł (przynajmniej na sport).
        • sekler Re: Programy wyborcze kandydatów 09.10.18, 20:30
          Może lepiej by napisała Kasia, że "bo mi sie to poprostu należało"
    • remoteisland Re: Programy wyborcze kandydatów 12.10.18, 17:47
      Są nowe ulotki kandydatów PiS:
      p. B. Hejczyk chce koszy na śmieci. Szanowna Pani, wnioskowałem do waszego Wójta Zaręby wielokrotnie aby poustawiał kosze na śmieci. Odpowiedź "nie ma potrzeby, nie ma możliwości, nie nasza droga". A reszta Pani programu to bełkot.
      p. A.M. Matracka chce skończyć budować komisariat Policji i zlikwidować smog. Każdy chce skończyć budowę komisariatu Policji i zlikwidować smog. Tylko niech pani Matracka napisze w swoim programie JAK chce ten smog zlikwidować. Totalny bełkot.
      Ale. Wspólnota Gminy Raszyn zaprasza na spotkanie jutro (w sobotę) ze swoimi kandydatami. Warto iść, może maja coś więcej do powiedzenia niż bełkot kandydatów PiS.
      • kowalskich_jasiek Re: Programy wyborcze kandydatów 15.10.18, 12:38
        Jako punkt programu wykorzystania nowej Hali Sportowej dodałbym organizację wystawy: gołębi rasowych, kur ozdobnych, psów miniaturowych, dzikich kotów, węży domowych, jaszczurek ogrodowych, żółwi, papug tropikalnych, ptaków śpiewających i gadających.

smile
    • osiolek31 Re: Programy wyborcze kandydatów 16.10.18, 14:15
      Obawiam się, że Krakowska nawet nie jest powiatową, a raczej gminną.
      Natomiast nie rozumiem tego najazdu na CMR Raszyn i gloryfikowanie SPZLO. Był przetarg, jak ktoś uważa, że coś jest nie tak najpierw niech się nauczy podstaw startowania i wygrywania przetargów, a potem niech dokładnie przeczyta SIWZ, a nie opiera się głupich artykułach kolejnych gazetek.
      Jakby Ochota miała taką dobrą ofertę np. rehabilitacji, pacjenci przychodni na Szczęśliwicach nie szukaliby wolnych terminów na rehabilitację w prywatnej klinice (która swoją drogą podobnie do Judyty nie dostała kontraktu NFZ, bo ma go Ochota)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka