Dodaj do ulubionych

Inteligencja

17.08.12, 17:46
Trafiłam tu przypadkiem. Przeczytałam artykuł i.. stwierdziłam, że mamy coś wspólnego. Myślę, że w większości przypadków przyczyną jest (pomijając trudne dzieciństwo i toksycznych rodziców) ponadprzeciętny poziom inteligencji. Normalny człowiek (z przeciętnym poziomem IQ) bez zastanowienia godzi się z rzeczywistością, bez problemu poddaje się konwenansom, ślepo podąża utartymi szlakami. My natomiast, szukamy ciągle nowego, oczekujemy nowych doznań, jesteśmy ciekawi świata, jesteśmy głodni sukcesu. Uważam, że bardzo wielu geniuszy, naukowców itp.( namiętnie czytam biografie) miało/ma podobne problemy z samoświadomością. I zapewne to właśnie dlatego, dokonywali rzeczy niemożliwych. ( sama chcę być lekarzem, ale czasami "łapię się" na tym, że jest to dla mnie pewien sposób ucieczki, zatapiam się w nauce, bo wiem, że wtedy nic nie muszę, nie muszę myśleć o sobie, nie muszę ciągle stwarzać się na nowo) Nie będę wspominać o stosunkach interpersonalnych, bo te mnie niszczą. Godzinami potrafię rozmawiać o reakcjach immunologicznych, ale "normalne" ( że tak to nazwę) rozmowy są katorgą.
Ostatnimy czasy, bardzo intensywnie zapoznaję się z twórczością egzystencjalistów. Dla mnie jest to znakomity sposób terapii. Szczególnie polecam Gombrowicza. Dzięki Niemu bardzo wiele zrozumiałam.
Czy zgadzacie się z moją opinią? Chciałabym poznać wasze zdanie.
Obserwuj wątek
    • brz_a_sk Re: Inteligencja 17.08.12, 19:34
      ja tu szukam
      i znajduję
      dla mnie wzbogacasz forum
      więc masz czytelnika!
      go!
    • 3bsp Re: Inteligencja 17.08.12, 21:15
      Kiedyś to przerabiałem.
      Dążenie do ideału, egzystencjalne egzaltacje i takie tam różne wydumane problemy, które najpierw się wymyślało a potem rozwiązywało spektakularnie bądź trwało się w"twórczym niepokoju" i to wszechobecne wznoszenie się nad przeciętność, które było niczym innym jak uciekanie w iluzję zwana górnolotnie kontestacją, a wszystko to nazywa się NIEDOJRZAŁOŚĆ i brak akceptacji siebie.
      Dziś nazywam to ucieczką od SIEBIE.

Tak cudownie być SOBĄ nie tworząc mitów, w tym o swej nad inteligencji.
      • alliwant Re: Inteligencja 17.08.12, 23:16
        Z tego co mi wiadomo, inteligencja jest wrodzona, ją się ma, a nie tworzy o niej mitów. ;) Absolutnie nie twierdzę, że każdy kto posiada symptomy tej choroby(?) jest ponadprzeciętnie inteligentny. Zgadzam się, co do niedojrzałości, tak to prawda, jestem niedojrzała, pogodziłam się z tym.
        Chciałam podzielić się z Wami moimi doświadczeniami i sposobem poradzenia sobie w pewnych sytuacjach, bez popadania w panikę i wmawiania sobie choroby.
        Ku pokrzepieniu dodam, że obserwując i rozmawiając z niektórymi studentami UJ, mogę stwierdzić, że to jak my postrzegamy świat jest całkiem normalne. A propos, psychiatramii zazwyczaj zostają najbardziej "odjechani". ;)
      • farciara29 Re: Inteligencja 02.12.12, 02:59
        3bsp nie znajduje upustu dla podziwu Twoich konstruktywnych wypowiedzi.
      • 44anna Re: Inteligencja 18.01.13, 16:38
        Bobrze powiedziane. Zapytam jeszcze: gdzie inteligencja emocjonalna? Brakuje jej tu. Ale jest ucieczka w świat nauki. Nuda.
    • non-grata Re: Inteligencja 18.08.12, 10:12
      Ponadprzeciętny poziom IQ nie brzmi jeszcze groźnie, to jeszcze nie bycie geniuszem, a lekko ponad, zaledwie pierwsza faza wahnięcia od przeciętnego :)

Nie każdy rozkminiający istotę jestestwa i czego tam jeszcze jest ponad, większe prawa do górowania przyznaję tym raczej, co siedzą w gwiazdach i bawią się czarnymi karłami, ci są bez wątpienia bardziej klarowni od babrających we wnętrznościach metafizycznych ;)
      Choć - taak, gmeranie w sobie nie każdemu w głowie - omen - nomen.

Egzystencjaliści?
      Wielbię!
      Sartre i Camus.
    • brz_a_sk Re: Inteligencja 18.08.12, 10:20
      erudyta eskapista przesadnie wykręcony od
      czasu do czasu
    • laura_zwana_tygrysem Re: Inteligencja 24.09.12, 13:34
      Twój wywód jest tak prowincjonalny, że cycki opadają...
    • robakbpd Re: Inteligencja 25.09.12, 10:13
      w sumie masz rację ,trudno już od dziecka było nie zauważyć ,że szybciej łapie od innych i że jestem cholernie inteligentny .......ale rzeczywistość po latach jest taka , że dalej nie skończyłem studiów , nie wiem co ze sobą zrobić ,nie potrafiłem utrzymać żadnej pracy bo mnie szlag trafiał ,bo za szybko się uczylem wszystkiego i mi się nudziło , przez tą inteligencje odgradzam się od ludzi tylko dlatego ,że nie mogę ich głupot słuchać ....po tylu latach życia z tą swoją super inteligencją , po tylu dniach myślenia o samobójstwie chyba jednak bym te swoje zdolności wszystkie oddał za spokój w środku mnie , chyba bym wolał być głupi ,a sobie spokojnie żyć ...
      nie rozkminisz wszystkiego , a ta super inteligencja jest raczej przekleństwem niż darem , czuje się jak taki komputer który wiecznie liczy i nic więcej , ma w dupie mnie, ludzi i wszystko inne ,liczy się tylko obliczanie i postęp w rozumieniu wszystkiego .....
      trzymam się tego myślenia daltego tylko ,że nie mam innego wyboru , bo a może jednak dam rade rozkminić wreszcie co mi jest ....
      ludzie mi nie potrafią pomóc , zostaje mi więc albo się zabić z emocjonalnego i uczuciowego bólu albo rozkminiać póki ciało wytrzyma ,ta nadmierną exploatacje .......

także nie ciesz się tak z tego myślenia strasznie ,nie wiem ile masz lat ,ale dam ci rade , sprawdzaj czy to do czego dochodzisz możesz jakoś w rzeczywistości stosować i czy to do czego dochodzisz jest do zaakceptowania przez prostych ludzi ,albo ludzi tak 70+ lat ....

powodzenia w tańcu z tą inteligencją,kiedyś zobaczysz ,że tam już nie ma ciebie w parze a tańczy juz tylko sama inteligencja
      • kasztanyzrenic Re: Inteligencja 05.11.12, 14:45
        uśmiałam się z wywodu kolegi :))
        troszke przez łzy, ale jednak !

i podpisuję się rękami i nogami pod tezą,że im prościej tym lepiej, w każdej dziedzinie życia! nawet intelektualnego, a w szczególności wewnętrznego!
    • 7mka7 Re: Inteligencja 03.12.12, 15:41
      ponadprzeciętna inteligencja czasem wcale nie jest taka fajna - w większości przypadków geniusze nie są rozumieni przez mniej inteligentych ludzi przez co też często uznawani za wariatów. Idąc dalej tym tokiem myślenia czy BPD to zaburzenie czy po prostu brak zrozumienia dla geniuszu? :P
      • brz_a_sk Re: Inteligencja 03.12.12, 16:00
        to niestety nieporozumienie delikatnie mówiąc

bord dość szybko dokładnie wie co w nim jest zaburzeniem a co inteligencją

i z zaburzeń nie ma żadnych korzyści - świadomość swojej zmienności i nieprzewidywalności nie sprawia bordom zdaje się żadnej satysfakcji a inteligencja jest ich dumą
        tak mi się wydaje
        • spaprany Re: Inteligencja 04.12.12, 01:27
          Inteligencja borda bywa motorem narcyzmu. A funkcjonalnie - wydaje mi się, że to pewien rodzaj uważnej spostrzegawczości, która się wykształciła po to, żeby móc szybciej, niż przeciętny zjadacz chleba dostrzec zagrożenie i odpalić mechanizmy obronne.

Szkoda tylko, że w tym bezmiarze spostrzegawczości brakuje jednego małego trybiku odpowiedzialnego za właściwą interpretację intencji otoczenia i dekodowanie komunikatów - bo bez tego trybiku to bardzo słabo działa.

Swoją drogą nie mogę się oprzeć wrażeniu, że najszczęśliwsi są cisi, którzy nie grzeszą inteligencją :)
    • jamama03 Re: Inteligencja 04.12.12, 23:28
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12976333,Naukowcy__Choroby_psychiczne_to_cena_wysokiej_inteligencji.html
      nie wiem czy ten link zadziała :)
      wklejam dla parady i...sama nie wiem...czego :)
      • brz_a_sk Re: Inteligencja 04.12.12, 23:34
        dobre komentarze są pod tym art.
        • 3bsp Re: Inteligencja 10.12.12, 16:49
          brz_a_sk napisała:

> dobre komentarze są pod tym art.

Dziękuję, bo komentarze pod artukuem zaoszczędziły mi czas,
          wiec nie zabrałem głosu w przedmiocie.
          Eden traktowałem zawsze hobbystycznie ale kolega "widze-to-tak" mnie ubiegł.
          Artykuł w swej tresci przypomniał mi dawne dobre czasy.
          gdy w dowcipach pisano o dokonaniach Akademii Nauk ZSRR.
          Dowcip o pchle pasuje tu jak ulał.
          Nie znacie?
          Posłuchajcie.
          Akademicy złapali pchłę.
          Na komendę prigaj, pchła skoczyła.
          Wyrwano jej jedno odnuze skoczne i na komendę prigaj, pchła skoczyła.
          Odnotowano to w dokumentacji badawczej.
          Wyrwano jej drugie odnuze skoczne i na komende prigaj pchła nie poruszyła sie.
          Komende powtorzono ale pchła siedziała w bezruchu.
          W dokumentacji badawczej odnotowano konkluzję końcową:

Po wyrwaniu obu odnóży skocznych pchła straciła słuch.

Pewnie specjaliści od robienia wody z mózgu juz pracują,
          by wtłoczyć w nasza świadomośc schemat myslowy:
          Masz wole rozwoju, poznania, zrozumienia?
          walcz z tym, bo niechybnie skończy sie chorobą psychiczną.
          Lepiej suchaj i badź posuszny a my zadbamy,
          by wepchnąc Cie morda w to szczęści, jak mawiał
          tawariszcz Wisarionowicz
          Nomen omen

• canoine Re: Inteligencja 17.01.13, 21:37
      och, jaki tu każdy ponadprzeciętnie inteligentny. prawa nóżka krzywej Gaussa brodzi na tym forum po kolanko!
      • 3bsp Re: Inteligencja 19.01.13, 12:56
        canoine napisała:

> och, jaki tu każdy ponadprzeciętnie inteligentny. prawa nóżka krzywej Gaussa
        > brodzi na tym forum po kolanko!
        >

Przy takiej ironii, mogę być specjalnie dla Ciebie zerem jako pierwsza pochodna.
        Jak wiesz, krzywa Gaussa nie przyjmuje wartości ujemnych.
        To tak dla ułatwienia, gdy będziesz badała granice.
        A ironia subtelnie wysmakowana i sięga znacznie wyżej na krzywej rozkładu.
        Lubie to.
        Mniam...
        • canoine Re: Inteligencja 19.01.13, 15:16
          nie możesz być dla mnie zerem, gdyż zero stanowi zbiór pusty. brak. z chwilą zaistnienia następuje przyporządkowanie do zbioru liczb naturalnych (jeśli jest 1, to nie jest 0). potem można pofolgować sobie z wartościowaniem, ale to już wyższa matematyka :)

doceniam poczucie humoru :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka