brz_a_sk Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 04.10.14, 20:59 audycje.tokfm.pl/audycja/105 2014-10-03 23:00 Jak dzieci osiągają sukces? Opowiada psycholog Dagna Ślepowrońska między innymi jak przestawać być borderem - bardzo ciekawe podejście do terapii rytuały przejścia kończące pewien etap terapii Odpowiedz Link
irenagolinska Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 15.12.15, 10:26 Na chwilę obecną medycyna nie zna dokładnych przyczyn zapadania na schizofrenię. Naukowcy zwrócili jednak uwagę na czynniki genetyczne, szczególnie na pewno rodzaju uszkodzenia w kodzie DNA. Do objawów uważanych za najbardziej charakterystyczne dla schizofreników zalicza się ciągłe zmęczenie, apatię, urojenia, słyszenie głosów, samotność i uczucie pustki oraz zaburzenia ruchu i omamy. Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 21.10.14, 10:29 wyborcza.pl/1,75400,16836553,Gdzie_w_czlowieku_mieszka_jego_dusza_.html#ixzz3Gl2FroLB "...Spróbujmy ten przypadek ocenić w swojej własnej, nienaukowej, prywatnej skali. Założę się, że nie zabraknie osób, dla których perspektywa tego, co doświadczył Gage, wydaje się nieznośna - gorsza nawet niż fizyczna śmierć. Jest w jego upadku coś upodlającego. Coś, co stoi w głębokiej sprzeczności z naszym fundamentalnym przekonaniem o mentalnej autonomii, niezbędnym, by zachować godność. Czy może być gorzej? Osoby, u których nastąpiło rozszczepienie między lewą a prawą półkulą mózgu, mogą odpowiedzieć na to pytanie twierdząco. Prof. Michael Gazzaniga z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Barbara, autorytet w sprawach pacjentów, których półkule mózgowe nie mogą się ze sobą komunikować, przytacza wiele przygnębiających przypadków. Przypomnijmy: lewa półkula specjalizuje się w myśleniu analitycznym i logicznym, prawa, bardziej holistyczna, w większym stopniu odpowiada za talenty artystyczne. Lewa wydaje prawej polecenia przez spoidło wielkie. Gdy połączenie zostaje zerwane, na przykład chirurgicznie (leczono tak kiedyś epilepsję), prawa półkula, wyzwolona z dyktatury, zaczyna hasać. Konsekwencje? Gdy jedna ręka pacjenta chciała przytulić żonę, druga uderzyła ją sierpowym. Pacjentka próbowała sięgnąć w sklepie po jedną sukienkę, ręka chwyciła inną. Pewien człowiek bał się zasnąć, przerażony perspektywą, że zadusi go własna ręka, nad którą nie miał kontroli. Lewa półkula innego pacjenta deklarowała, że jest ateistą, druga żarliwe wierzyła. ..." bi.gazeta.pl/im/b8/0e/10/z16836024N.jpg dobra promocja obiecującej książki lubię słuchać wykładów tego pana - choć bywa kapituluję :) Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 21.10.14, 10:41 "...badania, z których wynika, że istnieją różnice w tym, jak kobiety i mężczyźni tworzą wspomnienia autobiograficzne. Te kobiece są zwykle bardziej żywe, szczegółowe, zawierają więcej emocji i związków przyczynowo-skutkowych. Mężczyźni nie dość, że wielu rzeczy z przeszłości w ogóle nie mogą sobie przypomnieć, to nawet te, które pamiętają, nie są zbyt rozbudowane. To raczej zbiór faktów niż historie. Dotyczy to zwłaszcza wspomnień autobiograficznych oraz wydarzeń dotyczących innych ludzi. Czy te pamięciowe różnice płciowe wynikają z różnic w budowie mózgów? - Są raczej efektem odmiennego wychowania chłopców i dziewczynek - mówią specjaliści. - Rozmawiając z dziećmi różnej płci, budujemy w ich mózgach inne mechanizmy zapamiętywania. Tworzymy różne filtry pamięci. Jak zapamiętywać, jak selekcjonować fakty, uczymy się od dorosłych. A najlepiej uczymy się tego między drugim a szóstym rokiem życia. Z tego, jak dorośli z nami rozmawiają, na jakie rzeczy zwracają uwagę, budujemy zręby naszej pamięci. Uczymy się wnioskowania przyczynowo-skutkowego. Budowania opowieści z pojedynczych wydarzeń. Nie ignoruj pytań Dzieciństwo to okres, kiedy dzieci zadają miliony pytań..." art. dający bardzo dużo do myślenia wyborcza.pl/1,75476,16836471,Dlaczego_mezczyzni_nigdy_nie_pamietaja__Naukowcy_sprawdzili.html wstawiam dla tych, którzy chcą czytać, rozmawiać - nie specjalnie cieszą mnie jadowite wpisy czytających z wewnętrznego przymus - choć nie da się zaprzeczyć - nic tak świetnie jak te szczere eksplozje nie ilustrują forum - to czego nie daje się poskromić to właśnie zaburzenie/ choroba w ogarnianiu siebie pomaga terapia wiedza pomaga w nie produkowaniu kolejnych zaburzonych Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 29.10.14, 00:40 www.zaburzeniaosobowosci.pl/category/artykuly/ jest nad czym myśleć oj jest Odpowiedz Link
brz_a_sk Vademecum emocjonalne 29.10.14, 09:26 poradniaonline.wordpress.com/publikacje/ Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 09.11.14, 08:03 wywiad gazeta.pl L.U.C: Zdarzyło mi się występować z gorączką, a nawet z wybitą szczęką i złamaną ręką weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,16921518,L_U_C__Zdarzylo_mi_sie_wystepowac_z_goraczka__a_nawet.html " Mówią, że miewasz naturę potwora. - Raczej potwornego ciśnieniowca. Jestem człowiekiem nerwowym, impulsywnym, niecierpliwym, trochę tyranem, gdy realizuję wizję, używam mocnych sformułowań i dobitnie mówię, co myślę. Taśmy „Wprost” mogłyby nie wytrzymać (śmiech). Nie potrafię przemilczeć tego, co myślę. To okropne. Zraniłem parę osób swoją emocjonalnością i niecierpliwością, ale przeprosiłem, bo w życiu cenię sobie dwa słowa: przepraszam i dziękuję. Nie lubię zostawiać jakichkolwiek złych emocji. Naiwnie chciałbym, żeby wszyscy byli szczęśliwi. To przyczyna kolejnych burz we mnie. Myślę, że potworem może mnie czasem czynić mój perfekcjonizm." w wywiadzie widać czego on sam o sobie jeszcze nie wie, może warto spróbować poszukać tych fragmentów siebie rozumiemy lepiej rozglądając się Odpowiedz Link
brz_a_sk narcyzm, narcystyk 29.11.14, 13:48 Życie obok pępka świata 52 CHARAKTERY • PAŹDZIERNIK 2014 str 56 "Potrafi błyskawicznie przejść od podziwu do pogardy dla osoby, która ośmieli się zauważyć jakąś rysę na jego idealnym obrazie. Narcyz. Czy żyjesz w jego cieniu?" "Narcyz, czy raczej narcystyk, jak uważa psychoterapeutka Zofia Milska-Wrzosińska, chce widzieć siebie jako zawsze doskonałego, zatem bardzo źle znosi wszelkie sygnały, które temu przeczą. Uznanie swojego błędu czy porażki powoduje w nim nieproporcjonalnie wielkie przygnębienie, wstyd i poczucie upokorzenia. Życie na co dzień z narcyzem nie jest łatwe, partnerzy często odczuwają złość, bezradność, a nawet rozpacz. Narcystyk nie prosi (bo to by dowodziło, że nie jest doskonały – wszak czegoś mu brakuje, nie ma tego), lecz domaga się i żąda od swojego otoczenia. Oczekuje, że partner/partnerka odgadnie, czego mu potrzeba. Niechętnie dziękuje (bo to oznaczałoby, że nie dał sobie rady bez czyjejś pomocy) i przeprasza (bo to oznaczałoby, że kogoś skrzywdził, a więc nie jest doskonały, i spowodowałoby poczucie winy). Na partnerów wybiera osoby, które będą pielęgnować jego kruchą samoocenę, nieustannie zapewniając o jego wyjątkowości. – To niewdzięczne zadanie, bo ze względu na problemy z poczuciem własnej wartości, osoby narcystyczne wiele rzeczy odbierają osobiście. Mogą przy tym przechodzić od narcystycznego uniesienia i samozachwytu do narcystycznej depresji – wskazuje Zofia Milska-Wrzosińska. Nina W. Brown, autorka książki Kocham narcyza. Jak żyć z zakochanym w sobie partnerem, wymienia cztery wzorce destruktywnych zachowań narcystycznych i wskazuje, jakie postępowanie otoczenia wzmacnia te zachowania." ... "Jak się rodzi narcyz Większość badaczy zjawiska jest zgodna, że źródłem tendencji narcystycznych jest najważniejsza w życiu każdego człowieka relacja, czyli relacja z matką. Psychoterapeuta Heinz-Peter Röhr bardzo mocno podkreśla, że matka musi zapewnić dziecku bezwarunkową miłość, czyli poczucie, że jest ono kochane za samo swoje istnienie. Jeśli matka nie wywiąże się z tego zadania, wówczas dziecko, a następnie dorosły przeżywa rodzaj swoistej tęsknoty za taką właśnie miłością. Pragnie zaspokoić tę tęsknotę, ale nie jest to możliwe, więc „wycofuje się w siebie”, czyli w świat swojego wewnętrznego przeżycia i fantazji. Taka alienacja, której źródłem jest pasmo licznych uraz i lęków, zaburza zdolność człowieka do miłości, a także zakłóca powstanie adekwatnego poczucia własnej wartości oraz dobrze rozwiniętej samooceny – zauważa Karen Horney. Jakie postawy rodziców mogą sprzyjać tendencjom narcystycznym u dziecka? Po pierwsze, kiedy rodzic ustawia się w roli niezaprzeczalnego i niepodważalnego autorytetu. Dziecko, aby zyskać miłość, musi zawsze przyjmować rację rodzica, wdrażać w swoje życie jego standardy, nawet wbrew sobie. Po drugie, gdy dziecko jest „zalewane” bezgraniczną miłością (rodzic wytwarza w dziecku poczucie, że żyje ono nie dla siebie samego, ale dla rodzica). Po trzecie, gdy rodzic za pomocą dziecka pragnie realizować swoje niespełnione ambicje, co w dziecku wzbudza poczucie, że miłość otrzymuje za pewne wyobrażenie rodzica, a nie za to, jakie rzeczywiście jest. Wszystkie te postawy umacniają w dziecku poczucie, że ocena innych jest jedynym wyznacznikiem tego, czy jest się kochanym i akceptowanym, czy też nie. Na tym rodzi się narcystyczna tendencja do przeceniania" warto przeczytać Odpowiedz Link
brz_a_sk narcyzm 08.01.15, 18:36 www.samo-zycie.iq24.pl/default.asp?grupa=111003&temat=46152 warto poczytać jak rynek korzysta z narcyzów Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 09.01.15, 21:44 BPD www.youtube.com/watch?v=Qt9SOvILMI8 Odpowiedz Link
raoul_duke1 Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 10.01.15, 00:35 Rozmowa z Magdą i Robertem Rutkowskim o zaburzeniu borderline świetna audycja, polceam www.polskieradio.pl/7/163/Artykul/794621,Borderline-to-skrajnosci-w-emocjach Odpowiedz Link
brz_a_sk Córka bezmyślnego ojca 13.01.15, 16:19 weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,17196168,Corki_swoich_ojcow___kobiety__ktore_kochaja_za_bardzo_.html o dziewczynkach, których ojcowie mieli kiełbie we łbie - strasznie poruszający temat - wg mnie wydaje mi się luzik lasuje ludziom mózg - zupełnie nie myślą o dziecku od kilku dni staram się przeczytać ten art i zostawiam widząc przeróżne dzieci, które miały w domu taki Meksyk Odpowiedz Link
brz_a_sk milosc-zdrowa-i-toksyczna 13.01.15, 17:04 wolowska.pl/?milosc-zdrowa-i-toksyczna,25 Odpowiedz Link
brz_a_sk kochac-za-bardzo-czyli-jak 13.01.15, 17:06 kingasluzynska.pl/kochac-za-bardzo-czyli-jak.html Odpowiedz Link
brz_a_sk Szansa na bliskość 15.01.15, 20:35 pewnie ten link już był ale to jeden z dobrych tekstów zwierciadlo.pl/2010/bez-kategorii/szansa-na-bliskosc Katarzyna Miller i Wojciech Eichelberger. „Razem,lecz osobno” - Serge Chaumier - " ... znakiem naszych czasów są relacje z innymi charakterystyczne dla tzw. osobowości borderline z silnym odchyleniem narcystycznym ..." Odpowiedz Link
brz_a_sk Seryjna monogamia 15.01.15, 20:52 alexba.eu/2007-08-16/rozwoj-kariera-praca/seryjna-monogamia/ postawa tego Trener, Coach, Life-Mentor jest żywą ilustracją (ciekawe daty :) ) przyczynkiem do art w Zwierciadle nie chcę komentować jego poglądów , szokuje mnie to, że uczy tak żyć ludzi dobrze gdy na starcie partner mówi - jestem w 7. stałym związku w ciągu ostatnich kilku lat to w jakiś sposób definiuje stałość :) zamieniamy się w lodowce czasem podgrzewjące się zauroczeniem Odpowiedz Link
brz_a_sk traumy lęki PTSD kurkumina 22.01.15, 12:14 wyborcza.pl/1,75476,17290181,Kurkumina__skladnik_curry__tlumi_traumatyczne_wspomnienia.html ciekawe ile z sensacji zostanie - ale to fajna przyprawa wiec warto - ja ją lubię i używam, byle nie na ostro Odpowiedz Link
brz_a_sk anoreksja bpd 01.02.15, 01:55 audycje.tokfm.pl/widget-player/22692 Weekend Radia TOK FM: TOK TOK na Wysokich Obcasach: O anoreksji dyskutują prof. Irena Namysłowska i Agnieszka Sztyler-Turovsky Odpowiedz Link
brz_a_sk BPD w psychiatri 11.03.15, 16:19 wrzucę tu - nie komentując wpisów - bo moim celem nie jest polemika wiem jak powoli dochodzi się do wiedzy czym jest czym bywa BPD pamiętam swoje pierwsze luźne potraktowanie informacji zaburzenie osobowości ... a kto z nas jest normalny skupiłam się na piekielnych dołach, próbach/myślach samobójczych, na towarzyszących chorobach da się sporo pomóc i wiem jak dobre efekty to dało ale kiedy sie zaczyna zgłębiać wiedzę, poznaje się historie ludzi widzi się agresję, socjopatię, uzaleznienia, agresywność a potem dewaluację ot tak bo się borderowi przegrzało coś człowiek wie coraz więcej i dociera do niego, że nie wolno absolutnie pomyśleć - a to zaburzenie to nie choroba psychiczna luzik - leki rozmowa, terapia ... olśnienia przychodzą powoli zagrożenia bywają kosmiczne osoba super inteligentna odpala numer, który zwala z nóg - spoko policja olśnieni - świetnie wiedzą jak reagowac grupą antyterrorystyczną - olśnienia olśniena olśnienia to nie jest zaburzenie w potocznym rozumieniu czytanie konsulatacje olśnienia osoba super inteligentna strzela publicznego focha i pojawia się 'zabiję" - nie do wiary - to zasada? to typowe, to taki dramat? tak policja/psychiatrzy, czytanie bywa fatalnie zawsze jest trudno zawsze schematy zawsze dewaluacja, wyjątki trzymam w poczuciu nadziei, ze terapia czasem coś daje ludziom inteligentnym, myślącym ... może kiedys pomysł z wstępowaniem do zakonu/klasztoru gdy jedyne co zostawiało się za sobą to pożoga i wstyd i krzywdy? no nie wiem słabo boska jestem więc nie polecam ale czasem widzę, że bez izolacji border brnie w g. i święta rodzina, partner fachowiec, dzieci - e tam wszystko border zgnoi a co kiedy hop siup tralala wsadzi panienkę w furę i odwali morderczo/samobójczy rajd pt a ch*** zabijemy się, zabijemy wszystkich??? zapewniam wsiada się - bo border wkręca, odmóżdża, inteligentne przytomne osoby nie kojarzą telewizyjnego reportażu o bandycie drogowym ze swoją sytuacją a trzeba oczywiscie gender obowiązuje - border nie ma płci największe wrażenie robią na mnie partnerzy wkręceni na tyle, że a to w obronie borda skują wskazanej osobie ryj, pomogą w akcji dopadnięcia szui, pomogą w nękaniu, niszczeniu i czasem przestępstwach - makabra - partner zmanipulowany odwala czarną robotę naprowadzony na wszystko przez borda to co już widziałam pozwala mówić - uważaj, mozesz obudzić się z ręka w nocniku - nie tylko moralnym upadku ale i prawnym konflikcie jak border potrafi podprowadzić partnera - szok! jak partner potrafi niszczyć fachowców - to niech będzie ostrzezeniem wstrząsowo wrzucam zupełnie nie borderowe zaburzenie - przestępstwo - kto chce posłucha o odpowiedzialności i karalności - to nie border - siedzi za czyny! www.youtube.com/watch?v=Xy9dsMJ5sZM o odpowiedzialności to jest zaraz wrzucę linki o tym co współczesna psychiatria i psychologia i prawo myślą o przyczynach o skutkach o szansach i odpowiedzialności w krainie BPD głupki nie piszą szukają odpowiedzialność po pierwsze nadal spoczywa na borderach - póki co uznani są za osoby w pełni władz umysłowych i jak plotą 'zabije ją' okaleczę czy zaszkodzę to ... odpowiadają Odpowiedz Link
brz_a_sk lektura mroczna olśniwająca 11.03.15, 16:32 " ...Do końca nie jest zrozumiałe co jest przyczyną zaburzenia borderline, ale autorytety medyczne twierdzą, że jest to wynik nierównowagi chemicznej w mózgu. Te związki chemiczne (neuroprzekaźniki) pomagają zachować równowagę w nastroju, równowagę genetyczną i wpływu środowiska. Zaburzenie borderline częściej zdarza się w rodzinach, w których występuje już ta choroba. Zaobserwowano również, że ludzie z tym zaburzeniem często doświadczyli poważnej traumy we wczesnym dzieciństwie. ... Dotknięci tym zaburzeniem często tną się lub podpalają. Wiele osób, zwłaszcza we wczesnych latach, ma skłonności do myśli samobójczych i powtarzających się prób samobójczych. ... gniew złość, niezadowolenie, przybicie, smutek, rozwiązłość lub radość szybko ustępują sobie nawzajem. Jak grom z jasnego nieba spada nagła zmiana stanu psychicznego. Najbardziej błaha sprzeczka prowadzi do załamania nerwowego, najmniejsze nieporozumienie w kontaktach interpersonalnych skutkuje natychmiastowym zerwaniem stosunków" - pisze niemiecki profesor, doktor nauk medycznych i psychoterapeuta Bowin Bandelow. Osobowość borderline charakteryzuje ogromny lęk przed odrzuceniem. Ten lęk właściwie ją konstytuuje. Osoba z borderline nie kocha tak po prostu, ona idealizuje swego wybranka. Chciałaby się z nim zespolić, zlać w jedność, chciałaby żeby ten ktoś rozumiał ją we wszystkim, jednocześnie boi się, że ten ktoś ją pochłonie. Osobowość borderline zbudowana jest z paradoksów. Jednostki borderline często wchodzą w relacje z ludźmi o podobnej osobowości albo z psychopatami, albo z poszukiwaczami przygód. ... ... bardzo ciekawe ... pierońsko ważne .... Osoby z osobowością borderline często wchodza w konflikt z prawem, co jest wynikiem agresywnych zachowań włącznie z atakowaniem innych ludzi. Często osobowość z pogranicza dotknięta jest także kleptomanią. Osoby z tym zaburzeniem osobowości mają tendencję do działania pod wpływem silnych niekontrolowanych emocji. ..." www.psychiatria.pl/artykul/tanczac-na-linie-nad-przepascia-osobowosc-borderline/9869.html Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: BPD w psychiatri 11.03.15, 16:35 www.google.pl/search?q=sk%C5%82onnosc+genetyczna+do+BPD&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=TUoAVdr4FMTMygPzqIC4Cg szukamy Pacjenci hospitalizowani z zaburzeniem osobowości typu borderline granicznym) www.wydawnictwopzwl.pl/download/fragmenty_tekstu/232610100.pdf fachowy tekst! Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: BPD w psychiatrii 11.03.15, 17:00 www.allaboutlifechallenges.org/polish/osobowosc-borderline.htm bg.cm.umk.pl/scripts/splendor/expert5d.exe?KAT=c%3A%5Csplendor%5Cbib%5Cpar%5C&FST=data.fst&FDT=data.fdt&ekran=ISO&lnkmsk=2&cond=AND&mask=2&F_00=10&V_00=Zaburzenia+osobowo%B6ci+ mozna samemu z czasem trzeba www.poradnikzdrowie.pl/psychologia/dusza/osobowosc-borderline-czyli-pograniczne-zaburzenie-osobowosci_38706.html |: " ... Często mają poczucie, że są ofiarami innych, że ludzie ich wykorzystują. W przyjaźni i miłości są bardzo zaborczy. Często zazdrośni. Potrzebują wciąż upewniać się, że partner ich nie odrzuca. Odczuwają bardzo silne emocje - często miłość na przemian z nienawiścią. W związkach nie mają poczucia bezpieczeństwa. Są bardzo wrażliwi na ocenę i boją się jej. ... Osoby z BPD najczęściej przejawiają wiele z poniższych zachowań: palenie za sobą mostów, skłonność do ryzyka - a więc ryzykowny, przypadkowy seks, ryzykowna jazda samochodem, niekontrolowane zakupy i inwestycje, używanie substancji psychouzależniających (narkotyki, alkohol), problemy z jedzeniem (kompulsywne obżarstwo lub głodzenie się), ataki słowne, kłamstwa, samookaleczanie się, próby samobójcze lub chęć ich podejmowania...." Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: BPD w psychiatrii 11.03.15, 17:05 czasopisma.viamedica.pl/pp/article/viewFile/23101/18327 404 P R A C A P O G L Ą D O W A dr n. med. Ewa Ogłodek strona.ptptp.nazwa.pl/uploads/PT_1_2014/17Jackiewicz_Psychoterapia1_2014.pdf OSOBOWOść Z pOGranicZa Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: BPD w psychiatrii 11.03.15, 17:11 www.youtube.com/results?search_query=BPD++PL Wiem czemu niektórych linki doprowdzają da szału bo zainteresowany sam czyta sam odszukuje sam widzi jak wiele jest dylematów brnie i odkrywa jak skomplikowanie i jak niebezpieczne jest BPD Odpowiedz Link
brz_a_sk DDA 28.03.15, 09:20 weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,17581948,Czy_Polska_jest_DDA____Dzieci_alkoholikow_wchodza.html#TRwknd świetny art. doświadczona terapeutka polecam Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 29.03.15, 10:13 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17675567,Bliscy_Lubitza_porazeni_katastrofa__Polityk_rozmawial.html" - Miał mieć problemy ze wzrokiem, które mogły być psychosomatyczne. - był niezadowolony z warunków pracy i chciał dokonać czynu, który sprawi, że wszyscy go zapamiętają. - W czasie rozmowy tracił kontrolę nad sobą, krzyczał na mnie, bałam się - W nocy budził się i krzyczał: "spadamy" - Dręczyły go koszmary " nie uczymy się żyć, nie rozumiemy siebie ani innych wydaje nam się, że 'wariat' to jak kosmita rzadki i nieobecny, a nie każdy z nas gdy zaniedba to co jest wystarczająco niepokojące nie jesteśmy ze stali głowie nie wiele trzeba by wybuchła - iskierka warto sobie przemyśleć do czego się doprowadzamy i jak łazimy po krawędziach, jak często przestajemy panować nad sobą - to jest już alarm pilot czy najzwykleiszy domownik nie ma różnicy i to żadnej - ta refleksja jest podstawą Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 29.03.15, 15:54 rdc.pl/wp-content/uploads/2015/03/Niedziela-Filozofow-29-03-2015-12_09_58-Dobrowolski_NEW.mp3 warto posłuchać Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 29.03.15, 20:24 "Nazwa osobowość borderline, czyli pograniczne zaburzenie osobowości, wzięła się stąd, iż jest to dysfunkcja osobowości, przypisywana chorym, u których nie można z całą pewnością rozpoznać psychozy (schizofrenii, choroby afektywnej) lub nerwicy, mimo iż obserwowano u nich różne objawy psychopatologiczne...." www.poradnikzdrowie.pl/psychologia/dusza/osobowosc-borderline-czyli-pograniczne-zaburzenie-osobowosci_38706.html pozwala uchwycić różnice między BPD a np chorobą afektywną dwubiegunową Odpowiedz Link
brz_a_sk narcyzm 03.04.15, 15:41 psychiatria.mp.pl/zaburzenia_osobowosci/show.html?id=74485 może tak łatwiej odnaleźć (chyba nie raz ten link był) Odpowiedz Link
brz_a_sk Choroby psychiczne i zaburzenia osobowości 03.04.15, 15:46 www.psychiatria.pl/forum/choroby-psychiczne/watek/591349/1.html widać BPD pośród bardzo wielu innych problemów od czegoś zaczynają ci którzy muszą się zainteresować, myślę że dwa ostanie linki to niezłe strony Odpowiedz Link
brz_a_sk psychiatria a filozofia i amtropologia 07.04.15, 22:23 rdc.pl/informacje/psychiatra-jaki-ma-zwiazek-z-filozofia-i-antropologia-posluchaj/depresja rdc.pl/wp-content/uploads/2015/04/Copy-of-05.04-Stawiszynski-rozmowa-4-cz.-1.mp3 rdc.pl/wp-content/uploads/2015/04/Copy-of-05.04-Stawiszynski-rozmowa-4-cz.-2.mp3 Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 18.05.15, 19:01 emocje.pro/zwiazki-romantyczne-jak-kochaja-osoby-z-cechami-borderline/ ciekawe to - nurkuję (nie kręcę wałków w maglu! - ciekawe czy ktoś widizał taką maszynę - poszukam widziałam, choć na co dzień korzystaliśmy z mag;a elektrycznego dziś nie prasuję nic :) Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 18.05.15, 19:10 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d0/Magiel.JPG na te poprzeczne wałki - trochę przypominające kije od szczotki - nawijało się wypraną, wyciągniętą pościel i tym wielkim magliskiem maglowało wcale to nie było proste zajmowało trochę czasu :) (jak darcie pierza :P ) Odpowiedz Link
brz_a_sk brak więzi! 16.06.15, 10:27 "Profesor Peter Cohen twierdzi, że ludzie mają głęboką potrzebę budowania więzi i utrzymywania relacji. Dzięki temu czujemy się spełnieni. Jeśli nie mamy mocnych więzi z innymi ludźmi, to zaczynamy wiązać się z czymkolwiek – furkotem ruletki czy ukłuciem igły. Powinniśmy przestać mówić o uzależnieniu, a zacząć o "więziach". Człowiek uzależniony od heroiny związał się z heroiną, gdyż nie mógł związać się z niczym innym. Zatem przeciwieństwem uzależnienia nie jest trzeźwość. Jest nią więź międzyludzka." nie wystarczy przestać pić , ważne wsadzić coś w tę dziurę, w którą wlazło picie, granie, ćpanie czy cokolwiek ; tyle razy pisałam - samotność puchnie i rozsadza człowieka, brak miłości wyprowadza łeb na takie manowce, to silniejsze niż głód proste, jasne i tak trudne do zmiany ale jestem przekonana, że da się idę poczytać www.charaktery.eu/wiesci-psychologiczne/9515/Co-jest-przyczyn%C4%85-uzale%C5%BCnie%C5%84/ podzieliłam się ryzykownie nie sprawdzając treści całości Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 21.06.15, 16:18 jeden z najlepszych jakie czytałam - art o BPD , przypomina Perfekcyjna www.polityka.pl/jamyoni/1548757,1,milosc-bez-granic.read i dobrze połączyła to z art o matkach, które wypruwają sobie żyły - coś w tym jest niebezpiecznie wspólnego www.newsweek.pl/polskie-matki-idealne-i-wsciekle-newsweek-pl,artykuly,286738,1.html Odpowiedz Link
juliamiller Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 22.06.15, 14:00 brz_a_sk czy miałabyś coś przeciwko, gdybym chciała się skontaktować z Tobą prywatnie? Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 22.06.15, 14:21 telefonicznie? proszę bardzo na gazetę każdy może wysłać wiadomość oczywiście to nie wymaga pytania :) Odpowiedz Link
juliamiller Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 22.06.15, 17:57 Nie lubię spamować, stąd to pytanie :) Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 16.08.15, 17:34 www.youtube.com/watch?v=MtMONCJGPVA Baars Conrad, Terruwe Anna Integracja Emocjonalna? "Anna A. Terruwe i Conrad W. Baars, holenderscy psychiatrzy z wieloletnia praktyka terapeutyczna, opisuja przyczyny, skutki i sposoby leczenia odkrytej przez siebie jednostki chorobowej, nazwanej zespolem niezaspokojenia emocjonalnego. Sa autorami licznych ksiazek, z których dwie ukazaly sie nakladem Wydawnictwa W drodze: Integracja psychiczna. O nerwicach i ich leczeniu (Terruwe i Baars) oraz Psychologia milosci i seksualnosci (Baars). Ludzie jako jednostki spoleczne bezwzglednie potrzebuja emocjonalnego kontaktu z innymi osobami. Nie moga oni jednak byc otwarci na innych, jesli wczesniej nie zostali obdarzeni bezinteresowna miloscia. Bez tej afirmacji skazani sa na niepewnosc wlasnej wartosci. Zadne osiagniecia zawodowe czy intelektualne - chocby nie wiem jak spektakularne - nie sa w stanie zastapic tego emocjonalnego niedostatku. To miejsce moze zapelnic tylko bezwarunkowa milosc drugiej osoby." Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 16.08.15, 18:28 zaczęłam słuchać - jest nad czym myśleć już od pierwszych minut (nie wiem jak całość odbiorę) podzielę się linkiem www.youtube.com/watch?v=7qMHBYFmdcA napisy Pl Rodzice i dzieci. Połączenie emocjonalne. Dr Gabor Maté. Odpowiedz Link
brz_a_sk Re: Osobowość i zaburzenia osobowości 16.08.15, 22:25 polecam pewnie dlatego, że zgadzam się ze wszystkim co usłyszałam napiszę: świetny wykład i w 100% na temat BPD Odpowiedz Link