8n 06.04.09, 08:43 Dlaczego to takie ważne, aby pierwszy posiłek zjeść zaraz po pobudce?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
d.o.s.i.a Re: pierwszy posiłek 06.04.09, 15:58 Zeby organizm mial z czego czerpac energie. Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: pierwszy posiłek 06.04.09, 16:28 zeby organizm mial z czego czerpac energie wystarczy jesc. ale dlaczego od razu po pobudce, a nie 3h poziej, wtedy energii starczy na 3 h dluzej! zupelnie nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: pierwszy posiłek 06.04.09, 17:08 > ale dlaczego od razu po pobudce, a nie 3h poziej, wtedy energii starczy na 3 h dluzej! zupelnie nie rozumiem. Po miedzy pobudka, a 3h pozniej, sa 3h podczas, ktorych organizm nie ma z czego czerpac energii...? Przeciez skoro przez ok 8 godzin snu (plus zapewne ze 2 godz. przed snem) nie dostarczalas energii organizmowi, to chyba logiczne jest to, ze zaraz po pobudce powinnas mu tej energii dostarczyc. Nie wiem czego tu nie rozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
are.1 Re: pierwszy posiłek 06.04.09, 18:15 To jest legenda. W rzeczywistosci lepiej nie jesc zaraz po pobudce. Kiedys ten mit upadnie tak samo jak upadla wiara w krasnoludki. Odpowiedz Link Zgłoś
are.1 Re: pierwszy posiłek 06.04.09, 18:15 A energii to masz w organizmie u osoby nieotylej na 40-42 dni w zapasie. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: pierwszy posiłek 06.04.09, 18:25 Pewnie, najlepiej w ogole nic nie jesc. Bo po co? Albo nazerac sie raz na 40 dni - przeciez jest tyle w zapasie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
astro_glide Re: pierwszy posiłek 08.04.09, 23:51 Nie jest wcale wazne . Ludzie uwazaja ze to takie wazne napychac sie mimo ze nie sa glodni , bo potrzebuja energii . Wychodzi im to na dobre ? Wcale nie . Sa otyli i chorzy na co tylko mozliwe . Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: pierwszy posiłek 12.04.09, 12:30 na cały? wtedy wystarczyło by sniadanie za pierwszy i ostatni posilek. Odpowiedz Link Zgłoś
ula_1975 Re: pierwszy posiłek 24.04.09, 13:35 kochane, rano naprawdę trzeba coś zjeść aby mieć energię na cały dzień ja zjadam płatki z mlekiem ,albo jak nie mam czasu łapie takiego batonika Crunchy + soczek z pomarańczy i latam cały dzień z energią.Nie najadajcie się na noc,bo to się odkłada na waszych boczkach. Bużka:) Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Re: pierwszy posiłek 04.06.09, 13:36 kochane, rano naprawdę trzeba coś zjeść i dalej sniadanie to najwazniejszy posiłek.... -------- no siła argumentów to podstawa.. trzeba cos zjeść bo to ważne. Naprawdę... Brednie tzw polska szkoła dietetyki (z podręczników pisanych w 1963 w Kłobucku Podlaskim) powiedzcie to 70 milionom Włochów, którzy rano pija kawę i wciagają rogalik z dżemem... Ważny jest bilans energetyczny.. Niektórzy - robotnicy wielkoprzemysłowi np w Anglii - zjadaja kiełbaski, fasole i jaja na bekonie. Muszą bo o 7 rozpoczynają fizyczna pracę.. Ale czasy się zmieniają.. więc proponuje nieco pokory w ferowaniu opinii i swiadomosci, ze ludzie maja różne fazy aktywnosci w ciągu dnia, nie kazdy lata do pracy w polu na 7 i nie każdy kończy robote w fabryce o 15... Mozna jadać zdrowo o 14 i 2 w nocy.. al Odpowiedz Link Zgłoś
kolchicyna24 Re: pierwszy posiłek 25.04.09, 16:37 U mnie wygląda to tak, że jak nie zjem śniadania po ok. 1h od obudzenia to jest mi słabo i robie sie omdlewająca, jak zjem to jest wszystko ok. :) Odpowiedz Link Zgłoś
j.wielowska Re: pierwszy posiłek 12.05.09, 17:05 Witam, pierwszy posiłek (śniadanie) powinien być spożyty do 2 godzin po pobudce. Jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Osoby jedzące śniadanie mają zdecydowanie lepsze możliwości koncentracji oraz rozwiązywania zadań. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
astro_glide Re: pierwszy posiłek 18.05.09, 06:25 > Witam, > pierwszy posiłek (śniadanie) powinien być spożyty do 2 godzin po pobudce. Jest > to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Osoby jedzące śniadanie mają zdecydowani > e > lepsze możliwości koncentracji oraz rozwiązywania zadań. > Pozdrawiam blah, blah, blah, blah .... Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: pierwszy posiłek 19.05.09, 15:42 mój kochan Astro :* zabierzesz mnie na randkę? -- Odpowiedz Link Zgłoś
kukurydza_k Re: pierwszy posiłek 26.05.09, 16:33 nie trzeba jesc od razu po pobudce wystarczy godzine po. Nie wiem czy po to zeby miec energie ale zeby ruszył sie nasz metabolizm. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basiasiama Re: pierwszy posiłek 30.05.09, 04:47 najwazniejsza przyczyna tej wskazowki jest fakt, ze zoladek i caly przewod pokarmowy jest w godzinach porannych (6-9)najbardziej wydajny, strawi caly pokarm na maksa. Minimum funkcji zoladka to 12 godzin pozniej, czyli godziny wieczorne - wtedy powinnismy zjesc najlzejszy i najmniejszy posilek dnia.... zaczyna sie to wyraznie zauwazac juz po 40-tce:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
princessofketchup Re: pierwszy posiłek 04.06.09, 13:23 Śniadanie daje zastrzyk energii na cały dzień. Kiedy zjemy rano poządny posiłek, później mamy mniejszą tendencję do podjadania. Ja jem naprawdę duże śniadanie okolo pół godziny- godzinę po wstaniu, a następnie drugie śniadanie po 2-3 godzinach. Następnie jem jakąś sałatkę, miskę zupy lub kanapkę na ciepło z warzywami. Okolo 16-17 jem obiad w domu. Kolację stanowi dla mnie jogurt z platkami, jakiś owoc lub kisiel/budyń. Mam 175 cm wzrostu, ważę 60 kg, mam płaski brzuszek i mnóstwo energii każdego dnia. Myślę,że w jedzeniu śniadań coś jednak jest... :) Odpowiedz Link Zgłoś
princessofketchup Re: pierwszy posiłek 04.06.09, 13:39 Aha, i jeszcze nie polecam jedzenia na siłę. Będąc uczennicą miałam wielki problem z jedzeniem śniadań, ponieważ odczuwałam po przebudzeniu mdłości. Pamiętam jak mamusia usilnie namawiała mnie do przełknięcia czegokolwiek, a mnie robilo się coraz bardziej niedobrze aż zaczynalam wymiotować. Problem ten rozwiązałam w taki sposób, że zaczęłam wstawać dwie godziny przed wyjściem z domu i najczęściej po jakiejś godzinie byłam głodna jak lew i przestawało mnie mdlić na widok jedzenia. Drugim sposobem było zabieranie kanapki "na drogę". Kiedy zdałam na studia przestałam mieć jakie kolwiek problemy z odżywianiem, może mniej się stresuje?? Odpowiedz Link Zgłoś