Dodaj do ulubionych

Zamelduj się! Brawo

17.07.12, 22:17
Warto odnotować pojawienie się akcji zachęcającej do "legalizacji pobytu" na terenie Białołęki. Pamiętam dyskusję na ten temat na forum i cieszy mnie, że dzielnica (a może i radni) zainicjowali tą akcję. Ale żeby była skuteczna musi dotrzeć pod strzechy!

www.bialoleka.waw.pl/zameldujsie/page/
Obserwuj wątek
    • bucksik Re: Zamelduj się! Brawo 17.07.12, 22:38
      Zastanawiając się jak skutecznie można trafić pod strzechy, myślałem o zafundowaniu mieszkańcom adresów email do komunikacji z urzędem dzielnicy. Listy są chyba za drogie i archaiczne. Wprawdzie ci nie zameldowani i tak nie będą wiedzieć, że mogą mieć taki adres, ale.. wróćmy do początku idee fix.
      Mianowicie zakładając takie wirtualne biuro obsługi mieszkańca z adresami "adres lokalu@bialoleka.waw.pl" lub "imięnazwisko.adreslokalu@bialoleka.waw.pl" i hasłem pierwotnie generowanym przez automat na serwerze, można by utrzymywać kontakt z mieszkańcami, przeprowadzać ankiety, itp. W drugą stronę tą drogą dostarczone pisma, petycje, podania (po za wymaganiem urzędowym do żłożenia na papierze i podpisem) przez mieszkańca byłyby traktowane jak dostarczone na książkę podawczą, itp. W ten sposób relatywnie tanio można by "ucyfrowić" kontakt z mieszkańcami i i uszczęśliwić ministra Boniego, który nie wie z której strony zacząć tą rewolucję w urzędach.
      Jak by była chociążby połowa z lokali lub mieszkańców objęta tym systemem to byłby sukces na skalę kraju.
      Ps. wiem jestem niepoprawnym optymistą. Przecież to musi klepnąć rada miasta, wojewoda, i sejm, itp. Czyli nic się nie da.
    • bucksik Re: Zamelduj się! Brawo 06.08.12, 23:14
      Jak by z innej bajki. Na naszej ulicy (domki jednorodzinne) masowo przyszły wezwania do zapłacenia podatku od nieruchomości z ostatnich 5 lat. Oczywiście jak ktoś się nie zarejestrował. Na szczęście jestem przykładnym podatnikiem lokalnym.

Czy to jest jakaś szersza akcja dzielnicy? Połączona z akcją medldunkową?
      • piojawor Re: Zamelduj się! Brawo 07.08.12, 11:40
        Podatek od nieruchomości co do zasady (czasami gdy mamy najem) płacimy zawsze z tytułu bycia właścicielem nieruchomości nie rolnej. Nie ma to nic wspólnego z kwestią meldunku lub płacenia PIT.
        Warto zapłacić podatek niż czekać na wezwanie, które może się wiązać z koniecznością zapłaty podatku z odsetkami.
        • bialoleka.jest.jedna Re: Zamelduj się! Brawo 07.08.12, 11:59
          nie z przymiotnikami pisze się łącznie smile

lecz do meritum. Co z osobami, które mimo złożenia wniosku o obliczenie wysokości podatku przez kilka lat nie otrzymały wezwania? Czy oni też z powodu urzędniczej nieporadności będą musieli zapłacić odsetki karne?
          • sibeliuss Re: Zamelduj się! Brawo 07.08.12, 13:57
            bialoleka.jest.jedna napisał:

> nie z przymiotnikami pisze się łącznie smile

Białołęka nie jest jedna suspicious
            pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82o%C5%82%C4%99ka_%28wojew%C3%B3dztwo_dolno%C5%9Bl%C4%85skie%29
            • bialoleka.jest.jedna Re: Zamelduj się! Brawo 07.08.12, 14:33
              Ha!
              I co teraz z tym zrobić?
              • piotrusx Re: Zamelduj się! Brawo 13.08.12, 10:40
                bialoleki.sa.dwie ? smile
        • bucksik Re: Zamelduj się! Brawo 09.08.12, 22:06
          Panie Piotrze,
          Dziękuje za informację.
          Jednak pozwolę sobie na drążenie tematu wzrostu skuteczności urzędu. Jakiś czas temu w innym wątku chyba Pan informował nas o trudnosciach w ściganiu takich przypadkówm, jak podatki od nieruchomości, itp. Czy opisany przypadek to jest skutek ulepszeń pracy urzędu lub też zupełny przypadek?
          Tylko szczerze, please.
          • piojawor Re: Zamelduj się! Brawo 10.08.12, 10:34
            Pewnych rzeczy mi nie wypada smile
            Na pewno nie jest to przypadek a wynik reorganizacji pracy UD. Od roku mamy nową Główną Księgową. Nastąpiły m.in. zmiany informatyczne i kadrowe.
            bip.warszawa.pl/Menu_przedmiotowe/rekrutacja/Stanowiska_urzednicze_dzielnice/Bialoleka/2012/default.htm
            Ściągalność podatków samorządowych znacznie się zwiększyła.
            • bucksik Re: Zamelduj się! Brawo 10.08.12, 23:05
              Panie Piotrze,
              chapeau bas! dla UD. A można już oszacować % wzrost z tego tytułu i innych tytułów?
              ----
              • piojawor Re: Zamelduj się! Brawo 13.08.12, 11:18
                Na to pytanie będę mógł odpowiedzieć dopiero po zakończeniu roku budżetowego z zaznaczeniem faktu, że budżet dzielnicy jest znacznie większy niż dochody dzielnicy ze źródeł obligatoryjnych wynikających z ustawy warszawskiej i ustaw podatkowych.
                Białołęka z m.st. otrzymuje tzw. środki wyrównawcze.

bucksik napisał:

> Panie Piotrze,
                > chapeau bas! dla UD. A można już oszacować % wzrost z tego tytułu i innych tyt
                > ułów?
                > ----
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka