Dodaj do ulubionych

Metro na ZB - kto chce za dużo ...

14.02.14, 18:03
... wszystko przegrywa
Analiza Transprojektu jest bezwartościowa, bo nie bierze zupełnie pod uwagę faktu, że stacja metra przy Trasie Toruńskiej byłaby wielkim węzłem przesiadkowym dla miejscowości podwarszawskich - Marek, Ząbek, Kobyłki, Radzymina, etc. W analizie jest wprost napisane, że analizują TYLKO "potencjał" wschodniej Białołęki. To kompletnie bez sensu. W analizie Transprojektu zinwentaryzowano drobiazgowo każdy krzaczek w potencjalnym korytarzu przebiegu metra, ale zignorowano kompletnie węzeł przy Toruńskiej jako węzeł przesiadkowy. Ta analiza jest tępą, bezsensowną, bez jakiejkolwiek większej wizji, papierkową robotą.

Szkoda.

Bo nie trzeba wielkiej wiedzy / wyobraźni, żeby zobaczyć jak mało ludzi mieszka w okolicy planowanej stacji Rembielińska. Stacja Toruńska wygenerowałaby radykalnie większy ruch. Kolejna stacja Derby co najmniej tyle, co Rembielińska.

No i jako mieszkaniec Białołęki muszę przyznać jedno - chcieliśmy (nie ja) za dużo. Metro do Kobiałki jest bez sensu - w porównaniu z takim na przykład Gocławiem. Jak się chce za dużo i bez sensu, to łatwo przegrać. Dlatego metro skończy się w bezsensownym miejscu, które ma na dodatek linię tramwajową - czyli przy Rembielińskiej. Namawiam naszego Radnego do zracjonalizowania oczekiwań, miast snucia wizji o metrze wśród pól. Może wtedy - nie tylko jako mieszkańcy Białołęki Wschodniej - ale także mieszkańcy północno wschodnich okolic Warszawy uzyskamy rozwiązanie radykalnie lepsze od obecnie przyjętego.
Obserwuj wątek
    • waldek_roszak Re: Mam podobne zdanie na ten temat 29.03.14, 13:24
      ogrodnik2 napisał:
      > (...) No i jako mieszkaniec Białołęki muszę przyznać jedno - chcieliśmy (nie ja) za d
      > użo. Metro do Kobiałki jest bez sensu - w porównaniu z takim na przykład Gocław
      > iem. Jak się chce za dużo i bez sensu, to łatwo przegrać. Dlatego metro skończy
      > się w bezsensownym miejscu, które ma na dodatek linię tramwajową - czyli przy
      > Rembielińskiej
      . Namawiam naszego Radnego do zracjonalizowania oczekiwań, miast
      > snucia wizji o metrze wśród pól
      . Może wtedy - nie tylko jako mieszkańcy Białołę
      > ki Wschodniej - ale także mieszkańcy północno wschodnich okolic Warszawy uzyska
      > my rozwiązanie radykalnie lepsze od obecnie przyjętego.

Witaj @Ogrodniku smile

Trochę mnie tu nie było, więc odpowiadam z opóźnieniem, ale chyba lepiej późno niż wcale.
      Cóż... Mogę tylko powiedzieć, że generalnie zgadzam się z Tobą. Uważam, że na obecnym etapie budowy II linii metra (czyli do około 2022), nie ma zapewne zbyt dużych szans na zbudowanie metra na Kobiałkę lub Olesin. Z powodów finansowych oczywiście - miasta na to zwyczajnie nie stać.

Zgadzam z Twoim zdanie prawie na 100%. O ile mi wiadomo, to NIKT z Białołęki nie proponował budowy metra na tym etapie na Kobiałkę lub Olesin. My od 2 lat konsekwentnie proponujemy tylko zmianę końcowej stacji. Likwidację stacji "Bródno" na skrzyżowaniu Kondratowicza/Rembielińska i utworzenie zamiast tego stacji "Grodzisk", w węźle TT (S8) / TOG / Głębocka. Odległości podobne, więc można to zapewne zrobić przy podobnych kosztach.

"Badanie" tras metra na Kobiałkę o Olesin, to tylko i wyłącznie pomysł Biura Drogownictwa i Komunikacji. Byliśmy tym niezmiernie zaskoczeniu. Powiedzieliśmy czemu nie, ale twierdziliśmy zawsze, że NAJWAŻNIEJSZE DZISIAJ jest PORÓWNANIE stacji "Bródno" i "Grodzisk". Domagaliśmy się aby ten element został zbadany w Studium. Cóż... nie zostało to zrobione. To bardzo źle, bo wydano dużo kasy a my wciąż nie wiemy, które rozwiązanie jest lepsze.

Rada Dzielnicy wydała NEGATYWNĄ opinię o wykonanym studium.

Natomiast, trzeba myśleć o dalszej przyszłości i jeżeli chcemy, aby metro dojechało tam kiedyś, to już dzisiaj musimy zarezerwować odpowiednie rezerwy terenu. Tym zajmował się właśnie Transprojekt w zeszłym roku podczas prac nad studium.

Pozdrowienia

Waldek Roszak
      • waldek_roszak EB: "Studium metra nie powinno zostać przyjęte" 29.03.14, 13:32
        Zapraszam do przeczytania artykułu w Echu Białołęckim na temat poruszony w tym wątku.

"Radni Białołęki: Studium metra nie powinno zostać przyjęte"
        tustolica.pl/radni-bialoleki-studium-metra-nie-powinno-zostac-przyjete_66640
      • bialoleka.jest.jedna Fakt, dawno cię nie było 29.03.14, 15:01
        Rzeczywiście Waldku, dawno Cię tu nie było. Podobnie Pani Agnieszki Borowskiej. Ale obydwoje już wróciliście. Niechybnie zbliżają się wybory.
        Czekamy cierpliwie na Pana Burmistrza Jaworskiego i wszyscy będziemy w kupie.

A sam pomysł budowania metra dalej niż do Trasy Mostu Północnego jest beznadziejnie głupi i szkoda, że w ogóle było to badane...
        • waldek_roszak Re: Takie analizy potrzebne 29.03.14, 16:05
          bialoleka.jest.jedna napisał:
          > A sam pomysł budowania metra dalej niż do Trasy Mostu Północnego jest beznadzie
          > jnie głupi i szkoda, że w ogóle było to badane...

Nie zgodzę się z Tobą. Ani trochę nie jest głupi. Dlaczego?
          Wg planu miejscowego X-71, wolne tereny na północ od Zdziarskiej i na zachód od TOG, mogą być praktycznie na całej powierzchni zabudowane wielkimi osiedlami z domami wielorodzinnymi (jak Regaty i Zielona Dolina). Gdyby tak się stało (oby nie!!!), to zamieszka tu np. 100 tys. ludzi. Jak ich wywieźć? Autobusami? Ciężko będzie...

Dlatego słusznym jest już dzisiaj zastanawianie się, którędy metro mogłoby pojechać na Kobiałkę i Olesin. Tak na wszelki wypadek trzeba zarezerwować też odpowiednie tereny. Transprojekt na zlecenie BDiK zrobił właśnie taką analizę.

Fajnie, tylko DZISIAJ jest potrzebna inna analiza - stacja "Bródno" czy "Grodzisk"? Tej nie wykonano niestety. sad

Pozdrowienia

Waldek Roszak
      • tarantula01 Re: Mam podobne zdanie na ten temat 29.03.14, 21:15
        waldek_roszak napisał:

> Cóż... Mogę tylko powiedzieć, że generalnie zgadzam się z Tobą. Uważam, że na obecnym
        > etapie budowy II linii metra (czyli do około 2022), nie ma zapewne zbyt dużych szans na
        > zbudowanie metra na Kobiałkę lub Olesin. Z powodów finansowych oczywiście - miasta na
        > to zwyczajnie nie stać.

Ja uściślę, że do tego 2022 r. m.st. Warszawa nie da rady zbudować nawet stacji Kondratowicza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka