Dodaj do ulubionych

CZARNE DYMY z KOMINOW

15.03.06, 22:54
kiedy zaczyna sie sezon grzewczy, zaczyna sie smrod w calej okolicy! czy
nikomu nie przeszkadzaja te ulatniajace sie czarne dymy, ktore zatruwaja nas,
nasze srodowisko!!! Ludzie, śmiecie sie wyrzuca a nie pali!
Czy mozna takich "palaczy" gdzies zaskarzyc?
Obserwuj wątek
    • zbogdanca Re: CZARNE DYMY z KOMINOW 16.03.06, 09:06
      kika1313 napisała:

> kiedy zaczyna sie sezon grzewczy, zaczyna sie smrod w calej okolicy! czy
      > nikomu nie przeszkadzaja te ulatniajace sie czarne dymy, ktore zatruwaja nas,
      > nasze srodowisko!!! Ludzie, śmiecie sie wyrzuca a nie pali!
      > Czy mozna takich "palaczy" gdzies zaskarzyc?
      BIAŁY DYM POWSTAJE ZE SPALANIA GAZU, TEN CZARNY POWSTAJE ZE SPALANIA DREWNA.
      Drzewa iglaste mają więcej substancji smolistych a liściaste mniej, i te drugie
      używa się do palenia w kominkach domowych. Nikt przy zdrowych zmysłach nie pali
      w kominku śmieci, bo by go zniszczył. A swoją drogą jeśli kiedyś
      uczestniczyłaś w imprezie ogniskowej to wiesz, że dym powstający ze spalania
      drewna jest czarny. Lubię ten zapach i widok snujących się dymów z kominów,
      myślę wtedy o lecie i wypoczynku.
      • diesel11 Re: CZARNE DYMY z KOMINOW 16.03.06, 12:33
        zbogdanca napisała:

> kika1313 napisała:
        >
        > > kiedy zaczyna sie sezon grzewczy, zaczyna sie smrod w calej okolicy! czy
        > > nikomu nie przeszkadzaja te ulatniajace sie czarne dymy, ktore zatruwaja
        > nas,
        > > nasze srodowisko!!! Ludzie, śmiecie sie wyrzuca a nie pali!
        > > Czy mozna takich "palaczy" gdzies zaskarzyc?
        > BIAŁY DYM POWSTAJE ZE SPALANIA GAZU, TEN CZARNY POWSTAJE ZE SPALANIA DREWNA.
        > Drzewa iglaste mają więcej substancji smolistych a liściaste mniej, i te
        drugie
        >
        > używa się do palenia w kominkach domowych. Nikt przy zdrowych zmysłach nie
        pali
        >
        > w kominku śmieci, bo by go zniszczył. A swoją drogą jeśli kiedyś
        > uczestniczyłaś w imprezie ogniskowej to wiesz, że dym powstający ze
        spalania
        > drewna jest czarny. Lubię ten zapach i widok snujących się dymów z kominów,
        > myślę wtedy o lecie i wypoczynku.

Popieram sam używam kominka ale palę w nim drewnem liściastym i to sezonowanym
        (wysuszonym) natomiast obserwuję również okolicę, najbardziej uciążliwe są
        wyziewy z kominów domów (starszych nie koniecznie wiekiem tzw. miejscowych
        mieszkańców) wyposażonych w piece węglowe (spalające praktycznie wszystko).
        Teoretycznie jest na to rada można zawiadomić wydział ochrony środowiska i
        straż miejską nie wiem jak to skutkuje w praktyce.
        • kika1313 Re: CZARNE DYMY z KOMINOW 16.03.06, 23:06
          ja nie mam na mysli palenia w kominku. Tez mam kominek i tez pale. Piec mam na
          gaz, wiec wiem jaki dym sie ulatnia. Ale zwroccie uwage, np. przy szklaranich
          (glebocka przy sklepiku spozywczym) z kominow ulatnia sie duszacy dym, czarny
          jak smola. Po drodze, przy ul glebockiej, prawie z kazdego domu unosza sie
          czarne duszace dymy. To nie jest drzewo ani wegiel.
          No mam nadzieje, ze ludzie sie opamietaja i zaczna dbac o srodowisko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka