sloggi 27.05.06, 13:17 Jeśli nie wyda Wam się nudne - przedstawię skąd się wzięły nazwy ulic w okolicy, oraz kim byli ich patroni. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Chudoba Stanisław 27.05.06, 13:17 Chudoba Stanisław, pseudonim Stefan (1913–1943), działacz socjalistyczny. Od 1932 w Polskiej Partii Socjalistycznej. 1940–1941 w socjalistycznej organizacji konspiracyjnej utworzonej przez N. Barlickiego i S. Dubois Barykada Wolności, redaktor naczelny organu prasowego o tej samej nazwie. 1941–1943 w organizacji Polscy Socjaliści i w Robotniczej Partii Polskich Socjalistów (sekretarz i wiceprzewodniczący Centralnego Komitetu). 1942–1943 redagował czasopismo "Robotnik". 1943 współorganizator Polskiej Armii Ludowej. Aresztowany i rozstrzelany przez Niemców. Odpowiedz Link
sloggi Berenson Leon 27.05.06, 13:18 Leon Berenson - prawnik, obrońca w licznych procesach politycznych PPS W latach 1905-08 bronił przed rosyjskimi sądami rewolucjonistów z PPS. Wsród nich m.in. Józefa Montwiłł-Mireckiego i Henryka Barona, którzy zostali skazani na śmieć i powieszeni w warszawskiej cytadeli. W latach 1907-10 należał do grona rady obrony politycznej. W latach 1920-23 pełnił funkcję radcy prawnego poselstwa polskiego w Waszyngtonie. W latach 1931-33 obrońca Norberta Barlickiego i Adama Pragiera w procesie brzeskim. Wybuch II wojny światowej zastał go w Warszawie. Pomimo oferowanej mu pomocy zrezygnował z ucieczki i ukrycia. Na rozkaz władz okupacyjnych został przesiedlony do getta, gdzie zamieszkał w małym pokoju na ul. Ogrodowej. Zmarł we śnie w nocy z 22 kwietnia na 23 kwietnia 1943 r. Pochowany w obecności bliskich na cmentarzu żydowskim przy ul. Okopowej w Warszawie. Odpowiedz Link
mieszbia Zdziarska. 27.05.06, 13:52 Nazwa ulicy wzięła się od miejsca-zdziar-czyli wypalania miejsc w lesie (puszczy),gdzie następnie powstawały osady. Odpowiedz Link
mieszbia Re: Zdziarska. 27.05.06, 13:55 Sory Sloggi,że Ci trochę wchodzę w paradę,ale mieszkając na tej ulicy chciałem "ciut" napisać.Chętnie przeczytam Twój opis pocodzenia powyższej ulicy. Pzdr,Piotr. Odpowiedz Link
mieszbia Re: Nazwy ulic 28.05.06, 13:39 agmo1 napisała: > Bardzo ciekawy wątek. Prosimy o jeszcze!!! Dołaczam się do prośmy Agmo1. Sloggi-nie daj się prosić! A może ktoś jeszcze? Odpowiedz Link
sloggi Re: Zdziarska. 28.05.06, 13:04 mieszbia napisał: > > Sory Sloggi,że Ci trochę wchodzę w paradę,ale mieszkając na tej ulicy > chciałem "ciut" napisać.Chętnie przeczytam Twój opis pocodzenia powyższej ulicy. > Pzdr,Piotr. Ależ ja się cieszę, że przyłączyłeś się do tego wątku. Reszta nazw to nazwy własne osad, których etymologia jest pokrętna. Tym nie mniej zadziwia mnie przypadkowość nowo nadawanych nazw. O ile rozumiem bajkowe nazwy na Ruskowym Brodzie, o tyle reszta zaczyna być "z czapy". Odpowiedz Link
varsava Mańkowska i Wojdyńska 20.02.07, 17:06 Zdaje się, że w okolicy mieszka (mieszkało) trochę ludzi o podobnych nazwiskach... Odpowiedz Link
varsava Re: Mańkowska i Wojdyńska 20.02.07, 17:07 zresztą co tu daleko szukać - skład budowlany "Mańk" Odpowiedz Link
mirek2591 Re: Mańkowska i Wojdyńska 20.02.07, 20:29 Masz rację. Znam tu zamieszkałą rodzinę: on - Mańk; ona - z domu Wojda. Podobno tu co trzeci to Mańk, a co czwarta Wojda. Odpowiedz Link
waldek_roszak Re: Mańkowska i Wojdyńska 20.02.07, 23:40 mirek2591 napisał: > Masz rację. > Znam tu zamieszkałą rodzinę: on - Mańk; ona - z domu Wojda. > Podobno tu co trzeci to Mańk, a co czwarta Wojda. Nawet jest pętla autobusowa "Mańki-Wojdy". Odpowiedz Link
varsava Re: Mańkowska i Wojdyńska 21.02.07, 10:01 waldek_roszak napisał: > Nawet jest pętla autobusowa "Mańki-Wojdy". > Niestety, jak słyszę, już niedługo... Odpowiedz Link
asio75 Re: Mańkowska i Wojdyńska 28.06.07, 17:45 Osiedle wokół skrzyżowania Ostródzkiej i Zdzierskiej nazywa się Mańki (w tej chwili mieszkają tam dwie rodziny Mańków), nieco dalej po drugiej stronie Długiej jest osiedle Wojdy (co do krotności rodzin Wojdów nie jestem w stanie okeślić). Kiedyś (błędnie) zaczęto je wspólnie nazywać Mańki-Wojdy. ps. A ci panowie od składu to jakaś dalsza rodzina, od dłuższego czasu z tym osiedlem nie związana. Odpowiedz Link
kaja9926 Re: Mańkowska i Wojdyńska 01.07.07, 14:58 To sa nazwy wsi manki i obok były wojdy Po 1 wojnie swiatowej sprzedawał te tereny hrabia potocki To były tereny zalewowe .kazdej wiosny powodzie Odpowiedz Link
mk_2 Re: Nazwy ulic (pochodzenie) 26.06.07, 22:25 Dużo ciekawych informacji jest w "Historia Białołęki i jej dzień dzisiejszy" (wydanie II poprawione i rozszerzone z 2007)w artykule K.Handke "Treści ukryte w nazwach typograficznych obszaru dzielnicy Białołęka". Odpowiedz Link
piotrm74 ul. Głębocka 28.06.07, 20:02 Mam nadzieję, że nazwa niczym nie jest spokrewniona z tym, że władza dzielnicy ma nas mieszkańców ZB głęboko gdzieś Odpowiedz Link
sawicewa1 Re: ul. Głębocka 28.06.07, 22:01 Może nazwa nawiązuje do Zdziarskiej, bo te miejsca byly ukryte GŁĘBOKO w lesie? A Warzelnicza? wg. rdzenia myślę, ze z warzeniem, ale od strony Ostródzkiej to było pole, tylko w głębi jest ślad po siedzibie ludzkiej (podmurówka i studnia). Ps. czy w niedzielę na Van Gogha równiez moża kupić książkę o historii Białołęki? Jeśli nie, warto byłoby uruchomić stoiko w tę niedzielę i najbliższą środę na podsumowanie projektu "Tu jest praca". Odpowiedz Link
sibeliuss Re: ul. Głębocka 01.07.07, 22:09 pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C4%99bock_%28wojew%C3%B3dztwo_warmi%C5%84sko-mazurskie%29 Odpowiedz Link
mk_2 Re: ul. Głębocka 02.07.07, 23:13 można zrobić stoisko, a mozna po prostu zebrać ilośc chętnych i nabyc drogą kupna określoną ilość egzemplarzy specjalnie dla SZB. Normalna cena to 30 zł, wiem, że moga obniżyć do 20 zł (w dniach sesji tak było) Odpowiedz Link
mk_2 Re: ul. Głębocka 02.07.07, 23:08 ludzie traktuja nas tak, jak my sobie na to pozwalamy Odpowiedz Link
zbogdanca Re: ul. Książka o historii Białołęki 03.07.07, 11:18 mk_2 napisała: > ludzie traktuja nas tak, jak my sobie na to pozwalamy A'propos czego ten komentarz? Jeśli "tak ogólnie" to myślę, że ludzie traktują nas tak jak im się pokazujemy. Mam poza tym pytanie czy organizacja wspólnego zakupu książki po cenach promocyjnych jest aktualna i na jakich warunkach? Odpowiedz Link
mk_2 Re: ul. Książka o historii Białołęki 03.07.07, 18:46 ten komentarz - to ogólnie, zgadzam się z Tobą - tak jak się pokazujemy, jest lepiej. Jeżeli chodzi o Historię Białołęki, to ja już kupiłam samodzielnie. Tak tylko rzuciłam jako pomysł - bo gdyby osoby chętne kupiły razem, to: 1. mają możliwość negocjacji (np. za 20 zł, a nie za 30) 2. dostawa na Zieloną Białołękę ( sprzedają w BOK, a sami wiecie, że to koniec świata) A tak na marginesie, gdyby w BOK się dowiedzieli, że mają np. 30 szt dostarczyć pod wskazany adres na Zielonej to byłoby fajnie (coś się dzieje, Ci ludzie potrafią czytać, gdzieś mieszkają, coś ich interesuje) A może pod 3 adresy - w różnych częściach? Tym bardziej, że oni chyba nigdy tu nie byli. Tak sobie, po prostu marzę, aby się dowiedzieli, że może my chcemy klika Domów Kultury na Zielonej Białołęce. Polecam jeszcze jedną książkę - Kronika Warszawy nr 1(128) 2006. Sprzedaż na ul. Krzywe Koło 7, tel: 831 37 31. Artykuły i materiały o historii Białołęki. Super. Artykuły były prezentowane w związku z wystawą fotograficzną "Magiczne Mazowsze" (Założono, że Mazowsze jest nudne. Zrobiono konkurs na zdjęcia. i tu niespodzianka - Białołęka została okrzyknięta jednym z ciekawszych miejsc na Mazowszu) pozdrowienia Odpowiedz Link
blue_jean Re: ul. Książka o historii Białołęki 03.07.07, 22:26 Można ją poczytać online: www.bialoleka.waw.pl/ksiazka/index.htm Odpowiedz Link
mk_2 Re: ul. Książka o historii Białołęki 04.07.07, 00:31 tak, stare wydanie i tylko we fragmentach. m.in. rozdziału pochodzenie nazw ulic tam nie ma Odpowiedz Link