tigrissimo 08.11.07, 21:11 podobno gmina za darmo ma zbierać liście. Trzeba je wcześniej wpakować do worków i wystawić przy posesji. Czy ktoś zna szczegóły tej akcji? Kiedy będzie przeprowadzona i w jakie worki trzeba te liście spakować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilekobietamalat Re: sprzątanie liści 08.11.07, 21:55 to ja podle nie na temat;> tak mnie zastanawia akcja segregacji smieci:) wiem ze niektorzy wystawiaja w specjalnych workach posegregowane smieci, powiedzcie mi prosze,skad sie bierze specjalne worki,kto to zbiera itd? bo swego czasu uznalam po prostu ze mieszkam na koncu swiata, i do mnie to sie nie zbliza. segreguje i owszem,a potem na osiedle babci do specjalnych pojemnikow.. i dopiero teraz do mnie dotarlo ze moze jednak moge wystawiac przed dom,i ktos to bedzie zbieral;> czy ktos moze mnie biedna nieswiadoma oswiecic w tej sprawie?:) wybacz tigrissimo,ale tak mi przypomnialas swoim watkiem;> a nie chcialam mnozyc kolejnych:) Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: sprzątanie liści 08.11.07, 22:17 Nie ma sprawy. My korzystamy z takich worków i segregujemy śmieci. Zapytam się o konkrety i dam znać - mam nadzieję, że nie zapomnę :-)))) Wydaje mi się, ze trzeba podpisać jakąś umowę. Sam wywóz jest bezpłatny, no chyba, że są jakieś wyjątki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kk_011 Re: sprzątanie liści 08.11.07, 22:29 ilekobietamalat napisała: > prosze,skad sie bierze specjalne worki,kto to zbiera itd? My korzystamy z usług firmy Aminex www.aminex.pl/ z Grodziska Mazowieckiego. Po podpisaniu umowy dostaje się od nich 4 worki w różnych kolorach przeznaczone na różne rodzaje odpadów. Worki są co dwa tygodnie odbierane nieodpłatnie i wymieniane na nowe, puste. Oprócz tego są jeszcze worki na odpady nie podlegające segregacji, bio-odpady, liście i może jeszcze jakieś... Worki można nabyć w wybranych punktach handlowych - w Komorowie można je kupić w kiosku mieszczącym się w piwnicy budynku, w którym jest chyba kolektura LOTTO. Kolega z Ostoi mówił mi, że korzysta z podobnej formy segregacji odpadów w MZO w Pruszkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: sprzątanie liści 08.11.07, 22:38 Krzysiu Ty to chyba skończyłeś Ochrone Środowiska jak ja;) Jako jedyny napisałeś odpady a nie śmieci! Brawo. Wybaczcie dziewczyny,ale po kierunku Ochrona Wód i Zagospodarowanie Odpadów aż razi w oczy te słowo;) Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: sprzątanie liści 08.11.07, 22:52 My też korzystamy z firmy AMINEX. Więc Krzysiek wyręczył mnie w odpowiedzi. Dzięki :-) No i poprawiam się, segreguję "odpady", które wywożone są na "składowiska" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: sprzątanie liści 08.11.07, 23:16 bardzo dobrze! Tylko te odpady wywożone są nie na skadowisko tylko są utylizowane;) A tak na marginesie skąd wiesz że teraz mówi się składowisko, a nie wysypisko? No ciekawa jestem;) Odpowiedz Link Zgłoś
kk_011 Re: sprzątanie liści 09.11.07, 11:31 kuncwotek napisała: > Krzysiu Ty to chyba skończyłeś Ochrone Środowiska jak ja;) Jako > jedyny napisałeś odpady a nie śmieci! Brawo. Wybaczcie > dziewczyny,ale po kierunku Ochrona Wód i Zagospodarowanie Odpadów aż > razi w oczy te słowo;) :-) Uczyłem się różnych rzeczy, ale tematykę ochrony środowiska wpajano mi ostatnio bodaj w latach 80 w podstawówce ;-). W sumie nie zastanawiałem się nad tym czy powinienem napisać śmieci czy odpady, ale odpady jakoś bardziej mi pasują bo są bardziej ogólnym pojęciem jak dla mnie. Cieszę się, że użyłem właściwego słowa :-). Odpowiedz Link Zgłoś
i.g.a Re: sprzątanie liści 09.11.07, 08:59 Podpinam się z pytaniem o tę ewentualną akcję. ;D Może jednak ktoś coś o tym wie? Chętnie bym im liście ze swojego podwórka oddała. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: sprzątanie liści 09.11.07, 09:11 Dziś widziałam bardzo dużo worków poustawianych wzdłuż posesji. Co prawdopodobnie oznacza, że termin wywozu bliski. Ale jaki jest termin wywozy,dokładnie nie wiem. Na stronie komorowskiej, też nie znalazłam takiej informacji... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: sprzątanie liści 09.11.07, 10:13 Ja o akcji nic nie wiem. Liście systematycznie wystawiam przed posesję i one tajemniczo znikają - czy to akcja czy agresja Pożeraczy Worków Z Liśćmi tego nie wiem, ale mi taki stan odpowiada :) Pozdrawiam jesienno-zimowo Odpowiedz Link Zgłoś
kk_011 Re: sprzątanie liści 09.11.07, 11:23 tigrissimo napisała: > podobno gmina za darmo ma zbierać liście. Dzwoniłem do Urzędu Gminy. Niestety, nie ma takiej akcji i w tym roku na pewno nie będzie. Być może w przyszłości... Odpowiedz Link Zgłoś
dib07 Re: sprzątanie liści 09.11.07, 20:43 co do lisci to wystarczy kupic odpowiednie worki - np. w Pruszkowie - w SDH (trzeba zejsc na poziom -1) - jeden worek kosztuje 2 zl. Pani od razu pyta o adres i zaznacza go sobie, aby potem odpowiednie sluzby odebraly liscie spod wskazanego adresu. wywoz lisci co 2 tygodnie. wraz z workami otrzymuje sie harmonogram wywozow co do innych smieci/odpadow ktore sa segregowane to nie wiem jak w samym Komorowie ale na Ostoi podlegajacej pod Pruszkow wystarczyl telefon do MZO i prosba o worki do segregacji smieci. Przy najblizszej wizycie smieciarzy - zostawia worki. potem odbior jest raz na miesiac - kazda 2 sobota miesiaca wiem tez ze jest jeszcze jakas firma prywatna, ktora zabiera posegregowane smieci - ale to juz zostalo opisane pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś