Dodaj do ulubionych

Syberia w Grecji

26.01.10, 07:18
Niech zyja cieple kraje....
Dzis w nocy w Grecji polnocno-wschodniej (okolice Alexandroupoli i
Orestiady) temp spadla do uwaga: minus 19.9 stopnia
Do tego wilgotnosc powietrza rzedu 70%.
Popatrzcie sami:
penteli.meteo.gr/stations/orestiada/
Pozdrawiam z Metsova, gdzie aktulanie cieplutko- jedyne minus 6 smile
Obserwuj wątek
    • m.c.r Re: Syberia w Grecji 26.01.10, 08:17
      Cieplej niż u mnie we Wrocławiu - 15. Współczuję posiadaczom diesli, którzy mi
      klną pod oknami smile))
    • kalanitka Re: Syberia w Grecji 26.01.10, 08:43
      Co się porobiło hahahaha
      U nas jedyne -25 szkoły funkcjonują,przedszkola też, nasz diselek
      odpalił smile Lecz są reginy gdzie jest fatalnie. Jeśli jest prąd , gaz
      woda to ok.
      Znajoma która mieszkała w Kazachstanie (teraz w Polsce) uwielbia
      taką zimę. Jeszcze się śmieje z wszystkich bo u nich -40-50 było
      normą i do tego śniegu kilkumetrowe zaspy smile
      Pozdrawiam, byle do wiosny smile
      • bachula_gr Re: Syberia w Grecji 26.01.10, 08:50
        U nas tez szkoly i przedszkola funkcjonuja ale
        frekwencja...lodowa smile zwlaszcza w 4-5 latkach.
        No i dzieciarnia marudzi bo balwanow sie nie da lepic z takiej
        mrozonki.
    • goska52 Re: Syberia w Grecji 26.01.10, 08:53
      A ja sobie dla pocieszenia obejrzałam rano temperatury na Yahoo na Kos i
      Kerkirze, śliczne plusiki mimo że leje.Eh, marzy się.

Cieplutkie pozdrowienia dla wszystkich marznących

Gośka
      • tonle Re: Syberia w Grecji 26.01.10, 09:49
        Byle do wiosny! smile
        A pamiętam jak ze znajomymi rozmawialiśmy rok temu - zimy nie było, marzy się zima - to mamy wink Z latem też tak bywa - oj chłodno, chłodno, przyjdzie +30 - jaaaki upał, heh. Ja nie lubię dużego mrozu, śnieg może być, nawet w dużych ilościach! Właśnie od czwartku u nas tak zapowiadają - i będzie...i znów zima zaskoczyła drogowców...
        Wczoraj wracałam autobusem podmiejskim i marzyłam, żeby już znaleźć się w domu. Ciekawe, że jak pojawiają się takie sytuacje, to człowiek docenia proste rzeczy - autobus się spóźnił? Ważne że wogóle przyjechał! smile
        Mamy dosyć mrozu, choć jak jest lekko poniżej zero i wieje, to bywa bardziej odczuwalne zimno. Choć ja chyba już wszystko wolę niż -20, nawet niech sypie do pasa, przynajmniej pieski się ucieszą wink bo lubia szaleć na śniegu, heh
        • tonle Re: Syberia w Grecji 26.01.10, 09:57
          Najlepsze, że siedzimy w pracy, w domu i jest +23,25
          wyjdziemy na zewnątrz - 17-20
          różnica ok. 40 stopni! nieźle wink

Gorące Pozdrowienia (z wyczekiwaniem wiosny) zmarzniętym forumowiczom!
          Kasia
          • bachula_gr Re: Syberia w Grecji 26.01.10, 10:34
            tonle napisała:
            > Najlepsze, że siedzimy w pracy, w domu i jest +23,25

Powaznie?
            Jak mozna pracowac w zamknieciu w takich tropikach?
            • tonle Re: Syberia w Grecji 26.01.10, 10:55
              Hihi, można można smile okno się otwiera i jest 2 w jednym wink no może przesadziłam - 22, 23, a to już nie tropik. Ludzie w mieszkaniach przy kaloryferach mają dopiero tropiki.
              (w sumie w Iraku o dziwo jest teraz ok.8-15 st. bo sprawdzałam z ciekawości)
              a temperaturę do "tropików" podkręciło świecące przez szybę słońce! (t jak samochód latem, przecież nie ma naturalnej temperatury +40)

Ja wogóle lubię ciepło, (lata temu byłam w Egipcie, na południu..w sierpniu wink świadomy wybór, żeby mniej ludzi, w pociągu klima zimno, w nocy, wysiadamy +40) z kolei jestem na nie! dla klimatyzacji, ponieważ prawie każdy kontakt z klimatyzacją kończy się infekcją sad gardła. Dlatego świadomie na większości wyjazdów do krajów "cieplejszych" ale również w Polsce, nie korzystałam z klimy, ew. nawiew, i to też niekoniecznie. Owszem sauna była, ale...przynajmniej byłam zdrowa. Ostatni wyjazd grecki zaczął się "prawie" anginą...od klimatyzacji! Dlatego później unikałam jak ognia.

A co do Syberii...w Polsce - ciekawe jak długo będzie trzymać zima, i cz będzie dla równowagi gorące lato smile choć wszelkie prognozy długoterminowe, to jak bym miała wróżyć z porannej kawy.. skoro nie potrafią przewidzieć w większości na tydzień wprzód.
              • tonle Re: Syberia w Grecji 26.01.10, 11:10
                ""No i dzieciarnia marudzi bo balwanow sie nie da lepic z takiej
                mrozonki. ""

W sumie z dorosłego, nudnego, praktycznego smile punktu widzenia "zimowa" zima, czy upalne lato są czasem przetrwania, trudnych warunków drogowych, narzekania (zimno, gorąco) . Ale chyba wolę ten dziecięcy punkt widzenia wink szczególnie jak wracam wieczorem do domu, a śnieg wszędzie skrzy dookoła, i cieszy oczy smile niepraktyczne, ale ...piękne!
                • kalanitka Re: Syberia w Grecji 26.01.10, 19:50
                  Hahahaha dziecięcy punkt widzenia jest faktycznie zupełnie inny smile
                  Mnie z lodowiska przy takich mrozach nie można było ściągnąć, a
                  teraz brrrrrrrrrr
                  Jeśli chodzi o bałwany z mrożonki u nas dzieciaki w przedszkolu też
                  były rozczarowane najbardziej że nie bedzie wojny na śnieżki. A
                  teraz to już wogóle szlaban na wychodzenie z dzieciakami, oglądamy
                  zime przez okno.
                  Którejś zimy nie było możliwe nawet wytłumaczyć dzieciakom jak
                  wygląda śnieg, a tematy typu zabawy na śniegu i lodzie,
                  doświadczenie ze śniegiem w roli głównej były nierealne. To już wolę
                  jak ta zima jest.
                  Dobre strony tych mrozów i śniegu w Grecji sa takie że pogladowo
                  można to zaobserwować wink
                  Byle do wiosny smile
                  • apostolis Re: Syberia w Grecji 26.01.10, 20:07
                    Pozdrawiam z tropikowsmile Ale tez sie u nas ochlodzilo, obecnie w cieniu tylko
                    +21C. W ostatni weekend kiedy to bawilismy sie na corocznym greckim festivalu
                    bylo +29C a przy szalonych rytmach jeszcze gorecej. Pomimo ochlodzenia,
                    tropikalnie pozdrawiam zmarznietych i... oby do wiosnysmile
                    • sts10 Re: Syberia w Grecji 27.01.10, 09:22
                      Miejmy nadzieję że lato wynagrodzi nam też w tak wysokich temperaturach i
                      wspaniałą pogodą w Grecji oraz po powrocie.
                      • jacek1f nie grzeszcie! Piekna zima zima jest, od dawna 27.01.10, 09:55
                        tak nie było.
                        Teraz idzie ocieplenie z wielkimi opadami, i dobrze - feria w koncu, dzieciaki beda mialy na czym świeżym jeździć, a i my szalejemy codziennie na biegówkach po 2 godzinki.
                        Wolę tak niz jak ostatnio deszcz zimny od listopada do kwietnia!

Uwonić bałwana!
                        • jacek1f znaczy Uwolnić! Bałwana. :-) n/t 27.01.10, 09:56
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka