matheos2 20.05.10, 21:20 Czy ja się mylę, czy na forum nie było tego wątku. Pamiętam, że Tomek miał dużo (jak zwykle za co jestem ogromnie wdzięczny) wiadomości. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomaszkozlowski1 Re: Kościół Greko Katolicki 20.05.10, 22:46 Maćku- ale w Grecji nie ma kościoła grekokatolickiego Jest grekoprawosławny plus nieliczni wyznawcy rzymskokatolickiego (np.Kreta, Siros,Santorini itd.- katolicyzm na wyspy kiedyś przynieśli Wenecjanie i Genueńczycy). Grekokatolicy to w Polsce (grekokatolicy to katolicy obrządku wschodniego, którzy znaleźli się w granicach zaboru austriackiego- znaleźli tam sporą wolność wyznania, przez co kultura grekokatolicka w pewnym okresie naprawdę rozkwitła). Nazwa bierze się od tego, że wschodni obrządek nazywany jest greckim, bo wywodzi się z Bizancjum a ono było zdominowane przez język i kulturę grecką. Mam nadzieję, że nasza Megalonisos więcej nam tu jeszcze dopisze. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Kościół Greko Katolicki 21.05.10, 15:11 > Maćku- ale w Grecji nie ma kościoła grekokatolickiego tak jak nikt nie wie co to ryba po grecku ani Riwiera Olimpijska ;- ))) a w temacie chetnie poczytam co ma do napisania niezawodna megalonissos. Odpowiedz Link
megalonissos Re: Kościół Greko Katolicki 21.05.10, 16:27 Kochani forumowicze ten wątek to właściwie mnie już nudzi. Ciągle się powtarza, a więc dziad swoje a baba swoje. Na usprawiedliwie tych co nie wiedzą jakie są różnice między kościołami są błędnie podawane nazwy w przewodnikach / dla mnie króluje w tym Pascal /.Często też używa się nazwy kościół bizantyjskia ja myślę, że bardzo wielu nie wie, iż chodzi tu o kościół prawosławny. Tomek już właściwie wszystko wyjaśnił w sprawie kościoóła w Grecji. Mogę dodać tylko, że kościół greko-katolicki chyba najliczniejszy jest na zachodniej Ukrainie oraz to, że uznaje zwierzchnictwo papieża. W Polsce jest wynikiem unii brzeskiej, przyjmuje dogmaty kościoła rzymsko-katolickiego. Odpowiedz Link
matheos2 Re: Kościół Greko Katolicki 26.05.10, 16:25 Ja tylko, żeby uciąć dywagacje o kościele w Grecji, które często mi się zdarzają. Teraz mam Wasze wsparcie. Dziękuję. Odpowiedz Link