Dodaj do ulubionych

Kreta z Zorbą

28.09.12, 13:11
Ten pomysł mi plątał się po zwojach już od dawna. I od jutra, przez 3 dni będzie realizowany.
Połączenie screenshotów z filmu Grek Zorba ze współczesnymi zdjęciami. Przez ostatnie 2 miesiące chyba z 5 razy obejrzałem film i zrobiłem około 30 zrzutów z różnych miejsc. Sporo czasu zajęło mi znalezienie gdzie to było robione. Ogromnie pomógł mi Walter Lassally, który niestety już się ze Stavros wyprowadził do Anglii, ale w mejlach kilka miejsc mi podpowiedział.
Więc za 3 godziny na Kretę, a jutro od Stavros przez port w Chanii, Mournies, Kokkino Choro, Kalathas, Agia Triada... Zobaczę co jeszcze stoi, a czego już nie ma i jak się to wszystko zmieniło. Pewnie niektórych miejsc się nie da znaleźć, np. niektóre sceny były kręcone w Kounoupidianie, której wówczas w zasadzie nie było, a dom wdowy stał samotnie w polu...
Jak wrócę to zmontuję jakąś stronkę z tym, co udało mi się zrobić.
Trzymajcie kciuki.
Tomek
--
Nasze podróże
Obserwuj wątek
    • tomekza Re: Kreta z Zorbą 29.09.12, 21:16
      Dzień pierwszy Zorba tour i w zasadzie zrobione wszystko co sie dało. Paru miejsc nie ma, albo się skutecznie schowały wśród współczesnej zabudowy.
      Zacząłem od Stavros, rano poszedłem za Little Baya a potem na plażę gdzie Zorba z Basilem tańczą na końcu. Okazuje się, że to wcale nie było w tej części piaszczystej, tylko w takim syfiastym zakątku, bliżej Little Bay. Może te 50 lat temu tam było ładniej.
      Ze Stavros do Kalathas, gdzie na plażach (i dużej i tej małej pod zakrętem) było kręconych kilka scen.
      Następny etap to stary port w Chanii, gdzie Zorba pojechał po materiały i zapoznał przyjaciółkę. Wszystko było kręcone w hotelu Contessa i okolicy.
      Potem Mournies, gdzie miał być dom Madame Hortense. Tu miałem problem, bo nie mogłem tegobudynku znaleźć. W końcu okazało się, że to kawałek od Mournies. Dom jest w kompletnej ruinie, aż żal patrzeć. Podejrzewam, że to są ostatnie zdjęcia przed zawaleniem.
      No i Kokkino Chorio, gdzie były krsęcone sceny ze wsi i np. kamienowanie wdowy.
      Nie znalazłem domu wdowy w Kounopindianie, tam się za dużo pobudowało, przede mną jeszcze wizyta w klasztorze Agia Triada, ale to tuż prze odlotem.
      Parę par zdjęcie + zrzut z filmu wrzuciłem na fejsbuka ale wszystko z komentarzem i dokładnymi lokalizacjami w terenie i filmie - jak wrócę.

A dziś miłym akcentem na koniec był Mythosik z Barbelkiem i jego rodziną.
      Tomek
      • matheos2 Re: Kreta z Zorbą 29.09.12, 22:09
        Bardzo mi się podoba "syfiastym". Tomek, uwielbiam to ,że wpadłeś w Zorbiański luz!!!
        • bebiak Re: Kreta z Zorbą 30.09.12, 02:29
          Bardzo mi się podobają te porównawcze zdjęcia, bardzo, bardzo!
          I sam pomysł: świetny, Tomku!
          Nie chcę wyjść na wredną ale... nie mogę się już doczekać końca Twoich wakacjismile
          Gorąco Cię pozdrawiam powodzenia wszelakiego w poszukiwaniach życzącsmile
    • tomekza Re: Kreta z Zorbą - mini relacja 17.10.12, 14:41
      Elo,
      Udało mi się trochę pozbierać po przyjeździe, zwłaszcza, że jeszcze zaraz po nim miałem dwa następne (klęska urodzaju...).
      Materiałów "zorbowych" nazbierało się tyle, że może coś wyjdzie więcej niż strona, więc będzie pewne z tym opóźnienie.
      Tymczasem zapraszam do przeczytania mini-relacji i zdjęć z wyjazdu. Wśród zdjęć jest kilka par "1964-2012", ale to tylko małe próbki tego, co miałem szybko pod ręką.
      Adres relacji
      Miłego czytania smile
      Tomek
      --
      Nasze podróże
      • bea-sjf Re: Kreta z Zorbą - mini relacja 18.10.12, 20:13
        To jest dobra rzecz takie zestawienie kiedyś-teraz, świetny pomysł na albumsmile.
        Tomku zdradź jakim sposobem zszedłeś z Moni Katholikou do zatoczki! Na grzbiecie którejś z kóz? Szukałam zejścia i udało mi się namierzyć czerwoną (a może zółtą? nie pamiętam) kropę na jakimś kamieniu za tym ogromnym "tarasem" sugerującą szlak, ale wyglądało to ekstremalnie.
        • tomaszkozlowski1 Re: Kreta z Zorbą - mini relacja 18.10.12, 20:30
          Fantastyczna sprawa i bardzo ciekawy pomysł! Dzięki smile
        • tomekza Re: Kreta z Zorbą - mini relacja 18.10.12, 21:47
          bea-sjf napisała:

> To jest dobra rzecz takie zestawienie kiedyś-teraz, świetny pomysł na albumsmile.
          > Tomku zdradź jakim sposobem zszedłeś z Moni Katholikou do zatoczki! Na grzbieci
          > e którejś z kóz? Szukałam zejścia i udało mi się namierzyć czerwoną (a może zół
          > tą? nie pamiętam) kropę na jakimś kamieniu za tym ogromnym "tarasem" sugerującą
          > szlak, ale wyglądało to ekstremalnie.

Hm... Ja nie kojarzę tam jakichś trudności. Trzeba zejść pod "mostek" i wąwozem do samego morza. Te zejścia tam są chyba dwa, jedno przed mostkiem, a drugie za.
          Kropkę widziałaś czerwoną, nawet nie kropkę tylko rombik smile Kropkowy jest szlak niebieski. Oba prowadzą w stronę Stavros, w lipcu przeszedłem ze Stavros do Moni Gouverneto najpierw kropką niebieską, a potem rombem czerwonym.
          T.
          --
          Nasze podróże
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka