Dodaj do ulubionych

Prośba do wszystkich Dobrych Dusz:-)

12.04.06, 00:31
Przyznaję (ale.. wiecie o tym!), że kiepsko poruszam się w internecie..
Zupełnie nie umiem sobie poradzić np. na www.ferries.gr choć się zaparłam i
próbowałamsad

Gdybyście w ramach wolnego czasu (i bez wyciągania zbyt szybkich wniosków)
wynaleźli mi takie promy:
1. z Pireusu 28 kwietnia (najchętniej rano) na:
- Chios;
- Ikarię;
- Santorini;

2. z każdej z tych wysp do Pireusu.. powiedzmy 5. maja albo i 6-go też -

- wdzięczność moja byłaby wielkasmile
Dziękuję z góry!
Jeśli by się komuś chciało.... proszę ładniesmile
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Prośba do wszystkich Dobrych Dusz:-) 12.04.06, 00:35
      Oj, zapomniałam jeszcze o Lesbos (Mitilini) smile
      • amigo50 Re: Prośba do wszystkich Dobrych Dusz:-) 12.04.06, 01:15
        ...a może spróbujesz tutaj: paleologos.forth-crs.gr/english/npgres.exe?
        PM=BO
        ...teraz dziala?
        • amigo50 Re: Prośba do wszystkich Dobrych Dusz:-) 12.04.06, 01:17
          nie, nie dziala. Moje wklejanie linków jak zwykle uda się czy się nie uda.
          Jeszcze raz: paleologos.forth-crs.gr/english/npgres.exe?PM=BO
          Może teraz?
          • amigo50 Re: Prośba do wszystkich Dobrych Dusz:-) 12.04.06, 01:18
            Chyba lepiej. Mi w każdym razie dziala. Jak widać nie dziala moje "l z
            kreseczką" - już mialem kiedyś z tym problem.
    • violamirabilis Re: Prośba do wszystkich Dobrych Dusz:-) 12.04.06, 06:10
      Tu pewnie można znaleźć:
      www.gtp.gr/RoutesForm.asp
      np. 28/04/06 z Pireusu na Santorini:
      www.gtp.gr/RoutesResults.asp?SchDay=28&SchMonth=4&SchYear=2006&CompanyID=0,2&SortType=1,2&AroundDate=0&Origin=EGR1AP70PIRTZE,166,8&Destination=EGRSKY22SATATI,11808,8
      z Pireusu na Chios:
      www.gtp.gr/RoutesResults.asp?SchDay=28&SchMonth=4&SchYear=2006&CompanyID=0,2&SortType=1,2&AroundDate=0&Origin=EGR1AP70PIRTZE,166,8&Destination=EGRNHI10CHICHI,7966,8Pozdrawiam
      • violamirabilis Re: Prośba do wszystkich Dobrych Dusz:-) 12.04.06, 06:12
        jeszcze raz z Pireusu na Chios:
        www.gtp.gr/RoutesResults.asp?SchDay=28&SchMonth=4&SchYear=2006&CompanyID=0,2&SortType=1,2&AroundDate=0&Origin=EGR1AP70PIRTZE,166,8&Destination=EGRNHI10CHICHI,7966,8Pozdrawiam
        • violamirabilis Re: Prośba do wszystkich Dobrych Dusz:-) 12.04.06, 06:14
          ostatnia próba (ciągle dokleja mi "pozdrawiam" na końcu adresu, a piszę to
          enterze...)

www.gtp.gr/RoutesResults.asp?SchDay=28&SchMonth=4&SchYear=2006&CompanyID=0,2&SortType=1,2&AroundDate=0&Origin=EGR1AP70PIRTZE,166,8&Destination=EGRNHI10CHICHI,7966,8
          violamirabilis napisała:

> jeszcze raz z Pireusu na Chios:
          > <a
          href="www.gtp.gr/RoutesResults.asp?SchDay=28&SchMonth=4&SchYear=2006&CompanyID=0,2&SortType=1,2&AroundDate=0&Origin=EGR1AP70PIRTZE,166,8&Destination=EGRNHI10CHICHI,7966,8Pozdrawiam"
          target="_blank">www.gtp.gr/RoutesResults.asp?SchDay=28&SchMonth=4&SchYear=2006&CompanyID=0,2&SortType=1,2&AroundDate=0&Origin=EGR1AP70PIRTZE,166,8&Destination=EGRNHI10CHICHI,7966,8Pozdrawiam</a>
    • aska2000 Czyżby się szykował dłuuugi weekend, Bebiaczku ? 12.04.06, 07:22
      smile)

Suuuper - 3mam kciuki, a Ty się pochwal szczegółami, nie bądź żyła wink)

P.S. Z szukaniem linków nie pomogę niestety- samam kiepska w te klocki wink - ale
      maila w sprawie kwaterunkowej już Ci posłałam - na 'gazetę'.
      Ściskam!
      • ela06 Re: Czyżby się szykował dłuuugi weekend, Bebiaczk 12.04.06, 10:29
        santorini 7.25 Blue Star, 16.00 GA
        Chios 16.00
        Ikaria 16.00 GA Agios Kirikos
        rozkład gtp jest niestety zawodny, a te promy sa pewne.
        • bebiak EFCHARISTO PARA POLY:-)))) 12.04.06, 16:38
          Dziękuję, dziękuję bardzo Wam wszystkim - w chatce wieczorkiem będę zaglądać
          wszędzie co tylko podesłaliście.

Właściwie to mam jeden wielki mętlik w głowie od wczoraj i ... prawdę
          powiedziawszy nie wiem co mam zrobić (ech, zawsze problem wynajdę!).
          Wczoraj wynalazłam ciekawy przelot do Aten: CSA za 1.044,-zł (ze wszystkim) z
          Warszawy z dwugodzinnym postojem w Pradze (zmiana pasażerów - niekórych) i
          dalej do Aten (powrót taki sam). Tym razem w biurze ja mam wolny tydzień od 1
          maja - zatem ofkors było mi przykro, że go nie wykorzystam i tak się
          przyglądałam różnym cenom ptaszysk (a wszystkie mnie powalały, w tym głównie
          LOT, wrrr) - i wiedziałam, że nie polecęsad((

Aż znalazłam wczoraj przypadkiem to CSA (ATITALIA ma tę samą promocję: 500,-zł
          + opłaty). Ofkors natychmiast zarezerwowałam - wylotów na długi weekend jako
          taki już nie ma (tzn. miejsc nie ma), ale ja jestem dość swobodna w biurze stąd
          załapałam się na wylot 27 kwietnia a powrót 8.maja.
          I zastanawiam się co z tym zrobić (a mam czas tylko do piątku), bo jak kupię to
          się znowu nieco pogrążę finansowo, ale z drugiej strony potem już nie szybko
          będę miała wolne, bom poumawiana z klientami nawet na czerwiec.

Mętlik zatem w głowie czy w ogóle kupować ten bilet.
          Mętlik w głowie - jeśli tak to... gdzie TAMsmile))
          Ten drugi mętlik to akurat strasznie lubię!!!!
          No i jak sobie pomyślę, że w zasadzie za 2 tygodnie mogę lecieć do Hellady to
          wiecie jak mi???
          smile))))

Ale się wywnętrzyłam!!!
          • bebiak Re: EFCHARISTO PARA POLY:-)))) 12.04.06, 16:47
            Acha, jeszcze dodam, że taki 1.000,-zł za bilet do Aten to dla mnie OK -
            niestety, z racji mieszkania w Warszawie i zawsze napiętego czasu, jak dotąd
            korzystałam tylko z rejsowego LOT-u (z różnymi cenami, ale 1.000,-zł w Locie to
            jest OK), stąd cena biletu w CSA nie jest dla mnie szaleńczo wysoka.
            Bardziej boję tych chatek na wyspie po 30 e za dobę wrrrrr
            • anabella19 Re: EFCHARISTO PARA POLY:-)))) 12.04.06, 17:16
              No a coz to sie Bebiaczku urodzilo tak nagle? Taka cisza,o weekendzie majowym
              ani slowa az tu nagle bum!!! W kwestii poszukiwan niestety pomoc nie moge, bom
              tez ciapa w te klocki, ale trzymam mocno kciuki za wyjazd. To juz za dwa
              tygodnie!!! A ja jeszcze dwa miesiace musze czekacsad
              a
              • aka10 Re: EFCHARISTO PARA POLY:-)))) 12.04.06, 20:20
                Bebiakowa,coz Ty znowu wymyslilas?...Mam nadzieje,ze bogowie maja Cie w swojej
                opiece.Inaczej bym pomyslala,zes sie "szaleju objadla"....
                • bebiak Re: EFCHARISTO PARA POLY:-)))) 12.04.06, 21:20
                  aka10 napisała:

> Bebiakowa,coz Ty znowu wymyslilas?...

Nooo, właśnie nie wiem jeszcze co wymyśliłam - nie wiem ostatecznie, hmmm, i
                  wciąż dumam a czas biegnie strasznie szybko..

>Mam nadzieje,ze bogowie maja Cie w swojej opiece.

Chyba nie bardzo mnie mają w swej opiece, bo zawsze sobie coś umyślę a gdyby
                  bogowie otaczali mnie opieką to może powstrzymywaliby mnie przed takimi nagłymi
                  działaniami? Chyba, że bogowie też mają w tym interes, żebym stąpała po
                  greckiej ziemi smile))

>Inaczej bym pomyslala,zes sie "szaleju objadla"....

Ja uważam, że bez względu na wersję i tak się raczej objadłam... smile))
                  I tak myślę, czy po powrocie do chatki napisać na tym GG gdzie moja fala już
                  te "14" czy jeszcze poczekać, hmm .... "14" wygląda wspaniale!!!
              • bebiak Re: EFCHARISTO PARA POLY:-)))) 12.04.06, 21:23
                anabella19 napisała:

> No a coz to sie Bebiaczku urodzilo tak nagle? Taka cisza,o weekendzie
                >majowym ani slowa az tu nagle bum!!!

No bo zobaczyłam ten samolot i ofkors mnie pognało!

>W kwestii poszukiwan niestety pomoc nie moge, bom tez ciapa w te klocki, (..)

.. fajnieee, że nie ja jedyna smile

>ale trzymam mocno kciuki za wyjazd. To juz za dwa tygodnie!!!

Nooo, jeśli kupię ten bilet to faktycznie bliziutkosmile))

>A ja jeszcze dwa miesiace musze czekacsad

<głaszcze> Nie smuć się Anabell, wiesz, że teraz jak cieplej, zieleniej to czas
                szybciej płynie?
                A wcale nie jest takie pewne czy teraz pojadę, a jeśli nie to wiesz kiedy
                dopiero? A 25 sierpnia - to jest dopiero kosmos!
                • orija Re: EFCHARISTO PARA POLY:-)))) 12.04.06, 21:44
                  Dostałam info z Centralwings o promocyjnych przelotach w różne miejsca na okres
                  od 8 maja do 8 czerwca, które można zarezerwować przez internet jutro między 21
                  a północą. Tylko przez 3 godzinki. Piszą o 100 zł. za przelot. Ma to być "Noc
                  szalonych cen" w Centralwigs. Ja czekam...Pozdrawiam wszystkich grekomaniaków.
                  • anabella19 Re: EFCHARISTO PARA POLY:-)))) 12.04.06, 22:31
                    Moze ktos czuwal nade mna, zebym nie rezerwowala dzis wyjazdu? A tak sie
                    zastanawialam w tym biurze i nie moglam podjac decyzji...
                    Dobrze byloby choc w jedna strone troche zaoszczedzic. W kazdym badz razie ja
                    tez poczekam...

Bebiaczku, obawiam sie,ze chyba gapcia ze mnie wieksza /to tak w kwestii nowych
                    technologii i ich wykorzystania/
                    Ale jak czas plynie szybciej, to ja wtedy jeszcze bardziej dostaje krecka na
                    punkcie wyjazdu!!! Bo to juz niedlugo, juz za kilka dni, juz zaraz...

A co do Twojego wyjazdu, to moze jednak warto jechac? Bo czekac do sierpnia jak
                    sie ma okazje,to troche bolisad

pozdrawiam,
                    a
                    • bebiak Re: Kupiłam dziś ten bilet :-)))) 13.04.06, 23:43
                      I już mi się pysk cieszy smile))))))))))))))))
                      Za 13 dni lecę do Grecji.. ech, może to i szaleństwo ale strasznie się raduję -
                      zupełnie jak dziki.
                      Teraz problem jeden, jakże cudowny: dokąd z tych Aten popłynąć???
                      Mam już swoją faworytkę (i odpowiedź z jednego hoteli w porcie - doba w
                      jedynce 15 e z łazienką na korytarzu, a 22 e - z własną), co mnie wzniosło na
                      wyżyny), ale póki co nie rezerwuję bo ... podumam jeszcze może nad inną wyspą.
                      Czy ktoś z Was wie gdzie wsadziłam swego ukochanego Pascala?
                      Teraz dopiero się zacznie szukanie absolutnie wszystkiegosmile))
                      • anabella19 Re: Kupiłam dziś ten bilet :-)))) 15.04.06, 00:02
                        Gratulacje!!!

I ja tez, i ja tez !!!! I tez mam radosna minke, choc to dopiero na wrzesien,
                        bo tych lotow za 100 zl na maj w Centralwingsie bylo jak na lekarstwo. A w ten
                        sposob znow dwa razy bede w Helladzie. Czyz to nie piekna perspektywa?

pozdrawiam goraco,
                        a
                        • ewamalgorzata Re: Kupiłam dziś ten bilet :-)))) 15.04.06, 00:41
                          Kobieto, pochwal się: co kupiłas za stówę?smile
                          Ja, kurczę, w rzeczonych godzinach dostępu do kompa nie miałamsad
                          • anabella19 Re: Kupiłam dziś ten bilet :-)))) 15.04.06, 01:10
                            No wlasnie, ze nie kupilamsad(
                            Moze napisalam troche na skroty , bo tak sie ciesze z tych biletow.

Przy kompie siedzialam i polowalam, ale internet moj zbyt wolnym sie okazal.
                            Kiedy sie wreszcie dopchnelam i nie pokazywal juz, ze jest przeladowany, to
                            bilety na loty za 100 zl byly juz sprzedane, pozostaly tylko w normalnych
                            cenach. Z drugiej strony nie wiem nawet,czy byla Kreta, a to mnie interesowalo.
                            A zakupilam dzis rano Heraklion na wrzesien za 596 zl w obie strony.

pozdrawiam,
                            a
                            • bebiak Re: Kupiłam dziś ten bilet :-)))) 15.04.06, 12:55
                              anabella19 napisała:

> A zakupilam dzis rano Heraklion na wrzesien za 596 zl w obie strony.

Bravo Anabell - i już odliczasz w sposób baaardzo konkretnysmile
                              Wiedz, że raduję się razem z Tobą.
                              Filakia
                              • anabella19 Re: Kupiłam dziś ten bilet :-)))) 15.04.06, 17:05
                                Masz racje Bebiaczku, odliczam, choc jeszcze duzo pozostalosad Ale jak wiesz
                                bedzie tez wyjazd czerwcowy.....
                                Nie wiem, ile bylo tych biletow,ale w chwile po tym jak dostalam potwierdzenie
                                o rezerwacji cena skoczyla o 200 zl w jedna strone.
                                a
                                • bebiak Re: Zdecydowałam już na 90%, że... :-)))) 16.04.06, 22:46
                                  .. popłynę na Chiossmile
                                  Jeśli ktoś z Was tam był to otwarta jestem na wszelkie wspomnieniasmile
                                  Wiem, że całej jej nie zdepczę - toż to wielka wyspa, ale mam mini plan i to co
                                  w nim uwzględniłam powinnam osiagnąc. Reszta (głównie północ) - jak się uda.
                                  • aska2000 Znowu jestem pierwsza? :)) 17.04.06, 11:44
                                    Gratuluję podjęcia decyzji (jakie to trudne czasami, prawda, Betaki ?smile

Mam nadzieję,że okaże się ona słuszna i zaowocuje cudownymi przeżyciami - tego
                                    Ci szczerze życzę i pozdrawiam b.ciepło!

3maj się (no i dorzuć trochę detali odnośnie przygotowań, hę?)

smile)
                                    • bebiak Re: Jednak (raczej) na Chios :)) 17.04.06, 13:06
                                      aska2000 napisała:

> Gratuluję podjęcia decyzji (jakie to trudne czasami, prawda, Betaki ?smile

A żebyś wiedziała, że trudne jak licho ale to taki problem, który sprawia wiele
                                      radości - takie i tylko takie problemy mogłabym miećsmile

> Mam nadzieję,że okaże się ona słuszna i zaowocuje cudownymi przeżyciami (...)

Kurczę, myślę podobnie choć wielkość tej wyspy mnie powalala, ale cóż: tak
                                      wymyśliłam i tak musi już zostać.

> no i dorzuć trochę detali odnośnie przygotowań, hę?

W zasadzie przygotowań jakichś wielkich nie czynię bo i co tu czynić?
                                      Chatkę już mam (pisałam) - w stolicy, w porcie, co cieszy, bo dworzec
                                      autobusowy tam jestsmile
                                      Orientację co do promów już mam również - w piątek po południu płynie prom na
                                      Chiossmile Muszę zadzwonić do znajomych w Atenach z prośbą o wcześniejsze
                                      nabycie mi biletu, bo w poniedzialek 1-go Maja w Helladzie Święto Kwiatów
                                      (Święto wiosny), Grecy mają długi weekend i nie chciałabym nie załapać się na
                                      prom.

A o wyspie?
                                      Wiele będzie zależało od tego jak po wyspie jeżdżą autobusy - wg moich kilku
                                      książek nie najlepiej, szczególnie na północ, ale wszystko to zlustruję na
                                      miejscu. Dodatkowo (choć to i tak wyspa nieturystyczna) wszystko dziać się
                                      będzie przed sezonem, hmm. Analizowałam mój kwietniowy wyjazd na Syros kilka
                                      lat temu - busy jeździły nie najgorzej, może zatem i tu nie będzie tak źle?
                                      Przypomniała mi się również moja Andros z kwietnia kilka lat temu - tu busy nie
                                      jeździły zachwycająco, niestety.
                                      Wyczytałam, że jest gdzieś w stolicy wypożyczalnia rowerów - patrząc na mapę
                                      wyspy z różnicami poziomów wymyśliłam, że Kambos przemierzyłabym sobie chętnie
                                      na rowerze: tam są takie śliczne ścieżki (ba, nawet w którejś z książek
                                      wyczytałam, że tam lepiej rowerem aniżeli autem).
                                      Jeśli rower to tylko Kambos - poza tym górzyście, zbyt górzyście jak na mnie,
                                      no i te odległości.
                                      Czy się martwię tym, że całej wyspy nie obejrzę?
                                      A skądże znowu - jestem wielce szczęśliwa, że znowu się udałosmile
                                      Rozczytuję się we wszystkim i doprawdy wychodzi mi na to, że to śliczna wyspasmile

Temperatura powietrza mi odpowiada: teraz 20 st w dzień, co jest absolutnie w
                                      porządku jak dla mnie na wędrówki. Patrzyłam na prognozę pogody na cały
                                      przyszły tydzień: cały czas w okolicach 20 stopni i jeden dzień deszczowy
                                      (deszcz mógłby do licha nie padać jak już się tam pojawię).

Ech, od dziś za 10 dni wybywam... Piękne uczucie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka