Dodaj do ulubionych

Jakie propozycje trasy na zwiedzanie Rodos ?

06.06.06, 14:32
Witam wszystkich miłośników Grecji i wysp.
Wybieram się już za tydzień do na Rodos po raz pierwszy, do miejscowości
Ialyssos 8 km od Rodos w zachodniej części wyspy.
I w związku z tym chciałam prosić wszystkich którzy byli na Rodos o podanie
jakiś tras wycieczek samochodowych na (3dni), co warto zobaczyć co można
sobie podarować ze względu na przereklamowane miejsca. Jnteresuja mnie
głównie piękne malownicze zatoczki , zamki i natyra , jkąs śliczna wioskę
odkrytą przez Was.
A i tez może coś o samej miejscowość Ialyssos, ponieważ nie ma zbyt wiele
wątków o Rodos.
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Jakie propozycje trasy na zwiedzanie Rodos ? 06.06.06, 15:00
      to ja polecę własny wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=36937367&a=37182878
      • neronka Re: Jakie propozycje trasy na zwiedzanie Rodos ? 06.06.06, 15:24
        Napisałam do ciebie na priv.
        • grecja-ellada Re: doniesienia z Empiku 06.06.06, 16:29
          Cześć,
          ja Ci polecę odwiedzić i zwiedzić ruinki pięknego Kamejros (dla mnie
          niesamowite wrażenia)
          na zachodniej części odwiedź też Filerimos (antyczne Jalissos) ze ślicznym
          kościółkiem
          na zachodniej części warte odwiedzenia i zwiedzenia jest miasto Rodos
          oraz Lindos ze swoim Akropolem i tymi ślicznymi osiołkami smile
          Piękną część wyspy wybrałaś muszę Ci powiedzieć smile
          • aska2000 Re: doniesienia z Empiku 06.06.06, 17:08
            Jeśli coś mogę dodać od siebie, Ialyssos/Ixia to chyba jednak średnio udany
            wybór...
            Jasne,że blisko do samego Rhodes-City, i generalnie wszędzie raczej blisko (ale
            to już raczej zaleta niewielkich, relatywnie, rozmiarów wyspy wink, no ale mnie
            Ixia z 1999 roku pozostała w pamięci jako mocno skomercjalizowana miejscowość,
            sporo ogromniastych hoteli, w większości z lat 70-80 (wtedy były modernizowane
            te najwieksze, więc zapewne standard niezły, tyle,że molochy crying, plaże słabawe -
            żwirkowo-kamieniste...
            Oczywiście wszystko zależy na czym najbardziej nam zależy, no ale gdybym
            ponownie wybierała się na Rodos to z pewnością wybrałabym 'drugą stronę' wink
            Niemniej Rodos piękne, no i smaczne winka z Embony mają...smile
            Pozdrawiam!
            • grecja-ellada Re: doniesienia z Empiku 06.06.06, 19:16
              aska2000 napisała:

> Jeśli coś mogę dodać od siebie, Ialyssos/Ixia to chyba jednak średnio udany
              > wybór...

Miałam na myśli nawet nie sama miejscowość, a zachodnią część wyspy.
              Uważam, że są tam rewelacyjne widoki, o wiele ładniejsze niż po wschodniej
              stronie.

> Jasne,że blisko do samego Rhodes-City, i generalnie wszędzie raczej blisko
              (ale
              >
              > to już raczej zaleta niewielkich, relatywnie, rozmiarów wyspy wink, no ale mnie
              > Ixia z 1999 roku pozostała w pamięci jako mocno skomercjalizowana
              miejscowość,
              > sporo ogromniastych hoteli, w większości z lat 70-80 (wtedy były
              modernizowane
              > te najwieksze, więc zapewne standard niezły, tyle,że molochy crying, plaże słabawe
              > -
              > żwirkowo-kamieniste...

We mnie te hoteliska wielkosci bloku kilku piętrowego budziły uczucia jakieś
              takie nieciekawe. Kurcze zastanawiałam się nawet jak w czymś takim mozna
              mieszkać w Helladzie ?

> Oczywiście wszystko zależy na czym najbardziej nam zależy, no ale gdybym
              > ponownie wybierała się na Rodos to z pewnością wybrałabym 'drugą stronę' wink

Naprawde drugą stronę ? smile
              Zapewne też wolisz ciche, malutkie hoteliki, chałupki, bez mnóstwa turystów wrrr

> Niemniej Rodos piękne, no i smaczne winka z Embony mają...smile

Również się dołączam do tych życzonek smile
              • aska2000 Re: doniesienia z Empiku 06.06.06, 20:07
                grecja-ellada napisała:

> aska2000 napisała:
                >
                > > Jeśli coś mogę dodać od siebie, Ialyssos/Ixia to chyba jednak średnio uda
                > ny
                > > wybór...
                >
                > Miałam na myśli nawet nie sama miejscowość, a zachodnią część wyspy.
                > Uważam, że są tam rewelacyjne widoki, o wiele ładniejsze niż po wschodniej
                > stronie.

Witaj, Marto!
                Widoki niezłe, chociaż mnie najbardziej (krajobrazowo również wink przypadła do
                gustu część wschodnia właśnie, z tym ,że od powiedzmy Lindos 'w dół' aż do
                samego Prassonissi (...tam podobało mi się chyba najbardziej, choć ja nie
                surferka wink)

>
                > > Jasne,że blisko do samego Rhodes-City, i generalnie wszędzie raczej blisk
                > o
                > (ale
                > >
                > > to już raczej zaleta niewielkich, relatywnie, rozmiarów wyspy wink, no ale
                > mnie
                > > Ixia z 1999 roku pozostała w pamięci jako mocno skomercjalizowana
                > miejscowość,
                > > sporo ogromniastych hoteli, w większości z lat 70-80 (wtedy były
                > modernizowane
                > > te najwieksze, więc zapewne standard niezły, tyle,że molochy crying, plaże sł
                > abawe
                > > -
                > > żwirkowo-kamieniste...
                >
                > We mnie te hoteliska wielkosci bloku kilku piętrowego budziły uczucia jakieś
                > takie nieciekawe. Kurcze zastanawiałam się nawet jak w czymś takim mozna
                > mieszkać w Helladzie ?

No właśnie- o tym pisałam,że Ixia to dla mnie taka 'kurortowata' miejscowość
                jakich nie brakuje na wybrzeżu M.Śródziemnego, raczej pozbawiona greckiego
                charakteru niestety...
                A co do oceny tamtejszych hoteli to nasze, subiektywne, rzecz jasna, opinie
                się nie różnią, prawda? Pisałam o molochach z lat 70 czy 80-tych, gwoli
                sprawiedliwości dodając, że widziałam jak je w owym '99 remontowali, zatem
                zapewne ich standard jest obecnie wyższy...chociaż nadal nie jest to typ
                hotelu, za jakim przepadam wink

>
                > > Oczywiście wszystko zależy na czym najbardziej nam zależy, no ale gdybym
                > > ponownie wybierała się na Rodos to z pewnością wybrałabym 'drugą stronę'
                > wink
                >
                > Naprawde drugą stronę ? smile
                > Zapewne też wolisz ciche, malutkie hoteliki, chałupki, bez mnóstwa turystów
                wrr

Pewnie- ale o tym pisałam przed chwilką smile
                Nie miałam na myśli Faliraki bynajmniejcrying
                Zdaje się,że sporo naszych BP miało w ofercie nieduże hoteliki typu 'Ambelia' w
                Genadii...smile
                Takie bym wolała, chociaż ostatnio rozpuściłam się i sama sobie (ewentualnie z
                pomocą znajomych wink miejsca wakacyjnego pobytu wynajduję... tylko drożej to
                wychodzi, niestety...
                Coś za coś, wiadomo smile

>
                > > Niemniej Rodos piękne, no i smaczne winka z Embony mają...smile
                >
                > Również się dołączam do tych życzonek smile
                >
                Pozdrawiam smile
                • monika_bem trasy na Rodos 07.06.06, 09:31
                  Witam i dziekuję za wszystkie podpowiedzi i opinie. Napewno wybiorę sie we
                  wszystkie te miejsca, myślę że 3 dni chyba wystarczą? 1 dzień strona
                  zachodnia , 2 dzień wschodnia i 3 dzień Rodos i wgłąb wyspy. Tylko pewnie do
                  Lindos trzeba będzie wyjechać wcześnie rano żeby nie chodzić razem z tłumami
                  turystów? Jeszcze mam pytanie odnośnie kosztów wstępu na akropol w Lindos i
                  Pałac Wielkich Mistrzów w Rodos, czy na wejście do klasztoru Monolitos terz sie
                  płaci?
                  A proszę powiedzcie z przyziemnych spraw czy gniazdka do kontaktów w hotelach
                  są inne niż w Polsce bo w Grecji jeszcze nie byłam i nie mam pojęcia.
                  Dziękuje jeszcze raz bardzo.
                  • monika_bem Re: trasy na Rodos 07.06.06, 09:38
                    I jeszcze zapomniałam dodać czy z tej naszej miejscowości Iliaissos kursują
                    autobusy na wschodnia część i zachodnią ,żeby samemu sobie podróżować czy
                    raczej większy wybur będzie z Rodos, czy wszystkie odjerzdzają z okolic portu
                    Mandraki? I może jakieś przykładowe ceny połączeń?
                    • kretka27 Re: trasy na Rodos 07.06.06, 14:00
                      gniazdka są takie same

byłam na Rodos w 2005, miałam auto na 3 dni. Z roczniakiem udało się nam
                      zobaczyć: Lindos 2 razy (mieszkaliśmy 10 km od niego), miasto Rodos, Kamiros i
                      Kamiros Skala (polecam tawerny w porcie ), Eleoussę i kościółek Ag. Nikolaos
                      Foundoukli po drodze. Zabrakło czasu na Monolithos, Tsampikę i Profitis Ilias
                      oraz Dolinę Motyli czy rejs na Symi. Na pewno więc na Rodos wrócimy kiedyś smile
                    • grecja-ellada Re: trasy na Rodos 07.06.06, 14:20
                      monika_bem napisała:

> I jeszcze zapomniałam dodać czy z tej naszej miejscowości Iliaissos kursują
                      > autobusy na wschodnia część i zachodnią ,żeby samemu sobie podróżować czy
                      > raczej większy wybur będzie z Rodos, czy wszystkie odjerzdzają z okolic
                      portu
                      > Mandraki? I może jakieś przykładowe ceny połączeń?

Czy z Jalissos kursują autobusy do Lindos i innych ślicznych miejscowości na
                      wyspie niestety nie wiem.
                      Z miejscowości, w której ja mieszkałam (po wschodniej stronie) jeździł autobus
                      bezpośrednio do Lindos.
                      Z miasta Rodos z pętli autobusowej jeździły autobusy we wszystkie miejsca na
                      Rodosie, ja stamtąd jechałam do Kamejros. Autobus odchodził każdego dnia o
                      10:00 wracał z Kamejros o 14:30, następny odjeżdżał z miasta Rodos o 14:30 a
                      wracał z Kamejros o 17:30. W samym Kamejros gdy zejdziesz z góry na dół do
                      drogi, gdzie jest taverna (1 przystanek) jeżdżą inne autobusy, częściej gdybyś
                      nie zdążyła. Do Rodosu kosztują 4.40 w jedna stronę koszt za osobę.
                      Do Lindos też jeździ z tego samego przystanku (pętla) w Rodosie, ja miałam w
                      swojej miejscowości przystanek - koszt 3 euro z Rodos będzie troszkę drożej.

Pętla autobusowa znajduje się niedaleko portu Mandraki, zapytasz jakiegoś
                      tubylca wytłumaczy Ci napewno.
                      Trudno jest mi podawać dokładniejszą lokalizacje, bo nie mam notatek z sobą w
                      biurze.
                      • ankik2 Re: trasy na Rodos 07.06.06, 14:40
                        a siana (miody i souma), a fourni, a charaki smile
    • pannatutliputli Re: Jakie propozycje trasy na zwiedzanie Rodos ? 07.06.06, 15:31
      ...a jesli szukasz pięknych plaż, to koniecznie Tsambika Beach i Agathi Beach,
      pozdrawiam..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka