bebiak "Alpy" dziś do obejrzenia na Ale kino+ 10.04.13, 20:35 "Alpy" (Alpes) - grecki dramat psychologiczny. Uciekł mi niedawno z naszych kin (króciutko był wyświetlany) a dziś możliwość obejrzenia. w TV. Ale kino+, godz. 21.15 Tu o filmie: www.filmweb.pl/film/Alpy-2011-629181 Odpowiedz Link
bebiak "Morskie opowieści " (Fishtales) 13.04.13, 19:36 Nie oglądałam: dopiero wczoraj listonosz dvd przyniósł. Zakupione na allegro za całkiem nieduże pieniądze, pewnie niezbyt wysokich lotów ale może choć zdjęcia będą ładne? Czytam z okładki: Owdowiały profesor Bradley - specjalista w dziedzinie historii Grecji, prowadzi badania nad starożytnymi zaklęciami miłosnymi. Razem z dwunastoletnią córką Sereną wyrusza na grecką wyspę (już mnie żre na jaką! - przyp. mój) aby tam szukać inspiracji do swojej pracy, zwłaszcza, że czuje iż jest bliski naukowego przełomu. Córka natomiast jest zdania, że ojcu bardziej potrzebna jest miłość niż ciągła praca. Próbuje więc zeswatać go z miejscowymi kobietami, ale nic z tego nie wychodzi. W końcu jednak poznaje idealną kandydatkę - syrenę Nereidę, którą jednak interesuje się tajemnicy kapitan Mavros... Opinie ma nawet, nawet więc może da się go obejrzeć? www.kinomaniak.tv/film/Morskie-opowiesci/35198 Odpowiedz Link
bachula_gr Athens by night- najnowszy film W.Allena? 22.04.13, 21:25 Kraza plotki o Woody'm, atenskiej Place, kryzysie, pieknej Penelopie i uroczym Tomie..... www.grreporter.info/en/athens_night_and_woody_allen/9023 www.nocomments.gr/athens-by-night-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84-109490 e-citymap.gr/woody-allen-athens-by-night-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82/ Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Athens by night- najnowszy film W.Allena? 22.04.13, 21:27 Cos sie linki pogmatwaly wiec link do dzialajacych linkow tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,37196,144029600,144029600,Athens_by_night_najnowszy_film_W_Allena_.html Odpowiedz Link
82piterek Grecki reżyser nakręci swój film w Katowicach 07.05.13, 00:21 wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask/grecki-rezyser-nakreci-swoj-film-w-katowicach-to-m,1,5493040,region-wiadomosc.html Odpowiedz Link
bebiak "Na skraju nocy" / "Afti i nichta meni" 31.05.13, 20:51 Dopiszę, bo go tu chyba nie ma a przypomniał mi o nim... bilet do kina Silver Screen z (szok!) 7 maja 2004 roku!!! Bilet ten wypadł mi dziś z jednej z książek - taka niespodzianka! Faktycznie, ten film był wyświetlany u nas w ramach jakiegoś festiwalu filmowego czy przeglądu kina europejskiego - były kiedyś takie piękne cykle. Tutaj troszkę o filmie: www.filmweb.pl/film/Na+skraju+nocy-2000-115292 a ja ten bilet wsadzam z powrotem do jakiejś książki - może wypadnie za powiedzmy 50 lat? To będzie dla kogoś niespodzianka A tutaj Tania Tsanaklidou w pięknej piosence "Afti i nichta meni": www.youtube.com/watch?v=YR2j3m1SY5k Odpowiedz Link
bebiak "Przed północą" wchodzi na ekrany polskich kin 22.06.13, 14:56 "Przed północą", o którym pisaliśmy wyżej, wchodzi na ekrany polskich kin. Dziś w warszawskim Atlantic-u pokaz przedpremierowy: www.kinoatlantic.pl/aktualnosci/2628-przed-polnoca-pokaz-przedpremierowy-22-czerwca Odpowiedz Link
82piterek Immaturi - Il Viaggio 19.08.13, 23:24 Przed chwilą oglądałem całkiem fajną włoską komedyjkę pt. Immaturi. Widzę, że jest jej kontynuacja, pod nazwą "Immaturi - Il Viaggio" i rozgrywa się na Paros, z trailerów wygląda całkiem sympatycznie. www.filmweb.pl/film/Immaturi+-+Il+Viaggio-2012-622135# Może już ktoś widział, ma w swojej kolekcji? Pozdrawiam Odpowiedz Link
bebiak "Meteora" - w kinach [studyjnych] od piątku 22.08.13, 01:13 Nie oglądałam jeszcze ale będę, z pewnością będę oglądać Póki co tutaj dwa zdania o filmie, którego możliwość obejrzenia już tak bliziutko: www.aurorafilms.pl/aktualnosci/21-08-2013/meteora-w-kinach-od-piatku/ Odpowiedz Link
bebiak Re: "Meteora" - teraz w telewizji 17.02.14, 13:24 Za zaprzyjaźnionym forum donoszę, że jeśli ktoś dotąd nie widział w kinach - ma szansę obejrzenia w telewizji: www.alekinoplus.pl/program/film/meteory_42092 Odpowiedz Link
bebiak "Shirley Valentine" :) 12.11.13, 22:43 Ponieważ idę do teatru na Jandę jako Shirley - przypomniało mi się, że kiedyś, kiedyś oglądałam film... I że jest to film z Grecją w tle a tutaj go dotąd nie mamy - okropne przeoczenie! Film słabo już w rozumieniu konkretnych obrazów pamiętam, ale wiem, że był doskonały i sama nie wiem dlaczego go nie powtarzają (na dvd też nie spotkałam). O filmie tutaj: www.filmweb.pl/film/Shirley+Valentine-1989-98717/descs Odpowiedz Link
bebiak "Mamma Mia" - gdyby ktoś czuł niedosyt... :) 16.11.13, 14:48 Dziś na TVP1 o godz. 21.25 (polskiego czasu... weweos) Odpowiedz Link
apostolis Forbidden Sun 18.11.13, 05:47 Juz dawno temu wpadl mi w rece film z 1988 roku, ktorego cala akcja rozgrywa sie na Krecie. Nie moglem nigdzie w sieci znalezc zdjecia okladki jaka posiadam w swojej kolekcji. Umieszczam moje jej zdjecia. I link do "Forbidden Sun" trailer. www.youtube.com/watch?v=5lxxF2GKFmQ Odpowiedz Link
dorasia1 Re: "Mamma Mia" - gdyby ktoś czuł niedosyt... :) 02.05.14, 18:34 Hej Grekomaniacy!!! Jestem cała szczęśliwa, że mogę podzielić się z Wami moją radością... Oto po prawie trzech latach (nie wierzę, że to aż tyle czasu upłynęło- aż żal, du...ę ściska ...-ponownie powitam Helladę..sorry za patos,ale zupełnie trzeźwa nie jestem - w końcu dłuuuugi weekend 14 czerwca będę na Skiatos...jejku... 2 razy obejrzałam ostatnio Mamma Mię i normalnie się nie mogę doczekać chwili, gdy będzie mi dane stanąć w miejscu wybranym przez bogów...he he Przeczytałam o plenerowym letnim kinie, w którym raz w tygodniu odbywają się pokazy, podczas których niezbyt trzeźwi turyści wspólnie z aktorami śpiewają piosenki Abby...czad!!! Poza tym zamierzamy namierzyć gościa, który występuje wraz ze swą zieloną furgonetką w początkowych scenach filmu..a co?? Tradycyjnie proszę o jakieś wskazówki, ale wiem że Skiatos jest malutka... Może ktoś poleci jakąś cudną knajpkę?...plażę...? cokolwiek...? Oczywiście na Skopelos się wybieramy, czytałam też o rejsach wokół wysp, ale dobre rady mile widziane Odgrażam się, że zdam relację po powrocie. Życzę wszystkim, aby ich wakacyjne plany się spełniły i pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link
bebiak "Big hit" - klasyczny film noir 28.11.13, 00:31 Film , który mogliśmy oglądać w czasie niedawnego Warszawskiego Festiwalu Filmowego. Dziś chyba już nie do obejrzenia ale wspominam o nim (sporo widzów nawet zgromadził) , bo może jeszcze gdzieś kiedyś... Tutaj o filmie: www.wff.pl/filmy/big-hit/ Odpowiedz Link
bebiak "Dolar na św. Szymona" 18.05.14, 13:07 Dziś o 21-szej do obejrzenia w Kinotece w Warszawie. A tutaj opis filmu: kinoteka.pl/repertuar/movie,1455,dolar-na-sw-szymona-+-krishna-das- Odpowiedz Link
malgosia-t-13 wątku teatralnego nie ma ;) 29.05.14, 23:13 Tu więc wpisuję jak bardzo ucieszyła mnie wiadomość, że warszawska ROMA przygotowuje musical "Mamma Mia". Premiera planowana na luty '15. Wycieczkę do stolicy trza planować... warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,15828618,Kto_zagra_w_musicalu__Mamma_Mia____Tlumy_na_castingach.html Odpowiedz Link
bebiak Re: Mamma Mia w teatrze ROMA :) 31.05.14, 14:35 Tak , tak, już do jakiegoś czasu, od castingu, śledzę przygotowania Ciekawa jestem bardzo jak to zostanie zrobione i czekam, czekam tego lutego! Wielbię teatr ROMA , wielbię musicale w ogóle i już się duszę na myśl o tym spektaklu Jak do tej pory moje rekordy w ROMI-e to "Cats (7 razy + 1 w Sztokholmie) i "Upiór w operze" (5 razy). Ciekawa jestem czy "Mamma Mia" pobije rekord "Cats" A wątku teatralnego nie ma - wątpię aby się utrzymał. Odpowiedz Link
bebiak "Wielki błękit" w kinach od wczoraj :) 10.08.14, 12:36 Nie wiem jak w innych miastach ale w Warszawie od wczoraj można oglądać "Wielki błękit" na dużych ekranach, o czym z wielką radością Wam donoszę Dla przypomnienia: www.filmweb.pl/Wielki.Blekit Odpowiedz Link
bebiak Re: "Wielki błękit" w kinie Iluzjon /Warszawa :) 03.11.14, 20:02 Rewelacyjny "Wielki błękit" zszedł już z dużych ekranów oczywiście, ale jak widzę można go będzie obejrzeć w listopadzie w warszawskim kinie Iluzjon w poniedziałek, 24 listopada 2014, o godz. 17-tej (niestety) www.iluzjon.fn.org.pl/filmy/info/2197/wielki-blekit.html?rep=3470 Odpowiedz Link
bebiakk Re: "Wielki błękit" w kinie Iluzjon ..ponownie :) 07.02.15, 17:26 Jest piękny na dużym ekranie stąd radość z ponownej projekcji: w warszawskim kinie Iluzjon w niedzielę, 15 lutego 2015 roku Nie pamiętam godziny ale na stronie Iluzjonu jest podana. Odpowiedz Link
bebiak "Kieł" dziś na TVP Kultura o 23.30 21.09.14, 16:38 Wiem, że są tacy, którym ten film przypadł do gustu stąd wspominam skoro wyczytałam, że znowu jest szansa obejrzenia: www.teleman.pl/tv/Kiel-778528 Odpowiedz Link
bebiak Re: "Xenia" - premiera 5 grudnia :-) 24.10.14, 20:48 Filmweb: "Po tym, jak umiera matka Danny'ego i Odyseusza nastoletni bracia przemierzają Grecję, poszukując ojca, który porzucił ich w dzieciństwie". Nie wiem co prawda gdzie ten film będzie wyświetlany, gdzie go będzie można obejrzeć, ale ponieważ grudzień się zbliża - już zapowiadam kolejny w Polsce film z Grecja w tle, o którym póki co wiem tyle ile wyczytam a z listy miejsc, gdzie kręcono film mogę się spodziewać ładnych ujęć (oby!): www.filmweb.pl/film/Xenia-2014-714186 Odpowiedz Link
bebiakk Re: "Xenia" - premiera 5 grudnia :-) 05.12.14, 00:11 Tak czytałam, że premiera tego filmu dziś tj 5 grudnia ale jak widzę tutaj: warszawa.repertuary.pl/film/9954.html w Warszawie film się pojawi od soboty i będzie wyświetlany w dość dziwnych godzinach i jakoś tak krótko - dziwne to ale zapowiadam. Jak w innych maistach oczywiście nie wiem. Odpowiedz Link
bebiakk O premierze filmu "Promakhos" w Grecji :) 22.11.14, 12:27 O premierze filmu z Grecją w tle donosi w innym wątku nasz kolega, ale ponieważ to film jakby nie było z Grecją w tle - dla wiecznej pamięci wpisuję do wątku filmowego forum.gazeta.pl/forum/w,37196,155611550,155611550,_928_929_927_924_913_935_927_931_.html?rememberme=1&t=1416655478259 Odpowiedz Link
barbelek "Rozgrywka"- film (podobno) z Grecją w tle 22.11.14, 23:06 A czy ktoś już widział "Rozgrywkę" z Vigo Morgesternem? Tam tez podobno dużo Grecji jest. Odpowiedz Link
bebiakk Re: "Rozgrywka"- film (podobno) z Grecją w tle 24.11.14, 23:29 O tej "Rozgrywce" myślisz, prawda? www.filmweb.pl/film/Rozgrywka-2014-628545 Jak czytam: zdjęcia kręcono w Atenach i na Krecie i w Turcji.... I w kinach u nas to jest aktualnei.. po po po! Kurczaczki, taka jestem zabiegana ostatnio, że mi to kompletnie umknęło... Dzięki Krzyś! Odpowiedz Link
bebiak Re: "Dziewczyna z Mani" / "The girl from Mani" 16.08.15, 00:25 Jedni moi znajomi szwędają się po Mani, a mnie się przypomniało, że kiedyś kupiłam sobie w Atenach na dvd w angielskiej wersji językowej film "Κοριτσι το της Μανης" ("Dziewczyna z Mani") i właśnie go sobie obejrzałam (scenariusz samego Nikosa Gatsosa) ... Lubię takie obrazy: Mani i Ateny z lat chyba 80-tych (autobus z drabinką z tyłu - taki jeździł jeszcze po małej Folegandros jak tam byłam w 1998 roku), wioski Mani z charakterystycznymi wieżami, plateia z platanem, nieco nawiedzonym, ale wolnym (co podkreśla) domorosłym muzykiem zaprzyjaźnionym z kozą, z lokalnym parlamentem obradującym przy kafenionie i tak znajome obrazki z Aten jak Likavitos, Odeon Attycusa, Plaka, Zappieo, Kerameikos... I wreszcie to, co ważne: czym dla Maniotów jest słowo, czym dla Maniotów jest honor rodziny .... Nie rozróżniałam wiosek, co oznacza, że czas najwyższy wrócić po raz trzeci na Mani, które ubóstwiam Do obejrzenia! Odpowiedz Link
bebiak Re: "Dziewczyna z Mani" / "The girl from Mani" 16.08.15, 00:52 Wypatrzyłam ten film na youtube i wrzucam link dla chętnych : www.youtube.com/watch?v=9YLIeviiwuU Odpowiedz Link
bebiak Re: "Chevalier" najnowszy film A.R. Tsangari 10.04.16, 15:12 Nie widziałam tego filmu , ale bedzie do obejrzenia w Warszawie w ramach 22 Festiwalu Fimowego odbywającego się w dniach: 15 - 24 kwietnia 2016. Dla zainteresowanych tutaj trochę więcej: www.wiosnafilmow.pl/filmy/chevalier Odpowiedz Link
bebiak Re: "Płomień" - dziś na Ale kino+ 21.07.16, 22:14 Dla tych, którzy nie widzieli (był nie tak dawno wyświetlany w kinach w ramach jakiegoś festiwalu czy przeglądu), a chcieliby obejrzeć, albo dla tych, którzy chcą sobie odświeżyć doznania - głęboko przejmujący film z Grecją w tle: "Płomień", do obejrzenia na Ale kino+ dziś o 22.45 i w najbliższą niedzielę, 24 lipca, o godz. 23.35. Odpowiedz Link
bebiak Re: "Chevalier" najnowszy film A.R. Tsangari 23.07.16, 10:37 Chevalier od piątku, 22 lipca 2016, wyświetlany w warszawskich kinach w ramach normalnej dystrybucji. Odpowiedz Link
bebiak Re: "Greckie pocałunki" na TVP1:) 17.07.17, 14:44 "Greckie pocałunki" wczoraj (w niedzielę) wyemitowała TVP1: jakiś zupełnie (nawet z tytułu) dla mnie nowy film z Grecją w tle (mimo, że wcale nie nowy!). To niemiecka komedia romantyczna - tak zapowiadano. Już wczesniej pisałam, że jak dla mnie brzmi to tak sobie i raczej dziwnie... Ale obejrzałam, a jakże: zdjęcia są niezwykłe!!! Ponieważ rzecz się dzieje na Santorini i tak naprawdę cały czas w plenerze - zdjęć jest dużo i dla nich można film obejrzeć. Film sam... mierny raczej, ale te zdjęcia plus muzyka (dwukrotnie Haris Aleksiou) jakoś to nagradzają Film będzie powtórzony - chyba dziś w nocy po 1-szej jakoś, ale trzeba to sprawdzić. Tutaj link do krótkiego opisu: www.teleman.pl/tv/Greckie-Pocalunki-1640964 Przyznam, że moja miłość do Grecji wymaga poświęceń i już mi się zdarzało kilkakrotnie oglądać dla Grecji mierny film czy czytać podobną książkę, ale w tym przypadku nie jest to największe poświęcenie, jakie mi się zdarzyło, bo tych zdjęć jest tu naprawdę dużo: przez prawie cały film widać tę fotogeniczną Santorini ! Odpowiedz Link
bebiak Re: "Park" - kolejny film z Grecją w tle 01.10.17, 02:29 Nie wiem jak w całej Polsce, ale w Warszawie wszedł w piątek, 29 września 2017, do kina Kultura film, który jest produkcją grecko-polską i ma tytuł "Park". Przyznaję: nie słyszałam dotąd o takim filmie, a on na świecie miał premierę rok temu: 9 września 2016. Wyreżyserowany przez Sofię Exarchou, otrzymał trzy nagrody. Poczytajcie sobie o nim na stronie Filmweb (link niżej): tam i o nagrodach, i opis (nawet dwa), i recenzja: www.filmweb.pl/film/Park-2016-772335 Odpowiedz Link
bebiak Re: "Kapitan Corelli" dziś na CBS Europa 25.11.17, 22:31 Wiem, że późno wpisuję, ale właśnie wyczytałam: dziś o godz. 23.05 na CBS Europa - pewnie zawsze znajdą się chętni do obejrzenia po raz n-ty: www.teleman.pl/tv/Kapitan-Corelli-781180 Odpowiedz Link
apostolis mammma mia 2 is coming out... 01.02.18, 02:31 Trailer ukazuje Cher w roli babci... Zobaczymy jak wypadnie cz.2. Z doswiadczen, kolejne czesci nie dorownuja pierwszej a jak wypadnie z ta przekonamy sie juz w lipcu tego lata. www.mammamiamovie.com/ Odpowiedz Link
bebiak Re: mammma mia 2 is coming out... 01.02.18, 11:37 No a tu do poczytania w temacie: film.wp.pl/wielki-powrot-musicalu-mamma-mia-przebije-popularnoscia-pierwsza-czesc-zobaczcie-nowe-zwiastuny-6213185568749185a Mam sporo obaw, bo część pierwsza odniosła taki sukces, że chyba trudno będzie mu dorównać, ale jestem pełna podziwu dla twórców i ich odwagi , że zechcieli się zmierzyć z tym sukcesem... Zobaczymy! Odpowiedz Link
apostolis Re: mammma mia 2 is coming out... 13.02.18, 18:17 Ano zobaczymy. Ogladam zimowe IO i wyskakuje filmowa reklama ze od czerwca juz w kinach nowa Mamma Mia... Jezeli ludzie znomu udadza sie masowo to chyba jedynie dla utworow ABBA, zobaczyc m.in jak muzyka tego zespolu przeplata sie z akcja filmu i chyba nie trzeba dodawac, ze z bardzo plytka fabula filmu. Podobnie bylo z muzykalem Mamma Mia. Stad chyba, bazujac na sukcesach swoich kompozycji w powyzszych przedsiewzieciach, czlonkowie zespolu podjeli sie zorganizowania wirtualnych swiatowych koncertow grupy pod haslem „ABBA Reunion”, tylko, ze ich samych na tych koncertach nie bedzie. Tez pojde na nowy film i gdy w poblizu bedzie wirtualny koncert, tak z ciekawosci i nacieszyc uszy ale chyba nie wzrok 😏 Zobaczymy... Odpowiedz Link
bebiak Re: "Róża Smyrny" : 26 stycznia 2019 w Łodzi 09.01.19, 13:41 To bardzo interesujący film, dotychczas do obejrzenia chyba tylko z dvd kupionego w Grecji, ale uwaga: właśnie szansa na obejrzenie tego filmu w Polsce i to z napisami polskimi. Łódzkie wydarzenie warte nagłośnienia - szczegóły tutaj: betaki.pl/pages/wydarzenia/wieczor_z_kinem_greckim_w_Lodzi.php Odpowiedz Link
akodz Re: "Róża Smyrny" : 26 stycznia 2019 w Łodzi 10.02.19, 12:38 Może nie do końca o Grecji (akcja toczy się na Cyprze), ale sporo jest o relacjach turecko - greckich na tej podzielonej wyspie: www.filmweb.pl/film/Przemyci%C4%87+Hendrixa-2018-814629 "Przemycić Hendrixa" (w oryginale "Smuggling Hendrix") powtarzany jest co jakiś czas na Cinemax/Cinemax 2. Może to nie jest Oscarowe dzieło, ale wg mnie warte obejrzenia. Odpowiedz Link
bebiak Re: "Pomidory i Wagner" w kinie Muranów 30.11.19, 21:09 Wynalazłam informację w temacie jednego z filmów, które były prezentowane na niedawno zakończonym Festiwalu Mediów w Łodzi. Film pt. "Pomidory i Wagner" (taki tytuł podaje kino "Muranów", a w Łodzi: "Kiedy pomidory spotkały Wagnera") wyświetlony zostanie właśnie w kinie "Muranów" w Warszawie w niedzielę, pierwszego dnia grudnia 2019 o godz. 17-tej. Wydaje mi się, że ten film jest greckim kandydatem do Oscara w kategorii filmów zagranicznych - wydaje mi się, że gdzieś tak czytałam. Odpowiedz Link
bebiak Re: Rejs ku szczęściu - Podróż poślubna na Cyklady 29.06.20, 18:26 Ja obejrzałam w miniony piątek, ponowna możliwość w sobotę, 04 lipca br o godz. 10.00 na kanale Romance TV. Dla zainteresowanych opis z kącika filmowego na moim fanpage'u na FB: Tego typu filmom produkcji niemieckiej można zarzucić wiele, ale zazwyczaj nie to, że nie ma w nich Grecji. Film trwa półtorej godziny, z czego pierwsze pół godziny trzeba spędzić na pokładzie luksusowego statku „Amadea”, na którym zamierzają wziąć ślub Nina i Caspar. Statkiem tym płyną oczywiście i inni bohaterowie filmu, których bardzo szybko poznajemy, my znajdujemy się w świecie mniej bądź bardziej zabawnych i zaskakujących rozmów, ale wszystko to zmierza do ślubu i do rozpoczęcia podróży poślubnej, którą Państwo Młodzi mają zamiar spędzić tam gdzie my być lubimy czyli na Cykladach. Santorini i Mykonos to dwie wyspy, które w tym filmie przez kolejną godzinę oglądamy. I nikt nie może powiedzieć, że w tej podróży poślubnej, w którą i my się udajemy, Cyklad nie widzimy. Nie wiem kiedy i jak zdjęcia do tego filmu były kręcone, ale wyglądają jak z czasów – przepraszam – pandemii, i to trochę zaskakuje. Byłam na wyspie Mykonos sześciokrotnie, zawsze we wrześniu, i w życiu tak pustego miasta Mykonos nie widziałam. Na jeszcze bardziej puste wyglądają santoryńskie Fira i Oia, ale nie przejmujmy się tym, bo choć obrazy nieco nienaturalne to przecież piękne. Swoim zwyczajem nie chcę Wam zdradzać zbyt wiele, ale na Santorini w filmie doskonale widzimy dwa miejsca, w których czasem popijamy nasze poranne kawy: aż zamarłam jak to zobaczyłam, szczególnie jedno miejsce, które jest moją ulubioną kafeterią na przedmieściach Firy. Mykonowską Małą Wenecję też doskonale w filmie widać. W oderwaniu od tego niezwykłego dla nas tła mogę Wam powiedzieć, że ten film to splatające się ze sobą dzieje kilku osób, gdzie na jaw wychodzą jakieś zadawnione nieprzyjemne sytuacje. Film pokazuje próby naprawiania relacji, chodzenie na kompromis i tak naprawdę to, co życie codzienne ze sobą niesie, a wszystko to z Cykladami w tle. „Rejs ku szczęściu - Podróż poślubna na Cyklady" to film jak się łatwo domyśleć z gatunku letnich: nie oczekujmy przypadkiem arcydzieła, z pojawiającymi się czasami (chyba trzykrotnie) piosenkami ABBY, co mimo woli skręca myśli w stronę musicalu „Mamma Mia”, ale to tylko takie małe błyski: „Fernando” to z części drugiej i tu, w wykonaniu mamuś nowożeńców, chyba nawet milsze jak dla mnie aniżeli w wykonaniu Cher. Film w piątek pokazał kanał Romance TV i zostanie on powtórzony (szansa dla chętnych) w sobotę, 04 dnia lipca 2020 roku . o godz. 10.00 polskiego czasu, również na kanale Romance TV. Dla zdjęć Santorini i Mykonos: polecam! „Rejs ku szczęściu - Podróż poślubna na Cyklady", film produkcji niemieckiej w reżyserii Oliver’a Muth [2019]. Odpowiedz Link