Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pomoc w ustawieniu licznika

18.05.13, 20:43
    Czy ktoś może mi pomóc? Przez nieuwagę skasowałam podstawowe ustawienia mojego licznika. Zajrzałam do instrukcji, ale tam nie ma dokładnie tych parametrów, które mam na oponie, czy ktoś mi pomoże ? Chodzi o licznik bezprzewodowy Giant Continuum 9W i opona 28 x 1.60 - 700 x 40C. Najbliższe rozmiary na tabelce to 700x36C, jest jeszcze 28 inch(700B) i 28.6 inch - kompletnie nie wiem co to oznacza.
    Obserwuj wątek
      • gom1 Re: pomoc w ustawieniu licznika 18.05.13, 21:17
        Weź kawałek sznurka, zmierz nim obwód koła (wraz z oponą). Otrzymany wymiar wpisz (w milimetrach) w licznik.
        • afilipinka Re: pomoc w ustawieniu licznika 18.05.13, 21:19
          dzięki, spróbuję tak zrobić.
        • bimota Re: pomoc w ustawieniu licznika 21.05.13, 15:13
          NA SZNURKU TO SIE LEPIEJ POWIES...

ZAZNACZA SIE SLAD NA ZIEMI, PRZEPYCHA ROWER O 1 OBROT KOLA, ZAZNACZA DRUGI I MIERZY...
          • afilipinka Re: pomoc w ustawieniu licznika 21.05.13, 16:53
            Bardzo miło, naprawdę. Zawsze tak kulturalnie się wtrącasz? Jeżeli uważasz, że ktoś udzielił nieprecyzyjnej bądź błędnej porady, to napisz jak powinno się to zrobić prawidłowo wg Ciebie i daruj sobie grubiaństwo, a poza tym to nie krzycz, wcale nie będziesz dzięki temu lepiej zrozumiany.
            Z licznikiem już sobie poradziłam, dziękuję wszystkim za rady.
            • Gość: abc Re: pomoc w ustawieniu licznika IP: 81.15.172.* 22.05.13, 07:19

afilipinka napisała:
              > Zawsze tak kulturalnie się wtrącasz?

Zawsze. To troll. Nie zwracaj na niego uwagi.
            • stefan4 Re: pomoc w ustawieniu licznika 22.05.13, 08:30
              afilipinka:
              > Z licznikiem już sobie poradziłam, dziękuję wszystkim za rady.

To teraz nastaw go na czysto. Wszelkie pomiary, zarówno wg oficjalnej tabelki, jak koła taśmą krawiecką, jak odbitego na drodze śladu pojedynczego obrotu, są bardzo mało precyzyjne. Np. nie uwzględniają spłaszczenia opony przez obciążenie jeźdźcem
              • gom1 Re: pomoc w ustawieniu licznika 22.05.13, 08:50
                I tylko jak znaleźć prawidłowo nastawiony licznik? Porównać z kolejnym, prawidłowo nastawionym? W ten sposób zgromadzimy pokaźną kolekcję liczników, bez gwarancji, że którykolwiek jest ustawiony poprawnie. Błędne koło ;-)

Myślałem, że nie da się skomplikować tak prostej czynności jaką jest nastawienie licznika rowerowego. Jak widać myliłem się :-)
                • stefan4 Re: pomoc w ustawieniu licznika 22.05.13, 08:59
                  gom1:
                  > I tylko jak znaleźć prawidłowo nastawiony licznik?

No przecież napisałem!
                  • gom1 Re: pomoc w ustawieniu licznika 22.05.13, 09:36
                    Napisałeś:

> Znacznie precyzyjniej jest znaleźć sobie prosty kawałek szosy
                    > ze słupkami kilometrowymi i porównać prawdziwą długość
                    > tego kawałka ze wskazaną przez jakkolwiek nastawiony licznik

Więc pytam: skąd wziąć nastawiony licznik? Porównać jego wskazania z kolejnym nastawionym licznikiem? A ten licznik porównać z jeszcze innym nastawionym? I tak w koło Macieju..

KaPeWu? ;-)
                    • gom1 Re: pomoc w ustawieniu licznika 22.05.13, 09:41
                      OK, już widzę, my fault.. "jakkolwiek", nie "jakikolwiek". Zwracam honor :-)

Ale i tak uważam, że jest to zupełnie niepotrzebne komplikowanie tak banalnej czynności jak wprowadzenie kilku cyfr do licznika. Od biedy wystarczy wprowadzić dane z tabelki, wystarczającą dokładność da pomiar wspomnianego przeze mnie sznurka czy też kresek malowanych kredą na asfalcie. Twój sposób to armata na muchy :-)
                      • stefan4 Re: pomoc w ustawieniu licznika 22.05.13, 10:04
                        gom1:
                        > OK, już widzę, my fault.. "jakkolwiek", nie "jakikolwiek". Zwracam honor :-)

Uff...

gom1:
                        > Od biedy wystarczy wprowadzić dane z tabelki

Od dużej biedy, bo to daje mizerną precyzję wskazań.

gom1:
                        > wystarczającą dokładność da pomiar wspomnianego przeze mnie sznurka czy
                        > też kresek malowanych kredą na asfalcie.

To od jeszcze większej biedy.

Sformułowanie ,,wystarczająca dokładność'' jest oczywiście relatywne: jednemu wystarcza pomiar drogi i prędkości z dokładnością do 20%, a drugi wolałby 2%. Jechałem kiedyś razem z gościem, któremu licznik nie schodził poniżej 24km/h, chociaż mój wielokrotnie wykazywał poniżej 20. Zarzekał się, że ustawiał starannie wg tabelki w instrukcji. No cóż, kazałem mu patrzeć na słupki przy drodze i w ten sposób niestety popsułem jego dobre mniemanie o swoich osiągnięciach rowerowych...

gom1:
                        > Twój sposób to armata na muchy :-)

Na muchy może tak, ale nie żadna armata.

Ja to zwykle robię na początku każdej większej wycieczki po szosie, kiedy rower jest załadowany wycieczkowo (w przednich sakwach nie wożę żywności, więc późniejsze wahania ich ciężaru nie są wielkie). Przez jakiś czas liczę te słupki, a potem na pierwszej odzipce wprowadzam poprawkę. Zajmuje mi to może pół minuty, więc krócej niż zjedzenie kanapki.

- Stefan
                        Zwalczaj biurokrację!
                        • gom1 Re: pomoc w ustawieniu licznika 22.05.13, 10:24
                          stefan4 napisał:
                          > Ja to zwykle robię na początku każdej większej wycieczki po szosie

Każdej? Poważnie? I kto tu mówi, że nie strzela z armaty? ;-)
                          • stefan4 Re: pomoc w ustawieniu licznika 22.05.13, 12:39
                            gom1:
                            > I kto tu mówi, że nie strzela z armaty? ;-)

Powiedzmy
              • bimota Re: pomoc w ustawieniu licznika 22.05.13, 14:59
                HA, HA...

PEWNIE, ZE SIE OPONA ZGINA... JAK SIE UGNIE O 1 CM, TO "BLAD" WYNIESIE OK. 1,5%... DO TEGO PRZECIEZ NIE JEDZIE SIE PROSTO TYLKO SLALOMEM... PYTANIE CZY CHCEMY UZYSKAC RZECZYWISTY DYSTANS PRZEJECHANY, CZY TORU WYZNACZONEGO SLUPKAMI... A JAK KTOS SCINA ZAKRETY ? KOLEJNY PROBLEM...
              • Gość: Olivander Stefan - pojechałeś IP: 153.19.94.* 28.05.13, 11:32
                O ileż prościej uzyskać poprawkę z GPS? Dedykowanego albo tego w telefonie?
                Nastaw licznik rowerowy na 0 i nastaw pomiar trasy GPS na 0.
                Przejedź jakąś trasę. Porównanie to wartość poprawki o która trzeba zmienić nastawę licznika.

Wiem jak to zrobić, ale nigdy m i się nie chce. Po prostu pamiętam o ile przeliczyłBYM licznik, ale nie przeliczam, bo i tak używam go do orientacyjnego pomiaru prędkości i godziny (ile mam czasu na dojazd, mogę przyspieszyć ryzykując zapoceniem lub zwolnić by nie czekać niepotrzebnie, skoro jazda jest przyjemniejsza niż czekanie)
                • stefan4 Re: Stefan - pojechałeś 29.05.13, 15:49
                  Olivander:
                  > O ileż prościej uzyskać poprawkę z GPS? Dedykowanego albo tego w telefonie?

Jak masz GPS-a, to możesz go użyć zamiast słupków kilometrowych. Ale jak masz GPS-a, to w ogóle na co Ci licznik kilometrów? Ale Afilipinka chciała wiedzieć, jak nastawić licznik, a nie czym go zastąpić, i ja na to pytanie odpowiadałem.

- Stefan
                  Zwalczaj biurokrację!
            • bimota Re: pomoc w ustawieniu licznika 22.05.13, 14:24
              ZALEZY DO KOGO, OSTOJO KULTURY :)
      • iwona402 Re: pomoc w ustawieniu licznika 20.05.13, 19:36
        Według tej strony Tekst linka obwód takiego koła to 2224 mm
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka