Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaki fotelik na rower składak (ROMET)???

19.06.13, 10:46
    Pytanie jak w temacie? Potrzebuję kupić fotelik na tego typu rower dla 2,5 latka (młody waży 12kg). Mój mąż od czterech lat 'obiecuje' mi kupno 'górala' a składak jak stał tak stoi (muszę wymienić opony i dętki bo mniemam, ze po takim czasie przeparciały i nasmarować zębatki czy jak to tam się zwie ale napewno nie wyniesie tyle co nowy rower). Córa prawie 5 lat śmiga na swoim rowerku a ja jak ten cymbałeg biegnę za nią pchając wózek z młodszym. Ani ona nie ma mozliwości sie rozpędzić ani ja spokoju, ze za nią nadążę. Błędne męczące koło. Moze ktoś mi doradzi, podeśle link, dodam, że szukam czegoś najtańszego bo mniemam że w przyszłym roku syn na swoim rowerku będzie jeździł. Mój małżonek twierdzi, ze do składaka nie ma fotelików, prawda czy mnie zwyczajnie zbywa????
    Obserwuj wątek
      • Gość: Globo Re: Jaki fotelik na rower składak (ROMET)??? IP: *.toya.net.pl 19.06.13, 11:36
        > Mój małżonek twierdzi, ze do składaka nie ma fotelików, prawda czy mnie zwyczajnie
        > zbywa????
        Do składaka można założyć fotelik np tego typu:
        izabawki.com/userdata/gfx/0525ff760cc6b75a7d594c2e43734bdd.jpg
        Tylko ze ze względu że składa ma dość małe koła i krótka rurę w która wkładasz sztyce siodła trzeba przymierzyć, czy konkretny model fotelika nie będzie za długi.
        > muszę wymienić opony i dętki bo mniemam, ze po takim czasie przeparciały i nasmarować
        > zębatki czy jak to tam się zwie
        Oraz wymienić smar we wszystkich łożyskach (przy okazji sprawdzić, czy miseczki łożysk i koszyczki z kulkami nie są do wymiany), prawdopodobnie wymienić łańcuch (bo pewnie cały zardzewiał), jeśli rower ma torpedo to je rozkręcić i wyczyścić, sprawdzić wycentrowanie kół. Części do Rometów są śmiesznie tanie ale roboty jest dużo. Jak sama wszystko zrobisz to będą to grosze, ale jak oddasz do serwisu to może trochę kosztować (nie znam stawek godzinowych w serwisach bo z nich nie korzystam)
      • Gość: Bimota Re: Jaki fotelik na rower składak (ROMET)??? IP: *.free.aero2.net.pl 19.06.13, 12:15
        Taki FOTELIK ROWEROWY DLA DZIECI

Mozna do rury lub na bagaznik...

Sugeruje nie mniemac, tylko napompowac i sprawdzic...
        • marzena.sa Re: Jaki fotelik na rower składak (ROMET)??? 25.06.13, 19:24
          "....Mój mąż od czterech lat 'obiecuje' mi kupno 'górala' ..."

to może sobie po prostu kup tego górala? sama nie potrafisz? czy facet "siedzi" na kasie i wydziela? to kup używanego ... a fotelik to wolałabym taki z przodu, coby dzieciaka mieć na oku :) a dzieciak nie ogląda twojej, no twoich pleców tylko podziwia krajobrazy :D:D:D

https://valcoobaby.pl/img/products/24/0/5_max.jpg

https://www.disport.pl/images/ltd-8.jpg

https://static.ebobas.pl/img/articles/12/123444269964-w602.jpg
          • wiki11110 Re: Jaki fotelik na rower składak (ROMET)??? 27.06.13, 07:33
            Ja od czterech lat nie pracuję, wychowuję dizeci, sprzątam, gotuje, piore, zmywam, szyję, koszę trawe w zimie odgarniam śnieg z podwórka, żeby dostać sie do furtki. Akurat na rower nas nie stać. Ale to nasze domowe sprawy. Pytałam o fotelik do składaka :-(
            • gom1 Re: Jaki fotelik na rower składak (ROMET)??? 27.06.13, 08:30
              Obawiam się, że ciężko będzie Ci znaleźć odpowiedź na to pytanie. Taka konfiguracja - składak + fotelik - jest właściwie niespotykana i bez przymiarki się nie obejdzie. Sama konstrukcja mocowania fotelika jest dosyć prosta i uniwersalna, to może się udać. Najlepiej będzie jak w swojej okolicy znajdziesz sklep z fotelikami i zwyczajnie przymierzysz jeden z nich do swojego roweru.
              • marzena.sa Re: Jaki fotelik na rower składak (ROMET)??? 28.06.13, 00:12
                wiki, tylko nie mów że nie pracujesz! harujesz jak wół ... jak dwa woły bo jeszcze masz ogrodowe prace! a gdzie mieszkasz? mogę Ci rower, żadne cudo ale wytrzymały, solidny, mój pierwszy "góral" :) chcesz? jest w Krakowie, pewnie trza oponki i dętki sprawdzić, też stoi kilka lat .... a może ktoś ma niepotrzebny fotelik i za free odda młodej mamie?
          • stefan4 Re: Jaki fotelik na rower składak (ROMET)??? 28.06.13, 01:54
            marzena.sa:
            > a fotelik to wolałabym taki z przodu, coby dzieciaka mieć na oku :)

Tylko zastanów sie nad bezpieczeństwem. Wjeżdżasz na jakąś nierówność terenu (np. rów ukryty w trawie, albo korzeń przy zjeździe przez las, rower sie zatrzymuje, a Ty się walisz do przodu, własnym ciężarem przygniatając juniora do ramy i kierownicy... Rozumiem, że jak masz go między ramionami, to to daje jemu i Tobie złudne poczucie opiekuńczości
            • gom1 Re: Jaki fotelik na rower składak (ROMET)??? 28.06.13, 07:58
              stefan4 napisał:
              > Fotelik na bagażniku można odwrócić tak, że będziecie siedzieli do siebie plecami
              > (dzieciak tyłem do kierunku jazdy, o ile nie używasz wstecznego). Wtedy też
              > będzie oglądał krajobrazy, tylko że od tyłu.

A możesz zademonstrować jak zamontować tyłem "tradycyjny" fotelik rowerowy? Tradycyjny, czyli taki, jakich propozycje padały w tym wątku. Chętnie poznam ten sekret.
              • stefan4 Re: Jaki fotelik na rower składak (ROMET)??? 28.06.13, 10:30
                gom1:
                > A możesz zademonstrować jak zamontować tyłem "tradycyjny" fotelik rowerowy?
                > Tradycyjny, czyli taki, jakich propozycje padały w tym wątku.

Nie mogę. :-)
                No to pewnie trzeba kupić fotelik odwrotny. Jeśli takie są.

Nie znam się na fotelikach, dzieciach i mamach. Zgłaszam tylko mój niepokój związany z moim rozumieniem dynamiki upadków rowerowych.

- Stefan
                Zwalczaj biurokrację!
                • gom1 Re: Jaki fotelik na rower składak (ROMET)??? 28.06.13, 10:45
                  stefan4 napisał:
                  > Nie znam się na fotelikach, dzieciach i mamach.

No tak, to wyjaśnia Twoje obawy związane z fotelikami montowanymi na kierownicy.
                  • marzena.sa Re: Jaki fotelik na rower składak (ROMET)??? 28.06.13, 11:25
                    stefan, nie zakładam jazdy ekstremalnej na azymut z dzieciakiem w foteliku! zwłaszcza że obok młoda/5 lat, zasuwa na swoim małym rowerku, weź troche pomyśl zanim zaczniesz "wymyślać" problemy, z przodu czy z tyłu, każdy sam sobie wybierze :) ... zaproponowałam dziewczynie odstąpienie roweru bo składak się nie nadawa, może ktoś dorzuci fotelik i sądzę że w tym kierunku powinien ewoluować ten wątek

czy możemy sobie bezinteresownie pomóc nie tylko wymądrzaniem się?

jadąc na swoją pierwszą sakwiarską wyprawę rowerkową właśnie na tym forum uzyskałam tyle praktycznych porad że gdyby nie to być może dziś nie spędzalabym każdego urlopu czy długiego łykendu na rowerze z namiotem i wciąż z tym samym facetem :D

• marzena.sa haloo, wiki! 01.07.13, 17:30
                      i co tam?
                      moja propozycja jest jak najbardziej poważna i aktualna :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka