empatia0 23.08.13, 20:10 Witam. Czy to prawda że od września rowerzystów obowiązuję zakładanie kamizelki odblaskowej? Gdzieś mi się obiło o uszy. Link Zgłoś Obserwuj wątek
gom1 Re: Kamizelki. 24.08.13, 09:25 Gość portalu: abc napisał(a): > Nieprawda. Na szczęście masz rację. Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: Kamizelki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.13, 15:47 ja jeżdżę w kamizelce cały czas, wydaje mi się to nawet dużo bardziej sensowne niż jazda w kasku, także akurat ten przepis bym popierała Link Zgłoś
stefan4 Re: Kamizelki. 24.08.13, 16:29 zonkii: > ja jeżdżę w kamizelce cały czas [...] także akurat ten przepis bym popierała A ja jeżdżę w kapeluszu z piórkiem, więc popierałbym wprowadzenie takiegoż obowiązku dla wszystkich. - Stefan Link Zgłoś
tamaryszek44 Re: Kamizelki. 24.08.13, 17:09 Zonkii napisał/ła.... >ja jeżdżę w kamizelce cały czas, wydaje mi się to nawet dużo bardziej sensowne niż jazda w kasku, także akurat ten przepis bym popierała< I ja jestem za! Link Zgłoś
Gość: abc Re: Kamizelki. IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.13, 17:43 tamaryszek44 napisała: " I ja jestem za!" To jeździj w kamizelce, nikt ci tego nie broni. Ale nie zmuszaj do tego tych, którzy nie chcą w tym jeździć. . Link Zgłoś
tamaryszek44 Re: Kamizelki. 24.08.13, 18:18 Ale przecież ja nie zmuszam nikogo. To prawa by zmusiło, gdyby takie weszło. Link Zgłoś
stefan4 Re: Kamizelki. 24.08.13, 18:56 tamaryszek44: > Ale przecież ja nie zmuszam nikogo. To prawa by zmusiło, gdyby takie weszło. To lepiej niech nie wchodzi. Dla jasności: ja zawsze jeżdżę w kamizelce odblaskowej, ale nie życzę sobie więcej przepisów prawnych mających ludziom zastąpić własne myślenie. - Stefan Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: Kamizelki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.13, 19:44 nie każdy kto nie myśli, zasługuje na to, żeby stracić życie i zdrowie, też nie jestem zwolenniczką regulacji, ale z drugiej strony, to kamizelka naprawdę pomaga, ja widzę reakcję kierowców, jakoś na kamizelkę reagują, stają się uważniejsi, mijają jakby w większym odstępie, także moim zdaniem kamizelka poprawia bardzo bezpieczeństwo rowerzysty, a jest raczej nieuciążliwa i niedroga z drugiej strony, fakt, obowiązek jeżdżenia w kamizelkach, mógłby spowodować, że kierowcy psychopaci, których trochę jest, mogli by się czuć upoważnieni do spychania rowerzystów bez kamizelki z drogi, "no bo nie ma kamizelki, a powinien mieć i ja mu muszę dać nauczkę" także w sumie jestem przeciw regulacji Link Zgłoś
bimota Re: Kamizelki. 24.08.13, 21:26 > nie każdy kto nie myśli, zasługuje na to, żeby stracić życie i zdrowie ja mysle, ze spokojnie da sie ich zastapic myslacymi :P Link Zgłoś
gom1 Re: Kamizelki. 25.08.13, 09:02 Obowiązkowa kamizelka sprawi, że rowerzyści bez kamizelki staną się niewidoczni. Kolejnym krokiem będzie więc wprowadzenie obowiązkowych, żółtych kogutów montowanych na (oczywiście) obowiązkowych kaskach. Potem przed rowerzystą będzie musiał biec człowiek z czerwoną flagą, ostrzegający przed nadjeżdżającym rowerem. Na więcej nie starcza mi wyobraźni.. Kamizelka ma swoje zalety, zwłaszcza poza miastem (w szczególności, gdy rowerzysta "zapomni" o oświetleniu). Ale obowiązkowi mówię "NIE". Dlaczego? Patrz pierwsze zdanie. Link Zgłoś
Gość: abc Re: Kamizelki. IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.13, 12:26 . "Kamizelka ma swoje zalety, zwłaszcza poza miastem (w szczególności, gdy rowerzysta "zapomni" o oświetleniu)." Ciekawe... Według Systemu Ewidencji Wypadków i Kolizji prowadzonego przez Komendę Główną Policji ponad 82 procent zdarzeń drogowych z udziałem rowerzystów ma miejsce w ciągu dnia, najczęściej przy dobrej pogodzie i widoczności. 6 procent to wypadki w okresie zapadania zmierzchu i świtania. W nocy miejsce ma tylko nieco ponad 11 procent zdarzeń z udziałem rowerzystów. Dane z lat 2007-2009 (jak jest teraz nie sprawdzałem). Czyli założenie kamizelki nie gwarantuje "bezwypadkowości". . Link Zgłoś
gom1 Re: Kamizelki. 25.08.13, 13:14 Gość portalu: abc napisał(a): > Czyli założenie kamizelki nie gwarantuje "bezwypadkowości". Niczego takiego nie (nomen omen) zakładałem. Miałem okazję kilka dni temu wyprzedzać kilku nieoświetlonych rowerzystów na drodze krajowej (późny wieczór poza miastem). Jeden z nich miał kamizelkę. Zgadnij którego zauważyłem najwcześniej? Nie zmienia to faktu, że gdyby mieli solidne, sprawne oświetlenie, kamizelka byłaby zbędna. Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: Kamizelki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.13, 17:03 kamizelka nie gwarantuje bezwypadkowości, nic tego nie gwarantuje, ale kamizelka działa moim zdaniem psychologicznie, jaskrawy kolor, kojarzący się z ostrzeżeniem, z policją powoduje, że kierowcy są uważniejsi, niemniej rowerzysta musi mieć zawsze oczy naokoło głowy, nikomu nie wierzyć, wtedy szanse na bezwypadkowość się zwiększają Link Zgłoś
Gość: abc Re: Kamizelki. IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.13, 18:23 "... ale kamizelka działa moim zdaniem psychologicznie..." Taaa... Chyba na tego, który ją założył. Widuję takich wieczorami i po zmierzchu, co to jadą w kamizelkach, ale bez żadnego oświetlenia. . Link Zgłoś
Gość: zonkii Re: Kamizelki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.13, 20:31 ja mam oświetlenie, odblaski wszelkiego rodzaju, kamizelkę... tylko kasku nie mam... hmm... Link Zgłoś
Gość: fifi Kamizelki jak najbardziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.13, 20:58 Powiem tak po zmroku pwinny mbyc obowiązkowe i nie piszczie głupot bo jezdze duzo samochodem a wsiadając na rower kamizelke zakładam nawet w dzien Link Zgłoś
gom1 Re: Kamizelki jak najbardziej 02.09.13, 21:30 Jeden obowiązek już istnieje: oświetlenie. Skoro tylu rowerzystów nie przestrzega tej zasady, po co wprowadzać kolejną "restrykcję"? Zamiast mnożyć nakazy, wystarczy egzekwować istniejące przepisy. Link Zgłoś
stefan4 Re: Kamizelki jak najbardziej 11.09.13, 19:24 fifi: > i nie piszczie głupot bo jezdze duzo samochodem My mamy nie piszczeć głupot, bo Ty jeździsz dużo samochodem?! Jakoś nie widzę związku... - Stefan Link Zgłoś
Gość: abc Re: Kamizelki. IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.13, 11:41 "... ale pomimo wszystko wato mieć taką kamizelkę i zakładać ją w nocy." To zakładaj, nikt ci tego nie broni. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że żadna kamizelka nie zastąpi dobrego oświetlenia. . Link Zgłoś