Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kamizelki.

23.08.13, 20:10
    Witam.
    Czy to prawda że od września rowerzystów obowiązuję zakładanie kamizelki odblaskowej? Gdzieś mi się obiło o uszy.
    Obserwuj wątek
      • Gość: abc Re: Kamizelki. IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.13, 20:37

Nieprawda.

.
        • gom1 Re: Kamizelki. 24.08.13, 09:25
          Gość portalu: abc napisał(a):
          > Nieprawda.

Na szczęście masz rację.
          • Gość: zonkii Re: Kamizelki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.13, 15:47
            ja jeżdżę w kamizelce cały czas, wydaje mi się to nawet dużo bardziej sensowne niż jazda w kasku, także akurat ten przepis bym popierała
            • stefan4 Re: Kamizelki. 24.08.13, 16:29
              zonkii:
              > ja jeżdżę w kamizelce cały czas [...] także akurat ten przepis bym popierała

A ja jeżdżę w kapeluszu z piórkiem, więc popierałbym wprowadzenie takiegoż obowiązku dla wszystkich.

- Stefan
            • tamaryszek44 Re: Kamizelki. 24.08.13, 17:09
              Zonkii napisał/ła....
              >ja jeżdżę w kamizelce cały czas, wydaje mi się to nawet dużo bardziej sensowne niż jazda w kasku, także akurat ten przepis bym popierała<

I ja jestem za!
              • Gość: abc Re: Kamizelki. IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.13, 17:43

tamaryszek44 napisała:

" I ja jestem za!"

To jeździj w kamizelce, nikt ci tego nie broni.
                Ale nie zmuszaj do tego tych, którzy nie chcą w tym jeździć.

.
                • tamaryszek44 Re: Kamizelki. 24.08.13, 18:18
                  Ale przecież ja nie zmuszam nikogo. To prawa by zmusiło, gdyby takie weszło.
                  • stefan4 Re: Kamizelki. 24.08.13, 18:56
                    tamaryszek44:
                    > Ale przecież ja nie zmuszam nikogo. To prawa by zmusiło, gdyby takie weszło.

To lepiej niech nie wchodzi.

Dla jasności: ja zawsze jeżdżę w kamizelce odblaskowej, ale nie życzę sobie więcej przepisów prawnych mających ludziom zastąpić własne myślenie.

- Stefan
                    • Gość: zonkii Re: Kamizelki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.13, 19:44
                      nie każdy kto nie myśli, zasługuje na to, żeby stracić życie i zdrowie, też nie jestem zwolenniczką regulacji, ale z drugiej strony, to kamizelka naprawdę pomaga, ja widzę reakcję kierowców, jakoś na kamizelkę reagują, stają się uważniejsi, mijają jakby w większym odstępie, także moim zdaniem kamizelka poprawia bardzo bezpieczeństwo rowerzysty, a jest raczej nieuciążliwa i niedroga

z drugiej strony, fakt, obowiązek jeżdżenia w kamizelkach, mógłby spowodować, że kierowcy psychopaci, których trochę jest, mogli by się czuć upoważnieni do spychania rowerzystów bez kamizelki z drogi, "no bo nie ma kamizelki, a powinien mieć i ja mu muszę dać nauczkę"

także w sumie jestem przeciw regulacji
                      • bimota Re: Kamizelki. 24.08.13, 21:26
                        > nie każdy kto nie myśli, zasługuje na to, żeby stracić życie i zdrowie

ja mysle, ze spokojnie da sie ich zastapic myslacymi :P
                      • gom1 Re: Kamizelki. 25.08.13, 09:02
                        Obowiązkowa kamizelka sprawi, że rowerzyści bez kamizelki staną się niewidoczni. Kolejnym krokiem będzie więc wprowadzenie obowiązkowych, żółtych kogutów montowanych na (oczywiście) obowiązkowych kaskach. Potem przed rowerzystą będzie musiał biec człowiek z czerwoną flagą, ostrzegający przed nadjeżdżającym rowerem. Na więcej nie starcza mi wyobraźni..

Kamizelka ma swoje zalety, zwłaszcza poza miastem (w szczególności, gdy rowerzysta "zapomni" o oświetleniu). Ale obowiązkowi mówię "NIE". Dlaczego? Patrz pierwsze zdanie.
                        • Gość: abc Re: Kamizelki. IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.13, 12:26
                          .

"Kamizelka ma swoje zalety, zwłaszcza poza miastem (w szczególności, gdy rowerzysta "zapomni" o oświetleniu)."

Ciekawe...

Według Systemu Ewidencji Wypadków i Kolizji prowadzonego przez Komendę Główną Policji ponad 82 procent zdarzeń drogowych z udziałem rowerzystów ma miejsce w ciągu dnia, najczęściej przy dobrej pogodzie i widoczności.
                          6 procent to wypadki w okresie zapadania zmierzchu i świtania.
                          W nocy miejsce ma tylko nieco ponad 11 procent zdarzeń z udziałem rowerzystów.

Dane z lat 2007-2009 (jak jest teraz nie sprawdzałem).

Czyli założenie kamizelki nie gwarantuje "bezwypadkowości".

.
                          • gom1 Re: Kamizelki. 25.08.13, 13:14
                            Gość portalu: abc napisał(a):
                            > Czyli założenie kamizelki nie gwarantuje "bezwypadkowości".

Niczego takiego nie (nomen omen) zakładałem. Miałem okazję kilka dni temu wyprzedzać kilku nieoświetlonych rowerzystów na drodze krajowej (późny wieczór poza miastem). Jeden z nich miał kamizelkę. Zgadnij którego zauważyłem najwcześniej? Nie zmienia to faktu, że gdyby mieli solidne, sprawne oświetlenie, kamizelka byłaby zbędna.
                          • Gość: zonkii Re: Kamizelki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.13, 17:03
                            kamizelka nie gwarantuje bezwypadkowości, nic tego nie gwarantuje, ale kamizelka działa moim zdaniem psychologicznie, jaskrawy kolor, kojarzący się z ostrzeżeniem, z policją powoduje, że kierowcy są uważniejsi, niemniej rowerzysta musi mieć zawsze oczy naokoło głowy, nikomu nie wierzyć, wtedy szanse na bezwypadkowość się zwiększają
                            • Gość: abc Re: Kamizelki. IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.13, 18:23

"... ale kamizelka działa moim zdaniem psychologicznie..."

Taaa... Chyba na tego, który ją założył.
                              Widuję takich wieczorami i po zmierzchu, co to jadą w kamizelkach, ale bez żadnego oświetlenia.

.
                              • Gość: zonkii Re: Kamizelki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.13, 20:31
                                ja mam oświetlenie, odblaski wszelkiego rodzaju, kamizelkę... tylko kasku nie mam... hmm...
                                • Gość: fifi Kamizelki jak najbardziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.13, 20:58
                                  Powiem tak po zmroku pwinny mbyc obowiązkowe i nie piszczie głupot bo jezdze duzo samochodem a wsiadając na rower kamizelke zakładam nawet w dzien
                                  • gom1 Re: Kamizelki jak najbardziej 02.09.13, 21:30
                                    Jeden obowiązek już istnieje: oświetlenie. Skoro tylu rowerzystów nie przestrzega tej zasady, po co wprowadzać kolejną "restrykcję"? Zamiast mnożyć nakazy, wystarczy egzekwować istniejące przepisy.
                                  • stefan4 Re: Kamizelki jak najbardziej 11.09.13, 19:24
                                    fifi:
                                    > i nie piszczie głupot bo jezdze duzo samochodem

My mamy nie piszczeć głupot, bo Ty jeździsz dużo samochodem?! Jakoś nie widzę związku...

- Stefan
      • Gość: abc Re: Kamizelki. IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.13, 11:41
        "... ale pomimo wszystko wato mieć taką kamizelkę i zakładać ją w nocy."

To zakładaj, nikt ci tego nie broni.
        Należy jednak zdawać sobie sprawę, że żadna kamizelka nie zastąpi dobrego oświetlenia.

.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka