Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Klocki hamulcowe

30.08.13, 20:28
    Rower stał ok 10 lat w nie najlepszych warunkach. zastanawiam się czy nie wymienic klocków .
    Hamują ale przy lekkim nasnieciu ,szuraja wydają dzwiek ktory mi sie nie bardzo podoba
    Które polecacie Chciałbym raczej lepsze ,bo i rower nie jest najgorszy ;]
    Obserwuj wątek
      • gom1 Re: Klocki hamulcowe 30.08.13, 21:47
        Klocki przetrzyj papierem ściernym, a obręcze wyczyść i odtłuść.
        • bananarama-live Re: Klocki hamulcowe 31.08.13, 07:44
          Tak uczynię na szybko, ale w kolejnym etapie, będę chciał wymienić - pewnie w zimie,jak dopadnie nuuuuda zimowa.

Wydaje mi się ,ze po tylu latach ,guma jest stwardniała . Hamują raczej dobrze, ale sam fakt ,że sa stare ,jakoś mnie gnębi ;]
          Pozdrawiam
          Dzieki za rady
      • Gość: Bimota Re: Klocki hamulcowe IP: *.free.aero2.net.pl 31.08.13, 12:14
        KLOCKI PROMAX ALBO TEKTRO PO 12 ZŁ
        • bananarama-live Re: Klocki hamulcowe 31.08.13, 20:54
          Zapisane. To klocki sa takie tanie ? Moze jakies liche ?

Dopiero zgłębiam temat.
          • bimota Re: Klocki hamulcowe 31.08.13, 21:16
            SA TEZ ZA 5 ZL. I WCALE NIE TAKIE ZLE, TYLKO W TEJ CENIE TRZEBA WIEDZIEC CO KUPOWAC ALBO GDZIE... :)
      • bananarama-live Padło na klocki 01.09.13, 21:20
        Clarks / czerwone /
      • bananarama-live Re: Klocki hamulcowe 02.09.13, 18:30
        Dzięki za radę, ale juz kupiłem Clarks 'y / czerwone/
        Tez dobre. Musze uważać bo koło blokuje przy bardzo małym nacisku - są miękkie .
      • bananarama-live Klocki juz są 06.09.13, 20:36
        Tylko jak je teraz ustawić
        - czy równolegle do obręczy, czy inaczej, pod kątem - a jeśli ,to przód bliżej obręczy, czy tył ?
        / przód rozwarty kat ,czy tył klocka/?
        • bananarama-live Przepraszam 07.09.13, 06:42
          Juz znalazłem w sieci. Mają być ustawione równolegle ,bez żadnych odchyleń.

Kurcze - niby rower nic takiego, a jednak trzeba wiedzieć to i owo, ale jeździć i słuchać każdego elementy jak skrzypi,trze , jarmoli.
        • stefan4 Re: Klocki juz są 11.09.13, 19:28
          bananarama-live:
          > Tylko jak je teraz ustawić - czy równolegle do obręczy, czy inaczej, pod kątem -
          > a jeśli ,to przód bliżej obręczy, czy tył ?

Dopóki nie piszczą, to równolegle. A jak zaczynają piszczeć, to dlatego, że wibruje ich skraj tylny pod wpływem ruchu koła. Wtedy na piszczenie pomaga rozwarcie tyłów, ale ociupinkę zmniejsza skuteczność hamowania.

- Stefan
          • bananarama-live Re: Klocki juz są 11.09.13, 20:20
            Nie piszczą. Jest to typowy dziek ocierania - szurania. Nie bardzo mi sie to podoba.
            • bimota Re: Klocki juz są 11.09.13, 22:38
              TO SE NASMARUJ :p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka