Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jak samej dbać o rower?

12.05.15, 17:32
    Wciągnęło mnie jeżdżenie na rowerze :-) Ale wiem, że powinnam zadbać o swój ukochany pojazd jednośladowy. Zdaję sobie sprawę, że mogę zwyczajnie powierzyć go fachowcom i oni zrobią co należy. Ale ja chcę sama :-) Tylko od czego zacząć, czego używać i jak często to robić? Wszelkie rady mile widziane :-)
    Obserwuj wątek
      • steve69 Re: jak samej dbać o rower? 12.05.15, 18:22
        Zacząć od tego:

https://ecsmedia.pl/c/zinn-i-sztuka-serwisowania-roweru-gorskiego-u-iext24799693.jpg

Pozdrawiam.
        • czarna.perelka Re: jak samej dbać o rower? 12.05.15, 22:46
          Skąd wiesz, że mam górski? ;-)
          Dzięki, na pewno się zaopatrzę. Mam tylko nadzieję, że zalecane tam produkty, służące do serwisowania, dostanę w polskim sklepie.
          • steve69 Re: jak samej dbać o rower? 13.05.15, 07:35

"Mam tylko nadzieję, że zalecane tam produkty, służące do serwisowania, dostanę w polskim sklepie."

Bez najmniejszego problemu. Pytanie tylko, ile chcesz/możesz wydać ;-)

Pozdrawiam.
      • kindofmagic Re: jak samej dbać o rower? 13.05.15, 11:49
        Przede wszystkim dbaj o napęd - pilnuj żeby łańcuch był zawsze nasmarowany i czysty. Wymieniaj łańcuch aby nie jeździć na rozciągniętym bo to niszczy napęd. O tym kiedy najlepiej poczytać. Zwykle co 1000-3000 km w zależności od jazdy. O regulacji przerzutek czy centrowaniu kół jest sporo w sieci. To taka codzienna kosmetyka roweru. Reszte rzeczy też w sumie można znaleźć w sieci, rower to nie auto - jest dość prosty w budowie. Nie warto oszczędzać na narzędziach i lepiej kupować przyzwoite.
        • spector1 Re: jak samej dbać o rower? 13.05.15, 18:56
          kindofmagic napisał:

>Zwykle co 1000-3000 km w zależności od jazdy...<

Kobieta jezdzaca rowerem miejskim czy trekingowym ma wymieniac lancuch co 1-3 tys km?
          Jaka moc moze generowac kobieta. 400 W na podjazdach?

Co za herezja. Co sie moze stac z napedem gdy tarcze sa stalowe i dba sie o lancuch?
          (np czyszenie po kadej ulewie) Stalowe tarcze przezyja min 50tys km w warunkach miejskich.
          Wolnobieg przezyje 2 lancuchy.
          Nawet aluminiowe tarcze w war miejskich bez problemu wytrzymaja 50tys km gdy dba sie o lancuch.
          Za duzo kolega naczytal sie zalecen producentow np Shimano.

Spector

• kindofmagic Re: jak samej dbać o rower? 14.05.15, 10:13
            Z poprzednich wypowiedzi wnioskuje, że autorka wątku ma górski rower, a nie miejski. Nie napisała, że jeździ wyłącznie po mieście tempem spacerowym. Kobiety również potrafią przycisnąć pedał. Z własnego doświadczenia wiem, że łańcuch potrafi się zużyć po przekroczeniu 3000km dojazdów do pracy i nie piszę tego bo gdzieś się naczytałem - po prostu łańcuch zmierzyłem. Ale może ja tak psuję rowery. Na pewno rower miejski przejedzie więcej. Może więc napiszę tak: jeśli nawet się jeździ głównie po asfalcie, warto po 2500km co jakiś czas kontrolować długość łańcucha i w miarę potrzeby wymienić.
      • uthark Re: jak samej dbać o rower? 13.05.15, 12:37
        > Wciągnęło mnie jeżdżenie na rowerze :-)

Super i witamy w klubie :-)

Oprócz tego, co napisali przepiścy, musisz także mieć sprawne hamulce (co najmniej 1, ale warto mieć 2) oraz oświetlenie. Sprawność oświetlenia i hamulców jest niezmiernie ważna (rozciągnięty łańcuch to pikuś przy niesprawnych hamulcach czy oświetleniu), gdyż ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo rowerzysty. Jest także wymagana prawem.

Jeśli cenisz sobie bezpieczeństwo, to polecam montaż lusterka wstecznego. Bardzo pomaga w jeździe po drogach. Bez oglądania się możesz sprawdzić, co dzieje się za Tobą.
        • spector1 Re: jak samej dbać o rower? 13.05.15, 19:05
          uthark napisał:

> > Wciągnęło mnie jeżdżenie na rowerze :-)
          > Super i witamy w klubie :-)

> Oprócz tego, co napisali przepiścy, musisz także mieć sprawne hamulce (co najmn
          > iej 1, ale warto mieć 2) oraz oświetlenie. Sprawność oświetlenia i hamulców jes
          > t niezmiernie ważna (rozciągnięty łańcuch to pikuś przy niesprawnych hamulcach
          > czy oświetleniu), gdyż ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo rowerzysty. Jest
          > także wymagana prawem.
          > Jeśli cenisz sobie bezpieczeństwo, to polecam montaż lusterka wstecznego. Bardz
          > o pomaga w jeździe po drogach. Bez oglądania się możesz sprawdzić, co dzieje si
          > ę za Tobą.

Tak jest ,hamulce to podstawa.

Spector

• uthark Re: jak samej dbać o rower? 14.05.15, 08:01
            Oświetlenie również. Zbyt często widuję wieczorami stada rowerzystów w trybie ninja (zdarzają się całe rodziny), żeby to lekceważyć.
            • jackk3 Re: jak samej dbać o rower? 02.06.15, 17:40
              Jak sie nie jezdzi po zmroku to oswietlenie jest zbyteczne.
              • uthark Re: jak samej dbać o rower? 02.06.15, 19:12
                > Jak sie nie jezdzi po zmroku to oswietlenie jest zbyteczne.

Nieprawda. Czasami trzeba używać oświetlenie w czasie od świtu do zmierzchu, gdy warunki atmosferyczne się pogorszą. Nieraz rano była ładna pogoda, a jak wracałem z pracy (lub z jakiegoś wypadu rowerowego), to pogoda pogorszyła się i używanie oświetlenia było konieczne.

Nigdy nie wiadomo też, kiedy wrócimy z pracy. Zdarzało mi się zostać po godzinach i wracać po ciemku, chociaż tego nie planowałem. Dlatego zawsze trzeba mieć sprawne oświetlenie. Może być w sakwie lub kieszeni, ale dla własnego bezpieczeństwa warto je mieć.

• jackk3 Re: jak samej dbać o rower? 02.06.15, 20:28
                  Nie trzeba. Iloscia kilometrow 'objechalem' ziemie ponad 3 razy i jeszcze mi sie nie zdarzylo abym zalowal ze nie mialem osiwetlenia. Do pracy nie jezdze i po zmroku tez nie.
                  • uthark Re: jak samej dbać o rower? 02.06.15, 21:18
                    Trzeba, trzeba. Ja wprawdzie zrobiłem nie więcej niż obwód Ziemi po równiku, ale moje kilkudziesięcioletnie doświadczenie całorocznej jazdy pokazuje, że oświetlenie dla miejskiego rowerzysty jest często niezbędne. Można przecież jechać po ciemku na nieoświetlonym rowerze i nie żałować tego, ale co roku kilku rowerzystów w Polsce ginie z powodu braku oświetlenia przy rowerze, a kilkudziesięciu odnosi obrażenia. W kiepskich warunkach (np. w deszczu) także warto mieć oświetlony rower, gdyż wyraźnie poprawia to widoczność rowerzysty.

• jackk3 Re: jak samej dbać o rower? 03.06.15, 20:10
                      Powtarzam jeszcze raz - w DZIEN oswietlenie na rowerze to nonsens. O widocznosci rowerzysty decyduje ubior i jego kolory.
                      • uthark Re: jak samej dbać o rower? 03.06.15, 21:24
                        > Powtarzam jeszcze raz - w DZIEN oswietlenie na rowerze to nonsens.

Nie zgadzam się. Dzień to nie tylko super widoczność, ale także mgły i zamglenia, opady deszczu z ograniczoną widocznością, kiedy używanie oświetlenia jest - oprócz rozsądku - wymagane prawem. Do tego dochodzi jazda rowerem w tunelu, gdzie wymagane prawem jest włączenie oświetlenia. Także podczas "ponurej" pogody rozsądne jest włączenie oświetlenia.

Zgadzam się, że nie ma sensu włączać oświetlenie rowerowe w warunkach dobrej pogody, ale w naszym klimacie wyżej wymienione warunki występują w miarę często i trzeba być na nie przygotowanym tym bardziej, że potrafią pojawić się bez ostrzeżenia.
                      • trollbyd Re: jak samej dbać o rower? 11.06.15, 11:36
                        > Powtarzam jeszcze raz - w DZIEN oswietlenie na rowerze to nonsens.

Jak warunki są dobre, to faktycznie, ale jak pada śnieg, deszcz, jest mgła? Nonsensem jest wtedy jeździć bez oświetlenia. To jest brak dbałości o własne bezpieczeństwo.

> O widocznosc
                        > i rowerzysty decyduje ubior i jego kolory.

W dobrych warunkach.
      • arturaspl Re: jak samej dbać o rower? 01.06.15, 23:05
        1. poznac jak dziala rower. YT jest bardzo pozyteczne.
        2. ne oddawac do serwisu w gosport przy ostrobramskiej.
      • jarzebiaknaczczo Re: jak samej dbać o rower? 02.06.15, 02:00
        Ja kiedy kupowałem swój pierwszy postpeerelowski rower, nie wiedziałem jak wyprostować kierownicę. Kolejny rower złożyłem sobie sam. Kup zestaw narzędzi i akcesoriów: komplet kluczy imbusowych, jakiś mały nastawny, łyżki do opon, oliwkę do łańcucha. W dalszej kolejności: klucz do kaset i bacik, ściągacz do korb, skuwacz/rozkuwacz do łańcucha, cążki do linek. Instrukcje dotyczące wszystkich operacji dostępne są w internecie.
      • majkox Re: jak samej dbać o rower? 04.06.15, 16:26
        na necie znajdziesz dużo poradników, wystarczy poczytać i zawsze możesz zaczerpnać porady na forach rowerowych
        • erid Re: jak samej dbać o rower? 09.06.15, 14:44
          Książka Zinna jest raczej przeznaczona dla bardziej zaawansowanych. Przynajmniej mam nadzieję, bo mnie przerosła ;). Dla początkujących polecam inną pozycję, jednak dużo prostszą w odbiorze

www.empik.com/rowery-regulacja-naprawa-konserwacja-storey-mark,prod900209,ksiazka-p?gclid=CL6xzcjDgsYCFWr2cgod1pUAXg&gclsrc=aw.ds

Jak napisano, w sieci jest dużo filmów instruktażowych (you tube) i te bym polecił przede wszystkim, przed książką.
          Codzienna obsługa roweru składa się raczej z prostych czynności, które warto opanować by co chwila nie lecieć z byle czym do serwisu, tracąc czas i pieniądze. Chodzi np. o czyszczenie roweru, smarowanie łańcucha, samodzielny montaż akcesoriów (oświetlenie, siodełko, bagażnik, chwyty, koszyk bidonu itp.), pompowanie kół, klejenie i wymiana dętki, regulacja przerzutek... Do takich zabiegów potrzeba podstawowych narzędzi, które zawsze warto mieć w czasie jazdy: śrubokręt, klucze imbusowe (multitool), łyżki do opon, łatki, pompka...
          Co jakiś czas, przy przebiegu kilkuset lub raczej kilku tysięcy kilometrów rower wymaga bardziej skomplikowanych czynności związanych z wymianą zużytych części. Tu trzeba większej wiedzy (dobór zamienników) i umiejętności, wyspecjalizowanych narzędzi (odpowiednie klucze) i na koniec... siły, żeby rower rozmontować i złożyć. W zależności od intensywności korzystania z roweru mogą to być zabiegi bardzo rzadkie. Wtedy trudno o wprawę i sens inwestowania w narzędzia, lepiej powierzyć czynności rowerowemu serwisowi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka