tsy 26.11.07, 11:46 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4706367.html Im ChiNczycy są bogatsi tym więcej drzwi mogą zamknąć. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
o.retyrety Re: smutne 26.11.07, 12:11 Mistrzu Tsy, jesteś niedościgły. Wyprzedziłeś mnie o minutę. Ciężka próba dla ekumenii. Czy B16 tęskni za powrotem B-17? Odpowiedz Link
o.retyrety Re: smutne 26.11.07, 12:12 tsy napisał: Im ChiNczycy są bogatsi tym więcej drzwi mogą zamknąć. PAPIEŻ No mój synu, idź z Bogiem, a niechaj wasz naród, Wygubi w sobie ogniów jakobińskich zaród, Niech się weźmie psałterza i radeł i sochy... KORDIAN (rzucając na powietrze garść ziemi) Rzucam na cztery wiatry męczennika prochy! Ze skalanymi usty do kraju powrócę... PAPIEŻ Na pobitych Polaków pierwszy klątwę rzucę. Niechaj wiara jak drzewo oliwkowe buja, A lud pod jego cieniem żyje. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=72520626&a=72520626 Odpowiedz Link
map4 Re: smutne 26.11.07, 12:54 tsy napisał: > Im ChiNczycy są bogatsi tym więcej drzwi mogą zamknąć. Nie mam nic do chińczyków - bo każde państwo wykorzystuje swoją pozycję do załatwiania swoich interesów. Smutne, że Watykan, czyli jedyne teoretycznie państwo na tej ziemi nie z tej ziemi porzuca własne wartości w zamian za dostęp do potężnego rynku zbytu, w przypadku Watykanu duszyczkami do nawrócenia zwanego. Zastanawia mnie również naiwność a może i pazerność nawet ludzi Watykanu. Chińczycy są o jakieś dwa i pół tysiąca lat mądrzejsi od księży katolickich a ich filozofia harmonii, współżycia i równowagi na naszej małej planecie jest w porównaniu do agresywnej propagandy chrześcijan napędzanej przemocą, cudami i pokutą w cieniu obserwującej i nieustannie korygującej, z definicji nieomylnej instytucji o wiele bardziej nowoczesna a i również do życia w dzisiejszym wielobiegunowym, postmodernistycznym świecie lepiej dostosowana. Chińczycy już od dawna połączyli własną medycynę opartą na analizie przepływu energii z medycyną opartą na chemii importowaną z zachodu. Chińczycy udowodnili, że są mistrzami dostosowywania się do zmieniającej się sytuacji. Watykan skostniale trzyma się celibatu, zakazów dotyczących seksualności człowieka czy też podzielenia się władzą z owieczkami. Podsumowując: Watykan sprzedał swoją wiarygodność za ułudę dostępu do dusz chińczyków nie zdając sobie sprawy, że chińczyka na chrześcijanina przestroić się nie da. Prędzej to my staniemy się buddystami. Ten atak to ucieczka do przodu i raczej świadectwo słabości, niż potęgi. Na koniec mały sentencja z Sut Tzu: zwycięski dowódca wyrusza na pole boju dopiero wtedy, keidy bitwę jest już wygrana. Tsy: zaczynamy kręcić młynki ? Odpowiedz Link
tsy Re: smutne 26.11.07, 15:53 map4 napisał: > Tsy: zaczynamy kręcić młynki ? > Zaczynamy! Taniec poznania sensu ciągłej zmiany tańcząc taniec współczucia w rytmie ciągłej przemiany słyszysz puls tła wszystkich swoich spraw i odrzucasz pęta powodujące twoje cierpienie wiedz zatem teraz puls tła jest tętnem kształtów kształty to tylko puls tła puls tła nie jest różny od kształtów kształty nie są inne niż puls tła odczucia myśli chęci świadomości siebie drżą również tańcem tutaj prawdy pulsują wszystkie jak pierwotny puls tła są ani zbawcze ani grzeszne nie potwierdzają i nie przeczą bo puls tła nie jest kształtem odczuć myśli czy chęci ani też świadomości nie ma w nim oczu uszu nosa języka skóry umysłu obrazu dźwięku zapachu smaku dotyku ani związków co umysł tworzą nie ma przypadku ani jego braku nie ma przyczyny nie ma skutku ani nie ma ich braku nie ma cierpienia ani powodów cierpienia ani kresu cierpienia czy szlachetnej ścieżki wyprowadzającej z cierpienia nie ma żadnej świętości osiąganej osiąganie to również puls tła wiedz zatem iż współbrzmiąc z pulsem nie musisz być przyrośnięty do czegokolwiek a w rytmie ciągłej przemiany jesteś swobodny wśród przeszkód i lęków które one rodzą osiągasz najczystszą niewinność wszyscy tańczący dawni i obecni tańczący przyszłych czasów w rytmie ciągłej przemiany odnajdują życia pulsowannie usłyszeć możesz to brzmienie porywające niezrównane takty doskonałe niezawodne takty rytmu co świat spaja jego piękno koi wszelki ból oto jest wielka możliwość prawdziwa ponad wszelkie wątpienie znaj i tańcz jej prawdę mija mija ciągle mija całkowicie mija zbawia kres ja Odpowiedz Link
map4 Re: smutne 26.11.07, 16:56 tsy napisał: > Zaczynamy! > > Taniec poznania sensu ciągłej zmiany Chodziło mi raczej o buddyjskie młynki modlitewne. Chętnie bym sobie jakimś zakręcił. Oczywiście w przeznaczonej do tego świątyni, na przykład w Tybecie. Do tego postudiował Konfucjusza. Ogłaszam, że chwilowo jestem bardzo na wpływy filozofii dalekiego wschodu podatny. Odpowiedz Link
o.retyrety Re: smutne 26.11.07, 17:50 Miesiąc temu B16 obiecał przyjąć Dalaja. Myślę, że uzgodnili i celowo nagłośnili aferę, żeby zyskać więcej. Watykan dąży do przeniesienia nuncjatury z Tajwanu do Pekinu. Władze ChRL uzależniają to od zerwania stosunków z Tajwanem, zaś Watykan od zagwarantowania "wolności wyznania", z korzyścią dla Tybetu. Niedawno Angela Merkel, a wcześniej przywódcy USA, Australii i Kanady, spotkała się z Dalaj Lamą. Padły groźby... Huj in Tao może wymienić rezerwy dolara amerykańskiego (1 bln) na euro, jena lub złoto, co pociągnie lawinowy proces takich operacji w bankach na całym świecie. Dolar już się osłabia na tą okazję. Odpowiedz Link
tsy Re: smutne 26.11.07, 17:58 map4 napisał: > Chodziło mi raczej o buddyjskie młynki modlitewne. Chętnie bym sobie jakimś > zakręcił. Oczywiście w przeznaczonej do tego świątyni, na przykład w Tybecie. D > o > tego postudiował Konfucjusza. Ogłaszam, że chwilowo jestem bardzo na wpływy > filozofii dalekiego wschodu podatny. > To był mój przekład "Prażnia paramita chridaja" jednego z podstawowych tekstów buddyjskiego kanonu. Jest w tym przekładzie pewna dowolność, ale przekładanie słowa "bodhisatwa" na słowo "bodhisatwa" wydaje mi się pomyłką. Odpowiedz Link
tsy Młynki modlitewne 27.11.07, 08:38 Kompetentny opis można znaleźć tutaj: www.dharma-haven.org/tibetan/prayer-wheel.htm Na młynku mozemy umieścić dharani: gate gate paragate parasamgate bodhi svaha (nie mam niestety czcionki tybetańskiej) Odpowiedz Link
najglupszy-nick Re: Młynki modlitewne 28.11.07, 19:58 Usiłowałem z jednego twardziela zrobić taki młynek (zgodnie ze wskazówkami, które zalinkowałeś), ale coś mi się omskło i nie bardzo wiem co. Modlitwa nie płynie. Odpowiedz Link