Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PIRAT OUT!

29.11.04, 10:18
    To było przed Piątkową Masą-stoję sobie pod Kolumną i do obserwacji obiektu
    szukam-zawsze tak robię jak się nastukam;)ale nie o tym miało być.Był
    kolega"PIRAT"(tak mu było na plecach) na iście pirackim sprzęcie i iście
    piracko jezdził po Placu aż w pewnej chwili prawie by przejechał babcie.Jak
    próbowałem mu zwrócić uwagę przejechł obok mnie i potraktował jak powietrze!
    TO DO CIEBIE:JEŻELI TAK MASZ SIĘ ZACHOWYWAĆ TO LEPIEJ ŻEBYŚ GDZIEŚ INDZIEJ
    PIRACIŁ SOBIE A NIE ROBISZ KICHĘ!NIEMOGĘ CI ZABRONIĆ PRZYJEŻDZAĆ NA MASĘ ALE
    DLA TAKICH LUDZI TAM NIEMA MIEJSCA!OUT!
    a tak poza tym wporzo-trasa oki,policja trochę ostro dawała w heble,ale
    spox...
    Obserwuj wątek
      • roweroraffi Re: PIRAT OUT! 29.11.04, 14:57
        Święta racja... nie akceptujemy buractwa, bo potem traktują nas jak jakiś
        margines, któy nie dość, że Babcie rozjeżdża to jeszcze śmie się czegoś
        domagać.
      • luke1985 Re: PIRAT OUT! 29.11.04, 15:25
        chodzi ci o tego kolesia?
        nsb.waw.pl/gall/20041126MasaKrytycznaWarszawa/photos/photo17.html
        • tehen Re: PIRAT OUT! 01.12.04, 07:53
          dokładnie ten!
          • freaky_mati Re: PIRAT OUT! 01.12.04, 18:13
            Hmmmm... A moze powinnismy wprowadzic system zoltych i czerwonych kartek. ;)

A tak na serio to pamietajcie, kazdy masowicz odpowiada za dobra (lub zla)
            zabawe. Jesli widzicie, ze ktos sie zachowuje to trzeba tej osobie zwrocic
            uwage. Jesli to nie skutkuje to pamietajcie, ze ludzie bardziej sluchaja grupy
            niz pojedynczej osoby.

Jesli wszyscy masowicze powiedza jednemu piratowi, ze w czasie masy powinien
            zachowywac sie na poziomie to albo zmieknie, albo sie obrazi i pojedzie do domu.
            • roweroraffi Re: PIRAT OUT! 02.12.04, 11:17
              Ten człowiek to akurat jest mi nieco znany z opowieści. Z tego co wiem, to ma
              drobne kłopoty ze słuchem, więc jest kłopot ze zwracaniem Mu uwagi (serio teraz
              mówię). Może dlatego nie reagował.
              • kubassik Re: PIRAT OUT! 09.12.04, 08:12
                Dokładnie, koleś sprzedaje w "X" na Krasińskiego,a rower stoi na wystawie tegoż
                sklepu...

Co do rowerów Raffi naoliw troche łańcuch,bo wydajesz nieprzeciętne
                dźwięki,nawet ze słuchawkami na uszczach i przy szumie samochodów słyszałem
                twój rower jak stałem wczraj na Bankowym....
                • roweroraffi Re: PIRAT OUT! 09.12.04, 09:43
                  kubassik napisał:

> Co do rowerów Raffi naoliw troche łańcuch,bo wydajesz nieprzeciętne
                  > dźwięki,nawet ze słuchawkami na uszczach i przy szumie samochodów słyszałem
                  > twój rower jak stałem wczraj na Bankowym....

Dzięki za radę. Wiem, że mnie bardziej słychać niż widać, gdy jadę ulicami
                  miasta, ale łańcucha raczej już oliwił nie będę. A to z prostej przyczyny...
                  dziś w serwisie u Dudy odbieram nowy łańcuch i pewnie od razu go sobie
                  zamontuje, więc problem się skończy. Oliwienie łańcucha po 5000-6000km z czego
                  około 2500km z załadowaną bagażami przyczepką to raczej pomyłka, bo łańcuch
                  jest tak wyciągnięty, że szkoda nawet oliwki ;-) Trzeba go po prostu wymienić,
                  bo zaraz pewnie pęknie (zwłaszcza przy moim stylu jazdy z częstymi zmianami
                  biegów i mocnymi przyśpieszeniami spod świateł).
      • luke1985 Re: PIRAT OUT! 01.12.04, 18:06
        Hm widocznie przyjechal na Mase pokazac wszystkim jaki ma fajny amortyzator
        (pytalem sie w trakcie masy ile za niego dal, mowi ze kosztowal ok. 10000 zl :O)
        • roweroraffi Re: PIRAT OUT! 02.12.04, 11:18
          Bo kosztował... to MONSTER. WIęcej by powiedział chyba Seba, ale jakoś ostatnio
          chyba forum nie czyta ;-)
          • sebias Re: PIRAT OUT! 02.12.04, 15:56
            Witam!

Czytam, czytam... a co chcecie wiedzieć?

Widelec kolegi Pirata to Marzocchi Super Monster z roku 2003.

Poniższe zdanie powinno tłumaczyć jego zastosowanie i sens istnienia:
            "When it’s time to go bigger than your insurance deductible allows, it’s time
            to take a Monster for a ride."

Tłumaczenie (moje) ze stronki Marzochiego:
            "Jest to całkowicie przeprojektowany Monster. Posiada 2 regulowane kartridże
            Shiver MX po jednym w każdej ladze, czyli w sumie dwa na widelec! Pozwala to na
            ustawienie pracy zarówno dla niskiej jak i wysokiej prędkości oraz powrotu.
            Zastosowano w nim mocniejsze i sztywniejsze, stylizowane oczywiście na "M"
            podkowy, które przymocowano za pomocą śrub do obrabianych metodą CNC dolnych
            goleni z masywnymi mocowaniami do hamulców tarczowych. Zaciski są wzmacniane,
            obrabiane CNC i anodyzowane by zapewnić najwyższą jakość wykonania i
            wytrzymałość.
            Widelec umożliwia również zamocowanie dedykowanych mostków Marzochiego.
            Dostępne są 3 wersje Monstera..."

Kolega Pirat ma najwyższą czyli zapewniającą 300milimetrów = 30centymetrów
            skoku.

- System: nowo zaprojektowane ø26mm Shiver Motocross Cartridges
            - Możliwe regulacje: PL/R
            Right Leg External Rebound
            (Top) External Compression
            Adjust (Bottom) Left Leg
            External High Speed
            Compression Adjusters (Top)
            - Medium ściskane: sprężyny
            - Skok: 300mm
            - Górna korona wzmacniana z możliwością zamocowania dedykowanego mostka
            - Dolna korona wzmacniana w kształcie stylizowanego "M"; przykręcana
            - Drop outy obrabiane CNC dla dedykowanej osi ø20mm
            - Lagi: 40mm
            - Rura sterowa aluminiowa
            - Mocowanie hamulców tarczowych:
            międzynarodowy stndard IS lub Post Mount dla 8calowych tarcz

Link do stronki producenta:
            www.marzocchi.com/template/detailSPAForks.asp?IDFolder=113&LN=UK&OEM=&mCO=ucmPhhfuuj%602%2FJoufsp2%21BTD%2D%21ucmPhhfuuj%
            2FJoufsp5%21BTD&mCW=BOE%21ucmBooj%2FUftup2%21%3F%3E%21%283112%28%21BOE%
            21ucmPhhfuuj%2FCju2%21%3E%212%21BOE%21ucmPhhfuuj%2FJoufsp2%21%3E%213258&mCJ=%
            21JOOFS%21KPJO%21ucmPhhfuuj%21BT%21ucmBooj%21%21PO%21ucmPhhfuuj%2FJoufsp2%21%3E%
            21ucmBooj%2FJEPhhfuup%21MFGU%21KPJO%21ucmPhhfuuj%21BT%21ucmTfsjf%21%21PO%
            21ucmPhhfuuj%2FJoufsp4%21%3E%21ucmTfsjf%2FJEPhhfuup%21%21JOOFS%21KPJO%
            21ucmPhhfuuj%21ucmPhhfuuj%602%21PO%21ucmPhhfuuj%2FJoufsp2%21%3E%21ucmPhhfuuj%
            602%2FJEPhhfuup%21&IDOggetto=2451

Dostępna jest też wersja 2004, ale bez istotnych zmian konstrukcyjnych :D

Cena katalogowa w 2003 Super Monsterka to tylko 9599złotych

--
            Pozdrawiam
            SeBeQ

..::> Makes Gravity Your Slave <::..
            • freaky_mati Re: PIRAT OUT! 02.12.04, 20:53
              Sebias, powiem Tobie tylko jedno slowo:

"RESPECT!!!"

Jestem pod wrazeniem. :D

Pozdrawiam rowerowo
              • roberttak Re: PIRAT OUT! 03.12.04, 21:09
                sebias jak sie tak znasz moglbys napisac cos o tych badziewnych amorkach :D
                SR Suntour XCP-D,
                coil spring / oil system,
                Remote Lockout,
                travel 80mm
                crankset

SR Suntour XCP75, coil spring / oil system, Lockout,
                travel 80mm
                crankset

rst gila t4 80 mm

SR Suntour XCP-D, ten wydaje mi sie najlepszy, wiec jesli moglbys polecic tez
                cos co bedzie znacznie? lepsze a drozsze o 100,200, no i moze max 300 zl, maybe
                me w sklepie zamienia, bo jak na razie malo kto mowil mi dobrze o tym suntour
                chociaz mi sie podoba
                • sebias Re: PIRAT OUT! 06.12.04, 15:02
                  Witam!

Porównanie amorków Suntour'a
                  www.srsuntour-cycling.com/techspecs.xml?vpID=29&goid=160&modelyear=2
                  "Ekonomiczne" <lol> modele dostępne na rynku:
                  SR Suntour XCP75 80mm - cena 299zł
                  SR Suntour XCP-D-RL 100mm - cena 359zł
                  SR Suntour NS 130mm 03' 110mm 04' - od 300zł
                  Byłem właścicielem tego ostatniego (430zł), więc się mogę wypowiedzieć. Po
                  pierwsze jest strasznie twardy dzięki sprężynom "heavy" i zdecydowanie
                  przetłumiony. Swoje robi również kawał elestomera w jednej z lag. Dlatego
                  pomimo teoretycznego skoku 110 (model 04') udało mi się go wbić tylko na jakieś
                  75mm. Po wyjęciu MCU chodzi lepiej, ale jeszcze czeka go wymiana oleju - wtedy
                  będzie śmigał jak powinien mam nadzieję.

RST Gila T5 SL 100mm 2005 - 250zł
                  RST Gila Plus-SD 120mm 2005 - 299zł
                  RST Omega T5-SL 120mm 2005 - 300zł

MOZO GROOVE Q 104mm - 280zł

Amorek służyć ma temu do czego go skonstruowano czyli amortyzacji...
                  Cena zależy od producenta i przeznaczenia jak i samej konstrukcji ("a jak
                  zwykle" nie napisałeś do czego ma być i ile zamierzasz wydać): od 50 do
                  10000złotych to są dość duże granice, nie sądzisz:>

---> <ironia_mode_on>
                  "moglbys napisac cos o tych badziewnych amorkach :D"
                  - Jak sobie odpowiadasz sam na pytanie to co mam ci jeszcze napisać...

"jesli moglbys polecic tez cos co bedzie znacznie? lepsze a drozsze o 100,200,
                  no i moze max 300 zl"
                  - Dla porownania model tegoroczny RST Omega SL katalogowo ma cenę 529zł. Nie
                  wiem czy masz dojścia do tańszych amorków czy akceptujesz kupno używanego...
                  nie wiem, bo nie napisałeś!!! Teraz podałeś amorki o cenach około 300; modele
                  droższe o 300 to prawie 2 x więcej kasy więc nie kumam twojego rozumowania;)

"... chociaz mi sie podoba"
                  - Tym stwierdzeniem wywołałeś salwę śmiechu... sory, ale co ci się podoba:
                  kolor, nazwa, czy jakość działania???
                  ---> <ironia_mode_off>

Jak chcesz więcej info lub konkretne rady to zapraszam na sebias@wp.pl
                  pogadamy, wybierzemy i będzie OK :D

--
                  Pozdrawiam
                  SeBeQ

• roberttak Re: PIRAT OUT! 06.12.04, 19:45
                    te amorki co podalem sa montowane seryjnie, jesli byla by taka opcja w sklepie
                    w ktorym chce kupic to wymienil bym go na takiego za 400-600
                    interesuje mnie ten rower:
                    www.kellys-bicycles.com/index.php?module=display&cat=1&class=3&prod=24
                    on ma xcp-d ale nie taki dokladnie chyba jak opisales,
                    ma byc hmm, nie wiem, na razie wydaje mi sie ze xc, maratony, przejazdzki po
                    lesie, wale wislanym :D, przydalo by sie zeby mial blokade w klamce.
                    kupna uzywanego nie akceptuje

> ---> <ironia_mode_on>
                    > "moglbys napisac cos o tych badziewnych amorkach :D"
                    > - Jak sobie odpowiadasz sam na pytanie to co mam ci jeszcze napisać...
                    >
                    no powiedzmy sobie szczerze nie naleza one do najlepszych, ale jesli juz musial
                    bym cos z posrod nich wybrac...
                    > "jesli moglbys polecic tez cos co bedzie znacznie? lepsze a drozsze o
                    100,200,
                    > Teraz podałeś amorki o cenach około 300; modele
                    > droższe o 300 to prawie 2 x więcej kasy więc nie kumam twojego rozumowania;)

te co podalem sa montowanie seryjnie, jesli sie da i bedzie na to kasa,
                    wymienil bym
                    > "... chociaz mi sie podoba"
                    > - Tym stwierdzeniem wywołałeś salwę śmiechu... sory, ale co ci się podoba:
                    > kolor, nazwa, czy jakość działania???
                    > ---> <ironia_mode_off>
                    <ironia_mode_on>
                    podoba mi sie bo ma taki ladny kolor no i sie swieci, a do tego klama ?
                    <ironia_mode_off>
                    • sebias Re: PIRAT OUT! 06.12.04, 21:03
                      Witam!

"te amorki co podalem sa montowane seryjnie, jesli byla by taka opcja w sklepie
                      w ktorym chce kupic to wymienil bym go na takiego za 400-600"
                      - To moja rada jest taka, że kup tak jak jest, czyli SR Suntour XCP-D/LO. Nie
                      ma sensu zmieniać z Suntour'a na RST czy odwrotnie w obrębie 500zł. A może ten
                      co będzie okaże się wystarczający - Kellysek ma w sumie niezły osprzęt, a
                      raczej ciekawie dobrany. A jak trochę pojeździsz i będziesz wiedział czego
                      potrzebujesz to wymienisz. Teraz możesz kupić kask i światełka a może i na
                      jakieś ubranko jeszcze starczy...

--
                      Pozdrawiam
                      SeBeQ

• roberttak Re: PIRAT OUT! 07.12.04, 13:50
                        dzieki za rade, a moze teraz jakis sklep z kellysami, tak blisko zerania albo
                        bielan?
              • maciejuw Re: PIRAT OUT! 07.12.04, 23:16
                Respekt to by był, jakby koleś na to zarobił. Jakby zarobił, to by tez szanował.
                Także innych ludzi.

Pozdrawiam
                Macieju
                • roberttak Re: PIRAT OUT! 08.12.04, 20:33

maciejuw napisał:

> Respekt to by był, jakby koleś na to zarobił. Jakby zarobił, to by tez
                  szanował
                  > .
                  > Także innych ludzi.
                  >
                  > Pozdrawiam
                  > Macieju

respekt to mial byc chyba dla sebiasa za jego wiedze a nie dla pirata,
                  to co mowisz to czesciowo prawda, czesciowo nie, bo jak sie zarabia duza kase
                  to roznie z tym szacunkiem bywa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka