Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co to jest I-DRIVE

11.05.02, 18:04
    Prosze wytlumaczyc na czym polega mechanizm o nazwie I-DRIVE.
    Oraz dlaczego tylko GT posiada ten system.
    Fred
    Obserwuj wątek
      • spector1 Re: Co to jest I-DRIVE 12.05.02, 16:16
        fidelio1 napisał(a):

> Prosze wytlumaczyc na czym polega mechanizm o nazwie I-DRIVE.
        > Oraz dlaczego tylko GT posiada ten system.
        > Fred

Konstrukcja ramy I-Drive wyjasniona jest na schemacie w zalaczonych linkach.
        Krotko mowiac rame tak skonstruowano,ze suport (bottom bracket, BB) zmienia
        swoje polozenie przy kompresji amortyzatora w obrebie tylnego trojkata ramy (ruch
        w dol i do przodu ) przy minimalnej zmianie polozenia w stosunku do przedniego
        trojkata ramy. W takim ukladzie sposob pracy amortyzatorow bedzie mniej
        zalezal od tego czy jedzie sie siedzac na siodle czy wysilajac sie na pedalach.
        Jak na razie GT tylko stosuje ten system.Wada ram GT I-Drive jest ich waga.
        Rowery tego typu zapewniaja dobra amortyzacje i kierowanie rowerem przy
        dobrym przekazywaniu sily napedowej pedalujacego.Praca amortyzatorow
        nie przeszkadza w pedalowaniu.
        www.cs.chalmers.se/~olahe/Bike/Rear/idrive.html
        www.gearbikes.com/idrive.cfm

Przykladowy rower GT I-Drive przedstawiony jest w ponizszym linku
        Zainteresowanie duze bo mimo,ze jest 5 dni do zakonczenia aukcji oferty kupna
        zlozylo 12 osob.Rower ten wlasciciel kupil w marcu i jezdzil nim tylko 3 tygodnie i jest jak nowy.
        cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=1828221702

• pawel.szewczyk Re: Co to jest I-DRIVE 13.05.02, 02:49
        Jest to system podobny na pierwszy rzut oka do zwykłego
        jednozawiasowca.Podobieństwo to jest jedynie pozorne-w przypadku GT środek
        suportowy nie jest sztywno zamocowany w ramie lecz znajduje się w czymś na
        kształt mimośrodu i zmienia swoje położenie dzięki łożyskom mimośrodu.
        Dzięki takiemu rozwiązaniu i przy jednoczesnym połączeniu suportu z przednim
        trójkątem ramy, nie zmienia się odległość od osi suportu do osi tylnego koła.
        Efektem tego jest pozbycie się wad większości systemów jednozawiasowych tzn.
        wpływu pedałowania i hamowania na jakość pracy zawieszenia,
        Wadami tego systemu są wieksza waga i konieczność częstego serwisowania łożysk
        mimośrodu zwłaszcza w tańszych modelach.
        System ten jest stosowany przez GT ponieważ to właśbie ta firma jest
        właścicielem praw patentowych do tego rozwiązania.
        • fidelio1 Re: Co to jest I-DRIVE - Expert nie wie co to jest 13.05.02, 09:34
          pawel.szewczyk napisał(a):

> Jest to system podobny na pierwszy rzut oka do zwykłego
          > jednozawiasowca.Podobieństwo to jest jedynie pozorne-w przypadku GT środek
          > suportowy nie jest sztywno zamocowany w ramie lecz znajduje się w czymś na
          > kształt mimośrodu i zmienia swoje położenie dzięki łożyskom mimośrodu.
          > Dzięki takiemu rozwiązaniu i przy jednoczesnym połączeniu suportu z przednim
          > trójkątem ramy, nie zmienia się odległość od osi suportu do osi tylnego koła.
          > Efektem tego jest pozbycie się wad większości systemów jednozawiasowych tzn.
          > wpływu pedałowania i hamowania na jakość pracy zawieszenia,
          > Wadami tego systemu są wieksza waga i konieczność częstego serwisowania łożysk
          > mimośrodu zwłaszcza w tańszych modelach.
          > System ten jest stosowany przez GT ponieważ to właśbie ta firma jest
          > właścicielem praw patentowych do tego rozwiązania.

Jak nie wie wiesz EXPERT co to jest I-drive to tez o tym napisac.
          EXPERT WYMYSLIL :
          Wada tego systemu jest waga tego systemu - zycze zdrowia panie EXPERT, WADA tego
          forum jest to ze Pan sie nie znasz, no chyba na dyskusjach o rowerze za 700 zetow
          .
          "Koniecznosc czestego servisowania" - a to Panu powiedzial KTO ? Chyba mechanik
          co w zyciu tego nie widzial, akurat w przypadku I-drive'a jest odwrotnie.

Jak Pan slusznie zauwazyl w swojej wypowiedzi " pozornie Pan o tym cos wie"

zdrowia zycze,
          fidelio
          • pawel.szewczyk Re: Co to jest I-DRIVE - Expert nie wie co to jest 14.05.02, 01:58
            Zdziwiło mnie że Osoba Tak Dobrze Poinformowana i Wszystkowiedząca o firmie GT
            pyta skromną osobę eksperta o I-drive i jednocześnie nie wie nic o prawach
            patentowych dotyczących tego systemu.
            Mimo słów bezwzględnej krytki dalej obstaję przy swoim:I-drive jest cięższy niż
            zwykły system jednozawiasowy i wymaga również częstszej od niego konserwacji.
            Jeśli OTDPiW o firmie GT dalej obstaje przy swoim to niech udowodni zarzucaną
            mi niewiedzę.
            Ja na poparcie swoich tez mam wagę elektroniczną którą uprzejmie służę
            zainteresowanemu,a także doświadzczenia mojego sewisu w stałej obsłudze
            kilkunastu rowerów GT posiadających system I-drive.
            Mojemu adwersarzowi mogę podpowiedzieć że niestety zdażają się wypadki gdzie
            nieczyszczony i niekonserwowany system I-drive po prostu odmawia posłuszeństwa.
            Proponuję też dokładniej cytować moje wypowiedzi i wykorzystywać Forum jako
            miejsce wymiany informacji.
            • fidelio1 Re: Co to jest I-DRIVE - Expert nie wie co to jest 14.05.02, 02:50
              Pytania TRZY:
              1. Na czym niby ma polegac servisowanie systemu I-drive.
              2. Ile systemow I-drive wymienil Pan, badz ktokolwiek, kto uzytkuje rower z
              takim systemem.
              3. Ile wazy rower z systemem I-drive ( najlzejszy z modeli ), nie podpowiadam
              ktory to jest, poniewaz Expert musi znac wszystkie.

P.S.
              A dlatego nie zgadzam sie z Toba w tak malo elokwentny sposob ,poniewaz
              opiniujesz cos o czym nie masz pojecia, TO SA OPINIE TYCH KTORYM PEKLA RAMA,
              badz nie regulujac systemu do wagi ciala przy pelnym obciazeniu jechali na
              rowerze. Ich blad , ich strata.
              P.S.
              Ten system to mistrzostwo swiata , samo w sobie ( prosze nie mylic z rama )
              mowie tylko o samym I-drive. Blad polega na tym ze powinien byc wprowadzony za
              5-10 lat jak ludzie zrozumieja co to jest MTB.
              Prosze poczytac troche fachowej prasy ( tylko nie Made in Poland ) wtedy moze
              Pan expert zacznie mowic to o czym maja pojecie experci przez duze "E"

P.A.
              a' propos patentu to kilku producentow topowych marek ( limtowanych edycji
              scisle gorna polka w USA ) ma prawo produkcji w oparciu o system I-drive.

A wielu by chcialo to robic takich jak Trek, Cannondale, nie mowiac o szpecach
              od podrobek z Taiwanu i Chin.

Zreszta po co ja sie szczepie na tym forum, niema po co i dla kogo, przeciez
              ludzie w tym kraju kupuja tylko szmelc, albo to co napisze jakis FACET w
              BIKEBOARDZIE za skrzynke piwa, inaczej nie napisze bo po co ma ktos kupic dobre.

zegnam,
              fidelio
              • pawel.szewczyk Re: Co to jest I-DRIVE - Expert nie wie co to jest 20.05.02, 02:28
                Serwisowanie systemu I-Drive polega na jego czyszczeniu i smarowaniu.
                Nigdy nie pisałem, że wymieniłem jakikolwiek system I-Dive (i tu ponownie mój
                apel o dokładne czytanie odpowiedzi). Zdażyło mi się kilkakrotnie reanimować
                zatarte niemal na śmierć I-Drive - zawsze z pozytywnym skutkiem. Najlżeszy
                model tej ramy z jakim się zetknąłem ważył 2,3 kg. a jest to dość dużo w
                porównaniu z konkurencją (np. Scott posiada ramę ważącą z amortyzatorem poniżej
                1,9 kg.). Sama firma GT dość niechętnie chwali się wagami ram. Przy okazji
                dodam, że nie tylko ja ekspert przez małe e lecz również eksperci przez duże E
                z Mountain Bike Action Magazine zgadzają się z tym, że ramy I-Drive są zbyt
                ciężkie. Po teście takiej ramy jednym z zaleceń była natychmiastowa kuracja
                odchudzająca...
                Nie chcę tu być odebrany przez Ciebie jako przeciwnik firmy GT.Lubię te
                rowery,uważam że są solidnie wykonane,ale jak każde nie są pozbawione wad. Na
                zlecenie właśnie firmy GT kilka lat temu przygotowywałem nawet serię pokazów
                ich gwiazdy Hansa Reya ale moja rola jako eksperta (przez dowolne e) mimo
                sympatii polega min.na w miarę obiektywnej ocenie.
                Zarzucasz mi niewiedzę samemu nie podając żadnych konkretnych argumentów,napisz
                konkretnie gdzie się mylę.Napisz też jakie to limitowane edycje z górnej półki
                w USA mają prawo do tego patentu.
                Wyjaśnij też dlaczego nie wiem co to jest I-Drive ,oraz dlaczego jest ono
                mistrzostwem świata które do tego ujrzało światło dzienne o 15 lat za
                wcześnie...
                I proszę również w swych listach bardziej szanuj użytkowników tego forum i
                mieszkańcow tego kraju.
                • fidelio1 Re: Co to jest I-DRIVE - DO P. SZEWCZYKA 20.05.02, 15:50
                  pawel.szewczyk napisał(a):

> Serwisowanie systemu I-Drive polega na jego czyszczeniu i smarowaniu.

F:
                  Czyli na niczym innym jak dbaniu o to aby sluzyl jak najdluzej, natomiast jesli
                  pamietam to Kolega pisal o zawodnosci systemu I-drive. A to juz nie to samo.

> Nigdy nie pisałem, że wymieniłem jakikolwiek system I-Dive

F:
                  Oczywisci ze nie , poniewaz nawet jeden I-drive nie walnal, tego mozna sie
                  dowiedziec na stronach o amerykanskich, ktore skrupulatnie pokazuja ktora firma
                  co i jak naprawia.

(i tu ponownie mój
                  > apel o dokładne czytanie odpowiedzi). Zdażyło mi się kilkakrotnie reanimować
                  > zatarte niemal na śmierć I-Drive - zawsze z pozytywnym skutkiem.

Ty musisz byc taki Kaszpirowski od I-DRIVE'A. Czy tym tekstem chcesz pokazac ze
                  naprawiasz rzeczy nienaprawialne ?
                  Nie rozsmieszaj mnie ani tych ktorzy tu zagladaja, a znaja ten system.

Najlżeszy
                  > model tej ramy z jakim się zetknąłem ważył 2,3 kg. a jest to dość dużo w
                  > porównaniu z konkurencją (np. Scott posiada ramę ważącą z amortyzatorem poniżej
                  > > 1,9 kg.). Sama firma GT dość niechętnie chwali się wagami ram.
                  F:
                  Bez przesady o zatarciu sie I-drive'a w to nie uwierze, to tak jakby ktos napisal
                  ze zatara sie os w samochodzie, dlatego ze jezdzil po lesie. BZDURA DO KWADRATU,
                  Panie Doktorze od reanimacji.
                  1. Niszowe firmy jak Scott nigdy nie byly konkurencja GT, chyba ze w Polsce.
                  2. Jedni podaja wage bez pedalow, inni waza rame 12,5 cala w najlepszym
                  razie 14 cali. Jesli Expert ma tak czula wage to po co mu informacja od GT.
                  3. I oczym mam z Toba pisac , jak kolega jako expert pisze " Scott ma rame 1,9KG
                  z amortyzatorem " w Chinach mozna Kolego kupic rame z amorytzatorem za 80
                  dolarow ktora wazy ponizej 2 Kilo. Nie w wadze cala madrosc MTB.

Rower jest do jazdy nie do noszenia na plecach. Czy to ma byc argument dla
                  uzytkownikow forum, 200-300 gram ?
                  Jesli tak to prosze kupic I-DRIVE TEAM wtedy waga jest 1,870.
                  Sztywny GT, prosze bardzo - ZASKAR TEAM niecale 900 gram !!!.
                  Czy ktos ma pytania ?

Kolega sprzedaje Scotta, Gianta wiec te firmy sa OK.
                  Argument wagi przypomina mi kupowanie samochodow za komuny :
                  pytanie #1 bylo - ile pali na 100/km.
                  Powyzej 5 litrow dyskwalifikowalo zakup.

Przy okazji
                  > dodam, że nie tylko ja ekspert przez małe e lecz również eksperci przez duże E
                  > z Mountain Bike Action Magazine zgadzają się z tym, że ramy I-Drive są zbyt
                  > ciężkie. Po teście takiej ramy jednym z zaleceń była natychmiastowa kuracja
                  > odchudzająca...
                  > Nie chcę tu być odebrany przez Ciebie jako przeciwnik firmy GT.Lubię te
                  > rowery,uważam że są solidnie wykonane,ale jak każde nie są pozbawione wad. Na
                  > zlecenie właśnie firmy GT kilka lat temu przygotowywałem nawet serię pokazów
                  > ich gwiazdy Hansa Reya ......

Czy mozna wiedziec gdzie to sie odbylo?
                  A co ma do I-drive'a Hans Rey ?

ale moja rola jako eksperta (przez dowolne e) mimo
                  > sympatii polega min.na w miarę obiektywnej ocenie.
                  > Zarzucasz mi niewiedzę samemu nie podając żadnych konkretnych argumentów,napisz
                  > konkretnie gdzie się mylę.

Poczytaj poprzednie moje odpowiedzi.
                  Na odpowiedz mojego listu czekalem 5 dni, wazyles rowery czy kupowales wiedze ?

Napisz też jakie to limitowane edycje z górnej półki
                  > w USA mają prawo do tego patentu.

F:
                  Przyjedz do LV na targi zobaczysz kto i jak.
                  Mnie za pisanie nikt nie placi.

> Wyjaśnij też dlaczego nie wiem co to jest I-Drive

F:
                  wiesz, oczywiscie.

,oraz dlaczego jest ono
                  > mistrzostwem świata które do tego ujrzało światło dzienne o 15 lat za
                  > wcześnie...
                  > I proszę również w swych listach bardziej szanuj użytkowników tego forum i
                  > mieszkańcow tego kraju.

To z gornego C zabrzmialo.
                  A ktorych masz na mysli, koresponduje tylko z Toba a przedtem z Wromario, czy to
                  niby wy dwaj to mieszkancy tego kraju ktorych mam szanowac. Jest to wymiana
                  mysli, informacji, pogladow, inni czytaja i moga sobie wyrobic opinie o Tobie
                  jako Expercie. Ja nie jestem alfa & omega i nigdy bym nie powiedzial o sobie
                  expert, ale wiem ponad wszelka watpliwosc ze Ty nie wiesz wiecej o rowerwch
                  I-DRIVE, anizeli mechanik z malego sklepu z doswiadczeniem jednego sezonu.

Dobrze radzisz tym ktorzy nie wiedza nic o rowerach, i niech tak pozostanie.
                  Przyznaje ze wciagnalem Cie do dyskusji, poniewaz chcialem sie przekonac jakich
                  to expertow ma "Wyborcza" , jesli ma z kazdej dziedziny takich jak Ty,
                  szkoda czasu na czytanie tej Gazety.

P.S.
                  Prosze abys sie nie gniewal na mnie.
                  fidelio.
                  • Gość: pawel.szewczyk Re: Co to jest I-DRIVE - DO P. SZEWCZYKA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.06.02, 23:59
                    Troszke zwlekałem z odpowiedzią ale musiałem zająć się naprawdę ważnymi tematami.
                    Tak więc do rzeczy:
                    Po pierwsze wciąż nie wiem dlaczego NIE WIEM co to jest I-drive.
                    Po drugie w interesie żadnej firmy nie jest ujawnianie statystyk reklamacji,
                    chyba że może się pochwalić wyjątkową niezawodnością swojego produktu. Tak więc
                    teza, że "nawet jeden I-drive nie walnal" była by prawdziwa, gdybyś mógł to
                    udowodnić pracując w dziale reklamacji firmy GT. Szczerze mówiąc nie znam i nie
                    słyszałem o zadnej stronie monitorującej problemy gwarancji producentów rowerów.
                    Kolejnym problemem, który Cię trapi jest WIELKOŚĆ. Starasz się porównywać GT z
                    innymi firmami np. ze Scottem. Jeśli chodzi o wielkość sprzedaży to GT jest
                    rzeczywiście bardzo istotną firmą dla rynku amerykańskiego natomiast europejska
                    pozycja tej marki jest niższa niż np. ... "niszowego" Scotta. Tu polecam lekturę
                    niemieckiego "Bike".
                    Kolejny problem to waga ram.
                    Podane przez Ciebie wagi I-drive i Team'a kolega z zaprzyjaźnionego sklepu w
                    Stanach (sprzedający między innymi GT) skwitował: "no way" - i ja mu wierzę.

> Kolega sprzedaje Scotta, Gianta wiec te firmy sa OK.
                    Sprzedaję tylko Scotta, który rzeczywiście jest OK. Nie wyobrażam sobie,że
                    mógłbym sprzedawać produkty złej jakości. Zresztą uważam, że rowery marki Giant
                    też są OK (np. NRS uważam za równie istotne odkrycie w dziedzinie zawieszeń jak I-
                    drive czy ogniwo Horsta-Leitnera).

Jeśli chodzi o wątek z Hansem Reyem to organizowałem jego występy w Polsce.

> Na odpowiedz mojego listu czekalem 5 dni, wazyles rowery czy kupowales wiedze ?
                    Tak jak wspomniałem na początku zajmowałem sie ważnieszymi według mnie tematami
                    na tym forum. Zresztą Ty ciągle nie odpowiadasz na moje pytanie jakie to
                    limitowane edycje z górnej półki w USA mają prawo do tego patentu (I-drive).

> Przyjedz do LV na targi zobaczysz kto i jak.
                    Nie wykręcaj się ja gdy jestem na targach nie mam czasu na szukanie
                    wyimaginowanych firm, wole ze znajomymi pogadać o naprawdę ciekawych rzeczach.

> Mnie za pisanie nikt nie placi.
                    Mnie również. Żaden z ekspertów na tym forum nie bierze pieniędzy.

Wciąż nie poinformowałeś użytkowników tego forum dlaczego zawieszenie I-drive
                    jest "mistrzostwem świata które do tego ujrzało światło dzienne o 15 lat za
                    wcześnie"

Raz piszesz, że wiem co to jest I-drive a następnie "ale wiem ponad wszelka
                    watpliwosc ze Ty nie wiesz wiecej o rowerwch I-DRIVE, anizeli mechanik z malego
                    sklepu z doswiadczeniem jednego sezonu" - czyżbyś pisał o Sobie.

> Przyznaje ze wciagnalem Cie do dyskusji, poniewaz chcialem sie przekonac jakich
                    > to expertow ma "Wyborcza" , jesli ma z kazdej dziedziny takich jak Ty, szkoda
                    > czasu na czytanie tej Gazety.
                    Sam przyznałeś, że nie jesteś ekspertem więc w świetle Twoich własnych słów cóż
                    może być warta powyższa opinia.
                    Zresztą po przeczytaniu Twoich postów na tym forum dochodzę do wniosku, że
                    powodowało Tobą bezkrytyczne uwielbienie do marki GT graniczące wręcz z
                    fanatyzmem. Proponuję Ci abyś więcej jeździł na rowerze.
                    Dla mnie EOT.
                    Pozdrawiam,
                    Rozbawiony a nie obrażony Paweł
              • goch1 Re: Co to jest I-DRIVE - Expert nie wie co to jest 21.05.02, 15:42
                > Zreszta po co ja sie szczepie na tym forum, niema po co i dla kogo, przeciez
                > ludzie w tym kraju kupuja tylko szmelc,

> He, he, he...
      • goch1 Re: Co to jest I-DRIVE 21.05.02, 11:04
        Drogi Panie Fidelio!

Proponuje wyskoczyc na rowerek i tam wyladowac swe frustracje!!
        Jesli to nie pomoze zaaplikuj sobie Pan dawke pl.rec. rowery lub skocz Pan na
        IRC'a. Byc moze tam znajdziesz godnych siebie Rowerzystów Gawędziarzy!

Pozdrawiam.

• fidelio1 Re: Co to jest I-DRIVE 21.05.02, 13:38
          goch1 napisał(a):

> Drogi Panie Fidelio!
          >
          > Proponuje wyskoczyc na rowerek i tam wyladowac swe frustracje!!
          > Jesli to nie pomoze zaaplikuj sobie Pan dawke pl.rec. rowery lub skocz Pan na
          > IRC'a. Byc moze tam znajdziesz godnych siebie Rowerzystów Gawędziarzy!
          >
          > Pozdrawiam.

Jestes kolega Experta ?
          O czym to chciales napisac ?
          zdrowia zycze,
          f.

• goch1 Re: Co to jest I-DRIVE 21.05.02, 15:28
            :))

Odpowiadając na Twoje pytania:
            Pan chyba nie z Warszawy, skoro nie wie kim jest Expert!
            Kolegą niekoniecznie. Jeśli juz, to raczej koleżanką (a moze i to za duzo
            powiedziane.Po prostu SKŁADAŁAM w jego sklepie rower)
            Chciałam Ci w dobrej wierze, wskazać ludzi, z którymi mógłbyś roztrząsać
            problemy j.w.!

• fidelio1 Re: Co to jest I-DRIVE....GOCH1 WIE 21.05.02, 21:44
              goch1 napisał(a):

> :))
              >
              > Odpowiadając na Twoje pytania:
              > Pan chyba nie z Warszawy, skoro nie wie kim jest Expert!
              > Kolegą niekoniecznie. Jeśli juz, to raczej koleżanką (a moze i to za duzo
              > powiedziane.Po prostu SKŁADAŁAM w jego sklepie rower)
              > Chciałam Ci w dobrej wierze, wskazać ludzi, z którymi mógłbyś roztrząsać
              > problemy j.w.!

Jestem ze wsi, ktora jest 5 razy wieksza od Warszawy, wiec jesli chcesz cos
              wiedziec o rowerach wyjedz za stolicy o dowiesz sie cos wiecej.
              Z pewnoscia skladanie wyszlo Pani na zdrowie, komentarz potwierdza solidnosc
              roboty experta.

Duzo zdrowia zycze Pani oraz udanej jazdy na poskladanym rowerze,

Napisz jeszcze cos Gocha, fajna z Ciebie Rowerzystka.
              f

• goch1 Re: Co to jest I-DRIVE....GOCH1 WIE 22.05.02, 12:12
                Nie dość, ze rowerzysta to jeszcze kosmopolita!
                Sam sobie przeczysz! Skoro nie mieszkasz w Polsce (wnioskuje z Twoich
                wypowiedzi), to skąd wiesz, ze "ludzie w tym kraju kupuja tyklo szmelc" ???

Pozdro,
                G.
                • fidelio1 Re: Co to jest I-DRIVE....STATYSTYKA 22.05.02, 13:35
                  goch1 napisał(a):

> Nie dość, ze rowerzysta to jeszcze kosmopolita!
                  > Sam sobie przeczysz! Skoro nie mieszkasz w Polsce (wnioskuje z Twoich
                  > wypowiedzi), to skąd wiesz, ze "ludzie w tym kraju kupuja tyklo szmelc" ???
                  >
                  > Pozdro,
                  > G.

Droga Gocho,

Jestes z Warszawy czy to znaczy ze nie wiesz co dzieje sie w Krakowie, Gdansku,
                  Jakie perfumy, telefony komorkowe uzywaja dziewczyny na Mazurach badz Podlasiu ?
                  Moja droga , jesli umiesz poslugowac sie internetem , to mozesz szybko zobaczyc
                  strony taiwanskiego badz chinskiego urzedu statystycznego dot. exportu, potem
                  wejsc na rowery stuknac Poland i zobaczysz ile i kto wysyla do Polski.
                  Jesli to za trudne, zaprenumeruj sobie " Bicycle Retailer" magazyn darmowy
                  wydawnictwa Morgan - Freeman, tam kazdego miesiaca publikuje sie wszystkie dane.
                  Polska zaimportowala w 2001 nieco ponad 3,000 rowerow markowych tj. takich jakie
                  sprzedaje p. Szewczyk np. Scott.
                  Nie licze Gianta ( w calosci )w ktory czesc sprowadza przez Holandie, nie licze
                  Kony sprowadzanej przez generalnego dystrybutora z Monako, licze tych ktorzy
                  importuja bezposrednio z fabryk.
                  Jak widac 3 tysiace markowych w porownaniu z 320,000 nie-markowych sprzedanych
                  Rowerow w 2001 swiadczy o gownianych markach jaki kupuja Polacy.
                  Musze jednak przyznac ze rowery za 300 zlotych nie musza byc gowniane, one sa na
                  jeden raz , i jesli ktos potrzebuje rower na jeden sezon - robi dobrze.
                  Ale jesli rower ma sluzyc na lata prosze zauwazyc jak malo kto podchodzi w Polsce
                  do roweru powaznie.
                  Zreszta , cena jest bogiem w Polsce, wiec to sklep decyduje jaki rower kupic od
                  importera, detalisci nie zawracaja sobie glowy komponentami i nowosciami, chyba
                  ze chca postawic na wystawie jedna sztuke. Kupuje sie to, co sie szybko
                  sprzedaje, taka polityke prowadzi kazdy detalista, nie ma czasu na uswiadamianie
                  klientow, z tego powodu w Polsce kupuje duzo taniochy , nigdy nie uzylem
                  stwierdzenia "szmelc".
                  Na koniec prosze policzyc sobie , z pomoca Experta ile bylo a ile jest
                  przedstawicielstw w Polsce.
                  Wkrotce bedziecie miec TYLKO Gianta, Authora i Merdie, tak jak Bialorus albo
                  Korea - ale te marki nie sa wcale zle, bo jak sie mowi jaki kraj taki obyczaj.

Pozdrawiam wszystkich rodakow,
                  fidelio
                  • migusim Re: Co to jest I-DRIVE....STATYSTYKA 02.07.02, 00:56
                    Zreszta po co ja sie szczepie na tym forum, niema po co i dla kogo, przeciez
                    ludzie w tym kraju kupuja tylko szmelc, albo to co napisze jakis FACET w
                    BIKEBOARDZIE za skrzynke piwa, inaczej nie napisze bo po co ma ktos kupic dobre.

Cześć wcześniej napisałeś, że nigdy nie użyłeś stwierdzenia szmelc.Ja
                    przytaczam powyżej to co TY napisales.Więc jak to jest, przytoczyłeś wcześniej
                    czy nie?Jeśli nie to jak mam interpretować to co napisałeś a jeśli jednak tak
                    to nie wiesz o czym piszesz.
                    Ja kupiłem rower właśnie u Pawła tylko nie pisz mi proszę, że staje po jego
                    stronie przez to.Uważam że można u nich liczyć na dobra obsługę to moje
                    prywatne zdanie.A co do tego że w Polsce kupuje się szmelc (tanie rowery).To
                    jest przecież podyktowane sytuacją ludzi.Gdyby każdy zarabiał odpowiednio to by
                    gówna nie kupił więc nie wiem o co Ci chodzi masz pretensje do ludzi że oprócz
                    jedzenia chcą na czymś jeździć.A może powinni nie jeść przez 4 miesiące
                    najmniej żeby kupić dobry rower?Dla mnie liczy się to że Ci ludzie wogole się
                    ruszają dbają o zdrowie jako tako nawet na tym szmelcu a nie to że zapier......
                    na rowerze za parę tysięcy najmniej.
                    Co do recenzji sprzętu w pismach to myślę że masz racje.
                    Pozdrawiam Wszystkich
                    Michał

• migusim Re: Co to jest I-DRIVE....STATYSTYKA 18.07.02, 23:11
                      Panie Fidelio Pan skrytykował Pawła Szewczyka za to że musiał Pan czekać na
                      odpowiedz 5 dni natomist Pan Panie Fidelio nie skomentuje tego co ja
                      przytoczyłem w zwiazku z Pana stwierdzeniem co do szmelcu tak więc niech Pan
                      najpierw popracuje nad soba a póżniej krytykuje innych.
                      Pozdrawiam
                      • wromario Re: Co to jest I-DRIVE....STATYSTYKA 19.07.02, 09:59
                        migusim napisał:

> Pan Panie Fidelio nie skomentuje...

Nie karm trolla, bo znów się pojawi!
      • xtr Re: Co to jest I-DRIVE 02.07.02, 17:53
        Fidelio, a dlaczego ty jestes taki nerwowy? Za malo
        jezdzisz na rowerku? I-taktu mam wrazenie ze ci
        troszke brakuje. Zaloz sobie stronke
        tematyczna www.fidelio-i_drive.nervus.
        PS. Jestem kolesiem eksperta (choć nie jestem)
        PS. Mam I-drive (choc nie mam)
        PS. Już spieprzam (prawda)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka