Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 14:09
    Czy warto zainstalować sobie spd ?

Dotychczas głównie jeździłem w mojej płaskiej okolicy ;))) - po lesie,
    różnych wertepach i ulicy a teraz zamierzam zacząć jeżdzić po trasach
    bardziej wymagających - jakieś górki, jura etc.
    Nie wiem właśnie czy się zdecydować - zapewne ułatwiają jazdę ale też -
    obawiam się <sic!>, że w razie czego za późno się wypnę (albo i wcale) i
    zaryję twarzą o ziemię ...

Proszę o wtajemniczenie mnie w arkana znawców.
    Zainstalować czy nie - o to jest pytanie.
    Obserwuj wątek
      • yb Re: SPD 02.04.05, 18:37
        Musisz sam zdecydować i nauczyć się w SPD jeździć, a wpinanie i wypinanie
        powinno stać się czynnością automatyczną.
        Ilu użytkowników, tyle opinii, często skrajnych i pokręconych.

• Gość: Horb Re: SPD IP: *.waxpol.net 02.04.05, 20:29
        Witaj

Jeśli sporo jeżdzisz to na pewno spd ma sens. Co do wpinania i wypinania się, no cóż, bez kilku lądowań na ziemi sie nie obędzie. To musi wejść w nawyk. Ja osobiście nie wyobrażam sobie teraz jazdy bez tego urządzenia.

Pozdrawiam

Horb
        • Gość: gilroj Re: SPD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 19:34
          no wlaśnie. jestem laikiem. jakie są zalety SPD?
          • yb Re: SPD 04.04.05, 17:47
            Mówiąc żartobliwie jesteś jakby przyspawany do roweru.
            Zatrzaski nie pozwalaja na ześlizgiwanie się stopy; zapewniaja większą kontrolę
            nad maszyną; zwiększają "wydajność" pedałowania ; w zatrzaskach nie tylko
            depczesz, ale możesz też ciągnąć, więc pedałowanie staje się płynne ; we
            własciwy sposób ustawiają obie stopy na pedałach.
            Ich produkcja i sprzedaż zapewnia pracę ludziom i zyski właścicielom firm i
            sklepów. :-)
            Chyba wszystko?
      • lewocz Re: SPD 04.04.05, 23:19
        Jedyną wadą SPD jest cena. I to wszystko, reszta to same zalety. Jak chcesz coś
        powazniej jęździć to zastanawiaj się kupuj.
        A z nauką jazdy w SPD to nieprawda,że trzeba kilka gleb zaliczyć. Ja nie
        wyglebiłem ani razu. Na początku regulujesz na minimum i nawet jak szrpniesz
        przadnie nogą to wylatujesz z bloków. W każdym bądź razie na pewno SPD jest
        bezpieczniejsze od nosków.
        Ja teraz nie wyobrażam sobie jazdy bez SPD.
      • el_gato_con_botas Re: SPD 05.04.05, 11:08
        nie uzywam spd z powodow ideologicznych i praktycznych - jezdze w roznych
        butach, rower traktuje nie tylko jako podstawe uprawiania sportu, ale i jako
        zwykly srodek transportu (np. kiedy studiowalem - na studia; rower zabieralem na
        sale wykladowa, jesli wykladowca sie zgodzil - to tak a propos zabiezpieczen i
        wiary w nie ;-)) ), jezdze caly rok i np. musialbym miec ze trzy pary butow,
        zeby miec pelen komfort z jazdy (sandaly/lekkie buty na lato, 'zwykle' na wiosne
        i jesien, cieple na zime);
        poza tym widzialem, co potrafi sie stac ze stawem skokowym, jesli czlowiek sie
        wyglebi i nie wypnie - nie podczas zwyklej jazdy, podczas wypadku samochodowego
        (potracenia przez);
        to wszystko sprawia, ze jezdze od wielu lat na ukochanych platformowych lx'ach;
        ale...
        ale spd maja sens, jesli chcesz naprawde duzo jezdzic z zacieciem sportowym,
        jesli planujesz starty w zawodach, jesli wazne sa dla Ciebie osiagane predkosci
        - tyle, ze moze lepiej zakupic wtedy time'y, ktore sa nieco przyjazniejsze dla
        stawow kolanowych...
        pzdr
        • ponury.zniwiarz Re: SPD 14.05.05, 10:35
          el_gato_con_botas napisał:

> nie uzywam spd z powodow ideologicznych i praktycznych - jezdze w roznych
          > butach, rower traktuje nie tylko jako podstawe uprawiania sportu, ale i jako
          > zwykly srodek transportu (np. kiedy studiowalem - na studia; rower zabieralem
          n
          > a
          > sale wykladowa, jesli wykladowca sie zgodzil - to tak a propos zabiezpieczen i
          > wiary w nie ;-)) ), jezdze caly rok i np. musialbym miec ze trzy pary butow,
          > zeby miec pelen komfort z jazdy (sandaly/lekkie buty na lato, 'zwykle' na
          wiosn
          > e
          > i jesien, cieple na zime);
          > poza tym widzialem, co potrafi sie stac ze stawem skokowym, jesli czlowiek sie
          > wyglebi i nie wypnie - nie podczas zwyklej jazdy, podczas wypadku
          samochodowego
          > (potracenia przez);
          > to wszystko sprawia, ze jezdze od wielu lat na ukochanych platformowych
          lx'ach;
          > ale...
          > ale spd maja sens, jesli chcesz naprawde duzo jezdzic z zacieciem sportowym,
          > jesli planujesz starty w zawodach, jesli wazne sa dla Ciebie osiagane
          predkosci
          > - tyle, ze moze lepiej zakupic wtedy time'y, ktore sa nieco przyjazniejsze dla
          > stawow kolanowych...
          > pzdr

szanuje te opinie ale taki argument <<< poza tym widzialem, co potrafi sie stac
          ze stawem skokowym, jesli czlowiek sie
          wyglebi i nie wypnie - nie podczas zwyklej jazdy, podczas wypadku samochodowego
          (potracenia przez) >> to chyba najmniejsza sprawa w trakcie wypadku z
          samochodem w roli glownej :-)))))

spd nie sa dla kazdego to fakt, treba sie przekonac do tego i nie ukrywam, ze
          nauczyc jezdzic rowniez. ja osobiscie polecam, ale fanatycznie namawiac nie
          bede :-)
          pzdr
        • nowotka1 Re: SPD 15.05.05, 07:15
          el_gato_con_botas napisał:

> nie uzywam spd z powodow ideologicznych i praktycznych - jezdze w roznych
          > butach, rower traktuje nie tylko jako podstawe uprawiania sportu, ale i jako
          > zwykly srodek transportu (np. kiedy studiowalem - na studia; rower zabieralem n
          > a
          > sale wykladowa, jesli wykladowca sie zgodzil - to tak a propos zabiezpieczen i
          > wiary w nie ;-)) ), jezdze caly rok i np. musialbym miec ze trzy pary butow,
          > zeby miec pelen komfort z jazdy (sandaly/lekkie buty na lato, 'zwykle' na wiosn
          > e
          > i jesien, cieple na zime);

Nie ma nic lepszego na jesień i zimę od ocieplaczy na buty, a te mają sens tylko
          przy spd. Na upalne dni są sandały spd.

> - tyle, ze moze lepiej zakupic wtedy time'y, ktore sa nieco przyjazniejsze dla
          > stawow kolanowych...

NIc nie jest tak przyjazne dla stawów kolanowych jak rower.

> pzdr
      • hauabaua Re: SPD 14.05.05, 10:53
        Dorzucę od siebie (chyba jeszcze nie padło), że w odróżnieniu od nosków SPD
        pozwala na podciąganie pedału do góry przy całkowicie rozluźnionej stopie i
        łydce- rzecz nie do przecenienia, choć napisane brzmi to dość śmiesznie. ;-)
        A co do "nauki" wypinania, to używanie hamulców jest podobnie skomplikowane. ;-)
        Bezmyślne wpinanie wymaga trochę wyczucia, ale z czasem samo przychodzi.
        Moim zdaniem- jeśli jeździsz dużo (niekoniecznie wyścigowo), polecam zdecydowanie.
        A jeśli jeździsz trochę mniej, ale porządny komplet SPD nie zruinuje Ci budżetu,
        to również polecam. :-)
        .
      • j-jupi SPD a time'y ?? 15.05.05, 11:19
        Czy ktos moglby mi napisac cos wiecej o tych drugich bo chcetnie bym sie
        cos o nich dowiedziala a potem moze kupila

pa pozdrawiam
      • dr.krisk Wypinanie... 16.05.05, 02:16
        Sadze, ze z wypinaniem nie ma problemu. Ja od dluzszego czasu jezdze na goralu
        uzywajac tzw. noskow, ktore sa znacznie trudniejsze do wyjecia nogi niz SPD, a
        wywalilem sie tylko raz ... pod sklepem, bo zagapilem sie na jedna pania i
        zapomnialem ze mam zalozone noski.....
        Tak wiec nie sadze, zeby wypinanie z SPD bylo jakimkolwiek problemem.
        • Gość: zet a co jazdą po górach? IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 17.05.05, 20:23
          zastanawiam sie czy to samo sądzicie o jeździe po górach w SPD, wiadomo, ze tam
          czychają różne pułapki(dziury, kamienie, korzenie) nieraz w takich przypadkach
          ratuje pomoc tzw "nożna". czy w jeżdzac w SPd nie jest to bardziej
          niebezpieczne, w przypadku zbyt póxnego refleksu, czy innego czynnika?
          czy nauka jazdy w SPD wchodzi w krew, czy poprostu trzeba to umieć?
          • Gość: żorżyk Re: a co jazdą po górach? IP: *.itpp.pl 23.05.05, 23:08
            jazda w systemie SPD wchodzi w "krew" mniej więcej tak samo jak posługiwanie
            się nożem i widelcem podczas posiłków :) w górach, nad morzem, na mazurach i w
            lesie i na asfalcie i na śniegu i błocie i w deszczu strugach i piachu też,
            polecam.
      • uruk-hai Re: SPD 21.05.05, 00:41
        przeczytałem wszystkie posty tutaj i jakoś nikt nie zaproponował pedałów
        półplatformowych, to takie które mają zatrzaski SPD z jednej strony
        a "normalną" stronę padału z drugiej, z powodzeniem ja i moja żona jeździmy z
        takim sprzętem , jak nie chcesz sie zapinać to jedziesz używając normalnej
        strony (np . w mieście) a zapinasz się gdy masz na to ochotę np poza miastem
        (to pprzykład), podały takie robi VP i Skimano, bywają na allegro, cena tam od
        50 do 100 złociszy .......
        • Gość: j-jupi Re: SPD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 09:40
          A mozespodac jakies dokladne nazwy bo ja pierwszy raz
          o slysze o polplatformowych
          • uruk-hai Re: SPD 22.05.05, 22:07
            o tutaj coś takiego : www.allegro.pl/show_item.php?item=50920057 i ....
            tutaj: www.allegro.pl/show_item.php?item=52313561
            mam coś takiego ale starszy model
            pozdr!
          • Gość: yb Re: SPD IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 22.05.05, 22:40
            shimano pd m-324
      • Gość: jezior Re: SPD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 15:39
        Własnie zaczałem się zastanawiać na zakupem SPD. Spodobały mi się Shimano PD-
        M540, moze ktos ma jakies doswadczenia? Sa jeszcze ubijaki, moze lepiej
        dorzucic troche kasy i kupic crankbrothers? Tylko, czy buty do SPD pasuja do
        ubijaków?

Pozdrawiam,
        Jeizor
        • Gość: :)) Re: SPD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 11:26
          Bloki do crank'ów są prawie dwa razy droższe od bloków shimano. Są wykonane z
          mosiądzu i dość szybko się zużywają.
      • Gość: bartek Re: SPD IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.05.05, 16:04
        bez dwoch zdan - instalowac ! :DDD sam to zrobilem pare godzin temu i jestem
        zachwycony :))). co do wypinania - sam mialem mnostwo obaw. na razie mam lekko
        ustawione sprezyny, wiec nie ma z tym problemu. jednak stopniowe bede je
        dokrecal - szczegolnie na zawody. Wypinaja sie niesamowicie latwo, a bardzo
        mocno trzymaja noge w plaszczyznie pedalowania
        • Gość: Jacek Re: SPD - rozmiar buta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 08:18
          Jeszcze jedna uwaga praktyczna: jak będziecie kupowali buty do swoich spd, to
          powinny byc odrobine przyciasne, tak o pół nr za małe. Z czasem się rozbijają i
          idealnie dopasują do stopy, np. po przemoczeniu. Choć taki dokładny wybór w
          naszych sklepach bywa trudny (w Krakowie nie trafiłem na rozmiar 40!).

Ja kupując buty o tym nie wiedziałem i kupiłem rozmiar jak do chodzenia, no i
          dziś czuję, że buty mogły być o te pół numeru mniejsze.
          • uruk-hai Re: SPD - rozmiar buta 28.05.05, 14:25
            ja kupiłem takie ciut za ciasne ale za ciasne (nadal ciut) są do dzisiaj (ponad
            rok rowerowania) :))

po paru godzinach w siodle troche palce u nóg dostają w kość ....

niemniej jeździ się w takim w takim sprzęcie elegancko a podjazdy np to teraz
            żaden problem ....
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka