Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

MTB czy cross?

17.04.05, 19:33
    witam,
    jeżdżę w tygodniu po mieście, praktycznie codziennie, a w weekend lubię
    wyskoczyć do lasu i porządnie się wymęczyć na piachu, wertepach i pagórkach.
    Roweru nie oszczędzam. Do tej pory miałem MTB, który przechodzi juz na
    emeryturę. Ponieważ więcej jeżdżę po mieście myślałem raczej o kupnie
    niezłego crossa (~2000PLN), ale czy on długo wytrzyma weekendowe wypady i
    miejskie krawężniki i wyboje?
    Obserwuj wątek
      • hauabaua Re: MTB czy cross? 17.04.05, 20:30
        Cross "docelowo" w teren? Nie radzę. Na standardowych oponach będzie to droga
        przez mękę. A też o wszelkie uszkodzenia łatwiej. ;)
        .
        • cortez71 Re: MTB czy cross? 17.04.05, 20:40
          czyli tak, jak się obawiałem, obręcze i opony (semislick) mogą tego nie
          wytrzymać?
          • el_gato_con_botas Re: MTB czy cross? 18.04.05, 09:29
            przede wszystkim kola 28 cali beda w terenie bardziej przeszkadzac, niz pomagac
            - 26 cali gorala to lepszy wybor w teren;
            opony - samislicki odpowiedniej szerokosci (1.9 cala) sobie i w piachu radza,
            jak masz watpliwosci - zaloz semiknoby i bedzie na pewno dobrze, a nie wymeczysz
            sie na plaskim;
            bierz gorala, atb, albo cokolwiek, ale na kolach 26 cali
            ;-)
            pzdr
            • Gość: pozdro Re: MTB czy cross? IP: *.man.bydgoszcz.pl 19.04.05, 23:41
              Tak na prawdę, to im większe koło, to tym lepiej pokonuje przeszkody!
              Właśnie takie jak konary, dołki, kamienie itd.

To własnie dlatego wprowadza się koła nawet 29 do MTB.
              Weź sobie wyobraź małe kółko 30 cm wysokie, i konar drzewa na 15 cm wysoki -
              takie malutkie kółko bedzie maiło koszmarny problem by to pokonać.
              Im większe koło, tym takie problemy są mniej istotne.

Natomiast wadą wielkich kół jest ich mniejsza sztywność i nieco większa waga.
              No ale jesli ktoś nie skacze to da się to przeżyć.

W terenie bardziej więc liczy się grubość koła 1,9 - 2,5 najlepiej, na drogach
              1,25-1,9.
              • el_gato_con_botas Re: MTB czy cross? 20.04.05, 08:51
                problemem duzego kola zawsze pozostanie zwrotnosc;
                porownanie geometrii crossa i dowolnego mtb pokaze jaki jest kat wyprzedzenia
                widelca, a jakie to ma konsekwencje dla zwrotnosci chyba kazdy sam wywnioskuje
                :-)
                wieksze kola do mtb to na razie chyba nie 29 - chyba, ze znasz konkretne
                przyklady, tylko nieco mniej, ale i o garemu nie do konca wychodzi;
                mtb to nie tylko pokonywanie przeszkod, ale i ich omijanie na duzej predkosci i
                wracamy do poczatku mojego posta
                ;-)
                pzdr
                ps. 2,5 w terenie? moze jeszcze do xc? mi zawsze wystarczaly dobre 2,2...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka