Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

JAKI ROWER???????????

IP: *.68.81.69.ostrow81.tnp.pl 16.05.05, 23:45
    Od razu zaznaczam ze nie jestem znawaca rowerowym. Chcę sie wybrac latem na
    kilkusetkilometrowy wypad i potrzebuje roweru. W zwiazku z tym mam pytanie.
    Czy wyrobie sie w okolo 1000zl za rower ktory przetrwa taka wyprawe (glownie
    szosa ale nie tylko) oraz jazde w lekkim terenie tzn. las i niewielkie
    wertepy? Chcialbym zeby rowerek posluzyl mi pare lat. Nie jezdze wyczynowo
    wiec niczego wielkiego nie potrzebuje oprocz trwalego i niezawodnego roweru.
    Porosze o jakies sugestie i moze propozycje konktetnych modeli. Z gory dzieki
    za pomoc
    Obserwuj wątek
      • Gość: NoMan Re: JAKI ROWER??????????? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 17.05.05, 00:05
        Powinieneś się wyrobić. Ja bym sobie kupił jakiś MTB 26" z
        semislickami/centralnym bieżnikiem. Prosta kiera, rogi, wygodne siodło, hamulce
        V, nie tarczowe, bo to w trasie ciężko naprawiać, osprzęt conajmniej shimano
        alivio, możliwość mocowania bagażników, rama raczej jakaś większa, taka
        wygodniejsza na dłuższy dystans (przy moich 190 cm wybrałbym chyba 20"-21").
        Przydałby się jakiś amorek (podobno suntour jest the best w tym sezonie). Z
        dodatków warto zabrać odzież na każdą pogodę, może dodatkową parę obuwia na
        rower(nie wiem jak będzie wyglądało nocowanie, czy to będzie jakiś survival,
        czy może ktoś za wami będzie jechał tirem servisowo hotelowym? ;-))
        rękawiczki, gatki z pampersem i talk do "sypania jaj" czasem też się przydają.
        Jeśli rower będzie nasmarowany i dobrze wyregulowany, dotarty i dociągnięty to
        powinien przeżyć. ZAZDROSZCZĘ I POZDRAWIAM
        • Gość: też proszę o odp Re: JAKI ROWER??????????? IP: *.gdynia.mm.pl 20.05.05, 11:40
          Widzę ze znasz sie na współczesnych rowerach. Ja właśnie juz kupiłem w MAKRO za
          ok 900 zł toto nazywa sie Active Country, przerzutki shimano alu rama z
          bagażnikiem. Czy dobrze kupiłem bo też chcę na wycieczki za miasto dłuższe...
          Aha, wczoraj zainstalowałem licznik Sigma BC1200 z tym RDSem, bo tak mi ktoś
          poradził. Prosiłbym o opinię jeśli nie narzucam się zbytnio...
          • Gość: KA Re: JAKI ROWER??????????? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 20.05.05, 12:28
            Jeśli wybieracie się w dłuższy objazd to radzę:
            1- Rower trekingowy ew, rower górski na sztywnej ramie, osprzet Acera styknie,
            ale ważne jest by wkład suportu był cartrigem, bo te chłamowate wianuszki to
            bokiem wyjda.
            2- bagaznik do mocowania sakw (jazdy z wyładowanym plecakiem nie polecam)
            3- lekkie spiwory i namiot bezwzglednie z tropikiem, jako ze ma być mały i
            lekki to jeśli dla dwóch osób to z dwoma wejsciami np. Islandia II ( wierz mi
            gdy traficie na kilka dni deszczu to każdy badziewiasty namiocik da wam tak
            popalic ze pozałujecie dnia wyjazdu)
            4- odzież termo aktywna z włókien syntetycznych jakaś nieprzemakalna kurtka
            najlepiej tez termoaktywna.
            Wszystko jest OK jak długo jest pogoda gdy jednak zaczyna wiać i padać a
            temperatura gwałtownie spada a do najblizszej stacji kolejowej jes diablo
            daleko wtedy te wydawał9 by sie wydumane pierdoły daja nam sznse na to by miła
            pzrygoda nie zamieniuła sie w koszmar.
            Rower który podoła temu wyzwaniu za 1000 pewnie znajdziesz ale reszta to
            nastepny 1000 tak na oko, owszem możesz liczyć na fart i pogode ale....
            KA
          • Gość: NoMan Re: JAKI ROWER??????????? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 21.05.05, 16:38
            Co to jest funkcja RDS w liczniku?

Rowerem z MAKRO to raczej bym do serwisu pojechał, a nie na wycieczkę za
            miasto, sorry winetou, trzeba było tu wcześniej popytać o rady.
            • Gość: rty Re: JAKI ROWER??????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 10:59
              Jak się nie znasz na rowerach to i przypuszczam że i nie jeździsz za dużo. Warto
              taki rower kupić wcześniej i zrobić jakis trening porządny. Rower z makro może
              to wszystko wytrzymać, ale nie musi. Podstawą obsługi takiego rowera jest dobra
              konserwacja. Trzeba zabrać ze sobą smary, wszelakie czyscidła, klucze bo jak
              mówisz będzie jeżdżone po piachu a tego rowery nie tylko z marketu nie cierpią.
              Nie rozpisując się to absolutnie nie brałbym górala bo to nie rower do jazdy
              krajoznawczej tylko quasi sportowej. Jakiś porządny trekking i starcza. No
              obowiązkowe sakwy i reszta sprżetu tutrystycznego co kolega urzjmie wymienił.
              Poza tym trenuj przed tym wyjazdem bo rzeczywiście można sie zniechęcić.
              pamiętaj ze na rowerze będziesz miał dodatkowo parę kilo bagażu - trochę ciężej
              jechać. A na takim treningu to i sobie rower wyprubujesz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka