Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaki rower? Poradźcie!!!!!

30.07.05, 14:08
    Od lat nie jeździłam na rowerze, ewentualnie pożyczonym, ale teraz
    przeprowadziłam się w miejsce, gdzie rower aż się prosi. Proszę poradźcie mi,
    jaki rower kupić?! Rower ma być damski, nie bardzo drogi, bez bajerów żeby
    zaraz nie ukradli, na niedalekie trasy miejskie i polno-lesne po płaskim
    terenie. Zupełnie się nie znam a teraz takie zatrzęsienie różnych ofert.
    Obserwuj wątek
      • dr.rocco Ile chcesz wydac kasy na rower ? 30.07.05, 16:38
        Podaj cene , to cos zaproponuje.
        • joakle Re: Ile chcesz wydac kasy na rower ? 30.07.05, 16:45
          Ja nie mam zielonego pojęcia o cenach rowerów! W każdym razie chodzi mi o
          rower, który się nie rozpadnie, nie bedzie wymagał stałych napraw, ale będzie
          niedrogi. Nie chce roweru z promocji w hipermarkecie za 200 zł, ale też nie
          wydam na rower kilkunastu tysięcy. Czy za kilkaset złotych da się kupić cos
          sensownego?
          • dr.rocco Re: Ile chcesz wydac kasy na rower ? 30.07.05, 17:00
            Cos senswonego na czym da sie jezdzic kosztuje najmiej 1 tys. zl
          • gregorz Re: Ile chcesz wydac kasy na rower ? 12.08.05, 07:40
            Polecam Kross'a 5th Avenue bardzo wygodny (moja zona na nim jezdzi) niezbyt
            dorgi i wydaje sie solidny. na razie przejechala na nim ok .100 km wiec
            niewiele ale w tym czasie nic sie z nim nie stalo. jedyn awada ze pomimo ze
            rama jest aluminiowa to jest troche ciezki. Wazy tyle co moj Author Kinetic na
            ramie Cro-Mol.
      • dr.rocco Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! 30.07.05, 17:02
        Za 1000 zl mozna kupic juz cos fajnego z polskiej dobrej marki Unibike ,
        polecam.
        • meiga Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! 14.08.05, 09:46
          Hej! Też polecam rowery firmy Unibike. Sama mam trekingową damkę "Crossfire" tej
          firmy - ma bardzo dobry osprzęt (amortyzator Suntoura, opony Shwalbe, przerzutki
          Shimano Alivio, hamulce Shimano Vbreak)i kosztowała mnie 1100zł w promocji
          (koniec lata i jesień to dobry czas na zakup roweru). W majowym numerze
          "Mazgazyny rowerowego" był test damek: damki Unibike wypadły tam bardzo dobrze,
          niezłe oceny miał też polski Kross. Niezłą damkę jednej z tych firm kupisz za
          ok. 800zł, prosta damka Authora też kosztuje podobnie. Pozdrawiam i życzę
          udanego wyboru!! :-)
          • Gość: meiga Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! IP: *.eranet.pl 14.08.05, 10:10
            Hamulce, oczywiście V-Brake :-) Eh, to fonetyczne hiszpańskie pisanie :-)
      • dr.rocco Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! 30.07.05, 17:07
        Wejdz na strone - www.unibike.pl i zobacz sama , maja dobre ceny i
        dobry sprzet , bo nie placisz za droga marke. za taka cene nie bede ci polecac
        Drogich i bardzo dobrych Trekow czy Giantow :) bo tam za taka cene kupisz
        tylko rame na slabym osprzecie
        • joakle Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! 31.07.05, 09:48
          Dzięki zaraz zajrzę, ale jak tam beda dziesiątki jakichś rowerów, to się
          jeszcze odezwę, jaki typ :)
          • Gość: kolumbryna Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:44
            Podnoszę wątek bo też szukam takiego rowerku tylko, że do kwoty 500 pln. wiem,
            wiem, zaraz mnie tu ktoś zlinczuje, bo przyzwoity od tysiaka w górę. do tej
            pory jezdziłam na 30-letniej damce i gdyby nie pogięta kierownica, niewygodne
            siodełko i brak estetyki pewnie bym dalej na niej jezdziła. Mój przedział
            cenowy to: MERIDA, MAXIMA/ZASADA, ARKUS/ROMET, KROSS. Coś jeszcze z tej półki?
            Którą firmę wybrać?
            • Gość: Alonzo Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:49
              A może jakas używka??
              Wiem,wiem,jest ryzyko i sprzęt może zachowywać się na poczatku gorzej od nowego
              Romeciaka lecz po pół roku układ sił może się zmienić.
              Do celów zakupu używki polecam jak zwykle Allegro.
              Pozdrawiam
              Alonzo
              • Gość: anuszka Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 11.08.05, 17:12
                Odradzam kupowanie używanych rowerów na bazarach i w komisach. Wszystkie
                kradzione, nie miejcie złudzeń. Na allegro - też to jest możliwe.
      • cosima Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! 11.08.05, 15:25
        Mnie sie od roku swietnie jezdzi na damce Decathlon, model City 3 - 28 cali,
        marka sklepowa (wiec malo atrakcyjna dla zlodzieja), ale rower porzadny. City 3
        wprawdzie juz chyba nie robia, ale maja porownywalne modele. Kosztowal ok. 1
        tys. Widzialam tez bardzo fajny rowerek polskiej marki Pawlak, byl za 1200 a
        teraz zszedl w jednym miejscu do 750! Tez 28 cali, do tego przerzutki i dynamo w
        piastach, wiec na miasto bardzo wygodny, w pelni wyposazony i nawet niebrzydki.
        Gdybym nie miala wlasnego, pewnie weszlabym w cos takiego. Na Krossach jezdza
        moi znajomi i sobie bardzo chwala, kupili takie "miejsko-gorskie" po 550 zl. -
        tez pelne wyposazenie, tylko kola mniejsze, 26 cali.

Pozdrawiam, powodzenia!
        • Gość: kolumbryna Już kupiłam, huuurrrraaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 15:47
          Dziękuję za rady, ogólnie forumowiczom. Dużo się tutaj dowiedziałam o rowerach
          przez kilka dni. Wybrałam kompromis między ceną a markowym sprzętem czyli KROSS
          6th avenue, rama damska. Ma pełne uzbrojenie a kosztował 590 zł po obniżce. W
          sklepie dorzucili mi jeszcze gratis "komputer pokładowy" za 29 zł. Jezdzę na
          nim od wczoraj i jestem szczęśliwa. Mam nadzieję, że będzie się dobrze
          sprawował.
          • cosima Re: Już kupiłam, huuurrrraaa 11.08.05, 16:09
            No to gratulacje! I szerokich ścieżek rowerowych:-))
          • Gość: robert Re: Już kupiłam, huuurrrraaa IP: 195.187.51.* 12.08.05, 11:43
            Jaka była cena poczatkowa,
            skoro dostałaś upust i wyszła cena katalogowa ?

Znam zwyczaje w niektorych sklepach, dlatego ciekawi mnie ktory to sklep.
            Szerokich sciezek ;)
            • Gość: kolumbryna Re: Już kupiłam, huuurrrraaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 18:13
              KROSS'a kupiłam w częstochowie. cena początkowa 639zł. obniżka 50 zł czyli
              zapłaciłam 589zł. na stronie internetowej KROSS'a ten rower jest w cenie 599, a
              najtańszy jaki znalazłam w internetowych sklepach rowerowych to 629 zł. Nie
              narzekam bo mam rower od ręki.
        • ada67 Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! 14.08.05, 13:49
      • pisaczek Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! 11.08.05, 20:07
        Polecam rozwiazanie minimalistyczne :)
        Z racji malego mieszkania musielismy wybrac rozwiazanie oszczedzajace miejsce.
        Amerykanski rower skladany Dahon.
        Mamy takie dwa i smigamy. Sklada sie podobnie jak klasyczny polski "skladak" albo jeszcze bardziej,
        bo chowa sie kierownica i siodelko. Dwa rowery mieszcza sie w bagazniku samochodu. Na zime mozna
        wstawic do jakiejs komorki i zapomniec, ze sa.
        Naszych modeli juz nie ma w produkcji (Boardwalk D6, ok.1200zl, www.dahon.com/2004/
        boardwalkd6.htm), ale w podobnej cenie mozna kupic cos ciekawego z 7 biegami.
        Np. taki www.dahon.pl/speedd7d3.htm
      • Gość: biker Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! IP: *.toya.net.pl 11.08.05, 20:46
        na takie warunki to polecałbym rower trekkingowy - opony cienkie, rama
        wieksza, wejdz ponizej na ta strone i tam mozesz orientacyjnie sprawdzic ceny
        modele osprzet itd...

www.magazynrowerowy.pl/katalogrowerowy.html
        pozdrawiam :)
      • Gość: st.pert Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! IP: *.chello.pl 11.08.05, 23:06
        Podstawowea rada: nie kieruj się tym, żeby rama była damska, ale tym, żeby rower
        był dobry tj. niezawodny, lekki itd. Jak patrzę na kobiety, które z reguły są
        słabsze, jak wloką się, za facetami pędzącymi na swoich drogich rowekach,
        skrzypiącymi chabetami, to diabli mnie biorą.
        Jeśli planujesz jazdę po drogach raczej dobrych, to kup rower crossowy, jezeli
        bedziesz częściej jeździła po polnych, piaszczystych drogach, zaopatrz się w
        górala. Przedni amortyzator to strata pieniędzy, jeżeli nie zamierzasz szaleć.
        Zato przydałaby się aluminiowa rama, bo każdy kilogram mniej to sporo większa
        łatwość jazdy. Przy niezbyt intensywnej eksploatacji wystarcza 21 przełożeń,
        chociaż po jakimś czasie docenisz zalety 24. Pod żadnym pozorem nie kupuj roweru
        w hipermarkecie, bo sobie nim nie pojeździsz. Tańsze rowery oferują takie firmy
        jak: Authors, Giant, Merida i Mongoose. Jeśli już uprzesz się przy damskiej
        ramie, to raczej wszystkie firmy oferują tańsze modele swoich rowerów w obu
        wersjach. No właśnie, nasuwa się wniosek, że rower na tyle mało atrakcyjny, że
        nie znajdzie się na niego złodziej, to równiez rower, którym sobie nie
        pojeździsz. Ewentualnie możesz kupić sobie coś używanego, porysowanego itd., co
        bedzie tańsze i nie przyciągnie uwagi, ale wtedy przydałby się ktos z choćby
        minimalną wiedzą na temat rowerów. :)
      • Gość: maciek Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 23:29
        Jezeli chcesz jezdzic po miescie (do pracy itp) to nie potrzebujesz roweru z
        duza iloscia przelozen (jazda po plaskim), za to przydaja sie bagazniki.
        W takim wypadku na allegro mozna kupic cos takiego -
        www.allegro.pl/show_item.php?item=59906641
      • hiperrealizm Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! 12.08.05, 09:06
        www.mkbike.superhost.pl/sklep/product_info.php?cPath=21_23&products_id=413
        • Gość: kk. Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! IP: *.warszawa / *.crowley.pl 12.08.05, 09:34
          mam rower marki Maxim, polska firma

rower wyglądem przypomina tego z linku powyżej, trekingowy, damska rama, 28
          cali, z całym osprzętem, koształ 1100 zł, ale rok temu
          świetnie mi się na nim jeździ, polecam
          • ancyk.62 Giant sedana 12.08.05, 13:30
            Ja z kolei smigam sobie na rowerku giant sedana
            Jest to rower trekingowy,amortyzatory przednie i tylne,przerzutki Shimano. rama
            aluminiowa.19.
            cena 999 zł.
            Kupilam sobie męski ,ale wcale nie żałuję
            Kierownica jest regulowana ,mozna jechac w bardzo wygodnej pozycji,siedząc a
            nie leżąc na rowerze.
            Baaardzo jestem z niego zadowolona,polecam
      • Gość: Slav4 Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 14:46
        Pani, tak to tylko w "Erze" mają :o)
        • Gość: ancyk.62 giant sedana IP: 192.168.2.* / 213.199.252.* 12.08.05, 15:06
          w Erze też nie jest zle.
          Zapomniałam dodać ,że to "giant sedana -komfort"...a w Erze tez jest opcja
          Komfort...tez polecam:)
      • dziewczynanr1 Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! 12.08.05, 18:50
        Kupiłam 2 miesiące temu Wheeler'a 800. Damski, aluminiowa rama, wersja
        podstawowa, 21 biegów, żelowe siodełko, cena: 1.149 zeta. Idealny dla
        dziewczyny/kobiety. Śmigasz 50 km dziennie i nie jesteś nawet mocno zmęczona.
        Polecam absolutnie. Pozdrawiam, J.G.
        • Gość: anka Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! IP: 192.168.2.* / 213.199.252.* 12.08.05, 20:57
          a jakie masz przerzutki??
          Załuję ,że nie trafiłam na takie forum szukając roweru...na szczęście miałam
          dobrych doradców.
          Ja tez na swoim nie czuję zmęczenia...:)chyba ze przy 70 kilometrze...:)
      • ponury.zniwiarz Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! 13.08.05, 12:35
        joakle napisała:

> Od lat nie jeździłam na rowerze, ewentualnie pożyczonym, ale teraz
        > przeprowadziłam się w miejsce, gdzie rower aż się prosi. Proszę poradźcie mi,
        > jaki rower kupić?! Rower ma być damski, nie bardzo drogi, bez bajerów żeby
        > zaraz nie ukradli, na niedalekie trasy miejskie i polno-lesne po płaskim
        > terenie. Zupełnie się nie znam a teraz takie zatrzęsienie różnych ofert.

author solution.
        • Gość: anka Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! IP: 192.168.2.* / 213.199.252.* 13.08.05, 19:20
          a coś więcej na temat...ponury zniwiarzu...możesz??
          • drzewozycia Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! 13.08.05, 20:09
            żniwiarz nie napisał ale ja mam linka do authora którego on polecił.

www.velo.com.pl/www_rowery2005/www_mtb2005/www_mtb13.htm
            no fajny tylko bym pozmianiał trochę po konstruktorach.
            pozdrawiam.
          • ponury.zniwiarz Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! 14.08.05, 12:00
            Gość portalu: anka napisał(a):

> a coś więcej na temat...ponury zniwiarzu...możesz??

nie ma co pisac tylko kupowac :-)
            rowerek przyzwoity, od ponad roku ma go moja dziewczyna, absolutnie nic poza
            serwisowaniem zwyczajnym nie bylo poprawiane. do spokojnej jazdy wymarzony
            sprzet na lata. wystarczy dbac o naped i bedzie powodowal usmiech na twarzy.
            pzdr
      • Gość: podroz Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! IP: 217.153.73.* 14.08.05, 13:51
        • drzewozycia Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! 14.08.05, 14:47
          ale o co chodzi podróż i ada? chcecie rady jaki rower?
      • Gość: Anula Legion - serwis IP: 83.17.76.* 15.08.05, 10:18
        www.legion-serwis.com.pl albo bez "com", nie pamiętam, a cos mi internet
        szwankuje i nie mogę sprawdzić :-(((( W każdym razie polecam ich sklepy, super
        specjaliści, super promocje, super ludzie!!!
        • Gość: Mario Re: Legion - serwis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 13:45
          Legion-serwis!!!!????. Złodzieje i partacze!!! Oddałem tam (na.ul.Modzelewskiego35) koło do naprawy, bo wyrwały mi się dwie szprychy. Zaproponowano mi kupno nowej obręczy i przeplecenie koło…oczywiście koniecznie na nowych szprychach, bo to 100zł większy rachunek! Koło odebrałem…i po przejechaniu 20km całkowicie odkręciły mi się 2 szprychy, a połowa pozostałych zaczęła luźno latać. Jak oddawałem koło do poprawy, to powiedziano mi, że tak się może zdarzyć. Za to przy odbiorze dowiedziałem się od pana, który poprawiał to koło, że przyczyną tego, że szprychy się poodkręcały było to, że koło zapleciono na STARYCH SZPRYCHCH!!! Oczywiście, jak zażądałem zwrotu pieniędzy, to poprosił mnie o rachunek…jak go pokazałem, powiedziano mi, że skoro zapłaciłem, to były w takim razie nowe i kasy mi nie oddadzą!!! Złodzieje na żywca w białych rękawiczkach ukradli mi 100zł!!!
      • Gość: kali301 Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! IP: *.plusgsm.pl 15.08.05, 11:06
        Podstawowa rada: nie kieruj się tym, żeby rama była damska, ale tym, żeby rower
        był dobry tj. niezawodny, lekki itd. Jak patrzę na kobiety, które z reguły są
        słabsze, jak wloką się, za facetami pędzącymi na swoich drogich rowerkach,
        skrzypiącymi chabetami, to diabli mnie biorą. ZGODA. Przy niezbyt intensywnej

eksploatacji wystarcza 21 przełożeń, chociaż po jakimś czasie docenisz zalety
        24.
        No właśnie, nasuwa się wniosek, że rower na tyle mało atrakcyjny, że
        nie znajdzie się na niego złodziej, to równiez rower, którym sobie nie
        pojeździsz.Amerykanski rower skladany Dah, damka Decathlon, model City 3 - 28

calion, Kross'a 5th Avenue, Wheeler'a 800. Damski, aluminiowa rama, wersja

podstawowa, 21 biegów, żelowe, siodełko, przerzutki Shimano, 28 cali, i TAKIE
        TAM

BLE, BLE
        ---
        G.... prawda. Miałem rower 28 cal produkcji ukraińskiej - ukradli, miałem -

rosyjskiej - ukradli. A oba te modele znakomite, tak, tak, stary dobry model

...niemiecki, wygodne siodełko, leciuteńko się kręci, kóła niezaszerokie. Rower

26 calowy z krociowymi przekładniami świetnie zastępuje taki na ...siłowni, aby

się zziajać, jechać z wywieszonym jęzorem. Koła 26 calowe są przeznaczone dla

Chińczyków, ludzi niskiego wzrostu. Nie dajmy się zwariować. Im większa
        średnica

koła, mniej kółek zębatych i przełożeń, węższe nie klejące się do jezdni opony--
      • y00rek Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! 15.08.05, 23:09

poszukaj w grupach dyskusyjnych np. pl.rec.rowery (korzystając z google'a)
      • luiza-w-ogrodzie Po angielsku 16.08.05, 02:32
        Strona Shimano pokazuje rozne typy rowerow (w skrocie: gorskie, szosowe i
        rekreacyjne, z podzialem na podtypy).

bike.shimano.com/publish/content/cycle/sac/us/en/new_to_cycling.html
        Tez szukam roweru dla siebie - na jazde po miescie. Mysle o damskim
        rekreacyjnym, z lekka rama, wygodna wysoka kierownica i siodelkiem.

Pozdrawiam
        Luiza-w-Ogrodzie

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>
        .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>
      • Gość: 153465 Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 14:44
        nie kupuj roweru nie opłaca się
      • vkleopard Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! 18.07.13, 14:40
        Może jakiś rower trekkingowy? Są w miarę uniwersalne, mają bagażnik z tyłu z możliwością zamontowania koszyka czy czegoś w tym rodzaju. Nadadzą się na polne drogi i miejskie
        • myrtille Re: Jaki rower? Poradźcie!!!!! 26.07.13, 22:21
          Wątek i dla mnie, też się podszkolę bo dziś głupia cieszyłam się z 18 km na moim przedpotopowym rowerze. A tu chyba czas coś kupić
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka