Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wybor marki

IP: 213.17.140.* 22.03.06, 08:52
    Wolałbym kupic rower w mojej miejscowosci - rozeznałem 2 istniejące u nas
    sklepy i mam do wyboru nastepujące marki: Maxim, Merida, Kellys, Unibike,
    Giant. Przyznam uczciwie ze gubie sie a co sprzedawca to inna wersja jest
    polecana. Szukam lekkiego rowerka trekkingowego (tzn. polne drogi + miasto)
    do 1500 pln wytrzymałego na 120 kg. Do tej pory jezdziłem na kilkunastoletnim
    twardym staruszku i co prawda mogłbym probowac go ZNOWU naprawiac ale... nie
    wiem czy warto. Wolałbym cos z amorkami, alu no i dobrymi mechanizmami. Na
    którą z tych firm warto zwrocic uwage? Nie chciałbym przepłacac jedynie za
    markę. Prosze o wskazowki i radu. Pzdr.
    Obserwuj wątek
      • Gość: cykloza Re: wybor marki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 09:23
        wiesz, dziś to rowery różnią się napisami na ramie i sposobem zestawienia
        osprzętu bo wszystko jest takie samo. Czy kupisz to czy tamto to nie ma róznicy
        bo materiałowo to będzie to samo właściwie. Ważne żeby rower był do ciebie
        dopasowany, miał dobrze oszprychowane obręcze do tej wagi i miał dobre piasty.
        Reszta to mniej lub więcej to samo w każdym rowerze. No i cena... Do 1500 zł
        spokojnie kupis rower do takich wycieczek. Firmy wymienione przez ciebie powinny
        mieć na tyle dobre jakościowo ramy że nie powinno to być kryterium wyboru - choc
        róznie z tym bywa. Giant ponoć kompletnie zszedł na psy.
        • Gość: qaz Re: wybor marki IP: 213.17.140.* 22.03.06, 09:42
          dziekuje - a zatem jedna marka juz odpadła... moze jeszcze ktos podzieli sie
          swoimi uwagami? zapraszam...
          • uruk-hai Re: wybor marki 22.03.06, 11:07
            Cytata

"wiesz, dziś to rowery różnią się napisami na ramie i sposobem zestawienia
            osprzętu bo wszystko jest takie samo"

co do osprzętu zgoda - co do reszty nie ma zgody :)

Wystarczy przejechać się nowiutkim Basic-iem (Author) i moim starym albo nowym
            (małzonki)Scott-em ręczę że odczujesz różnicę bardziej niż śladowo :)

Unibike - to rodzima firma (dobre bo polskie , hia , hia , hia):

www.bike.pl/forum/msg.php?th=2879&start=0&rid=1466&a=a
            www.bike.pl/forum/msg.php?th=2622&start=0&rid=1466&a=a
            www.bike.pl/forum/msg.php?th=2761&start=0&rid=1466&a=a
            forumrowerowe.jgc.pl/rower-Unibike-Evolution-06-t11221.html
            forumrowerowe.jgc.pl/rowerUnibike-Evolution-05-t4463.html
            Kellys' :

www.bike.pl/forum/msg.php?th=2556&start=0&rid=1466&a=a
            www.bike.pl/forum/msg.php?th=2726&start=0&rid=1466&a=a
            kilka opini ogólnych:

www.bike.pl/forum/msg.php?th=2483&prevloaded=1&post_form=&rid=1466&a=a&rev=&reveal=&start=10&count=10

Merida - coż jeszcze kilka lat temu bym ją polecił ale nie mam żadnego kontaktu
            z jej wytworami

Giant - pono ostatnio sięgnął dna ... ale to chyba krzywdząca opinia, w dużej
            mierzy przyczynił sie do niej nienajlepszy serwis gwarancyjny

A tu jeszcze więcej na temat różnych rowerów wymienionych przez Ciebie marek:

www.rower.com/recenzje.php?op=podk&id=15
            Skupiłem się na hardtail-ach, bo z tego da się rower przystosować do każdych
            działań , no może prócz króla szosy :)

Jeżeli interesują Cię tylko i wyłącznie rowery trekingowe/crossowe to
            znajdziesz je nieco wcześniej na podanej stronie

Jak mówił pewien Drzewiec "Nie bądź pochopny" - i zanim wydasz Swoje pieniądze
            na rumaka, czytaj i oglądaj a jeśli można usiądź w jakimś sklepie na rowerze-
            obiekcie pożądania - jeśli cokolwiek Ci nie pasi - nie kupuj!Rowerów jest od
            metra - wśród nich Twój jedyny więc się nie śpiesz że powtórzę ....

:)

• Gość: cykloza Re: wybor marki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 11:46
              myślałem że mówimy o rowerach ze sredniej półki. Scott to chyba trochę wyższa
              półka niż Kelly's - czyż nie? Opinie o Giancie czerpię z dośiadczeń znajomych z
              szosy - ramy mają nierówne (źle pospawane i pękają). Ponoć wrzucają na wschodnie
              rynki te których na zachodzie nikt nie kupi. Nie chciałbym tu jakoś jednych
              ganić albo chwalić ale gianta to już nigdy nie kupię - chyba ze za darmo dostanę.
              • uruk-hai Re: wybor marki 22.03.06, 12:30
                Ja nigdy w życiu nie kupię Gianta i Authora :)

Zresztą w Gliwicach sprzedawali je w tym samym sklepie (dwóch)
                • Gość: cykloza Re: wybor marki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 12:53
                  u meridy to nie wiem. miarą tego co się teraz produkuje niech będzie taki oto
                  fakt: jdę z kolegą : on na jakimś nowym wynalazku tych modnych firm typu kellys,
                  giant itd. ja jadę na starym reynoldsie szosowym. No i zaciągnął mnie na jakieś
                  wertepy. skutek byl taki że mi pogięła się obręcz a jemu ramką pękła. Moja rama
                  ma ok 20 lat. Za nic nie wymieniłbym jej na to co teraz wciska się do nowych
                  -gotowych rowerów
                  • uruk-hai Re: wybor marki 22.03.06, 13:08
                    Chyba wiem o czym mówisz sam mam jeszcze Jaguara ale częściej jeżdżę po szosie
                    25 letnią D'Rosa-ą na Campagnolo :)

Niemniej szosy już nie te i cześciej brykam po wartepach kochanym Scottem

Aby nie był ot, to przychylam się do tezy żeby wybrać naszego Unibajka

To wszsytko i tak rumaki o niebo lepsze od tego co się ludziskom wciska w
                    makrotescokeszach

Byleby rama wytrzymała - myślę - że da radę - osprzęt w końcu się zurzyje i
                    można go wymienić, niewątpię - na lepszy
                    • Gość: qaz Re: wybor marki IP: *.tktelekom.pl 22.03.06, 15:51
                      wielkie dzieki... całe zycie sie człowiek uczy - nigdy wczesniej nie
                      przypuszczałem ze zakup roweru moze byc taki... stresujący ;)
                      Nie chciałem wczesniej wspominac o tym aby nie zasugerowac... W sklepach
                      delikatnie wskazywano mi włąsnie na Unibike'a wiec chyba jest faworytem ale dam
                      sobie jeszcze 1-2 tygodnie na przemyslenie sprawy :)
                      Hmmm, a gdzie w Gliwicach są obecnie sklepy rowerowe? Moze czas przypomniec
                      sobie studenckie czasy i odwiedzic to miasto?
                      Pzdr.
                      • gruchap2004 Re: wybor marki 22.03.06, 16:04
                        Nie wiem jak z obsługą klienta, ale zasobny w towar sklep to CYKLO 2 na placu
                        Piastów w okolicach AUTO SUDOŁA, i chyba CYKLO 2 również na Tarnogórskiej za
                        Zodiakiem. Jest też spory sklep również na Placu Piastów w pawilonie z napisem
                        www.wyprzedaże.pl, czy cuś takiego, nie sposób nie zauważyć.
                        Pozdrawiam krajana z Gliwic!
                        • mobile5 Re: wybor marki 22.03.06, 16:37
                          Jest też sklep MkBike na Piwnej i hurtownia na Rybnickiej przy wyjeździe na
                          Knurów.
                          • Gość: qaz Re: wybor marki IP: 82.160.48.* 22.03.06, 18:29
                            dziekuje bardzo :)
                            • uruk-hai Re: wybor marki 22.03.06, 20:07
                              Mk_bike jest na Mitręgi (to boczna Piwnej)

Hurtownię przy skrzyżowaniu na Knurów bym oszczędził ... w kązdym razie mają
                              tam najtańsze pojazdy na rynku i niestety nienajlepszej jakości, poza tym
                              zwykle zanim się z kimś dogadasz mija godzina czasu, mnie na to nie stać i mi
                              się już nie chce

Najlepszym rozwiązaniem jest Mk_Bike (Kona i nie tylko) i sklep rowrowy na
                              Rynku obok MPiKu (Scott i nie tylko) kupuję najczęściej w jednym i w drugim
                              jeśli czegoś nie dostanę na allegro

Na Rynku kupiłem Scotta Kokomo dla małżonki :)

W Cyklo jest fajne ale handlują Authorami które omijam szerokim łukiem, chociaż
                              ze względów niskobudżetowych poleciłem kilku osobom, za to mają na zawołanie
                              mnóstwo dobrych części i akcesoriów rowerowych - kaski , lampki rękawiczki ,
                              gatki - znajdziesz tam prawie wszystko.Dodatkowo podobnie jak Mk_Bike mają
                              świetny serwis rowerowy - jeśli zaplatać koła to tylko tam - gość jest
                              mistrzem :).

Jest jeszcze jeden sklep na Placu Piastów - tam skąd "odchodzą" autobusy w
                              kierunku: Zabrze , Katowice ale sie na niego obraziłem troszeczkę po tym jak
                              ich serwis zaplótł mi kolejne koło w których pękła obręcz (to już druga obręcz-
                              kupiona tam i tam zaplatana i ... teraz uszkodzona). Chłopy mają za dużo pary
                              w łapskachi za bardzo naciągają szprychy więc po jakimś czasi obręcze pękają w
                              okolicach nitowania, ciekawe że to spotyka moje obręcze tylko Tam zaplatane ...
                              Niemniej,sklep ma dobrych części w dobrych cenach i jeśli tylko czegoś nie ma w
                              Mk_Bike (w cześniej na allegro oczywiście) to kupuję tam, najczęściej łańcuchy
                              i kasety...

Mk_Bike i Cyklo i sklepik na Rynku - łączy jedna niazaprzeczalna cecha -
                              wszystkie mają baardzo dobrą obsułgę, otrzymasz tam wyczerpującą granic
                              możliwości odpowiedź na każde nawet - wybacz - na najbardziej głupie i
                              zakręcone pytanie, widać entuzjazm i zapał - wiemy że jesteśmy we właściwym
                              miejscu - sklep-hurtownia przy zjeździe na Knurów nie posiada żadnej z tych
                              cech i jest wręcz ich zaprzeczeniem

wybaczcie błędy i literówki

:)
                              • mobile5 Re: wybor marki 22.03.06, 21:46
                                Hurtownię na Rybnickiej wspomniałem dla porządku, z zakupów kupiłem tam tylko
                                dętki Schwalbe xxl, bo sprowadzili je na telefon i najszybciej. W Scoucie na
                                Pl. Piastów kupowałem dużo, czasem mieli części ze starych kolekcji w
                                śmiesznych cenach. Jak jest teraz to nie wiem, bo przestałem kupować jak B.
                                zwolnił małą czarną. W Cyklo na Tarnogórskiej jest sensowny właściciel z którym
                                można pogadać i się dogadać i czasem też można upolować coś ciekawego z części.
                                Prowadzą Authora i Wheelera.
                                Ze sklepów na Śląsku kiedyś kupowałem też w Twomarku w Chorzowie, mieli dość
                                duży wybór i fajne ceny, potem zrobili się pazerni. Jak jest teraz, nie wiem.
                                • uruk-hai Re: wybor marki 22.03.06, 22:07
                                  • uruk-hai Re: wybor marki 22.03.06, 22:09
                                    hia hia to jakaś magia - chciałem tylko wspomnieć malą czarną z rozbieganymi
                                    oczętami i facia lekko nawalonego który na wszystko co kosztowało mne ponad
                                    100 złociszy dawał rabat 10% ... niemniej kółka mi sknocli :)
                                    • mobile5 Re: wybor marki 22.03.06, 22:12
                                      uruk-hai napisał:
                                      facia lekko nawalonego który na wszystko co kosztowało mne ponad
                                      > 100 złociszy dawał rabat 10% ... niemniej kółka mi sknocli :)
                                      Ten nawalony to właściciel, wątpię żeby zaplatał koła.:-)
                                      • Gość: Skydiver Re: wybor marki IP: *.broker.com.pl 26.03.06, 14:20
                                        Ja kupilem rowerek firmy DEMA (słowacka) na bardzo dobrym osprzecie w
                                        przyzwoitej cenie w Gliwicach w hurtowni rowerow na Traugutta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka