Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Hope Mini - problem...

IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.05.06, 17:37
    Co to bedzie? co to bedzie?
    Wczoraj wieczorkiem wyjelam kolo ze swojego rowerku (wymiana detki...). Po
    ponownym wlozeniu na miejsce okazalo sie, ze ni jak nie moge przekonac go do
    krecenia sie jak to mialo w zwyczaju przed ta jakze skaplikowana operacja. I
    tak jak w temacie: trzyma hamulec. Nie wiem czy wplyw na to moglo miec to, ze
    w momencie gdy kolo bylo zdjecie nacisnelam kilkukrotnie dzwignie hamulca w
    celu dowiedzenie jak to ustrojstwo dziala. Prosze o rade co teraz; zanaczyc
    musze, ze nie jestem kompletna analfabetka rowerowa ale hydrauliczne
    tarczoweczki mam dopiero od tego sezonu. Mam nadzieje, ze proces naprawy jest
    rownie latwy jak psucia...
    Dzieki
    Wiera
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: Hope Mini - problem... IP: *.icpnet.pl 12.05.06, 02:24
        No to już wiesz jak działa automatyczny system regulacji klocków.

Zaciskając klamkę bez tarczy zacisk dostosował się do nowej sytuacji, zupełnie tak, jakby klocki uległy zużyciu.

Nie wiem jak w przypadku Hope, na Shimanowskie gdy nie idzie zamontować koła pomaga rozepchnięcie zacisku na siłę płaskim śrubokrętem lub inną blaszką...

Potem kilka silnych naciśnięć na klamke powinno załatwić problem - o ile prosto zamontowałaś koło.
      • polcia3 Re: Hope Mini - problem... 12.05.06, 13:59
        Wiera.
        I tak uwazam,ze jestes genialna, jesli sama podjelas sie zdjecia kola itd..
        Ja wczoraj dokonalam zakupu swojego roweru i wyregulowanie hamulcow przez
        sprzedawce trwalo dosc dlugo. Nie bedzie to rada profesjonalna, ale ta linka
        hamulcowa zawieszona na podkowce powinna byc silniej sciagnieta wtedy ta
        podkowka rozchodzi sie i nie ociera o kola.
        • Gość: wiera Re: Hope Mini - problem... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.05.06, 15:25
          polcia3 dzieki za dobre slowo jednak z moimi spowalniaczami jest taki problem
          (?), ze one nie maja linek. to sa hydrauliki. no ale nic to. licza sie
          intencje ;)
          czy ktos z was moze mi jeszcze potwierdzic ta pierwsza rade: z delikatnym
          aczkolwiek stanowczym rozepchnieciem klockow? nie chciala bym czegos jeszcze
          bardziej spiep...ć:)
          dzieki
          • Gość: Jacu Re: Hope Mini - problem... IP: *.icpnet.pl 12.05.06, 17:33
            Jak sie boisz ruszać to idz do serwisu a nie pytaj (większość nie zawsze ma rację - patrz wynik wyborów), niemniej pakując tyle kasy w lekki sprzęt wypadałoby umieć zmienić dentkę :)

Takie sytuacje się zdarzają, zwłaszcza gdy transportujesz rower bez koła i trzeba sobie z nimi radzić bez narzędzi. (do odblokowania moich idealnie nadaje się moneta 2pln).

-Jeśli włożyłaś koło bez problemu to sprawdz czy nie jest krzywo zamontowane (ociera o jednen klocek albo tarcza wygina się przy zaciskaniu klamki)
            - Jeśli jest krzywo to zamontuj jeszcze raz.
            - Jak nie pozaciskaj kilka razy b.silnie klamkę.

-Jesli nie wchodzi tarcza pomiędzy klocki, albo uderzona tarcza wydaje stłumiony dzwięk to bez rozszerzenia klocków się nie obejdzie - samo sie nie zrobi...
            idz do serwisu niech ci pokażą jak i czym to delikatnie zrobić.
            (jedyne co moze sie stać to wykruszć kawałek okładziny klocka - żadna strata)

Poszperaj w instrukcji, może napisali coś poza tym żeby nie zaciskać bez tarczy pomiędzy klockami ;P

Jeśli nie pociekł olej to nic sie nie uszkodziło i nie ma co panikować,
            jeśli pociekł to bez interwencji kogoś kto sie na tym zna się nie obejdzie...
            (działanie klocków splamionych olejem jest inne - grają zamiast hamować - niesposób nie zauważyć)

Pozdrawiam
      • piusss Re: Hope Mini - problem... 12.05.06, 18:47
        Buuuehehehehhehe
        jak przeczytalam twojego posta to ryknęłam śmiechem xD
        Jeszcze jedna osoba, która czego się nei dotknie to zepsuje :)))
        Ja dokladnie to samo zrobilam z rowerem mego ówczesnego mena...zmieniał dętke a
        ja cap i zacisnęłam mu hydraulika (tez byłam ciekawa jak to działa). On jednak
        nie podzielał mego entuzjazmu do cudów nowoczesnej techniki,a raczej wprost
        przeciwnie - zawył jak ranione zwierze xD
        • Gość: lukasz Re: Hope Mini - problem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 23:44
          srubokret i rozepchaj klocki, wloz kolo, wcisnij od nowa klamke (tylko nie jak
          masz rower do gory - nogami bo mozesz zapowietrzyc hamulec)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka