Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przerzutka- proszę o poradę!

18.01.03, 15:21
    Chcę kupić używany rower górski. Do intensywnego użytkowania turystycznego w
    trudnym leśnym terenie, ale bez skoków, szaleńczych zjazdów oraz innych
    ekstremalnych wygibasów. Czy przerzutka troche niżej klasy (Shimano Alivio, a
    może C-50) wytrzyma? Czy koniecznie trzeba jakąś Deore XT? Różnice w cenie
    rowerów są spore..
    Byłbym wdzięczny za uwagi tych co już połamali taczkę przerzutek, i wiedzą co
    która jest warta....
    dziękuję!
    KrisK
    Obserwuj wątek
      • chmiel_ Re: Przerzutka- proszę o poradę! 18.01.03, 20:14
        Jeśli zależy ci na kasie to śmiało wybierz alivio, szczególnie te starsze
        wersje są wytrzymałe, ja używałem alivio '98 przez dwa lata, nie miała żadnych
        luzów, tylko kółeczka do wymiany, sprzedałem koledze bo kupiłem sobie LX i od
        tego czau zmieniałem już trzy razy przerzutkę w końcu teraz jeżdże na acerze :(
        a kolega nadal zadowolony...
      • yuurei Re: Przerzutka- proszę o poradę! 18.01.03, 21:53
        Alivio możesz brać bez problemu. Kilka tysięcy km. wytrzymać powinna. Chyba, że
        akurat będziesz mieć pecha, ale takie sytuacje to wyjątek. C-50 jeśli
        zamierzasz pochasać w terenie może szybko dostać luzów albo co widziałem możesz
        stwierdzić, że gdzieś zgubiłeś wózek. Możesz też zobaczyć jaka jest różnica
        cenowa roweru na Deore (nie LX/XT tylko czyste Deore). Pobno to osprzęt, który
        się szybko zajeżdza, ale jak na razie po 4kkm w zróżnicowanym terenia poza
        przednią przerzutką spisuje się doskonale.
        Oczywiście możesz się też rozejrzeć za SRAMem, jeśli nie przeszkadzają Ci gripy.

Miłej jazdy.
      • dr.krisk dziękuję! 18.01.03, 22:30
        Właśnie Alivio mam na celowniku - jutro pędzę kupować rower! Dziękuję Wam obu
        za poradę -
        KrisK
        • yuurei Re: dziękuję! 19.01.03, 16:13
          dr.krisk napisał:

> Właśnie Alivio mam na celowniku - jutro pędzę kupować rower! Dziękuję Wam obu
          > za poradę -

Pochwalił byś się co za bicykla sobie upatrzyłeś. I gdzie nabywasz.
          • dr.krisk Już się chwalę, ale.. 20.01.03, 00:17
            .. nic z tego nie wyszło. Miał być Author Basic SX, używany (od znajomego
            znajomego).. ale okazał się totalnie zużyty. Po krótkim przeliczeniu kosztów
            wymiany częsci, okazało się że dochodzę praktycznie do ceny nowego roweru. Co
            naturalnie mnie zniechęciło skutecznie: ruszam na dalsze poszukiwania!
            KrisK
            • chmiel_ Re: Już się chwalę, ale.. 21.01.03, 13:46
              A ile kasy planujesz wydać na rower? Kończę składać rower na ramce Fuji,
              ewentualnie odsprzedać mogie...
              • servent Re: Już się chwalę, ale.. 23.01.03, 11:29
                Chmielu
                ile bys krzykąłm i co to by miało byc?
                wiosna idzie a ja bez rowerka zostałem.
                • chmiel_ Re: Już się chwalę, ale.. 25.01.03, 10:04
                  Rama Fuji alu 7005, amor RST 281 lub Mozo pro przerobiony na olejowy, hamulce
                  SRAM 7.0, klamki Avid 1.9, manetki STX RC, korby Deore, przerzutki tył LX,
                  przód STX RC, koło przód piasta LX obręcz Zak 2000 lub piasta no name obręcz
                  Mavic 128, tylnego kółka jeszcze nie ma :) Wszystkie części nowe lub lekko
                  używane. Cena w zależności od konfiguracji.
            • pawel.szewczyk Re: Już się chwalę, ale.. 21.01.03, 23:35
              Witam,
              Niestety często kupno używanego roweru nie jest najlepszym rozwiązaniem. Na
              remont zużytych komponentów można wydać bardzo dużo pieniędzy. Warto jest
              rozejżeć się raczej za grupami Alivio, STX (to ostatnie trochę stare a więc
              rzadko spotykane i czasami mocno przechodzone). Z racji niższych kosztów
              utrzymania proponuję poszukanie raczej napędu 21 lub 24 biegowego. Warto też
              bacznie przyjżeć się ramie (czy nie ma na niej śladu pęknięć lub spawania).
              Najlepszym rozwiązaniem będzie udanie się razem ze sprzedającym do serwisu i
              tam sprawdzenie całego roweru (napęd, klocki hamulcowe, obręcze, amortyzator) i
              określenie ewentualnych kosztów jakie trzeba będzie ponieść w najbliższym
              czasie.
              Pozdrawiam,
              Paweł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka