Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Grunwald 2006

10.07.06, 17:15
    Tak sie wlasnie zastanawiam czy by nie skoczyc rowerkiem na Grunwald... W sobote (15.07) o 14 godzinie rozpoczyna sie inscenizacja bitwy, w niedziele od 10 godziny turniej luczniczy a od 12 turniej konny i pozostale turnieje (m.in. melee).

Noclegi niepewne, dystans do pokonania - jakies 160km.
    Trasa - taka by ominac jak najwiecej zatloczonych drog, czyli siodemka won a i w miare mozliwosci sporo innych "zoltych".

Wawa (Legionowo) - Nasielsk - Gasocin - Ciechanow - Mlawa - Dzialdowo - Grunwald (ten przedostatni odcinek mozna ominac lokalnymi drogami nadkladajac pare km.

Watek pod dyskusje, zarowno trasa, noclegi, czas pobytu na miejscu, dzien i czas wyjazdu (z zaznaczeniem ze na glowna impreze trzeba byc o 14 godzinie 15 lipca na miejscu)...

Plan imprezy, wstepne info o noclegach etc.: www.grunwald1410.pl
    Obserwuj wątek
      • leiorgan Re: Grunwald 2006 10.07.06, 20:50
        a moze bylaby szansa z naszymi rumakami przekimac razem z lekka jazda
        witolda?:) w koncu co taki rower wazy;)

ja bym sie chetnie wybral, wyjechac w piatek, wracac w sobote:) ale tutaj
        pojawia sie kwestia organizowania noclegu:)
        • xun_vixx Re: Grunwald 2006 10.07.06, 21:14
          Namiocik przy jakiejs stodole albo cus, wzglednie zlukaj info na stronach grunwaldu, tam jets lista potencjalnych noclegowni w okolicy...

Ale najlepiej by bylo gdzies na sianku w stodole czy pod namiocik komus do gospodarstwa, tanio i w miare przyjemnie.
          • leiorgan Re: Grunwald 2006 10.07.06, 21:20
            ja bym najchetniej wzial karimatke i sie kimnal pod chmurka przy takiej
            pogodzie;)
            • xun_vixx Re: Grunwald 2006 10.07.06, 21:31
              Z tym tez wiekszego problemu nie bedzie, choc warto by wziac jeszcze jakis kawalek koca, nad ranem moze byc jednak przy ziemi chlodnawo...

Zaraz ide testowac linke do roweru, patent w sam raz na pole namiotowe, czy spanie pod chmurka, linka ma wbudowany alarm, starczyu poruszyc i zaraz bedzie wyc :D

I trza by jeszcze pomyslec o trasie i godzinie wyjazdu, czy pchac sie od rana ale za to calkowicie za dnia, czy jechac tak by dojechac po zmroku albo wczeeeesnym rankiem... Tyle ze trza by dobre lampki miec i wzglednie zapas baterii, z drugiej strony w dzien zimno nie bedzie... A trzeba liczyc na dojazd te 8-10 godzin... (w kazdym razie ja jeszcze nie jestem na poziomie zaprawiony na tyle by szalec ze stala, wysoka predkoscia, no i jak na razie rekord moj to 111km na jedno posiedzenie :D )
        • xun_vixx Re: Grunwald 2006 skeleroza 10.07.06, 21:27
          Zapomnialem dodac... :P

leiorgan napisał:

> a moze bylaby szansa z naszymi rumakami przekimac razem z lekka jazda
          > witolda?:) w koncu co taki rower wazy;)

Wsjazd do miasteczka namiotowego bractw rycerskich tylko w pelnym stroju zgodnym historycznie, wlaczajac w to historycznie zgodne namioty...

> ja bym sie chetnie wybral, wyjechac w piatek, wracac w sobote:) ale tutaj
          > pojawia sie kwestia organizowania noclegu:)

W piatek trza by jechac, ale wracac w sobote to problematyczne bedzie, jelsi o 14 sie rekonstrukcja zacznie to przed 18 sie nie wyruszy w droge powrotna. A po 21 koncerty jeszcze maja byc :P
          • leiorgan Re: Grunwald 2006 skeleroza 10.07.06, 21:47
            no to: wyjazd piatek w dzien... dzieki temu zawsze mozna sie gdzies na zarelko
            zatrzymac, odpoczynek dla tylka etc;) nocka pod grunwaldem, a potem obejrzec
            sobie pokaz w sobote no i w niedziele wrocic po kolejnej nocce pod chmurka;)

dla mnie pomysl fajny, ale niech jedzie wiecej osob:)
            • xun_vixx Re: Grunwald 2006 - 3 dni zostaly... 10.07.06, 22:40
              Wstepnie gadalem dzisiaj z Piwkosia z grupy bemowskiej i tez jest zainteresowana, wiec to by bylo w sumie 3. Zaraz bede tez gadac z Ogrem od siebie to moze bedzie 4... Czekamy... Moze sie ktos jeszcze zglosi...
              • leiorgan Re: Grunwald 2006 - 3 dni zostaly... 11.07.06, 15:35
                pomysl zyskuje popularnosc;) a dzis wieczorem sproboje wiedziec juz czy bede
                jechal:)
                • solar_86 Re: Grunwald 2006 - 3 dni zostaly... 11.07.06, 15:42
                  Świetny pomysł. Ja jestem zainteresowany.
                  • xun_vixx Re: Grunwald 2006 - lista zainteresowanych 11.07.06, 16:48
                    Robi sie coraz wieksza ekipa zainteresowanych :D

Bartek
                    Greg
                    Leiorgan
                    Piwkosia
                    Solar
                    Storm
                    Xun
                    • leiorgan Re: Grunwald 2006 - lista zainteresowanych 11.07.06, 17:49
                      hmmm Xun.. wzialem mape i wyszlo mi z nia 170+ kilometrow... troche duzo jak
                      dla mnie... az na tyle sie nie bardzo czuje 100 to na luzie, 150 max... a tutaj
                      taki maly zonk [przejazd przez narew liczylem w debe bo wydaje mi sie
                      najkrotszy]
                      • xun_vixx Re: Grunwald 2006 11.07.06, 19:13
                        leiorgan napisał:

> hmmm Xun.. wzialem mape i wyszlo mi z nia 170+ kilometrow... troche duzo jak
                        > dla mnie... az na tyle sie nie bardzo czuje 100 to na luzie, 150 max... a tutaj
                        >
                        > taki maly zonk [przejazd przez narew liczylem w debe bo wydaje mi sie
                        > najkrotszy]

Coz, na pilocie z wawy do grunwaldu jest jakies 160, ale to w lini prostej, trzeba zastosowac metode "na gumke" :D
                      • leiorgan Re: Grunwald 2006 - lista zainteresowanych 11.07.06, 23:27
                        wiec ja juz wiem ostatecznie jak to ze mna jest a wyglada to tak: teoretycznie
                        moge jechac... a praktycznie to decyzje ostateczna podejme w czwartek
                        wieczorem, na razie nastawiam sie na wyjazd... ale troszke mam skomplikowana
                        sytuacje... w zwiazku z ktora mozliwe ze bede musial zostac w warszawie i wtedy
                        wyjazd bede musial odpuscic
              • user0001 Re: Grunwald 2006 - 3 dni zostaly... 11.07.06, 16:52
                Jeśli wyjazd będzie w piątek, to napiszcie o której i jaką trasą macie zamiar
                opuszczać stolicę (Narew przekraczacie w Zegrzu, w Dębe, czy w Modlinie?)

Chętnie dołączyłbym się, ale wtedy i tylko wtedy gdyby nie kolidowałoby to z pracą.
      • leiorgan Re: Grunwald 2006 - trasa 11.07.06, 17:59
        W zwiazku z tym ze odleglosc jest chyba jednak ciut wieksza niz w propozycji...
        to moja propozycja: a moze by tak do ciechanowa/gąsocina ciuchcia:)? a potem
        juz o wlasnych silach?:)
        • xun_vixx Re: Grunwald 2006 - trasa 11.07.06, 19:24
          leiorgan napisał:

> W zwiazku z tym ze odleglosc jest chyba jednak ciut wieksza niz w propozycji...
          >
          > to moja propozycja: a moze by tak do ciechanowa/gąsocina ciuchcia:)? a potem
          > juz o wlasnych silach?:)

Z PKP Warszawa Wola jezdzi pocuing do Ciechanowa w ramach Kolei Mazowieckich - znaczy bajki free. Z Ciechanowa do Grunwaldu w lini prostej jest jakies 70-80, bokami i drogami wyjdzie pewnie kolo 100. Czas Wawa-Ciechanow to jakies 2h 30m. Opcja do przemyslenia. KM dojezdza do Mlawy i Dzialdowa... Bilet na odcinek Warszawa Wola - Ciechanow w/g skryptu na www pkp to niecale 15 zeta.

Trase powrotna mozna jechac ile sie da a jak sie zacznie wymiekac to dobrnac do pkp... :D
          • leiorgan Re: Grunwald 2006 - trasa 11.07.06, 19:38
            tez to sprawdzilem:P i o takim samym rozwiazaniu myslalem:) coz za zgodnosc:)
            przy takiej zgodnosci ten plan ma szanse zajsc daleko;)
            • user0001 Re: Grunwald 2006 - trasa 11.07.06, 19:42
              To by mi nawet pasowało, tylko powiedzcie w której części składu macie zamiar
              się ulokować, bo ja dosiadłbym się w Nowy Dworze Maz.
              • leiorgan Re: Grunwald 2006 - trasa 11.07.06, 19:45
                no tam gdzie mozna jechac z rowerami, z przodu jedzie obsluga skladu czyli my
                na szary koniec bysmy sie wladowali;)

ps. z mojej strony to jeszcze nic pewnego... na razie oceniam swe szanse na
                jakies 50% ;) ale jest szansa ze sie zwieksza;)
                • xun_vixx Re: Grunwald 2006 - trasa 11.07.06, 22:18
                  leiorgan napisał:

> no tam gdzie mozna jechac z rowerami, z przodu jedzie obsluga skladu czyli my
                  > na szary koniec bysmy sie wladowali;)

Ja sie zawsze pakowalem do przodu, z jednym czy dwoma rowerami obsluga sie nie czepia, ale jelsi dojdzie do skutku plan na pelna potencjalna liste (sasiedni post) to przejmujemy przedzial bagazowy z konca skladu :D
      • xun_vixx Re: Grunwald 2006 - nocleg 11.07.06, 22:21
        Gadalem z Bartkiem, ktory jest tez wstepnie zainteresowany wypadem. Slusznie zauwazyl, ze jednym z najlepszych miejsc na spanie na miejscu jest Gimnazjum Publiczne: schronisko młodzieżowe w Stębarku. Zaleta by bylo spanie pod dachem, w prawdopodobnie chlodnych pomiesczeniach. Dodatkowo bylo by gdzie bezpiecznie przypiac na noc bajki i nie trzeba by sie pakowac z namiotem. Karimatki by starczyly. Jutro zadzwonie i jelsi sie dodzwonie to wstepnie sie dowiem na temat noclegu, kosztow, ilosc miejsc, wzglednie czy jeszcze maja jakies miejsca ze wzgledu na rekonstrukcje.
        • leiorgan Re: Grunwald 2006 - nocleg 11.07.06, 23:28
          no to byloby calkiem niezle...
        • xun_vixx Re: Grunwald 2006 - nocleg updejt 13.07.06, 10:52
          W Schornisku na dzis dzien jest opcja nocowania pod namiotem wylacznie z oplatami 3pln/os z opcja skorzystania z prysznicy za dodatkowa oplata. Miejsc w salach braklo, next year trza rezerwowac miejsca jeszcze w czerwcu :D
      • solar_86 Re: Grunwald 2006 11.07.06, 23:43
        Ja cały czas jestem poważnie zainteresowany to znaczy jadę z wami.
        • xun_vixx Re: Grunwald 2006 - miejsce zbiorki... 12.07.06, 19:35
          Zbierajac dane dalej... Zbiorke najlepiej bedzie chyba zrobic gdzies w okkolicach PKP Warszawa Gdanska, w hali glownej czy cos (pod kasami). Trzeba sie tez zorientowac dokladnie ile nas bedzie, bo mozna bedzie probowac zaoszczedzic jeszcze na biletach kupujac bilet grupowy :D
          • leiorgan Re: Grunwald 2006 - miejsce zbiorki... 12.07.06, 22:06
            mimo najszczerszych checi... z powodow osobistych nie pojade:( przykro mi... a
            Wam zycze udanej zabawy
            • leiorgan Re: Grunwald 2006 - miejsce zbiorki... 13.07.06, 14:33
              Piwkosia tez niestety nie da rady pojechac, ale nie moze z przyczyn
              technicznych poinformowac o tym, bo jak stwierdzila net i telefon cos jej
              szwankuja
          • xun_vixx Re: Grunwald 2006 - transport 13.07.06, 20:19
            Oke.
            PKP informejszons...
            Bilet na trasie Wwa Gdanska - Ciechanow kosztuje niecale 15 zeta za normalny i niecale 10 za ulgowy (szkolny/studencki).
            W gre wchodza dwa pociagi: 23:13 i 4:13 z gdanskiej.
            W pierwszym wypadku jestesmy na godzine 2 w ciechanowie i mamy ok 12h na dojechanie (tak by zdazyc na sama rekonstrukcje).
            W drugim wypadku mamy juz tylko 7h na dojazd, do tego w pozniejszym czasie, wiec finisz by byl w malo przyjemnych warunkach temperaturowych.

Dlatego poponuje jechac pociagiem 23:13 (piatek jeszcze), na 2 rano w sobote bedziemy w ciechanowie.
            Warto zaopatrzyc sie w bilet wczesniej, bo o 23 godzinie kasy juz sa nie czynne na gdanskiej.
      • xun_vixx Re: Grunwald 2006 - podsumowanie 13.07.06, 22:02
        Oke, trza to wszystko podsumowac...

Zbiorka na pkp warszawa gdanska, najlepiej w hali glownej, jelsi jest otwarta jeszcze, jak nie to w okolicach przejscia na perony miedzy 22:30 a 23 godiznka w piatek 14.07.2006
        Pakujemy ze soba namiociki, duzo wody do picia...

Trzeba sobie kupic bilet do ciechanowa, bowiem o 23 kasy juz sa nieczynne, bilet kosztuje 15 zeta normalny i 10 ulgowy.

Z Ciechanowa mamy okolo 90-100km do grunwaldu. Jedziemy pociagiem o 23:13. W Ciechanowie sie tylko zatrzymuje, o godzinie 1:18 wg rozkladu jazdy.

Reszta trasy na rowerkach, a ze pora taka a nie inna to bierzemy lampki wszystkoe. Mamy 12 godzin na dojazd w temperaturze najlepszej na pedalowanie. Do switu pewnie za szybko sie jechac nie bedzie...

Cos jeszcze? Zajmujemy ostatni przedzial sluzbowy, albo pierwszy jelsi nie bedzie zbyt wiele osob, okaze sie na miejscu, obstawiam jednak ostatni :D

Dobra. Trza sie wyspac bo w nocke z piatku na sobote to sie nie pospi za dlugo... Trase drogowa na rowery omowimy w pociagu. Nerka.
        • user0001 Re: Grunwald 2006 - podsumowanie 14.07.06, 19:33
          Niestety, nie dołączę się :-( za dużo pracy :-(

Życzę dobrej pogody...
          • solar_86 Re: Grunwald 2006 - podsumowanie 16.07.06, 16:03
            Pozdrownienia dla tych, którzy nie mogli pojechać.
            Byłem tylko ja i oczywiście Xun Vixx. Jechaliśmy pół nocy i pół dnia żeby
            zobaczyć 10 minut inscenizacji bitwy. Ale nie po to się jedzie na rowerze do
            Grunwaldu ;)

I na koniec pozdro dla miłej i pomocnej obsługi pociągu Kolei Mazowieckich.
            • leiorgan Re: Grunwald 2006 - podsumowanie 16.07.06, 17:13
              hmmm chcecie powiedziec ze impreza ktora pierwotnie planowana byla na 3 dni...
              bylaby tylko po to zeby zobaczyc 10 minut inscenizacji?:>
              • xun_vixx Re: Grunwald 2006 - podsumowanie 16.07.06, 22:17
                Grunwald to tydzien impresskowania. Ale jak dojechalismy, to sie dopchalismy do miejsc takich ze byla ttylko wizja, bez dzwieku, cos tam mowili, armaty bylo widac i slychac, pozatym tradycyjna jatka na miecze... Cos takiego podobnego mozna ogladac na poczatku czerwca na Brodnie z odleglosci kilku metrow (a nie kilkuset) pomijajac tysiace gapiow gdzie tylko sie spojrzalo :D
                Koncert sobotni bylo slychac i pare kilometrow od sceny, momentami w namiotach slyszelismy slowa piosenek ze sceny, a rozbilismy sie jakies 2-4km od sceny...

Normalnie super. Ot taka malo typowa wycieczka z rozrywkami :D

I przy okazji pozdrowienia ogolnie dla kolei mazowieckich :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka