Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

potrąciłam rowerzyste lusterkiem:((

16.07.06, 19:30
    sama nie wiem jak to zrobilam ale niestety stalo sie wprawdzie ten pan sie nie przewrócił i ustał a ja go przeprosiłam, ale i tak
    mam niezłego doła facet darł sie na mnie okropnie(niestety miał racje bo to była moja wina)no i boje sie ze moge miec z tego
    jakies kłopoty jak myślicie? :((smieszne jest ze wybralam sie z corka do mojej mamy jakies 20km w jedna strone a moj maz jechal tam na rowerze a ja taki numer odwaliłam jest mi bardzo głupio :((
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: potrąciłam rowerzyste lusterkiem:(( IP: *.icpnet.pl 16.07.06, 19:55
        darł się a mógł zabić...

kłopoty to byś miała jakby facet zamiast ust użył wobec Ciebie/twojego autka którejś kończyny - zapewniłaś gościowi niezwyklą dawkę emocji którą musiał odreagować...
      • nakole Re: potrąciłam rowerzyste lusterkiem:(( 16.07.06, 20:45
        Rozumiem Twoje zakłopotanie. Musisz pamiętać,że rowerzystę TRZEBA wyprzedzać w
        znacznie większej odległości niż długośc lusterka. To mogło mieć tragiczne
        następstwa. Ocieranie się osobowych samochodów o rowerzystów jest niestety
        nagmine. Dziś na trasie miałem okazję kolejny raz podziwiać pędzące z działek
        do domów samochody. Aby szybciej i po wszystkim, a wystarczy zdjąć nogę z gazu
        idać bezpiecznie przejechać tym z przeciwka i rowerzyście przed sobą. Auto i
        tak będzie pierwsze.
      • spector1 Re: potrąciłam rowerzyste lusterkiem 16.07.06, 20:50
        Kazdy zawodowy kierowca gdy widzi rowerzyste,ktorego bedzie musial wyprzedzac
        zawsze zmienia pas(jezeli jest taka mozliwosc) aby nie bylo niespodzianek.
        Nawykiem powinno byc wyprzedzanie z zachowaniem min 1m wyprzedzanego rowerzysty.

Stukniecie lusterkiem rowerzysty przez wyprzedzany samochod z predkoscia 80km/h
        nie jest przyjemnym uczuciem dla rowerzysty.Slaby technicznie rowerzysta
        latwo moze stracic rownowage i powazniejszy wypadek gotowy.

Prawdziwym horrorem dla kolarza jest widok tira wciskajacego sie na 3go w
        odleglosci 50 cm od niego.Niestety tacy piraci sa bezkarni.
        Uderzenie powietrza jest silne jak traba powietrzna.

Spector
        • Gość: Slav4 Re: potrąciłam rowerzyste lusterkiem IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 16.07.06, 20:59
          Ano, właśnie - bezkarni...
          Dobrze że autorka wątku ma przynajmniej "moralniaka". Idź i nie grzesz
          więcej :o)

Większy ma "większe pierwszeństwo". Na masce jeszcze nie lądowałem, ale wiem że
          w mieście trzeba mieć oczy dookoła głowy i myśleć za niektórych "miszczuf".
          Zwłaszcza w miejscach gdzie boczna uliczka dochodzi do ścieżki
          • Gość: jamajka79 Re: potrąciłam rowerzyste lusterkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 21:02
            jechalam moze 30/40 bo wlasnie stawalam przed pasami
            • Gość: Kroko Re: potrąciłam rowerzyste lusterkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 10:12
              W środę był wypadek.
              Tir wypzedzał rowerzystę.
              Jechał za szybko i za blisko.
              Rowerzysta nie żyje.

• Gość: bassPL rowerzysta to też człowiek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.07.06, 22:26
                zginął doświadczony zawodnik,przejeżdżający tysiące km rocznie, nie chce mi się
                wierzyć w wersję kierowcy.
                Nie będzie już numeru startowego 452 na Mazovia MTB.
                www.rowery.zabki.com.pl/
                A ulica Radzymińska jest szeroka jak pas startowy.
                • jamajka79 Re: rowerzysta to też człowiek 17.07.06, 22:57
                  wiecie jest mi naprawde przykro chociaz dzisiaj odkrylam ze to rowerzysta musial uderzyc w lusterko poniewaz jak bym byla to ja to lusterko bylo by pzrekrecone w strone drzwi a bylo na odwrot wiec fizycznie rzecz biorac to nie ja zachaczylam ale to oczywiscie nie umniejsza mojej winy bo moglam zachowac wiekszy odstep choc nie mialam takiej mozliwosci ale mialam jeszcze inne wyjscie moglam jechac za rowerzysta i poczekac na dogodny moment na jego ominiecie tak czy siak to ja czuje sie winna i caly czas mysle co by sie stalo jak bym jechala szybciej pzrepraszam was wszystkich
                  • nakole Re: rowerzysta to też człowiek 17.07.06, 23:30
                    jamajka79 napisała:
                    >mialam jeszcze inne wyjscie moglam jechac za rowerzysta i poczekac na dogodny
                    moment na jego ominiecie<

Własnie tego oczekujemy od kierowców. I nie zamartwiaj się już.
                  • spector1 Re: rowerzysta to też człowiek 18.07.06, 15:29
                    jamajka79 napisała:

> wiecie jest mi naprawde przykro chociaz dzisiaj odkrylam ze to rowerzysta
                    musia
                    > l uderzyc w lusterko poniewaz jak bym byla to ja to lusterko bylo by
                    pzrekrecon
                    > e w strone drzwi a bylo na odwrot wiec fizycznie rzecz biorac to nie ja
                    zachacz
                    > ylam ale to oczywiscie nie umniejsza mojej winy bo moglam zachowac wiekszy
                    odst
                    > ep choc nie mialam takiej mozliwosci ale mialam jeszcze inne wyjscie moglam
                    jec
                    > hac za rowerzysta i poczekac na dogodny moment na jego ominiecie tak czy siak
                    t
                    > o ja czuje sie winna i caly czas mysle co by sie stalo jak bym jechala
                    szybciej
                    > pzrepraszam was wszystkich

Potracil mnie lusterkiem kierowca samochodu osobowego jadacy ok 80km/h w
                    obszarze zabudowanym,gdzie ograniczenie bylo do 50km/h.Panowania nad kierownica
                    nie stracilem.Kierowca mial caly lewy pas wolny.Wolal jednak wyprzedzac na mm.
                    Jechalem ok 40km/h, kierownice trzymalem mocno, bo przygotowany bylem na rozne
                    niespodzianki.Trase dobrze znalem.Ten niebezpieczny odcinek bez pobocza ciagnal
                    sie na odcinku 2km.

Kierowcy popelniaja z roznych wzgledow bledy.Jezeli wyciagaja oni z nich
                    wnioski podobnych pomylek nie beda powtarzac.Najgorsi sa kierowcy - piraci
                    lekcewazacy innych uzytkownikow drogi.

Spector
                    • Gość: ? i rowerzyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 09:09
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=372&w=45400006&v=2&s=0

co będzie jak urhai przesiądzie się w autko???

zgadnijcie
                      • Gość: pegaz Re: i rowerzyści IP: *.simtel.pl 19.07.06, 09:43
                        Pewnie nad światem zalegną cienie...
                        Myślisz, że się to przekłada 1 do 1? Ja również przyznam, że często olewam przepisy, na tyle, na ile przede wszystkim pozwalają mi gabaryty roweru i sytuacja na drodze/chodniku. I jeżeli jadę zgodnie z przepisami, to wymagam od innych użytkowników dróg, żeby mi nie wchodzili w paradę, natomiast jeżeli je świadomie łamię, to zwracam szczególną uwagę, żeby innym nie przeszkadzać i nie powodować niebezpieczeństwa.
                        W samochodzie sytuacja raptownie się zmienia - nie przejadę po chodniku, nie pojadę ulicą pod prąd, nie wyprzedzę z prawej strony - bo w przypadku samochodu powodowało by to realne niebezpieczeństwo/utrudnienia dla innych. Natomiast pewne rzeczy również olewam - chociażby obowiązek stopu na zielonej strzałce w prawo.
      • ss85 Rowerzysta potrącił lusterko 19.07.06, 15:40
        Mój brat tydzień temu zahaczył o lusterko auta, a ono odpadło. Darł się kierowca - też słusznie. Tak podobne sytuacje, a tak różne...
        • Gość: Jacu Re: Rowerzysta potrącił lusterko IP: *.icpnet.pl 19.07.06, 15:58
          Tylko jeden drobny szczegół - w starciu rower-samochód uszczerbek na zdrowiu ponosi wyłącznie kierujący rowerem.

• Gość: Jacu uderzył twarzą w podeszwę IP: *.icpnet.pl 19.07.06, 16:01
            ...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka