Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kiedy przeceny posezonowe?

25.07.06, 15:02
    Chce kupic fajny rowerek ale mogę poczekać kilka tygodni miesięcy. Na jaki
    upust można liczyć?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Slav4 Re: kiedy przeceny posezonowe? IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 27.07.06, 19:33
        U nas chyba się właśnie zaczęły - w zaprzyjaźnionym sklepie rowerowym oko
        cieszy (albo jak ktoś już kupił to wqu***wia) wywieszka:
        WSZYSTKIE GÓRALE 15% TANIEJ

Co nie zmienia faktu że jeden z właścicieli się żalił że "dziś poszedł tylko
        jeden rower". A szósta po południu dochodziła....
        Kto miał kupić, ten już dawno kupił. Komunie też przeleciały.
        Ale przynajmniej w sklepie ruch jest mniejszy i pogadać się da.

A tak z innej beczki - ciekawe ile zarabia na sprzedanym rowerze taki sklep.
        Przecież jak zeszli (powiedzmy) z 2000 na 1700, to do interesu nie dokładają,
        nie ?
        Idźmy dalej tym tropem - przecież zanim bike trafi do sklepu, to najczęściej po
        drodze jest jeszcze hurtownia, która też musi z czegoś żyć. Importer (jeśli
        jest) też dokłada swój kawałek, no a na samym początku jest ten co ten rowerek
        składa do kupy i pakuje w pudło czyli fabryka.
        Innymi słowy: jeśli rower w sklepie kosztuje te dwa tysiaki, to jaki jest koszt
        wyprodukowania/poskładania go w fabryce ?
        Stawiam na nie więcej niż równowartość 1000 PLN. Czy ktoś pracuje na jakimś
        etapie "łańcuszka ?" Chętnie poczytam ilu ludzi żyje z mojej krwawicy :o))))

PS. Pomijam chińskie oferty typu "MTB na kilogramy". Autentyk - sam kiedyś
        wlazłem na taką stronkę.
        • Gość: Łuki Marża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 22:26
          Rabatów udziela najczęściej nie sklep, tylko importer. Dla przykładu 15% rabatu
          po sezonie jest od importera lub producenta. Marża sklepu jest ta sama, ale
          wartościowo wychodzi mniej, bo liczona od mniejszej sumy. Czyli obroty spadają.
          Największa marża jest na drobnicy, czyli częściach i dodatkach, może być np.:
          70% (ale mnie zjadą). Na rowerach 20-30%.
          • Gość: Slav4 Re: Marża IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 29.07.06, 17:48
            70% marży na dodatkach - chyba coś na rzeczy jest. Tylna Deorka - prawie dwie
            stówy. Komplet tanich opon - stówka. Manetki Alivio ponad stówkę. Kaseta Alivio
            coś koło tego. Głupi wkład do suportu - 25. Łańcuch Connexa 50 PLN - tyle samo
            co durna torba podsiodłowa. Tyle pamiętam bo wczoraj z nudów sobie ceny
            oglądałem.
            Wychodzi na to że jakby człowiek chciał sobie złożyć rower po cenach części ze
            sklepowego detalu, to zanim doszedłby do siodełka, już miałby na karku
            egzekucję komorniczą :o)
            Pewnie Ameryki nie odkryłem, ale nigdy się nad tymi różnicami nie
            zastanawiałem. Ale chłopaki nas rzeźbią na marży...
            (no ale czynsz, rachunki, ZUS, podatek, pracownicy i cholera wie co jeszcze) A
            potem zima którą trzeba przeżyć.
      • user0001 Re: kiedy przeceny posezonowe? 27.07.06, 19:54
        "To zależy"

Jak wyraził to przedpiśca możesz już znaleść oferty z upustem 15%.

Jeśli jednak kupujesz z głową, to w najciekawsze okazje trafiają się w matrwym
        sezonie (listopad-styczeń). Wtedy sprzedawca może nawet opchnąć po kosztach byle
        tylko mieć na spłatę raty lub czynsz.
        • Gość: Łuki Re: kiedy przeceny posezonowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 22:17
          Tak pięknie to nie jest, że idziesz do sklepu i kupujesz w cenie posezonowej.
          Fakty:
          -rabaty 15-20%
          -wybór często ograniczony, ponieważ najpopularniejsze rozmiary mogą się
          sprzedać w normalnych cenach
          -trzeba się wtedy niezle naszukać, ale może się uda.
          Odp. na tytuł: "po sezonie". Sorry żartowałem;-)
      • mynia_pynia Re: kiedy przeceny posezonowe? 31.07.06, 22:40
        dokładnie, ja kupowałam rower w zeszłym roku w październiku i dalej były ceny
        normalne. Myślałam że będą jakieś konkretne przeceny, a tu lipa.
        Zapłaciłam stówkę mniej za rower który kosztował około 1000zł, ale wytargowałam
        gratis zapięcie i jakies cudo do smarowania łańcucha i innych rzeczy.
        Po podliczeniu wyszło że zapłaciłam o 170zł mniej.

Dodam tylko że kupowałam w sklepie rowerowym gdzie wybór był spory, ale za nim
        tam trafiłam to obdzwoniłam pięć innych i już nie mieli tego modelu co
        chciałam. Ponoć sezon zależy od pogody, a w tym roku jest bardzo ładnie.
      • raf71 Re: kiedy przeceny posezonowe? 03.08.06, 12:46
        W zeszłym roku w sierpniu facet mi oferował coś około 200-250 zł zniżki na Authora Basica. Koleba w lutym kupił Gianta Iguanę za 2 tys. (wartość katalogowa była coś około 2,5 tys.)
      • Gość: rumacz Re: kiedy przeceny posezonowe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 14:55
        już wrzesień za pasem, ktoś widział ciekawe oferty cenowe (przeceny)?
        • Gość: mtbmaniak Re: kiedy przeceny posezonowe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 17:53
          ja moj rower kupilem z ponad 28% rabatem tz kosztowal 3799 dlem 2740 a dokladnie
          2738 bo dostalem po zlotowce rozkuwacz i koszyczek :D
          to byl koniec stycznia

na poczatku maja spotkalem sie ze kelly'sem z mtb XC mystery 2005 co kosztuje
          detalicznie okolo 5099 (chyba- tyle kosztuje 2006) i mozna go bylo nabyc w cenie
          imagina za 3799zl

moral obnizki mozna zawsze spotkac szczegolnie na zeszlorocznych modelach
      • Gość: jasiek senior Re: kiedy przeceny posezonowe? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 17.08.06, 21:07
        Cze! Mnie sie chyba udało... Kellys Toxic z ceny 6 000 na 4 000 (wpłata 1200 +
        reszta na raty). To cudeńko (wpatrywałem sie kiedys w jego zdjęcie całymi
        godzinami...i tylko marzyłem..) kupiłem w pierwszych dniach sierpnia br. Przy
        czym, chciałbym zwrócic uwagę, że przecena była 2-dniowa w weekend!!! W
        poniedziałek, kiedy zadzwoniłem do sklepu, okazało się, że przeceny już nie ma!
        Krótka, treściwa rozmowa z kierownikiem stoiska ... teraz jestem szczęśliwym
        posiadaczem.. jeździ pieknie... (prawie wszystko działa jak trzeba :-) )Tylko
        jak ja go spłacę... pozdrawiam bikerów!! P.S. Taki jeden, lecący na dualówce, na
        plakatach o Sieradzu na Pietrynie przed UM - to mój syn - Johny ( a co..
        pochwale się..)!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka