Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

AKCJA "TUTAJ LUBIMY ROWERZYSTÓW"

31.08.06, 12:39
    Przed tygodniem kumpel chciał zorganizować dla naszego klubu wycieczkę
    statkiem Żeglugi Stołecznej do Zegrza aby stamtąd wrócić do Warszawy
    rowerami. Niestety "armator" odmówił wpuszczenia na pokład grupy z rowerami,
    chociaż na jego miejscu sam bym reklamował tego typu możliwość, albo wręcz
    organizował wydzielone rejsy weekendowe dla osób na rowerach (przecież to
    znakomity pomysł połączyć wycieczkę statkiem z jazdą na rowerze!).
    To nasunęło mi pomysł zainaugurowania akcji umieszczania w internecie wykazu
    firm, instytucji, uczelni, szkół - przyjaznych rowerzystom, stwarzającym
    warunki do bezpiecznego zaparkowania roweru (stojaki, ochroniarze zobowiązani
    do zwracania uwagi na parkujące rowery), umożliwiającym dokonanie zakupów,
    załatwienie spraw urzędowych, obejrzenie spektaklu lub filmu (które kino jako
    pierwsze zaproponuje chronione miejsce/parking dla klientów-rowerzystów?).
    Zależy nam na tym, aby rower uczynić nie tylko sprzętem do uprawiania
    rekreacji ale także pojazdem pomocnym w załatwianiu spraw urzędowych,
    zakupów, ułatwiającym dostęp do kina, teatru, kawiarni. W Warszawie coraz
    więcej osób korzysta z roweru, ścieżki się zapełniają, myślę, że rowerzystów
    w naszym mieście można już liczyć w tysiącach.
    Proponuję dodatkowo opracować naklejki typu:
    TUTAJ LUBIMY ROWERZYSTÓW
    TUTAJ MOŻESZ BEZPIECZNIE ZAPARKOWAĆ SWÓJ ROWER
    ale także:
    TU NIE LUBIMY ROWERZYSTÓW

Według mnie to pożyteczny pomysł, może spowodować "modę" na sprzyjanie
    użytkownikom dwóch kółek.

Co o tym sądzicie?

A Żegludze Stołecznej mówimy uprzejmie: walcie się. Jeszcze przyjdzie czas,
    że wam nasze pieniądze zapachną i przeprosicie się z rowerzystami...
    Obserwuj wątek
      • boruta_wwa Re: AKCJA "TUTAJ LUBIMY ROWERZYSTÓW" 31.08.06, 12:55
        bardzo dobry pomysł, były wprawdzie już takie próby ale stronki z wykazem takich
        miejsc jakoś umierały śmiercią naturalną?
        mnie to w pewnym sensie fascynuje, skąd bierze się taka niecheć do
        rowerzystów??? tyle przykrości i aktów agresji przez mój rower doświadczyłem, że
        książkę o tym mógłbym napisać :(
        tak wiem, że wszystkiemu winni są cykliści, ale właściwie dlaczego?
        pzdr
        b.
      • olecky Re: AKCJA "TUTAJ LUBIMY ROWERZYSTÓW" 31.08.06, 14:01
        byla taka akcja, nawet gdzie powinny sie walac pozostale z niej naklejki
        (bodajze "Tutaj rowery mile widziane" albo "Zapraszamy z rowerem"). Problem
        polega na tym, ze w wielu instytucjach jest to kwestia raczej tego kto jest
        dzisiaj kierownikiem zmiany albo cieciem, a nie jakiejs swiadomej polityki
        firmy. Wiec najpierw ktos zglaszal sklep czy kino ze jest super, a miesiac
        pozniej ktos inny przychodzil z rowerem i byl wywalany.

pozdrawiam, olek
      • stworek111 Re: AKCJA "TUTAJ LUBIMY ROWERZYSTÓW" 31.08.06, 17:01
        Jestem za.dobry pomysł.Nie mam tyle czasu żeby wydostać się z W-wyi pojechać
        tam gdzie chcę dalej rowerem.Często spotykam się z nieuprzejmościa kierowców
        ZTM.(Ostatnio przy powrocie z masy - facet był wściekły).Ale znam miejsca gdzie
        są dobre warunki dla rowerzystów,np. "Blus" Bar koło pałacu Ujazdowskiego.Jest
        gdzie rowery zostawić nawet w dużej ilości a i pies miske z wodą dostanie.Nie
        mylić z knajpą "Rozdroże" - tam straszne problemy.Zróbmy coś żeby takie
        przychylne miejsca były oznaczone.
        • roweroraffi Re: AKCJA "TUTAJ LUBIMY ROWERZYSTÓW" 31.08.06, 22:42
          stworek111 napisała:

> Często spotykam się z nieuprzejmościa kierowców
          > ZTM.(Ostatnio przy powrocie z masy - facet był wściekły).

Teraz to sobie tylko mogą się wściekać, bo wożenie rowerów jest dozwolone czy
          kierowcy się to podoba czy nie. Zawsze jak się czepia, można poprosić o imie,
          nazwisko, spisać numer autobusu (boczny), numer brygady (taka mała kartka biała
          za przednią szybą po lewej na dole), linię, godzinę i miejsce. I potem pisać,
          pisać, pisać. Wiem, że to daje rezultaty, bo kiedyś miałem przyjemność
          uprzyjemnić życie kilku kierowcom. Choć nie za rowery akurat, a za całokształt
          podejścia do pasazerów.
          • theagata Re: AKCJA "TUTAJ LUBIMY ROWERZYSTÓW" 01.09.06, 00:14
            bardzo dobry pomysł.

zgłaszam kino Muranów jako przyjazne rowerzystom, chyba jedyne w którym rower
            bez problemu zostawiam w środku.
            • trawers01 Jednak rowery na stołecznych statkach? 01.09.06, 08:24
              Otrzymałem odpowiedź od Tramwajów Wodnych (Warszawskich) - dziękuję za szybką
              reakcję :-)

-----------------------

Szanowny Panie,

W nawiązaniu do Pana e-maila uprzejmie informuję:
              Faktycznie, statek jest własnością Żeglugi Stołecznej, ale od 15 czerwca do
              30 września jest (a właściwie są oba) wydzierżawione przez Spółkę Tramwaje
              Warszawskie i pływają jako Tramwaje Wodne.
              Zgodnie z przepisami faktycznie kapitan nie mógł wziąć Państwa z rowerami na
              pokład.
              Być może po okresie dzierżawy Żegluga Stołeczna zrobi takie rejsy.
              Pomysł fantastyczny. Jak zapewne Pan wie Tramwaje Warszawskie współpracują z
              Masą Krytyczną oraz Zielonym Mazowszem i Państwa pomoc jest dla nas
              nieoceniona. Wystosowałem również zaproszenie dla Zielonego Mazowsza aby
              wzięli udział w otwarciu Dni Transportu Publicznego na naszej Zajezdni
              tramwajowej na Woli w dniu 23 września. Również nasi tramwajarze "szykują
              się" na przejazd paradny przez miasto na rowerach i wjazd na Zajezdnię
              podczas otwarcia DTP w koszulkach "ROWER NIE TRUJE - TRAMWAJ TEŻ".

W przyszłym roku również będziemy pływać na Zalew Zegrzyński. Może byłoby
              celowym pomyśleć aby zrobić taki rejs / rejsy tylko dla rowerzystów? Jeśli
              Państwo wyraziliby chęć zrobienia takich właśnie rejsów prosiłbym o
              wystąpienie (może być e-mailem) do Zarządu Tramwajów Warszawskich z taką
              propozycją, a z pewnością nie będzie z takimi / takim rejsem problemów. Tak
              jak pisałem powyżej zawsze ceniliśmy rowerzystów i jesteśmy dalecy od
              utrudniania im życia, tym bardziej, iż wśród wysokiej kadry kierowniczej
              naszej Spółki mamy wielu zapaleńców, a nawet szefów klubów rowerowych.

Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia Pana usatysfakcjonują - jeśli nie,
              serdecznie proszę o kontakt.

Z poważaniem,

Wojciech Andrzej Szydłowski
              Rzecznik Prasowy
              Tramwajów Warszawskich Sp. z o.o.

tel./fax: 022 632-21-12
              kom.: 606 940 755
              www.tw.waw.pl
              • roweroraffi Re: Jednak rowery na stołecznych statkach? 01.09.06, 09:37
                trawers01 napisał:

> Jak zapewne Pan wie Tramwaje Warszawskie współpracują z
                > Masą Krytyczną

Nie przypominam sobie...

> Wystosowałem również zaproszenie dla Zielonego Mazowsza aby
                > wzięli udział w otwarciu Dni Transportu Publicznego na naszej Zajezdni
                > tramwajowej na Woli w dniu 23 września.

Prawda.

> Również nasi tramwajarze "szykują
                > się" na przejazd paradny przez miasto na rowerach i wjazd na Zajezdnię
                > podczas otwarcia DTP w koszulkach "ROWER NIE TRUJE - TRAMWAJ TEŻ".

Zapowiada się bardzo rowerowa jesień i kampania wyborcza <lol>

> Tak
                > jak pisałem powyżej zawsze ceniliśmy rowerzystów i jesteśmy dalecy od
                > utrudniania im życia

Oczywiście nie wpuszczanie na statek jest wyrazem dbałości o rowerzystów. Poza
                tym w razie nagłego hamowania statku, rower mógłby "polecieć" i poranić
                współpasażerów ;-)

> Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia Pana usatysfakcjonują - jeśli nie,
                > serdecznie proszę o kontakt.

W pełni :-D
            • 220wolt Re: AKCJA "TUTAJ LUBIMY ROWERZYSTÓW" 01.09.06, 08:54
              W Iluzjonie też nie ma z tym problemów.
      • iwan_g Re: AKCJA "TUTAJ LUBIMY ROWERZYSTÓW" 01.09.06, 08:40
        Jako pozycje na liście można podać zespół szkół na ul. Gen. Zajączka 7.
        Parking ogrodzony, zadaszony, z miejscem na kilkanaście pojazdów, całość
        znajduje się koło budki strażnika, a w środku (swego czasu)chodził pies (łagodna
        bestia, ale zawsze jakieś pozory ;) ).

Raffi może potwierdzić, co prawda nie jest to najświeższe info, ale zapewne nie
        wiele się przez lata zmieniło (no może pies urósł;) ).
        • roweroraffi Re: AKCJA "TUTAJ LUBIMY ROWERZYSTÓW" 01.09.06, 09:39
          iwan_g napisał:

> Raffi może potwierdzić, co prawda nie jest to najświeższe info, ale zapewne nie
          > wiele się przez lata zmieniło (no może pies urósł;) ).

Potwierdzam. A pies jest wspaniały (uwielbiam psy!)... i lubił zjadać to, co
          kucharzyłem w domu, a potem sam nie byłęm w stanie zjeść (najczęściej przesolone
          mielone).
          • star62 Re: AKCJA "TUTAJ LUBIMY ROWERZYSTÓW" 01.09.06, 09:54
            Jako że aktualnie uczę się w tej szkole mogę potwierdzić że nic się nie zmieniło:P Mam swoje prywatne miejsce parkingowe:-) Psina groźna bestia, jak zecznie lizać to już się nie oderwie:-D
            Rowerami na codzień dojrzdżają panowie złote rączki i dwóch nauczycieli. Jak jest potrzeba to i motor można tam zamknąć. W zimie można się spokojnie przebrać w budce obok. Rowerki pod bacznym okiem panów z parkingu.
            Ogólnie szkoła super przystosowana do rowerzystów, szkoda tylko że na w-f nie można go wziąść:P

Pozdrawiam.
            Karol "Fazer" Waśko
      • beatboxer Propozycja dla KLi 01.09.06, 09:15
        A możeby tak Koordynatorzy Lokalni umieścili na stronach dzielnicowych
        dział "Miejsca przyjazne rowerzystom" ? Myśle że robota nie jest trudna, więc
        zachęcam ;)
        Pozdro
        Beat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka