t.flesz 12.09.06, 21:48 Wyszedłem wczoraj wieczorem pojeździć, i zmarzłem. Nie mam jeszcze praktyki. Doradźcie, w czym jeździcie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
roweroraffi Re: Zimno... 12.09.06, 23:35 t.flesz napisał: > Wyszedłem wczoraj wieczorem pojeździć, i zmarzłem. Nie mam jeszcze praktyki. > Doradźcie, w czym jeździcie? W polarze. Bluza+długie spodnie spokojnie się sprawdzają do około +5 stopni. Ewentualnie rekawiczki z polaru na rece. Ponizej +5 zakładam jeszcze letnią kurtke z ortalionu, a poniże -5 jeszcze kalesony i kominiarkę. Przy -10 zmieniam rekawiczki polarowe na narciarskie i dodaję jedną parę skarpet. Tyle Link Zgłoś
woydzio Re: Zimno... 13.09.06, 08:39 Ja przy wyjątkowo niesprzyjających warunkach pogodowych (znaczy się niska temperatura, opady atmosferyczne) zakładam swoje rowerowe ciuchy sztormiak - chroni przed wiatrem i opadami, ale nie przed zimnem - oraz przerobiony kask. Przeróbka polega na domontowaniu szybki - przy temperaturach rzędu -5 stopni i niższych sprawdza się znakomicie - chroni twarz przed bezpośrednim wiatrem. Pozdrawiam Woydzio (właściciel Malkavian Machine) Link Zgłoś
roweroraffi Re: Zimno... 13.09.06, 11:52 woydzio napisał: > Ja przy wyjątkowo niesprzyjających warunkach pogodowych (znaczy się niska tempe > ratura, opady atmosferyczne) zakładam swoje rowerowe ciuchy sztormiak - chroni > przed wiatrem i opadami, ale nie przed zimnem Przed zimnem też, bo niezbyt przepuszcza powietrze. Dlatego ja w swoim jeżdżę rzadko, tylko w największe ulewy, gdy kurtka przemieka i przepuszcza wodę. >- oraz przerobiony kask. Przeróbk > a polega na domontowaniu szybki - przy temperaturach rzędu -5 stopni i niższych > sprawdza się znakomicie - chroni twarz przed bezpośrednim wiatrem. To jest dobry pomysł. Ja z kolei niedługo będę kupował sobie gogle lub okulary BHP. Na deszcz na poziomce daszek w kasku niestety nie wystarcza, bo siedzi się inaczej... a okulary powinny być OK. Link Zgłoś
stegnex Re: Zimno... 13.09.06, 12:49 Raffi, dobrze Ci idzie, ale nie bądź już taki skromny i dokończ odpowiedź... w czym jeździsz przy -25'C i, bo też się ostatnio zdarząją takie temperatury -35'C :-))) Link Zgłoś
czajnik74 Re: Zimno... 13.09.06, 13:24 myślę Vito że taci sens jazda przy - 35 stopniach. przy - 25 jeździło się też ale przynajmniej ja - max 1,2 h i koniec. sensu po prostu brak i logiki;) Link Zgłoś
roweroraffi Re: Zimno... 13.09.06, 16:54 stegnex napisał: > Raffi, dobrze Ci idzie, ale nie bądź już taki skromny i dokończ odpowiedź... w > czym jeździsz przy -25'C i, bo też się ostatnio zdarząją takie temperatury -35' > C > :-))) Ja napisałem jak jeżdżę... przy -25 i -30 niewiele się zmienia mój ubiór. Tyle tylko, że wtedy smaruje u-locka olejem by nie zamarzł i pamiętam o tym, ze hamulców i przerzutek w zasadzie i tak nie ma. Link Zgłoś
evvcik Re: Zimno... 13.09.06, 14:27 Ja jezdze w okularach - bynajmniej nie w goglach ;-) - tylko w korekcyjnych. Jesli chodzi o okulary i deszcz, to nie wiem czy ci sie to sprawdzi - chyba ze okulary z wycieraczkami ;-) Link Zgłoś
woydzio Re: Zimno... 13.09.06, 16:20 Właśnie m.in. dlatego dorobiłem sobie szybkę do kasku - nie pada mi na okulary :) Woydzio (właściciel Malkavian Machine) Link Zgłoś
lakiana Re: Zimno... 13.09.06, 23:06 a nie możecie się zdecydować na soczewki? już nie namawiam, żeby stale nosić, tylko chociaż wtedy, kiedy deszcz i przydałaby się widoczność :P Link Zgłoś