Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    12.09.06, 21:48
    Wyszedłem wczoraj wieczorem pojeździć, i zmarzłem. Nie mam jeszcze praktyki.
    Doradźcie, w czym jeździcie?
    Obserwuj wątek
      • roweroraffi Re: Zimno... 12.09.06, 23:35
        t.flesz napisał:

> Wyszedłem wczoraj wieczorem pojeździć, i zmarzłem. Nie mam jeszcze praktyki.
        > Doradźcie, w czym jeździcie?

W polarze. Bluza+długie spodnie spokojnie się sprawdzają do około +5 stopni.
        Ewentualnie rekawiczki z polaru na rece. Ponizej +5 zakładam jeszcze letnią
        kurtke z ortalionu, a poniże -5 jeszcze kalesony i kominiarkę. Przy -10 zmieniam
        rekawiczki polarowe na narciarskie i dodaję jedną parę skarpet. Tyle
        • woydzio Re: Zimno... 13.09.06, 08:39
          Ja przy wyjątkowo niesprzyjających warunkach pogodowych (znaczy się niska temperatura, opady atmosferyczne) zakładam swoje rowerowe ciuchy sztormiak - chroni przed wiatrem i opadami, ale nie przed zimnem - oraz przerobiony kask. Przeróbka polega na domontowaniu szybki - przy temperaturach rzędu -5 stopni i niższych sprawdza się znakomicie - chroni twarz przed bezpośrednim wiatrem.

Pozdrawiam
          Woydzio (właściciel Malkavian Machine)
          • roweroraffi Re: Zimno... 13.09.06, 11:52
            woydzio napisał:

> Ja przy wyjątkowo niesprzyjających warunkach pogodowych (znaczy się niska tempe
            > ratura, opady atmosferyczne) zakładam swoje rowerowe ciuchy sztormiak - chroni
            > przed wiatrem i opadami, ale nie przed zimnem

Przed zimnem też, bo niezbyt przepuszcza powietrze. Dlatego ja w swoim jeżdżę
            rzadko, tylko w największe ulewy, gdy kurtka przemieka i przepuszcza wodę.

>- oraz przerobiony kask. Przeróbk
            > a polega na domontowaniu szybki - przy temperaturach rzędu -5 stopni i niższych
            > sprawdza się znakomicie - chroni twarz przed bezpośrednim wiatrem.

To jest dobry pomysł. Ja z kolei niedługo będę kupował sobie gogle lub okulary
            BHP. Na deszcz na poziomce daszek w kasku niestety nie wystarcza, bo siedzi się
            inaczej... a okulary powinny być OK.

• stegnex Re: Zimno... 13.09.06, 12:49
              Raffi, dobrze Ci idzie, ale nie bądź już taki skromny i dokończ odpowiedź... w
              czym jeździsz przy -25'C i, bo też się ostatnio zdarząją takie temperatury -35'C
              :-)))
              • czajnik74 Re: Zimno... 13.09.06, 13:24
                myślę Vito że taci sens jazda przy - 35 stopniach. przy - 25 jeździło się też
                ale przynajmniej ja - max 1,2 h i koniec.
                sensu po prostu brak i logiki;)
              • roweroraffi Re: Zimno... 13.09.06, 16:54
                stegnex napisał:

> Raffi, dobrze Ci idzie, ale nie bądź już taki skromny i dokończ odpowiedź... w
                > czym jeździsz przy -25'C i, bo też się ostatnio zdarząją takie temperatury -35'
                > C
                > :-)))

Ja napisałem jak jeżdżę... przy -25 i -30 niewiele się zmienia mój ubiór. Tyle
                tylko, że wtedy smaruje u-locka olejem by nie zamarzł i pamiętam o tym, ze
                hamulców i przerzutek w zasadzie i tak nie ma.
            • evvcik Re: Zimno... 13.09.06, 14:27
              Ja jezdze w okularach - bynajmniej nie w goglach ;-) - tylko w korekcyjnych.
              Jesli chodzi o okulary i deszcz, to nie wiem czy ci sie to sprawdzi - chyba ze
              okulary z wycieraczkami ;-)
              • woydzio Re: Zimno... 13.09.06, 16:20
                Właśnie m.in. dlatego dorobiłem sobie szybkę do kasku - nie pada mi na okulary :)
                Woydzio (właściciel Malkavian Machine)
                • lakiana Re: Zimno... 13.09.06, 23:06
                  a nie możecie się zdecydować na soczewki? już nie namawiam, żeby stale nosić, tylko chociaż wtedy, kiedy deszcz i przydałaby się widoczność :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka