Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

campagnolo veloce

IP: *.zeork.com.pl 06.10.06, 11:49
    hej.
    veloce , jak oceniacie te grupe ,jak sie jezdzi na niej, jak veloce sie ma
    do shimano czy odpowiednikiem jest grupa shimano 105 ? w przezutkach
    campagnolo mozna jednym ruchem manetki zrzucic bieg z 10 na 1, czy w shimano
    jest taka opcja ? a wogole to jak oceniacie ten rowerek olsh_02
    www.olsh.pl/rowery_details.php?id4
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jarek Re: campagnolo veloce IP: *.ronkva.east.verizon.net 06.10.06, 13:46
        tak, veloce to mniej wiecej odpowiednik shimano 105. Obecnie mozna kupic ta
        grupe po atrakcyjnej cenie, bo 2007 Veloce zostala ulepszona (inne hamulce, inny
        wklad supportowy). generalna opinia uzytkownikow campanolo o tym sprzecie jest
        bardzo dobra , komponenty tej grupy sa prostsze w konstrukcji (zwlaszcza
        klamkomenetki), i co sie z tym wiaze, latwiejsze w serwisowaniu, i podobno
        dluzej wytrzymuja niz odpowiedniki Shimano.
        co do zrzucania biegow, to jest to mozliwe tylko w wyzszych grupach campanolo
        (chorus i record).
        • Gość: cykloza Re: campagnolo veloce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 14:43
          witam,
          mam kompletną veloce starszego typu na swoim rowerze. powiem tak. grupa jest
          dobrej jakości aczkolwiek u mnie wystąpił problem bujajacych się korb (nie wiem
          jeszcze z ajkiej przyczyny - czy wadliwe korby czy suport) oraz dość mizerna
          jest przednia przerzutka. Oceniam tę grupę nizej od 105 ale jak pisłem mam grupę
          z 1998r (używana od 2005 czyli prawie nowa). Nie wiem jak teraz to wszystko
          wygląda więc nic nie napiszę. Co do klamek to są rewelacyjne i mają opinie
          trwalszych od 105. Mojej nie można zrzucić przez 10 przełożeń bo ma ich tylko 9.
          Można zrzucić 5+4. Zresztą cos takiego jest do niczego niepotrzebne.
          Generalnie można powiedzieć tak. Campagnolo bije na głowe shimano jak chodzi o
          trwałość. Zwłaszcza kaset i łańcuchów. Kiedyś shimano miało lepsze tylne piasty
          ale od jakiegoś czasu CAmpa tez wprowadziła zewnętrzne łożyskowanie i jest git.
          Klamki shimano sa praktycnie nierozbieralne dla amatora - Campę mona rozebrać.
          Dla początkującego veloce będzie idealną grupa choc jak słyszę jakość campy
          ostatnimi czasy trochę podupadła ale to i tak lepsze niz tiagra czy sora.
          105 jest chyba drosza od veloce.
          I jeszcze jedno. jak nie lubisz głośno terkającego bębenka to veloce
          zdecydowanie odpada. shimano jest cichutkie.
          Musisz wziać pod uwagę różne fakty co chcesz z tym rowerem w przysżłosci
          robić.jeśłi upgradować to mówie od razu że do Campy pasuje tylko campa
          praktycznie. Shimano jest bardziej elastyczne bo na rynku jest wielu producentów
          którzy produkują kompatybilne części do shimano. Campa ma inny rozstaw otworów w
          przednich tarczach i shimanowskopodobne nie będą pasowały. generalni emieszanie
          sprzętu bywa klopotliwe choć nie niemożliwe.
          Same rowery olsh mi się nie podobają. Nie bierz komponentów Miche bo tańsze
          grupy tego producenta to kiepskiej jakości chłam. nie wiem jakie są w tym
          rowerze bo nie chce mi się szukać ale kuzyn ostatnio przywiózł mi rower na Mche
          i to był już złom. metal jest miękki i się z ząbków "nadlewa".
          Jeśłi to ten rower za 3899 to cena jest kosmiczna- tyle moge powiedzieć. ja
          kupiłem z allegro i jestem zadowolony. Cena Coppi na veloce to 2400 - kompletna
          grupa. markowa rama. koła mavica.
      • spector1 Re: campagnolo veloce 06.10.06, 14:44
        Gość portalu: Pierro napisał(a):

> hej.
        > veloce , jak oceniacie te grupe ,jak sie jezdzi na niej, jak veloce sie ma
        > do shimano czy odpowiednikiem jest grupa shimano 105 ? w przezutkach
        > campagnolo mozna jednym ruchem manetki zrzucic bieg z 10 na 1, czy w shimano
        > jest taka opcja ? a wogole to jak oceniacie ten rowerek olsh_02
        > www.olsh.pl/rowery_details.php?id4

Grupa Veloce jest lepsza niz Ultegra(do 105 nie ma co porownywac bo to jakas
        pomylka produkcyjna).
        Shimano mial kiedys dobra Ultegre 600/8sp.
        Manuals Shimano sa niedokladne, pomijaja wiele istotnych elementow
        (np. jak shimano uzasadni zastosowanie plasykowego bubla jakim jest
        cable guide zamiast metalowego jaki ma campagnolo(campagnolo uwaza za stosowne
        napisac cos na ten temat).

cgi.ebay.com/iga-a-CAMPAGNOLO-Under-B-B-Derailleur-Cable-Guide-NEW_W0QQitemZ120038416430QQihZ002QQcategoryZ36140QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZVi
        ewItem

Jaki wplyw na efektywnosc zmiany biegow ma jakosc zamontowanego cable guide
        chyba nie trzeba nikogo przekonywac.

Co do wspomnianego Olsh 02, slabe sa kola Remerx/28 szprych.Na Polskie dziury
        lepsze by byly kola z 36szprychami lub 32 na obreczach Mavic CXP-33.

Spector

• Gość: cykloza Re: campagnolo veloce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 15:54
          veloce lepsze od 105? Nie pomyliłeś sie przypadkiem? 105 jest środkową grup
          shimano. A już bajdurznie że veloce jest lepsza od ultegry to żart albo
          prowokacja układu i szarej sieci razem wziętej. na ultegrze knauff mikomax
          jeździł kiedyś w TDPologne. Zobacz czy ktos jeździ w normalnym sporcie na veloce.
          Mówię, sam mam veloce a w rodzinie są następujące rowery na następujacym osprzęcie
          1. gepida/Xenon/miche
          2. Coppi/veloce
          3. Wheeler/105
          4. Wheeler/ Ultegra

jeździłem na kazdym i pomomo że kocham co mam to nigdy nie powiedziałbym ze
          veloce jest lepsza od ultegry. zreszta pojęcie lepszy/gorszy jest subiektywne
          dopóki nie sprecyzuje sie kryteriów.
          Dla mnie to trwałość i niezawodność i powiem szczerze że veloce mnie trochę
          zawiodła a widzę że 105 i ultegra jeżdżą bez problemu. co do trwałosci to
          zdecydowany plus dla veloce w stosunku do 105. o ultegrze nie powiem bo to
          dopiero kilka miesięcy ale widać ze to sprzęt świetnej klasy
          • Gość: jackk3 Re: campagnolo veloce IP: *.ptr.terago.ca 06.10.06, 18:53
            Zgadzam sie z Toba.
            Nowa Ultegra jest bardzo dobra. Veloce lepsze - nigdy! Raczej klasy 105.
            Pzdr
            • Gość: zorro Re: campagnolo veloce IP: *.hsd1.fl.comcast.net 06.10.06, 19:15
              Ja mam Veloce na Bianchi i Shimano DuraAce na Treku. Zona ma 105 na Treku.
              Shimano lepsze. Zawsze jak jade Bianch to sie wku...wiam na system zmiany
              przezutek szczegolnie przy sprincie nie jest ergonomiczny ten system.
              • Gość: jackk3 Re: campagnolo veloce IP: *.ptr.terago.ca 06.10.06, 20:56
                Nie mozesz porownywac Veloce do DA. Inna klasa.
                Pzdr
                • Gość: zorro Re: campagnolo veloce IP: *.hsd1.fl.comcast.net 06.10.06, 22:41
                  Record czy Veloce ten sam sytem ze kciukiem zmieniasz. DA i Record to jednak
                  mozna porownac.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka