Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

[Onet] bezSensowne Znaki Drogowe

15.11.06, 19:21
    Witam!

Przykład ignorancji Onet.pl

moto.onet.pl/1371708,2217,artykul.html

Oraz galeria

moto.onet.pl/8449,galeria_media.html

Na pozycji 4 omawiany kiedyś znak zakazu rowerowania...
    Zastanawia mnie jednak pozycja 6. Czyżby na projektowanej autostradzie
    stawiano zawczasu znaki?
    Obserwuj wątek
      • roweroraffi Re: [Onet] bezSensowne Znaki Drogowe 15.11.06, 19:52
        U mnie ostatnio przebudowuja ulicę pod blokiem. Postawili tam znak 'roboty
        drogowe' i 'zwężenie drogi z lewej strony'. I nie byłoby w tym nic dziwnego,
        gdyby nie zaczęli kopać ze strony prawej ;-)
        Szkoda, że taki stan trwał tylko kilka dni, w dodatku na tyle deszczowych i
        pochmurnych, ze nie miałem zbytnio jak tego sfotografować niestety. Teraz już
        asfaltują i o ile nagle nie przypomną sobie o potrzebie zakopania jeszcze jednej
        rury pod asfaltem, to niestety foty już nie zrobię.
        • s.cat Re: [Onet] bezSensowne Znaki Drogowe 15.11.06, 23:12
          Hehe, a mnie się udało zrobić pare zdjęć z okna, tylko musze jeszcze aparat od kolegi odebrać i modlić się żeby ich nie skasował :)
        • roweroraffi Re: [Onet] bezSensowne Znaki Drogowe 18.11.06, 17:20
          roweroraffi napisał:

> U mnie ostatnio przebudowuja ulicę pod blokiem. Postawili tam znak 'roboty
          > drogowe' i 'zwężenie drogi z lewej strony'. I nie byłoby w tym nic dziwnego,
          > gdyby nie zaczęli kopać ze strony prawej ;-)

Dziś w tym samym miejscu zrobili lepszy numer. Po prostu zamknęli ulicę, nie
          wyznaczając objazdu i zaczęli kłaść asfalt. Cały, Boży dzień nie dało się
          wjechać w Kowalczyka i dojechać do bloków 1, 3, 5, 16. Łącznie około 2000 ludzi
          bez możliwości dojechania na swoje osiedle... robotnicy się nie nudzili, co i
          rusz ktoś próbował samochodem wjeżdżać pomiędzy rozściełacz, walce i wywrotki.
          Kierowcy za to klęli na czym świat stoi i kombinowali co właściwie mają zrobić z
          samochodem (bo przecież na środku Modlińskiej go nie zostawią). Teraz (na
          wieczór) już wszystko wróciło do normy. Chyba :-)
          • s.cat Re: [Onet] bezSensowne Znaki Drogowe 18.11.06, 18:45
            Na wszystkich klatkach K16 od środy wieczorem wisi kartka [dobrze widoczna] iż przez cały dzień 18 listopada ul. Kowalczyka będzie w całości zamknięta dla ruchu samochodowego. Sądze że przez 2 dni można wymyślić gdzie ten samochód na sobotę zostawić, i do domu/pracy pojechać autobusem zamiast stać przed wspomnianym walcem, piecykiem [maszyna do rozściełania asfaltu] czy inną koparką i słać k**** na robotników, pieszych i cały świat.
            • roweroraffi Re: [Onet] bezSensowne Znaki Drogowe 18.11.06, 19:58
              s.cat napisał:

> Na wszystkich klatkach K16 od środy wieczorem wisi kartka [dobrze widoczna] iż
              > przez cały dzień 18 listopada ul. Kowalczyka będzie w całości zamknięta dla ruc
              > hu samochodowego. Sądze że przez 2 dni można wymyślić gdzie ten samochód na sob
              > otę zostawić, i do domu/pracy pojechać autobusem zamiast stać przed wspomnianym
              > walcem, piecykiem [maszyna do rozściełania asfaltu] czy inną koparką i słać k*
              > *** na robotników, pieszych i cały świat.

Na Kowalczyka 3 nic nie było wywieszone, ludzie obudzili się i mieli
              niespodziankę. Ale ja tam sobie poradziłem, po prostu w pierwszą stronę
              wyjechałem jeszcze w miarę normalnie, a potem parkowałem cały dzień na BP.

Ale widząc jakie tam cuda się wyrabiały, musiałem opisać. Prawdziwy dzień bez
              samochodu na Kowalczyka ;-) Szkoda tylko, ze najbardziej ucierpiał trawnik przy
              Modlińskiej.
              • s.cat Re: [Onet] bezSensowne Znaki Drogowe 18.11.06, 21:06
                W gruncie rzeczy gdyby ktoś się dogadał z osobą odpowiedzialną za otwieranie bramy od SPECu na Krzyżówki [z którą dziś nawet rozmawiałem i z tego Pana strony nie byłoby najmniejszego problemu]. To przynajmniej do K16 dałoby się spokojnie dojechać. No, ale dość OT, pogadać o tym możemy via GG albo krzyczeć przez okna :P
                • roweroraffi Re: [Onet] bezSensowne Znaki Drogowe 19.11.06, 17:45
                  s.cat napisał:

> albo krzyczeć przez okn
                  > a :P

Ja dziś nawet nie wiercę i nie szlifuję, a ty mnie do piłowania (gęby)
                  namawiasz? to jadę po kamienie szlifierskie i inne brzeszczoty ;-)
      • xun_vixx Re: [Onet] bezSensowne Znaki Drogowe 18.11.06, 16:31
        "zakaz ruchu rowerów" i na tym samym słupku powiesić tabliczkę "nie dotyczy rowerów"

Czyli na dana ulice mozna wjechac rowerami jednosladowymi...
        Osoba piszaca artukul widac nie zna PoRD... Zakaz ruchu dla rowerow dotyczy wszystkich rowerow a tabliczka zapewne byla graficzna z rowerkiem, co znaczy tyle ze rowery jednosladowe maja prawo wjazdu. Znow to sie tez mija z celem, skoro PoRD przewiduje znak zakazu ruchu dla rowerow wielosladowych (wylacznie)...
      • gromanik Re: [Onet] bezSensowne Znaki Drogowe 19.11.06, 14:08
        Pozmieniało się oznakowanie wokół wyjazdu z terenu EC Żerań na Modlińską, a
        mianowicie:
        -2 znaki ścieżki rowerowej, które stały po dwóch stronach wyjazdu z EC stoją
        teraz po jednej stronie w odległości 2m od siebiei zwrócone są w jednym
        kierunku(widać je tylko jadąc od strony mostu Grota)
        -a zestaw znaków, który stał przy drodze wewnętrznej tuż za zjazdem z
        modlińskiej, informujący o ograniczeniu wysokości do 3,1 m i ruchu pieszych
        stoi teraz na wyjezdzie z drogi wewnętrznej tuż przed Modlińską
        • gromanik Re: [Onet] bezSensowne Znaki Drogowe 19.11.06, 14:10
          a na 11 listopada za rondem żaba w kierunku dw.Wileńskiego drogowcy przykręcili
          znak zakazu skrętu w lewo do góry nogami
          • roweroraffi Re: [Onet] bezSensowne Znaki Drogowe 19.11.06, 17:47
            gromanik napisał:

> a na 11 listopada za rondem żaba w kierunku dw.Wileńskiego drogowcy przykręcili
            >
            > znak zakazu skrętu w lewo do góry nogami

Obawiam się jednak, że to nie byli drogowcy. Ostatnimi czasami takich dowcipasów
            jakby więcej.
            • gromanik Re: [Onet] bezSensowne Znaki Drogowe 19.11.06, 23:36
              >Obawiam się jednak, że to nie byli drogowcy. Ostatnimi czasami takich dowcipasó
              > w
              > jakby więcej.
              >

Ale to świadczy o tym, jak bardzo się różni nasz system nadzorowania stanu dróg
              i oznakowania od naszych zachodnich sąsiadów, gdzie załogi pogotowia drogowego
              również jeżdżą i kontrolują stan dróg i oznakowania
              • roweroraffi Re: [Onet] bezSensowne Znaki Drogowe 20.11.06, 10:06
                gromanik napisał:

> Ale to świadczy o tym, jak bardzo się różni nasz system nadzorowania stanu dróg
                >
                > i oznakowania od naszych zachodnich sąsiadów, gdzie załogi pogotowia drogowego
                >
                > również jeżdżą i kontrolują stan dróg i oznakowania

Szczerze powiedziawszy masz rację.

Zawsze jednak można zadzwonić do pogotowia drogowego i zgłosić samemu jeżeli
                faktycznie razi ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka