Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Licznik rowerowy

IP: 212.160.172.* 13.02.07, 08:03
    Gdzie powinno się na kole umieścić czujnik? Mam licznik Sigma od około 8 lat i czujnik na środku szprychy, a ostatnio przeglądałem instrukcje i tam wszędzie piszą by dawać go na górze, tj. koło wentyla. Więc jak to w końcu jest?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Slav4 Re: Licznik rowerowy IP: 217.70.56.* 13.02.07, 08:21
        Naprawdę nie ma znaczenia. Gdzie byś nie umieścił - prędkość pokaże ci taką
        samą.
      • stefan4 Re: Licznik rowerowy 13.02.07, 10:21
        WD 40:
        > Mam licznik Sigma od około 8 lat i czujnik na środku szprychy, a ostatnio
        > przeglądałem instrukcje i tam wszędzie piszą by dawać go na górze, tj. koło
        > wentyla. Więc jak to w końcu jest?

Po ośmiu latach już chyba wiesz, czy dobrze wskazuje, nie? Jeśli dobrze, to po
        co masz to naprawiać?

On zlicza obroty, więc tyle samo mu wyjdzie niezależnie od tego, jak blisko
        obręczy go umieścisz. Jedyne, co się zmienia, to odległość szprychy od widelca.
        To całe towarzystwo trzeba tak umiescić, żeby magnes przechodził jakiś milimetr
        od czujnika. To może wymagać przesunięcia w stronę obręczy lub w stronę piasty.

Ale jak działa, to masz dobrze.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
      • Gość: WD 40 Re: Licznik rowerowy IP: 212.160.172.* 13.02.07, 13:24
        A jak przez 8 lat wskazywał mi niepoprawne dane? OStatnio po deszczu musiałem licznik rozebrać na części bo "umarł" i musiał dobrze przeschnąć więc mi się wyzerował kompletnie (wyjęcie baterii). A szukałem parametrów jakie wpisać i mi zonka zrobiły instrukcje ze czujnik koło wentyla ma być. Dzięki za odpowiedź wszystkim

• stefan4 Re: Licznik rowerowy 13.02.07, 16:23
          WD 40:
          > A jak przez 8 lat wskazywał mi niepoprawne dane?

Skoro ta niepewność cię dręczy, to pojedź za miasto na jakąś szosę ze słupkami
          kilometrowymi i porównaj wskazania tych słupków ze wskazaniami licznika. Jeśli
          będą się różnić o mniej niż 5%, to niczego nie ruszaj; większej dokładności i
          tak nie uzyskasz. Jeśli różnica będzie większa niż 5%, to popraw... wcale nie
          ustawienie czujnika, tylko wielkość koła w liczniku.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka