Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    IP: *.centertel.pl 13.03.07, 20:03
    Witam mam problem z ustawieniem wielkości koła w liczniku SIGMA BC906, problem
    polega mianowicie na tym, iż na mojej oponie jest napisane 26x2,1 (54-559),a w
    instrukcji:
    54-559 to 26x2,0 i należy wpisać 2114
    następny wymiar to
    57-559 to 26x2,125 i należy wpisać 2133 (czyli wartość się zwiększa)
    alternatywnie każą pomnożyć 3,14xwysokość koła razem z oponą w mm (ja mam 663mm)
    i wynik wychodzi w przybliżeniu 2082 więc jaką liczbę mam wpisać w licznik bo
    moim zdaniem powinien wyjść wynik pomiędzy 2114 a 2133??Proszę o pomoc
    Obserwuj wątek
      • Gość: kolo Re: help IP: 195.170.181.* 13.03.07, 21:06
        Jeżeli chcesz żeby licznik pokazywał Ci dokładnie przejechany odcinek zrób coś
        takiego. Weź kredę i coś do mierzenia (np. taśmę 3 lub 5m),jedź w plener. Na
        jakiejś asfaltowej dróżce kredą robisz linię, ustawiasz na niej koło wentylem
        do dołu. Wsiadasz na rower ( nie prowadzisz tylko jedziesz),robisz 10 obrotów
        koła, zatrzymujesz znowu wentylem do dołu, robisz druga kreskę, mierzysz
        przejechany odcinek taśmą i wynik dzielisz przez liczbę obrotów koła czyli
        przez 10. Masz dokładny pomiar obwodu koła. Oczywiście metry czy centymetry
        musisz zamienić na milimetry i wpisać do licznika.
        • Gość: Slav4 Re: help IP: 217.70.56.* 13.03.07, 21:48
          Zauważyłem że instrukcje do Sigmy (i tylko do Sigmy !) zawyżają obwód koła !!!
          Z mojej tabelki "referencyjnej" wynika że dla koła 26x2.1 powinieneś nastukać
          2070 (stara instrukcja dla licznika Treka.

Z kolei ze strony Sheldona Browna wychodzi (mniej więcej) 2060.

sheldonbrown.com/cyclecomputer-calibration.html.
          (przewiń na sam dół i sprawdź liczbę z kolumny F)
          Ja wierzę Sheldonowi - u mnie roll out wyszedł prawie identycznie jak liczba z
          jego tabelki. Sigma sporo przesadziła z cyfrą.

Zmierzysz to daj znać - aż sam jestem ciekawy jak się ma "roll-out test" do
          tabelek. A zresztą jak nie jeździsz "zawodniczo" to co nie wpisałbyś z tego
          zakresu, błąd pomiaru będzie minimalny (poza tym każdy licznik "sam w sobie" ma
          niejako wbudowany błąd)
          • lukasz3dx Re: help 13.03.07, 22:00
            Mam sigme bc-906. tabelke zlałem bo znajdujące się w niej wartości są znacznie
            zawyżone. np. dla moich starych semislicków było to około 100 mm za dużo, co
            daje błąd około 5% (za dużo). Tylko rolowanie pozwala zminimalizować błąd licznika.
          • Gość: Slav4 Re: help IP: 217.70.56.* 13.03.07, 22:02
            Oooops, coś link się skopał.

Wchodzisz na główną stronę, klikasz "cyclec-omputers" i wybierasz "computer
            calibration chart"
            Tabelka o której mówię jest pod koniec artykułu
      • Gość: ziutek Re: help IP: 195.116.7.* 14.03.07, 07:57
        najlepiej zaznacz na kole plamkę, np kredą.
        Ustaw je plamą do asfaltu i zaznacz to miejsce na asfalcie.
        Przejedź jeden obrót koła, aż plamka znów będzie na dole,
        i zaznacz to miejsce na asfalcie.
        Zmierz odległość między znakami na asfalcie.
        Jeśli zależy ci ma dokładności, zrób to przy ciśnieniu
        w kole i przy obciążeniu roweru takim, jak zazwyczaj jeździsz,
        pomiar można przeprowadzić np. 3 razy i wyliczyć średnią,
        zmierzony wynik wpisać w licznik.
        • stefan4 Re: help 14.03.07, 09:01
          ziutek:
          > najlepiej zaznacz na kole plamkę, np kredą.
          [...]
          > Jeśli zależy ci ma dokładności, zrób to przy ciśnieniu
          > w kole i przy obciążeniu roweru takim, jak zazwyczaj jeździsz

A jeśli NAPRAWDĘ zalezy Ci na dokładności, to nie brudź opony i nie zużywaj
          kredy. Wyjedź poza miasto na jakąś szosę ze słupkami kilometrowymi; przejedź z
          10 kilometrów wg tych słupków; sprawdź, ile wskazał Twój licznik; i wprowadź
          poprawkę do rozmiaru opony:

nowy_rozmiar_opony ==
          == (stary_rozmiar_opony * odległość_wg_słupków) / odległość_wg_licznika

Czym większy dystans po szosie przejedziesz, tym większa dokładność, bo błędy
          się bardziej uśrednią.

Kurczę, ile razy jeszcze ludzie będą mierzyć te opony kredą z podziałką
          milimetrową? Ani to przyjemne (co innego gnanie po szosie) ani dokładne.

Trudno jest obciążyć koło na jeden obrót dokładnie tak samo jak na długi
          dystans. Poza tym, jeśli ktoś jeździ trochę wężykiem, to mierząc oponę nie
          weźmie na ten wężyk poprawki. W dodatku ten rozmiar koła brany pod uwagę przez
          liczniki to nie są chyba prawdziwe milimetry tylko jakieś krótsze; w każdym
          razie większość liczników ustawionych wg obwodu opony zawyża potem przebiegi i
          prędkości. Metodę szosowo-słupkowa i to bierze pod uwagę; Twój licznik odtąd
          będzie wskazywał tak, jak słupki kilometrowe przy szosie.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
          • Gość: Maćko Re: help IP: *.static.szczecinek.net.pl 14.03.07, 09:15
            Dzięki WIELKIE jak wrócę z pracy to biorę się do mierzenia :)
      • Gość: mierniczy Dokładny pomiar. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 20:01
        Dla rowerzystów z Krakowa. Na drodze rowerowej na wale nad Wisłą między
        Pychowicami a torem kajakowym, są takie charakterystyczne słupki. Wyglądają jak
        końcówki rakiet. Służą do wielu celów, m.in. do kalibrowania. Odległość między
        skrajnymi to dokładnie 1230 m. i 35 cm. Pomiar geodezyjny. Teraz tylko
        przejechać od pierwszego do ostatniego /ok. 3 minut = 24,6 km/h/ i sprawdzić
        ustawienie licznika.
        • Gość: Maćko Re: Dokładny pomiar. IP: *.static.szczecinek.net.pl 15.03.07, 09:43
          Witam! Wczoraj zrobiłem pomiar według waszych rad i wyszedł mi taki sam wynik
          jak mierzyłem wysokość kołax3,14 czyli 2082. dzięki za pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka