Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wolnobieg się buja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 09:53
    jestem w kropce. wolnobieg nowy, koło nasmarowane choć nie ukrywajmy -
    wiekowe. jak kręci na luzie to wolnobieg dość znacznie buja. Nie spada łańcuch
    co prawda ale zawsze to jakaś wada. ktos wie gdzie moze tkwić przyczyna?
    krzywa oś czy miski wytarte (wyglądały bardzo dobrze).
    Obserwuj wątek
      • Gość: wwwwwwwww Re: wolnobieg się buja IP: *.ydp.com.pl 17.04.07, 10:10
        Stary pewnie też sie bujał. Zazwyczaj jest to tak iż piasty pod wolnobiegi sa aktualnie najtanszymi z możliwych, przez co jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia - poprostu oś gwintu na który sie przykręca wolnobieg nie pokrywa sie z osią piasty.

Zasadniczo sie tym nie przejmuj - ta wada nie ma wpływu na jazde, trwałość sprzętu ect.
      • stefan4 Re: wolnobieg się buja 17.04.07, 10:22
        fgh:
        > jestem w kropce. wolnobieg nowy, koło nasmarowane choć nie ukrywajmy -
        > wiekowe. jak kręci na luzie to wolnobieg dość znacznie buja.

To chyba nie ma nic wspólnego z nasmarowaniem koła...

fgh:
        > Nie spada łańcuch co prawda ale zawsze to jakaś wada.

Jeśli to nie przeszkadza łańcuchowi, to się za bardzo nie przejmuj. To jest
        wada, ale nie powinna się nasilać.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
      • user0001 Re: wolnobieg się buja 17.04.07, 10:31
        Najprawdopodobniej jest to krzywa oś, to najczęstsza przypadłość piast
        wolnobiegowych.

Może już czas zrobić skok technologiczny, wymienić tylną piastę (lub całe koło)
        i wrzucić tam kasetę?
        • Gość: fgh Re: wolnobieg się buja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 11:07
          no sensu za bardzo nie widzę. rower typowo turystyczny - stary batavus. Robie z
          niego takiego Turinga dla ojca co można gdzieś dalej na cały dzień wyjechać.
          jest w niezłym stanie więc nie widzę sensu kupowania nowego, ale tez nie chcę
          wkładać w niego jakichs bajerów bo wyjdzie to drożej niż kompletny rower używany
          w dobrym stanie. I tak klecę po trochu, mam trochę częsci i łatam co mogę. Już
          jest skompletowany, pozostają detale. osłona na łańcuch, błotniki, klocki
          hamulców. Moze siodło zmienię. Najważniejsze ze już jeździ choć tak wymieniam i
          co rusz trzeba coś kupić i drugim razem to już nowy kupię choć w nowych zwykle
          jest to samo. lepsze klocki, lepszy łańcuch, siodełko i badziewne opony też
          trzeba wymienić a wydawać 2000zł na rower jakos nie mam zamiaru... Chyba ze
          zaczne składać sam od podstaw. Ciekaw jestem czy pasowałaby oś shimano 9becna
          piasta to sachs. Chodzi o to że ta piasta ma już konusy zespolone z
          ochraniaczami łożysk i warto by było aby te konusy zostały a z doświadczenia
          wiem ze gwinty mogą być w sachsie ciut mniejsze.
          A stary wolnobieg to był w masakrycznym stanie. ktoś z 6biegowego jakimś cudem
          zrobi 5biegowy i ostatnia zębatka była tak zjechana że zębów praktycznie nie było.
      • Gość: zbych Re: wolnobieg się buja IP: 195.242.176.* 09.05.14, 13:17
        Wczoraj to przerabiałem. Do wymiany tylna oś cena ok 6 zł z konusami + 2 łożyska cena ok 3 zł. Jeśli nie masz klucza do wolnobiegu zakup nasadki cena ok 10 zł pod klucz 24. Do odkręcenia wolnobiegu sugeruje użycia klucza teleskopowego do kół samochodowych i nasadki (bez wysiłku odkręcenie wolnobiegu. Po tych zabiegach wszystko wróciło do stanu poprzedniego. Bujanie wynika z braku osiowości wolnobiegu i osi koła prze zgięcie ośki i szkodzenie łożysk. Pracochłonność niewielka satysfakcja gwarantowana
        • Gość: abc Re: wolnobieg się buja IP: *.zeo.pl 12.05.14, 07:08
          Następny archeolog.
          Myślisz, że @fgh w ciągu tych 7 lat nie rozwiązał swojego problemu?

.
        • bimota [...] 12.05.14, 22:25
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka